Bokrecension – Omgiven av idioter

Bokrecension – Omgiven av idioter

Det har varit svårt att missa boken omgiven av idioter skriven av Thomas Erikson de senaste åren. Boken svarar på frågan ”Hur förstår man sig på de som inte går att förstå?”.

Jag har fått en del kommentarer om att den här boken är kraftigt kritiserad för sitt ovetenskapliga sätt att dela i människor på. Om du är intresserad av att läsa vad kritikerna säger kan du läsa t.ex. den här artikeln som tar upp svårigheterna med att kategorisera människor i olika “fack/färger”.

Boken

Igenom hela människans historia har vi försökt att dela in oss människor och våra olika beteenden i grupper eller kategorier. Oftast har det också vara uppdelat i fyra olika grupper. Till exempel så delade grekerna in oss i fyra olika ”temperament” och Aztekerna i Sydamerika använde de fyra elementen för att beskriva människor och hur vi agerar.

Idag finns det en hel uppsjö av olika system för att dela in människor och hur vi agerar och reagerar i olika situationer. Ett att dessa sätt som fått mycket uppmärksamhet på sista tiden heter IPU (institutet för personlig utveckling) och även det delar in oss människor i fyra grupper. Här handlar det om fyra olika färger; grön, blå, röd och gul. I den här boken går beteendevetaren Thomas Erikson igenom de olika färgerna och försöker göra läsaren uppmärksam på att vi alla är olika. Det går också att lära sig att känna igen olika beteendedrag för att du ska kunna veta hur du på bäst sätt kan bemöta din motpart.

Upplägg

Boken går mycket ut på att presentera de olika färgerna och deras karaktärsdrag. En stor del av boken går igenom de olika färgerna utifrån de olika karaktärsdragen men ett helt kapitel är också avsatt för att gå igenom de olika färgernas baksidor/svagheter.

Samtidigt som Thomas utgår från teori när han beskriver färgerna har han otaligt många anekdoter och historier där han själv upplevt typiska situationer och händelser där de olika färgerna visat sig, både på bra och dåliga sätt.

För att lyckas i ditt arbetsliv kan det vara värdefullt för dig att först och främst känna till vad du själv har för färg och hur du agerar i olika situationer. Utöver detta kan det vara intressant för dig att kunna läsa av andra vad de är för färger och hur du kan anpassa dig för att få ett så bra samarbete med den personen som möjligt. Ett stort kapitel i boken ägnar sig just åt tips och trix för hur du hanterar de olika färgerna i olika situationer. Du kommer säkert också att komma till insikt varför du tycker det är enklare att arbeta med vissa personer framför andra.

De olika färgerna

De olika färgerna är som sagt röd, gul, grön och blå. De har alla sina typiska drag och egenskaper.

Blå brukar sägas vara analytiska och karakteriseras av nedan drag:

  • Långsam reaktion
  • Organiserar
  • Litet intresse för relationer
  • Försiktig

Röd kallas ofta dominant och karakteriseras av nedan drag:

  • Snabb
  • Gillar att styra och bestämma
  • Oförsiktig
  • Handlar direkt

Gula är typiska inspiratörer och karakteriseras av nedan drag:

  • Vill vara i centrum och involvera
  • Går inte på rutin och struktur
  • Impulsiv
  • Tänker brett och på framtiden

Gröna är stabila och karakteriseras av nedan drag:

  • Lugn
  • Ogillar förändringar
  • Stödjande
  • Undviker konflikter

Sedan är det så att de flesta av oss inte endast har beteenden från en färg utan vi är en blandning av alla. Dock brukar de flesta ha två stycken som är utmärkande och tydliga för utomstående.

Omdöme

Den här boken var riktigt rolig att läsa. Thomas sitter inne på så många bra historier som han kan koppla till de olika färgerna och deras karaktärsdrag. Det som också gör boken så intressant och spännande (i alla fall för mig) är att jag känner igen mig i så mycket när ”mina” färger beskrivs. På något sätt är det extra kul när det handlar om mig, självgod som jag är.

Det som gör boken extra kul och läsvärd är att Thomas inte är speciellt politiskt korrekt. Han är inte rädd för att uttrycka sig rakt och tydligt. Ibland känns det som kan skäller och skriker i boken men det ger den också dynamik och det blir skoj att läsa.

Jag kände till IPU sedan tidigare och jag har gjort tester för att ta reda på mina färger under rekryteringsprocesser jag varit med i. För mig var det kul för att jag då visste vilken färg jag var. Samtidigt kan det säkert vara ganska kul att läsa boken utan att veta vad du själv är och upptäcka det under boken gång. Det finns en del tester på nätet för att ta reda på vilka färger du har om du skulle vara intresserad, ett av de bättre gratistesterna jag gjort finns hos DreamWork.

När du har läst den här boken är det omöjligt att inte börja prata om din familj och vänner vad de är för färg. Eftersom min fru också känner till IPU och färgerna så kan vi ibland gå och prata och analysera olika beteenden utifrån färger vilket också är ganska kul!

Överlag tror jag att alla skulle må bra av att läsa en sån här bok. Dels för att få självinsikt om att vi alla har bra och mindre bra sidor, men också delen om hur vi kan samarbeta med personer som inte har samma färger som vi själva. Definitivt en favorit och jag kommer att komma tillbaka till många gånger framöver. Boken finns att köpa på Bokus eller Adlibris.

14 thoughts on “Bokrecension – Omgiven av idioter

  1. lemontree

    Var på en föreläsning om detta för några år sedan. Har inte brytt mig om att fördjupa mig mer i det sen efter att ha hört talas om att författaren fått titeln “Årets förvillare” m.m.. Kanske finns det något att få ut av boken ändå, men lägger ändå hellre mitt krut på att utgå från något som är mer vetenskapligt.

    / Martin

    1. Herr Oberoende

      spännande med en föreläsning! Jo jag känner till att han fått en hel del kritik och att IPU metodiken är kritiserad. Även om den är vetenskapligt baserad eller inte så tycker jag ändå att det är ett användbart verktyg. Många av de vetenskapliga modellerna är mer komplicerade och inte lika lätta att applicera och använda i vardagen (kanske för att det inte går att förenkla våra personligheter). Därför tycker jag att de 4 färgerna är bra, det ger också en grundinsikt i att vi alla är olika och att vi hanterar olika situationer på olika sätt. Det är mer den delen som jag tar med mig av boken.

  2. Hej,
    Jag har också läst boken för ett ganska bra tag sedan när den kom ut. Men har ni hört kritiken om Tomas Eriksson, om att boken till exempel inte vilar på någon som helst vetenskaplig grund utan mer handlar om populär-psykologi samt att författaren saknar akademisk utbildning i ämnet? Trots detta har stora organisationer och företag och kommuner, med skattemedel, köpt in personlighets-analyser, föreläsningar och kurser etc. baserat på innehållet, vilket väckt debatt.

    Mvh,

    Anneli

    1. Herr Oberoende

      Hej Anneli,
      Samma svar som ovan. Tomas är säkert en bra säljare och gör bra föreläsningar och har på så vis fått upp IPU analysen på tapeten. Debatten om den är vetenskaplig eller inte ger jag mig inte in i utan jag ser mer till det konkreta som verktyget ger, en insikt i att vi alla är olika. Om ett verktyg fungerar så fungerar det, jag har haft en hel del nytta av den kunskapen jag fått till mig baserat på IPU analysen även om den inte har någon vetenskaplig grund 🙂

      1. Herr Oberoende

        Okej det var intressant läsning! Tack för att du delade artikeln 🙂

  3. ABC

    Har läst bloggen sporadiskt ett tag och gillat det mesta men aldrig kommenterat. Men det här var ett riktigt bottennapp. Om man stöder ett så snävt sätt att se på människor som dessutom är hittepå i horoskop-nivå blir det svårt att inte låta det påverka synen på och tilliten till vad som förmedlas på bloggen i övrigt…

    1. Herr Oberoende

      Tack för din feedback ABC. Tack för att du uppmärksammat mig på dina tankar om det här inlägget, det är viktigt att få input från alla synvinklar. Innan jag publicerade inlägget var jag inte medveten om att debatten var så hård mot författaren av den här boken. Det har blivit uppenbart tack vare din och några andras kommentarer att den här boken verkar ha skapat mycket diskussion.

    2. Martin Aläng

      Håller med fullständigt. Blev besviken.

  4. Ckarion

    Har använt detta i jobbet och det är ett utmärkt sätt att diskutera gruppdynamik. Arbetar på ett universitet på tekniska fakulteten. Vi inser givetvis att detta inte är vetenskap (det är ju självklart och borde inte ens behöva påpekas) men det är ett användbart verktyg som fungerar i vardagen och mer begär vi inte. Samma kritik om ovetenskaplighet har för övrigt riktats mot Myer-Briggs, som också är ett bra och användbart system som hjälpt oss mycket i att bli bättre på att hantera att folk är olika.

    1. Herr Oberoende

      Kul att höra! I slutändan är det funktionaliteten och användarvänligheten som är avgörande med såna här verktyg, tycker jag! 🙂

  5. Martin Aläng

    Hur kan det vara användbart när det håller samma nivå som ett horoskop? Det är ju helt horribelt.

  6. Josephine

    Fin recension! Jag har också læst boken och tyckte att den var vældigt underhållande. Om folk kænner att de kan ha någon anvændning av læsningen så førstår jag inte problemet med det. Horoskop ær, enligt mig, bare hitte på men folk kænner sig hjælpta av det hela tiden. Alla sætt ær bra utom de dåliga 🙂

    1. Herr Oberoende

      Håller helt med Josephine, bra sagt! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *