Tjänstledigheten är slut

Tjänstledigheten är slut

Vi har varit tjänstlediga i 6 månader. Den tiden är förbi, nu startar ett nytt kapitel på vår livsresa. Tänkte prata om vad vi gjort och vad vi ska göra framöver.

Vår tjänstledighet

Det är nästan två år sedan vi började planera vår tjänstledighet nu. Det är också nästan två år sedan vi slutade sätta in pengar i pengamaskinen för att spara pengar till vår tjänstledighet. Under hela 2018 och jan-feb 2019 sparade vi pengarna som annars skulle gått till pengamaskinen till vår budget för att vara tjänstlediga 6 månader under 2019.

Jag har redan tidigare skrivit lite om vad vi gjort under tjänstledigheten men tänkte i det här inlägget sammanfatta hela ledigheten.

Vi hade redan innan tjänstledigheten tre olika områden vi ville utforska/testa på. Det var:

1. Jobba som volontärer
2. Prova att bo utomlands (någonstans där det är varmt)
3. Fokusera på våra hobbies och se om vi kan starta verksamheter kring dem för att kunna jobba med våra passioner.

Innan tjänstledigheten och sparandet till budget

Som sagt har vi planerat länge för vår tjänstledighet. Tanken har varit att vi ville testa på att inte gå till jobbet och se hur det skulle vara att leva så. Det skulle återspegla hur det skulle kunna vara att vara ekonomiskt oberoende och att inte behöva gå till ett arbete varje dag.

Att vi bestämde oss för att vara tjänstlediga innebar också att vi behövde spara en del pengar för att finansiera ett 6 månaders uppehåll från arbetet. I 14 månader sparade vi de pengar som normalt hade gått till pengamaskinen till en budget för vår tjänstledighet. Sedan har vi varit lediga i 6 månader där vi inte satt in något nytt kapital till pengamaskinen. Totalt 20 månader där vår pengamaskin bara fått jobba själv. Det är dock en sanning med modifikation eftersom vi insåg att vi inte skulle behöva hela vår budget och har investerat en del pengar under det senaste 1½ året ändå. Men det är långt ifrån vad vi skulle sparat annars.

Så här i efterhand inser jag att det är väldigt mycket pengar som vi inte stoppat in i pengamaskinen. Men samtidigt har vi haft 6 riktigt häftiga och lärorika månader. Det var också den frågan vi diskuterade tillsammans; ska vi testa på att uppleva hur det kan vara att vara ekonomiskt oberoende nu eller ska vi vänta tills vi sparat klart? Om vi inte testar på det så kommer vi heller inte riktigt veta vad det är vi strävar efter? Så att ta tjänstledigt och prova på ledigheten kändes som ett klokt val. I efterhand ångrar jag ingenting.

Vad har det kostat?

Våra vanliga månadskostnader brukar ligga runt 25 000 kr. Så att vara lediga 6 månader skulle innebära 150 000kr i budget. Men sen ville vi även resa. Så i runda slängar har vår tjänstledighet kostat ca 250 000kr. Ca 100 000kr la vi på vår volontärresa i Sydafrika, 50 000kr på resan till Vietnam och 100 000kr har vi haft för drift av vårt hus i 6 månader plus de utgifter vi haft under de 4 månaderna vi varit hemma.

Att begära tjänstledigt

Det formella med att få tjänstledigt från våra arbetsgivare var inte helt självklart. Att ta tjänstledigt när det inte handlar om utbildning eller att prova på att starta eget är inte något som arbetsgivaren måste godkänna. Fru oberoende fick godkänt efter lite diskussioner medan jag hade väldigt svårt att få det godkänt. Vi diskuterade det omgångar och beslutet sköts bara upp hela tiden. Dock så blev jag uppsagd strax innan jul 2018 pga att företaget jag jobbade på blev uppköpt. På ett sätt tråkigt men samtidigt innebar det att jag inte behövde oroa mig för att inte få igenom tjänstledigheten. De första två månaderna när vi reste var jag ledig och i Maj anmälde jag mig till arbetsförmedlingen och har sökt jobb hela sommaren.

Lärdomen är att det inte går att ta för givet att kunna ta tjänstledigt. Därför är vi tacksamma att det gick så pass bra för oss som det ändå gjorde.

Vad har vi gjort?

6 månader är jättelång tid men ändå ingen tid alls. Trots det tycker jag att vi fått gjort väldigt mycket under den här tiden.

Volontärer i Sydafrika

I mars var vi i Sydafrika och jobbade som volontärer (fotografer). Det var ett program för fotografer och vi hjälpte till genom att ta bilder och identifiera olika djur åt forskarna som bodde på samma lodge som vi, eller att bilderna vi tog senare skulle användas i utbildningssyfte. Vi lärde oss jättemycket om fotografering och redigering. Vi träffade många trevliga och intressanta människor och vi fick spendera oerhört mycket tid ute i naturen och titta på (och fotografera) vilda djur. Det var nog en av de bästa resor jag någonsin gjort. Oerhört tacksam för upplevelsen och det vi fick lära oss där. Jag skrev mer detaljerat om resan i ett tidigare inlägg.

Vi jobbade i en grupp på 10 personer som alla fotograferade. När månaden var slut så utsågs en av mina och en av Fru Oberoendes bilder till ”top shot of the month”, vilket var superkul! Fru Oberoende har även efter resans slut fått en av sina bilder publicerad i en afrikansk naturtidning vilket är riktigt coolt.

Bo utomlands

Vi hade hyrt en lägenhet i den Vietnamesiska kuststaden Nha Trang i en månad under April månad. Tanken var där att prova på att bo på ett varmt ställe med billig (och god) mat samtidigt som vi kunde jobba med det vi ville under dagarna.

Träning och arbete med våra personliga projekt var det som vi fokuserade på under den här månaden. Vi hade tillgång till ett gym som vi använde 4 gånger i veckan och en stor del av tiden la vi som sagt på egna projekt. Jag skrev även om den här vistelsen i ett tidigare inlägg.

Vara hemma och vara ”ekonomiskt oberoende”

Tiden hemma skulle ju efterlikna att vara ekonomiskt oberoende. Vi behövde inte gå till jobbet och vi kunde göra vad vi ville med tiden. Samtidigt hade vi i förväg sagt att vi skulle använda den här tiden för att fokusera på egna projekt och jobba med dem.

Under tjänstledigheten kan man säga att vi haft 3 stora projekt igång. Ett som vi jobbat på gemensamt och sedan varsitt eget. När vi valt ut projekt har vi tittat på våra intressen och hobbys och sedan försökt komma på affärsidéer eller aktiviteter som vi gärna ville göra.

Gemensamt projekt

Det första och gemensamma projektet var fotografering och att kunna sälja våra bilder som vi tagit. Eventuellt även att kunna skapa och sälja en webkurs inom fotografering och redigering. Under tiden i April i Vietnam så skapade vi en hemsida som heter skopalfoto.se där vi nu har ett galleri med en del av våra fotografier. Det går att köpa bilderna om man vill. Tanken är också att vi ska få upp en webkurs på hemsidan men den är vi inte klara med ännu.

Fru Oberoendes projektet

Fru oberoende jobbade vidare på fotograferingen som är ett stort intresse för oss båda. Samtidigt gillar fru oberoende djur väldigt mycket och efter en del diskussioner och efterforskningar kom vi fram till att hon kunde satsa på att bli husdjursfotograf.

Nu har hon kommit en bra bit. Hon har skapat en hemsida (husdjursfotografering.se) och hon säljer fotografering och redigering av bilder till kunder i Skåne. Här jobbar fru oberoende fortfarande aktivt med marknadsföring för att komma igång ordentligt med verksamheten. Framåt kommer verksamheten antagligen drivas som hobbyverksamhet parallellt med annan anställning.

Mitt egna projektet

För min del landade mitt egna projekt i att skriva en bok. Under tiden i Vietnam skrev jag ihop en bokidé på 1½ A4 och skickade ut till massvis med bokförlag. Redan efter någon vecka hade jag fått napp från ett förlag. Under egentligen hela sommaren har jag skrivit på boken och parallellt diskuterat och fått feedback från min redaktör. Boken kommer högst sannolikt heta ”hur mycket pengar behöver man egentligen?”. Jag har skrivit klart boken under sommaren och det kvarstår tekniska detaljer och lite finslipningar. Det har varit ett riktigt kul projekt och just nu känner jag mig stolt att jag har skrivit en bok som sammanfattar vår filosofi om pengar och hur man lever ett ”bra liv” och är lycklig med det man gör. Förhoppningen är att boken ska vara ute i handeln innan årsskiftet, men just nu är det inte helt säkert.

Ett annat projekt jag jobbat med är privatekonomicoachen.se där jag planerar att hjälpa andra att ta tag i deras ekonomi. Det här projektet har jag startat ganska nyligen och har inte riktigt kommit igång mer än att hemsidan är uppe. Men det kommer bli kul att fortsätta jobba på projektet och komma igång och hjälpa andra med deras privatekonomi. Om du själv är intresserad eller vet någon som skulle behöva hjälp så får du gärna maila mig på info@privatekonomicoachen.se. Jag vill premiera er som läser den här bloggen och med koden START2019 så erbjuder jag 50% rabatt på alla tre paketpriserna (som beskrivs på hemsidan) fram tills årsskiftet.

Andra aktiviteter

Under sommaren har vi såklart också gjort mycket annat. Vi har fortsatt med träningen som vi tycker är viktig för vårt välmående, vi har träffat familjen mycket mer än vi brukar. Har varit på flera olika utflykter under sommaren, både korta och långa och njutit av tillvaron.

Självklart har det varit en del tid på att söka jobb för min del, jag har varit på över 10 intervjuer under sommaren.

Jag har kunnat läsa mycket mer böcker än vanligt vilket jag tycker har varit väldigt trevligt!

Vi har tagit hand om vårt hus och trädgård på ett sätt som vi inte gjort tidigare.

Jag har haft perioder av tvivel och funderingar vad jag egentligen vill göra i livet.

Vi har varit på spa och ätit på 2-stjärnig Michelin restaurang.

Kort summering, tiden hemma

Man kan säga att tiden hemma från Maj-Augusti har varit fyllda med lite allt möjligt. Mycket har varit väldigt kul men det har även funnits stunder där tiden inte varit lika rolig. Mycket funderingar och tankar har kommit upp för mig vad det är vi egentligen jagar med ekonomiskt oberoende. Självklart är det fantastiskt att kunna styra över sin egen tid och hitta på precis det jag vill. Men det är inte alltid så enkelt. Även om jag skrivit på en bok som jag tycker varit fantastiskt kul så har jag inte alltid varit motiverad att sätta mig och skriva på den. Vissa dagar har jag inte haft lust att göra någonting alls.

Personligen har jag kommit fram till att det jag vill ha är balans i mitt liv. Jag vill kunna styra över min egen tid till den graden att jag känner att jag hinner med att träna som jag vill, kan lägga tid på att läsa böcker och även att hinna med roliga saker på fritiden och spendera tid med familj och vänner. Samtidigt så har jag ett stort behov av att känna mig behövd och att jag gör något ”vettigt”. Jag tycker om, och mår bra, av att prestera saker och leverera resultat. Utan ett arbete där det finns ett tydligt mål och uppdrag har jag haft lite svårt att få till det själv här hemma (tar gärna tips från er läsare om ni har några tankar om det). Jag har funderat mycket kring det här under ledigheten och måste säga att jag kanske inte riktigt kommit fram till något bra svar.

Att vara hemma är både fantastiskt och jobbigt. Det innebär att jag kan göra vad jag vill men jag träffar heller inte så mycket andra människor. För att få bra balans när det kommer till yttre stimulans och kontakt med andra människor tror jag att ett jobb är ett väldigt bra forum för mig. Det som är viktigt då är att det är ett jobb som jag trivs med och inte tycker är jobbigt och tråkigt.

Planen framåt

För min egen del börjar nästa kapitel redan i September, då jag har fått ett nytt jobb. Det som är extra roligt är att det är ett jobb inom finans/ekonomi. När jag sökt jobb har jag sökt två olika spår. Dels inom det jag jobbat inom tidigare, teknisk försäljning (med min ingenjörsutbildning i bagaget). Men jag har även sökt tjänster inom ekonomi och finans eftersom jag brinner för det trots att jag inte har någon utbildning inom ämnet. Min förhoppning nu är att jag kommer känna att jobbet är mer stimulerade och utvecklande än tidigare eftersom det är något som jag verkligen tycker är roligt och vill utvecklas inom.

Samtidigt som jag jobbar kommer jag fortsätta med bloggen och privatekonomicoachen.se. Jag kommer släppa boken jag skrivit som jag hoppas kommer ge en del uppmärksamhet och intresse, och att den kan hjälpa många människor att förstå värdet med sparande och att kunna uppnå sina drömmar. Det kanske kan leda till föreläsningar eller liknande som jag gärna skulle vilja hålla på med framöver. Vidare tittar jag på lite längre sikt att jag skulle vilja utveckla någon typ av onlinekurs för sparande/investeringar som antagligen blir ett tillägg på sidan privatekonomicoachen.se. Vet inte exakt hur och vad men det är något jag kommer titta på när jag känner mig inspirerad att göra det.

Pengamaskinen

Att vi börjar jobba båda två igen innebär att vi (äntligen) kan börja spara till vår pengamaskin igen. Det känns också väldigt kul att vi kan göra det. Trots att vi inte kunnat spara så mycket de senaste knappa två åren har pengamaskinen utvecklats bra. Så den har växt trots att vi inte sparat nya pengar. Men för att snabba på utvecklingen så kommer vårt nysparande ge en bra skjuts.

Slutligen

Som sagt är det ett nytt kapitel som skrivs för familjen oberoende just nu. Jag ser med spänning fram emot framtiden och är supernöjd med att vi varit tjänstlediga. Perioden av ledighet har verkligen gett oss mycket och perspektiv på livet och vad som är viktigt för oss. Livet är en resa och den kan ta oväntade svängar ibland. Jag tror vår tjänstledighet gjort att vi kanske styrt om kursen marginellt när det kommer till våra livsmål. Men vi är fortfarande inställda på att fortsätta spara så att vi kommer nå ekonomiskt oberoende och helt kunna bestämma och styra över vår egen tid!

6 thoughts on “Tjänstledigheten är slut

 1. Adam

  Inspirerande läsning! Ser fram emot att en dag också kunna avsluta mitt arbete, iaf att gå ner i arbetstid.

  1. Herr Oberoende

   Kul att du gillar inlägget! 🙂
   Har du några planer på vad du ska göra med din tid om du slutar/går ner i tid?

 2. Investeraren_tw

  Grattis till nya jobbet. Ja, det låter som du kanske haft väl mycket tid över för att fundera?…
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Tack!
   Ja kanske men det var också det som var tanken. Att ha tid att fundera och känna på hur det var att vara hemma utan att gå till jobbet som vanligt. Det har ju gjort att jag fått väldigt bra insikter om hur jag vill ha det framöver.

   Jag brukar förespråka att ta ett steg till sidlinjen och som åskådare se på sitt liv och ifrågasätta om det är som man själv vill eller om man bara följer med strömmen i ekorrhjulet 🙂 Så att ha tid att fundera och reflektera tror jag fortfarande är väldigt viktigt!

 3. AJ

  Bra inlägg och viktigt att belysa det du tar upp. Lätt att bli förblindad av diverse FIRE-bloggar, men i deras fall ska man komma ihåg att de i flesta fall har stora pågående projekt (hemsida/blogg) och därmed är är egen företagare med detta som struktur i vardagen. Inget negativt med det, utan snarare en av lösningarna till den struktur och självförverkligande som de flesta behöver.

  Min fru och jag är i liknande situation som er. Där vi är på god väg. Dock är vi så inkörda i vårt vardagliga att jag har svårt att se en exit de närmaste åren. Har ännu inte lösningen på vad vi skulle fylla dagarna med och vad som skulle få oss att känna samhörighet och uppskattning.

  Grattis till jobbet förresten, har förövrigt snart jobba 15 år inom redovisning/ekonomi=)

  1. Herr Oberoende

   Tack AJ!
   Ja jo, jag driver också den här bloggen/hemsidan som enskild firma. Men för mig är det inte tillräckligt för att känna mig stimulerad och behövd på den nivån jag vill 🙂 Visst kanske jag skulle kunna utveckla sidan mer, men ändå.

   Det är lätt att fasta i de dagliga rutinerna. Hoppas att ni hittar något ni skulle kunna fylla era dagar med. Ett tips är att börja med något vid sidan om jobbet (typ som jag gjort med den här bloggen) och jobba upp något som eventuellt kan bli något som växer över tidoch kan fylla dagarna framöver!

   Tack! Härligt, jag ser fram emot att jobba inom ekonomi så tror det kommer bli riktigt bra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *