Savelend – Investera i krediter

Savelend – Investera i krediter

I vår resa att undersöka alternativa investeringar har vi nu kommit till Savelend som jobbar med krediter och peer-to-peer lending (P2P lån).

* Det här inlägget är ett sponsrat inlägg. Läs mer om mina villkor med samarbetspartners här.

Konceptet peer-to-peer

Peer-to-peer lending innebär kort och gott att du som privatperson lånar ut pengar till andra privatpersoner. Rent praktiskt innebär det dock inte att ni måste träffas och skriva kontrakt etc utan detta sköts genom en plattform. Plattformen i det här fallet heter Savelend. Tack vare att plattformarna som sköter P2P lån har låga kostnader är de mer kostnadseffektiva än klassiska banker. Effektiviteten gör att både de som lånar ut får en bra avkastning och de som lånar pengarna får bra lånevillkor. En win-win situation som gynnar oss investerare samt de som är i behov av att låna pengar.

Plattformens uppgift är att matcha ditt kapital som du vill låna ut till personer som är i behov av lån, samtidigt som de också gör en kreditprövning på de som vill låna pengarna. För att minimera riskerna så sprids ditt insatta kapital ut på många olika lån. Risken med att endast låna ut till en person är ju att låntagaren inte klarar av att betala tillbaka dina pengar. Genom att istället dela upp din utlåning på minst 160 olika lån sprids risken på ett bra sätt.

P2P lån har funnits lite drygt 10 år och är relativt stort utomlands där Storbritannien och USA är de största marknaderna. Dock har det på senare år växt betydligt i Sverige och nu finns det flera olika aktörer där jag tycker Savelend är väldigt intressant.

Savelend är mer än bara P2P mellan privatpersoner

Savelend har sedan starten fokuserat mycket på P2P lending i den bemärkelsen att den varit en plattform som matchat privatpersoner som vill låna pengar med privatpersoner som vill låna ut pengar.

För att sprida riskerna för investerarna så finns det idag även fler kategorier/grupper som Savelend fokuserar på. T.ex. finns även företagslån; företag som behöver finansiering som du som privatperson kan låna ut dina pengar till. Det finns factoring, vilket egentligen är köp av fakturor. Många företag använder möjligheten att sälja fakturor för att få fritt rörelsekapital i sina verksamheter. Det senaste tillskottet av kreditklass är köp av inkassoportföljer som det nu också finns möjlighet att investera i.

Jag vill även nämna att du även kan investera som företag och inte bara som privatperson.

Anledningen till att Savelend breddat valmöjligheterna till vad dina pengar lånas ut till är fyra orsaker. Det ger en bra blandning av löptider, räntenivåer, riskgrupper och marknader (Savelend är aktiva i Sverige och Polen just nu och tittar på fler marknader). Resultatet är såklart att det ger dig som investerare en bättre riskspridning.

Vår utvärdering

Våren 2018 valde vi att investera 100 000kr hos Savelend för att utvärdera plattformen. Överlag är jag mycket nöjd med hur det fungerat och jag tänkte gå igenom lite hur det ser ut, vilken avkastning du kan förvänta dig, fördelar, nackdelar, risker och hur etiskt P2P lån är som investering. Sedan vi startade utvärderingen har vi fortsatt att investera pengar hos Savelend och just nu är överföringar till Savelend en del av vårt månadssparande.

Plattformens utseende

Nedan är ett utklipp på hur startsidan ser ut när du loggat in. Det finns information om ditt saldo, avkastning, serviceavgifter och preliminärskatt t.ex. Vänligen notera att bilden är en exempelbild.

I cirkeldiagrammet kan du se hur stor del av ditt kapital som är utlånat och hur mycket som finns tillgängligt för nyutlåning. Förhållandet mellan tillgängligt kapital och utlånat kapital är samma för alla kunder oavsett hur mycket eller lite du investerat. När jag skriver det här har jag 100% utlåning.

Smartinvest

Ända sedan vi började investera hos Savelend har vi använt oss av funktionen “SmartInvest” vilket innebär att du låter Savelend sköta investeringarna åt dig. Du kan själv ställa in hur mycket pengar du vill investera maximalt i enskilda lån, om du vill investera i konsumentkrediter, företagskrediter, factoring och/eller inkassoportföljer och vilken räntenivå du vill ha på utlåningen. Savelend kommer återinvestera dina återbetalningar som kommer löpande och du behöver egentligen inte göra något aktivt när du använder dig av SmartInvest. Men även om du valt SmartInvest så kan du fortfarande få en överblick över dina lån under fliken “mina investeringar”. Det ser ut enligt nedan.

Fördelar

Som det syns i den första bilden ovan visas beloppet för preliminärskatt (skatten är 30% på vinsten). Det innebär att Savelend rapporterar till skatteverket att du gjort en vinst och du kommer inte behöva anmäla något manuellt till skatteverket vid deklarationen vilket jag tycker är skönt.

Att investera via Savelend är en diversifiering av dina investeringar. Du sprider riskerna jämfört med att ha allt på börsen och avkastningen från Savelend är inte alls korrelerad till börssvängningarna. För mig är det en stor fördel. Från Savelend kommer avkastningen kontinuerligt och kassaflödet blir stadigt.

Det är väldigt enkelt att investera via Savelend. Det du som investerare behöver göra är i princip att starta kontot, sätta in pengar och sedan sköter det sig själv tills du vill ta ut pengarna. Avkastningen återinvesteras och skatten dras automatiskt och rapporteras till skatteverket. Ett bekvämt sätt att investera på.

Avkastningen som Savelend lyckats ge sina investerare mellan 2014-2019 har varit 9,1% efter avgifter och kreditförluster. Det är i princip samma avkastning som du kan förvänta dig från börsen och som jag redan nämnt så är avkastningen relativt jämn över tid, inga större svängningar från år till år. Dock är den officiella målavkastningen 7-9% enligt Savelend. Denna avkastning är efter avgifter och kreditförluster.

Något jag också vill lyfta är Savelends support. Jag har använt den några gånger och de har en chattsupport på hemsidan där du direkt får svar på dina funderingar. Det är riktigt bra.

Nackdelar

När jag försöker komma på nackdelar med Savelend så är det svårt att komma på några. Risker kommer jag prata om nedan och det finns med alla investeringar så jag ser det inte som en nackdel.

Det enda som jag reagerat på är att alla mina pengar inte varit utlånade vilket kanske är lätt att tro att de ska vara. När vi började investera under 2018 låg utlåningen mellan 60-70%. Dock har det legat på över 90% det senaste året och förklaringen från Savelend är att deras nya samarbeten och expansion på nya marknader har gett en högre och mer stabil utlåning. Det är såklart Savelends utmaning att hela tiden lyckas låna ut alla pengar som investerarna tillför ”potten” med utlåningskapital.

Risker

Riskerna förknippat med P2P lån kan egentligen delas upp i två kategorier. Kreditförluster, alltså att låntagarna inte klarar av att betala tillbaka lånet samt företagsrisken att Savelend går i konkurs.

Det kanske är lätt att tro att de flesta som är i behov av små lån och krediter kommer ha svårt att betala tillbaka. Savelend har en mycket gedigen kreditprövningsprocess för att endast låna ut till de som ska klara av att betala tillbaka. För varje låntagare som inte klarar av att betala går ärendet till inkasso och det förlorar Savelend pengar på. Därför finns det incitament för Savelend att endast låna ut till de som klarar av att betala tillbaka vilket även är bra för oss investerare såklart.

Den andra risken är att Savelend går i konkurs. Normalt sätt så skulle det här vara väldigt allvarligt för dig som investerare. Du skulle högst sannolikt inte få tillbaka några pengar om företaget du investerat via går i konkurs. Här har Savelend tänkt till för att skydda sina investerare. Alla pengar som vi investerare har på plattformen hålls åtskilt från Savelends egna tillgångar. De hålls på konton hos en bank. Om Savelend skulle gå i konkurs har de ingen tillgång till investerarnas medel. Systemet är uppbyggt för att en konkursförvaltare enkelt ska kunna ta över vid en eventuell konkurs. Många processer är automatiserade för att på enklast möjliga sätt se till att pengarna återbetalas till rätt långivare allt eftersom att de betalas tillbaka från låntagarna. Pengarna som är utlånade vid en eventuell konkurs kommer alltså återbetalas till investerarna i den takt lånen betalas tillbaka från låntagarna.

Etisk investering

Att låna ut mina pengar för att sätta andra människor i skuld kanske spontant inte känns speciellt etiskt eller bra. De som lånar pengarna kanske hamnar i en ännu värre situation än tidigare. Det skulle jag inte vilja bidra till.

Här är Savelend väldigt duktiga. Av 100 personer som ansöker så är det bara 10 som får låna. Kreditprövningsprocessen är mycket gedigen och målet är såklart att de som lånar ska kunna betala tillbaka. På det viset minimeras riskerna för att låntagarna hamnar i besvär. Grundtanken är att det ska vara en bra affär för alla som är inblandade. Savelend har även en ekonomi/budget-skola som hjälper låntagarna att planera sin ekonomi.

Att komma igång

Jag gillar Savelend och deras P2P plattform, det är helt klart en av våra favoriter inom segmentet P2P och krediter. Om du skulle vara intresserad av att bli kund kan du bli det här: https://savelend.se/investera

Minsta investering är 500kr och det är kostnadsfritt att registrera sig.

Summering

Jag tror P2P lån är här för att stanna. P2P erbjuder en tjänst som alltid kommer behövas, lån och köp av krediter. De gör det dessutom på ett sätt som är billigare än att låna från banken och erbjuder samtidigt privatpersoner att investera sina pengar till en attraktiv avkastning. Tack vare den gedigna kreditprövningsprocessen minimeras risken för att sätta människor i skuld som inte klarar av att betala tillbaka.

Som med andra alternativa investeringar rekommenderar jag inte att du sätter allt ditt kapital i P2P lån men det är en ypperlig diversifieringsmöjlighet för att sprida riskerna i din portfölj.

Avkastningen som Savelend lyckats ge sina investerare sedan 2013 är mycket bra. För oss har det blivit ett bra sätt att sprida våra risker och fortsätta diversifiera våra investeringar.

3 thoughts on “Savelend – Investera i krediter

  1. Anders

    Jag har investerat hos Savelend i 4 år nu och är mycket nöjd. Ca 10% ränta per år efter avgifter och kreditförluster.

    1. Herr Oberoende

      Vad kul att höra Anders! Då har du varit kund längre än jag 🙂 Det är en bra avkastning i förhållande till risken tycker jag.

  2. Snyggt! Bra information! Vi jämför också alternativa investeringar på https://crowdfinans.se/

    Vad tror du om framtiden kommer det vara mer alternativa investeringar då?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *