Dags för nya utmaningar

Dags för nya utmaningar

Nu är vår tjänstledighet slut och vi går in i ett nytt kapitel av våra liv. Det är dags för lite nya utmaningar för att hålla oss igång!

Våra tidigare utmaningar

Sist jag skrev om våra utmaningar var i Maj. Fokus då låg mycket på träning och välmående. Eftersom vi varit tjänstlediga under sommaren har vi haft gott om tid. Tack vare att vi haft så mycket tid har vi också kunnat träna precis så mycket vi velat. Egentligen tjuvstartade vi redan i April när vi var i Vietnam och gymmade 4 gånger i veckan. Sedan vi kom hem i Maj har vi fortsatt att gymma regelbundet. Vi har legat på 3 pass i veckan i snitt.

Vi känner oss båda två starkare i kroppen och mer alerta än tidigare vilket känns jättebra. Vad gäller muskelmassa så har vi också gått upp båda två (vi har gjort mätningar på gymmet). Dock så har resultatet kanske inte varit så bra som vi hade hoppats på. Det har varit lättare för mig medan Fru Oberoende (trots att vi försökt äta rätt) har gått upp både en del fett och muskler. Sedan början på Augusti har vi fortfarande fokus på att träna 3 gånger i veckan men ännu mer på att få i oss rätt mängd kalorier och fördelning mellan protein, kolhydrater och fett. Fru Oberoende var hos en kostrådgivare och fick en del råd och tips som vi jobbar vidare med.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi mår bra av att träna så som vi har gjort. Vi känner oss starkare (vi har ökat vikterna på gymmet också så vi har bevis ;)) och mår bra av att träna. Eftersom vi gjort det så länge nu så känns det inte jobbigt utan det är en del av vardagen att vi tränar som vi gör. Tidigare har det oftast varit att hålla igång träningen som varit en utmaning för mig personligen. Men med så mycket ledig tid som vi haft som tjänstlediga har det varit väldigt enkelt att känna att ”vi har tid” att träna. Vi får se hur vi får ihop pusslet nu när vi börjar jobba igen.

Vi hade även en två månaders utmaning att äta fisk en gång i veckan. Vi lyckades bra att fullfölja utmaningen. Utöver att det var kul att äta fisk, eftersom vi inte är så duktiga på att laga det annars, så gav den här utmaningen inte så mycket mer. Efter att ha sett en del dokumentärer om utfiskning och att gifter från haven samlas i fet fisk så har vi återgått till vårt normala läge där vi kanske lagar fisk 1-2 gånger i månaden. Eftersom fisk också är relativt dyrt kan vi laga andra saker som vi tycker är mycket godare, roligare och bättre för både oss och miljön.

Våra nya utmaningar

Det som är kul med våra utmaningar som vi ger oss själva är att vi oftast fortsätter med beteendet även efter utmaningen är slut. Tack vare att vi utmanar oss hela tiden utvecklar vi oss själva och skapar oss ett bättre liv.

Om förra utmaningen hade mest tyngd i att träna så kommer vi fokusera på välmående och psykisk hälsa i nästa. Vi gjorde en ”visionboard” när vi var i Vietnam med olika ord som vi vill ha/vara i vår vardag. Ett av orden är ”i nuet”.

För att kunna vara mer i nuet så känner både jag och Fru Oberoende att våra mobiler som ständigt pockar på vår uppmärksamhet stör oss att leva i nuet. Mobilerna har en fantastisk förmåga att hela tiden kalla på vår uppmärksamhet och gör de inte det så söker vi upp dem för att kolla om något hänt. Det blir en ond cykel (i alla fall för mig) och jag har ibland svårt att inte kolla mailen eller något annat på mobilen när jag känner mig minsta uttråkad. Det är egentligen att ta den lätta vägen ut istället för att vara här och nu och tvinga mig själv att göra något annat.

Med de tankarna som bakgrund tänker vi att vi vill skapa en miljö/atmosfär där vi lättare kan fokusera på nuet. Nedan är listan på våra nya utmaningar:

 • Fru Oberoende ska avsluta 4 av hennes pågående projekt.
 • Fru Oberoende ska gå på Yoga en gång i veckan, antingen via Nordic Wellness eller hemma.
 • Vi ska båda meditera två gånger i veckan.
 • Jag får kolla min privata mail max tre gånger per dag.
 • Inga mobiltelefoner på toaletten!
 • Vi ska bjuda varandra på varsin dejt.

Vissa av punkterna kanske kräver lite mer förklaring än andra. Fru Oberoende är väldigt kreativ och startar gärna projekt som att virka saker, sy byxor, börja läsa böcker med mera. Däremot har hon inte lika lätt att avsluta sina projekt. När det finns för många påbörjade projekt är det lätt att hon blir stressad och inte tycker att något är roligt längre. Syftet här är att avsluta flertalet pågående projekt för att skapa lite luft och en känsla av att hon har kontrollen (snarare än projekten som ligger och kallar på henne). Då blir det också lättare att vara avslappnad och njuta av nuet.

Yoga och meditation vill vi fokusera på för att öka vår närvaro till nuet. Jag har själv mediterat en del tidigare och det hjälper mig att lugna ner mig och vara mer jordnära och tacksam för nuet.

Kopplat till telefonen så ska jag bara titta på min privata mail tre gånger per dag. Idag är det som en reflex att varje gång mobilen åker upp så är jag direkt inne i mailen och kollar. Men det ska jag sluta med, det ska vara ett aktivt val att kolla mailen och inte bara för att ha något att göra och få en dopaminkick när det kommit något mail. Det är inte sunt. Samma sak att vi inte ska ha mobilerna med oss in på toaletten. Kanske lite väl personligt (samtidigt som jag tror många förstår vad jag menar) men det här beteendet kan inte vara bra för någon. Vi måste sluta kolla på telefonerna så fort vi känner oss lite uttråkade för att kunna vara mer här och nu.

Sista utmaningen med varsin dejt kändes bara kul för att visa vår uppskattning för varandra och vårda vår relation.

Sammanfattning

Vi är väldigt nöjda med den gångna utmaningsperioden och vi kommer fortsätta att träna även efter att vi går in i nästa utmaningsperiod. Samtidigt är vi laddade för våra nya utmaningar och det ska bli spännande att se vad det kan ge.

2 thoughts on “Dags för nya utmaningar

 1. Viveka

  Man lär så länge man lever. Det är väl det som är så spännande. På talet om nuet;
  “The power of now” E. Tolle

  1. Herr Oberoende

   Exakt! 😀
   Tack för boktipset, den är noterad och kommer läsas framöver 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *