Playing with FIRE – dokumentären

Playing with FIRE – dokumentären

Under 2019 släpptes en amerikansk dokumentär som handlar om FIRE (Financial Independence Retire Early). Vi har sett den och gillade den skarpt!

FIRE

För dig som är ny till uttrycket FIRE så har jag skrivit en inlägg om det tidigare. Kort så handlar det om att nå “pension” vid en mycket tidigare ålder än normalt och kunna göra vad du vill med din tid utan att vara beroende av en inkomst. Dina inkomster kommer från kapitalet som du sparat ihop. Många inom FIRE-rörelsen sparar mellan 50-80% av sina disponibla inkomster. Sparar du 50% av din inkomst når du FIRE efter ca 15 år.

Vad som är intressant med FIRE, och som även vi fått erfara under vår resa, är att resan mot “slutmålet” skapar många frågeställningar om livet och vad som är viktigt. Samtidigt bygger vi ett enormt självförtroende och en frihetskänsla att vi kan bygga vår egen framtid som vi vill ha den.

Dokumentären – Playing with FIRE

Först och främst, se trailern! Den är bra.

Jag visste om att den här filmen var på gång långt innan den släpptes och jag har sett fram emot att få se den. När den väl släpptes så gick det inte att se den i Sverige. Det fanns inga streaming tjänster som tog in filmen, det var inte tillåtet att hyra den i Sverige. Men så för några veckor sedan så lyckades vi hyra den via filmens egen hemsida och via Vimeo. Vill du hyra filmen gör du det här.

Överlag tycker jag att dokumentären var väldigt bra. Det är dels en informativ film som beskriver vad FIRE innebär och hur det “fungerar”. Samtidigt för vi följa paret Scott och Taylor som tillsammans med sin dotter ska ställa om sina liv helt för att börja sin resa mot FIRE. Från att ha bott i en väldigt fint område med dyra bilar och dyra vanor ska de nu “växla ner” för att möjliggöra ett större sparande som kommer göra att de ska nå FIRE.

Ett citat som även är med i trailern lyder “we use money we don´t have, to buy things we don´t need, to impress people we don´t even know”. Jag tycker det är ganska talande och kanske är en del av kärnan kring vad du som individ måste inse för att kunna börja din resa mot FIRE. Vad är det som är viktigt i livet och vad är det du försöker uppnå med ditt fina boende, bil, prylar etc. När du helt plötsligt måste dra ner på utgifter så blir det jobbigt och frågorna om vad som egentligen är viktigt kommer upp. Att försöka bli lycklig genom prylar och dämpa ångesten genom shopping är fel väg helt enkelt.

Vad jag tar med mig

Dokumentären är bra, det är också den första i sitt slag. För mig som redan jobbat mot FIRE i 7 år så var den här filmen som en bekräftelse. Jag kunde få svar från många som redan nått FIRE att det fungerar, det är värt jobbet och resan är väldigt rolig och givande (om än ganska tuff emellanåt). Det blev också tydligt i filmen att det är viktigt att veta “varför” du vill göra omställningen och satsa mot FIRE. Du kanske är nöjd med ditt nuvarande liv där du spenderar, lever “rikt” och inte behöver bekymra dig om dina utgifter. Men är det egentligen det liv som du vill ha, det är den stora frågan som alla måste ställa sig.

Den här dokumentären hade jag kunnat se om flera gånger då jag tycker den ger inspiration och motivation till att göra något åt min situation. Jag vill kunna styra mitt eget liv och ta beslut som inte är beroende på om jag kommer klara det ekonomiskt eller inte.

Dokumentären känns också som en bekräftelse på att det här med FIRE inte är något som bara några få håller på med. Det är en rörelse som intresserar många och det är många som jobbar mot att nå FIRE. Frågan är om du är med på resan eller inte, har du tagit tag i ditt liv och ställt frågorna om vad du vill göra med ditt liv? Titta på dokumentären och bli inspirerad!

2 thoughts on “Playing with FIRE – dokumentären

 1. Har inte sett den än, men står absolut på önskelistan. Synd bara att det är så förbaskat krångligt att hitta en viss film att hyra. Det var bättre på piratbuktens tid… kanske något för youtube, där 90% mest är skit, de kunde ju lägga upp hela filmer där man kunde betala en liten slant för att kunna hyra.

  Hoppas att filmen inte slirar på det jag alltid retar upp mig på i Lyxfällan, transparens. Det dyker upp den ena extrainkomsten efter den andra. En undersköterska med 35000 kr i månadsinkomst helt plötsligt, wooooot?

  Man vill såklart se redovisat på kronor och ören hur folk som lever FIRE finansierar sitt liv och leverne, ner till varenda inkomst och utgiftspost. Klarar filmen av att leverera detta och inte bara fluff-fluff blir jag imponerad.

  http://snalgrisen.blogspot.se/

  1. Herr Oberoende

   Du är inne på en intressant punkt, att få se den ekonomiska kalkylen och hur livet går ihop med inkomster och utgifter. Dock är den här filmen mer en “inspirationsfilm” även om man förstår att paret man följer får dra ner på sina utgifter.

   Jag förstår att du (jag och säkert många andra) är jätteintresserad av siffrorna bakom allt men det skulle antagligen bli för teoretiskt och “tråkigt” för att göra en bra film. Jag hade i och för sig tittat på den ändå men det lockar kanske inte de stora massorna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *