Pga rådande omständigheter och COVID-19 krisen så finns det nu möjlighet att få amorteringsfritt på sina bolån. Frågan är vad det kan ge dig som småsparare?
Bakgrund
Att det just nu händer mycket på finansmarknaden och att staten pumpar in pengar i ekonomin på olika sätt har säkert inte undgått någon. Många stimulanser är till för att underlätta för företag men även för privatpersoner.
Vad som hänt nu med bolån och amorteringar är att Finansinspektionen (FI) temporärt tagit bort kravet på staten (och sedermera bankerna) att vi som privatpersoner måste amortera på våra bolån. Som det sägs nu så ska perioden som man kan ansöka om amorteringsfrihet vara fram till 31a Augusti 2021.
Tanken med införandet är att underlätta för privatpersoner som riskerar att få en mer ansträngd privatekonomisk situation under krisen. Dock verkar det på statistiken som att det inte är de som har det kärvt ekonomiskt som hittills ansökt om amorteringsfrihet. Man kan ju då undra varför de ansökt, kan det finnas fördelar med att inte behöva amortera oavsett om du har det knapert ekonomiskt eller inte?
Amorteringskravet
För dig som inte riktigt har koll på vad amorteringskravet innebär kommer här en kort sammanfattning:
1. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet per år.
2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet per år.
3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.
Det innebär alltså att beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde och din inkomst kan du behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet per år. Om ditt bolån motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.
Ska man ansöka om amorteringsfrihet?
Grundfrågan som måste ställas här är: “vad ska du göra med pengarna som du inte kommer använda för att amortera?”. Om ditt svar är att köpa en pool, laga bilen, köpa en el-cykel etc så skulle jag säga att det är en dålig idé. Att slippa amortera ska inte vara en anledning att konsumera mera, enligt mig. Att amortera är ändå en slags investering där du betalar av på din skuld vilket innebär att du äger en större andel av din bostad och dina räntebetalningar minskar.
Frågan man kan ställa sig däremot är om det kan vara en idé att ansöka om amorteringsfrihet, och att istället för att amortera så investerar du pengarna på börsen (eller i någon annan alternativ investering).
Exempel
Vi antar att du/din familj har ett lån på 3 MSEK på er bostad som är värd 4 MSEK. Enligt amorteringskravet amorterar ni idag 2% (eftersom lånenivån är 75%). Ni har också en rörlig ränta som ligger på 1,5%.
Amorteringsbelopp: 0,02*3MSEK = 60 000kr om året eller 5 000kr i månaden.
Ränteutgifter: 0,015*3MSEK = 45 000kr om året eller 3750kr i månaden.
För att göra beräkningen enkel så antar jag att du ansöker om amorteringsfrihet i ett år. Vad innebär det här rent konkret. Vi har två alternativ.
- Amotertar som vanligt, 60 000kr under året. Det kommer spara dig 900kr om året i ränteutgifter (60 000kr*0,015).
- Slutar amortera och investerar 60 000kr till en genomsnittsavkastning på 10%. Du får en avkastning på 6 000kr under året
(Beräkningarna ovan är en grov förenkling eftersom du inte amorterar eller investerar hela årsbeloppet vid samma tidspunkt utan månadsvis)
Genom att sluta amortera och investera pengarna kommer du få 6 000kr i avkastning medan du om du fortsätter amortera som vanligt får 900kr i “avkastning”. En skillnad på ca 5100kr. Vad man också kan säga är att om du investerar på börsen och återinvesterar avkastningen så kommer du över sikt att tjäna mycket mer (tack vare ränta-på-ränta effekten) på att investera de 60 000kr jämfört med att betala av ditt bostadslån.
Slutsats
Om vi bara tittar på det här med amorteringsfrihet rent ekonomiskt så är det bättre att inte amortera. Jag skrev en del om tankesättet att låna för att investera i ett inlägg för en tid sedan. Men bara för att det ser bra ut ekonomiskt behöver det inte betyda att det är det bästa alternativet.
Det finns en anledning till att amorteringskravet finns. Det är bra att inte vara för högt belånad på din bostad. Du hamnar i en mer sund nivå när du får ner ditt lån till ca 50% av bostadens värde. Du blir inte lika känslig för rörelser på bostadsmarknaden och du blir mer trygg mentalt med ditt ägande. Mina beräkningar utgår också från en låg räntenivå som vi har idag, vem vet den kanske stiger upp mot mycket högre nivåer om några år och då sparar du mer på att ha amorterat ner ditt lån jämfört med min beräkning.
I mitt exempel ovan tog jag ett relativt stort bolån för att det skulle bli några pengar av det hela. Har du ett mindre lån så blir effekterna mindre i absoluta tal. Så frågan är om du är villig att lägga tiden och energin för att ansöka om amorteringsfrihet och öka dina investeringar utanför boendet.
Jag upprepar det igen att det inte är en bra idé att ansöka om amorteringsfrihet för att konsumera pengarna på andra saker. Så det gäller att du är disciplinerad och sparar undan pengarna som annars hade gått till amorteringar om du väljer att söka om amorteringsfrihet.
Amorteringsfriheten finns främst för de som eventuellt har förlorat sitt arbete och inte klarar av att amortera just nu, det är jättebra. Men för dig som inte har några ekonomiska problem så finns det en uppsida med att kunna pausa amorteringen men det gör heller inga mirakel direkt eftersom det handlar om ca 1 år.
Tycker nog att du kunde ta med någon aspekt kring risken med börsens svängningar under dessa tider, samt om man bara kan ha amorteringsfritt i ett par månader så kanske det blir en mindre summa att investera också.
Jo visst är det så att börsen svänger och ganska mycket just nu. Men om du väljer att investera pengarna som du sparar på att inte amortera utgår jag också från att de pengarna kommer vara investerade under lång tid.
Bra tanke, visst kan man ansöka om amorteringsfrihet under en kortare period men då tycker jag knappt det är lönt besväret.
Jag har själv pausat amorteringen på mitt bolån i syfte att istället investera mer varje månad. Min belåningsgrad är ca 55% så jag bedömer att det finns större uppsida än nedsida. Dock tycker jag att det är lite väl högt att använda 10% som avkastning i räkneexemplet. Förstår att det är ett exempel. Men jag skulle föredra att räkna på en lägre siffra. Det kommer ju ändå resultera i samma slutsats. Alltså att man tjänar/sparar mer på att investera än att amortera.
Hej Daniel,
Intressant att höra, jag tycker det låter klokt.
Ja 10% är nog i överkant men enkelt att räkna med 🙂