Våra nya utmaningar

Våra nya utmaningar

Vi försöker hela tiden att utmana oss inom olika områden för att fortsätta utvecklas. Det är dags för en uppdatering nu när vi kommit hem från alla våra resor.

Tidigare utmaningar

Under det gångna året har vi hunnit med flera olika utmaningar som shop-stop, godisuppehåll i en månad, avinstallera sociala medier på telefonen. Förra utmaningsomgången skrev jag om här.

Nu senast hade vi en utmaning att vi fick egen “veckopeng” varje månad som vi kunde köpa vad vi ville för. Utöver det så skänkte vi även mer pengar än vanligt varje månad till välgörande ändamål.

Resultat

Utmaningen med egen veckopeng var kul. I och med att syftet var att vi skulle lära oss att spendera mer på oss själva var det ju inte något “jobbigt” på det sättet. Men faktum är att speciellt jag hade svårt att köpa saker. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med pengarna.

Fru Oberoende hade lite lättare och verkade som hon hade flera saker som hon gått och väntat med att köpa som hon kunde handla med sin veckopeng. Det slutade med att jag köpte en ny tjocktröja under en av mina tjänsteresor i december, köpte lite extra fina snacks (typ kokoschips och liknande snacks).

Att skänka pengar kändes väldigt fint och privilegierat att kunna göra det. Att hjälpa är i grund och botten något som vi alla mår bra av tror jag. Vi skänkte till olika organisationer som Unicef, Alzeimerfonden, WWF, Peace Parks med flera.

Nästa utmaning

När vi var i Vietnam under april månad bestämde vi våra nästa utmaningar. Vi har två stycken som vi ska satsa på minst 2 månader framöver, med start 1a Maj. Den ena handlar om att träna mer på gym och den andra handlar om att äta mer fisk.

utmaningar
utmaningarna sitter på kylskåpet i köket

Träna mer

I januari gjorde vi båda en slags kroppsmätning och fick reda på hur mycket muskler, fett, vätska etc vi har i våra kroppar. Slutsatsen var att vi både skulle kunna lägga på oss lite mer muskler. För att göra det krävs att vi gymmar. Därför har vi bestämt oss för att satsa riktigt fokuserat minst 2 månader (1a Maj till 1a Juli) och sedan utvärdera hur det gått. Vi kommer gå till gymmet 3-4 gånger i veckan och också hålla koll på att vi får i oss tillräckligt med protein för att stimulera muskeltillväxten. Vi tjuvstartade redan i Vietnam under April med träningen och gymmade 4 gånger i veckan där. Målet för mig är att gå upp några kilo muskelmassa och för fru oberoende är målet att bygga några kilo muskelmassa och samtidigt tappa några kilo fett. Blir spännande att följa utvecklingen.

Fördelen som vi fick förklarat när vi gjorde mätningen är att när du har mer muskler på kroppen ökar din grundförbränning och det kan hjälpa dig att bli av med fett på kroppen. Så om vi lyckas bygga muskelmassa och inte äta för mycket kalorier så kommer vi/Fru Oberoende också att tappa lite fett på köpet.

Tennis spelar vi redan en gång i veckan på en fast tid så där får vi lite pulshöjande aktivitet men om vi orkar och har lust kommer vi lägga på fler pulshöjande aktiviteter varje vecka. Träning och att röra på sig har så mycket goda effekter på koncentration, kreativitet etc så det kan vara oss väl till pass nu under tjänstledigheten när vi ska jobba med våra projekt.

Äta mer fisk

Fru Oberoendes förslag var att vi ska äta mer fisk. Vi äter inte alls mycket fisk i vanliga fall. Till viss del kan det nog bero på att det är relativt dyrt jämfört med kyckling, fläsk, vegetariskt med mera. Men vi är också lata och har kanske inte så mycket inspirerande recept med fisk som vi går igång på när vi bläddrar i vår receptpärm.

Därför har vi nu valt att utmana oss själva att laga en fiskrätt varje vecka. Kommer förhoppningsvis bli väldigt gott och kul också.

Gör du några utmaningar i din vardag? Berätta gärna!

5 thoughts on “Våra nya utmaningar

 1. Investeraren_tw

  Det där att äta mer fisk kämpar vi också lite med. Jag vet ju att det är bra för kroppen på många sätt. Men, jag tycker inte jag finner några vettiga recept som man kan variera på ett bra vis. Det känns mycket enklare med kötträtter helt enkelt. Har du några tips på en bra kokbok med fisk så får du gärna återkomma om det.
  Mvh

 2. Hej,

  Det där med att skänka pengar är magiskt! Att kunna ge och hjälpa andra no matter what! Det verkar också göra att man också drar åt sig ännu mer pengar. Har ni tänkt på det? Universums lag?
  Ha en fin dag! Och lycka till med de nya utmaningarna.
  Anneli

  1. Herr Oberoende

   Ja det är verkligen en härlig känsla att kunna hjälpa andra människor! Drar åt sig mer pengar vet jag inte om det gjort, har det gjort det för dig? 🙂

 3. Viveka

  På tal om utmaningar. Jag försöker spara pengar genom att göra så mycket som möjligt själv. Bor i gammalt hus och där tenderar mycket att gå sönder. Häromdagen gick wc-stolen sönder. Spolknapp + underredet på cisternlocket trasigt. Vad göra? Det här blir dyrt! Trots kvinna och pensionär så “bäst att ta tjuren vid hornet”. In på internet för att identifiera märke och ålder. Via en videolänk kunde jag identifiera felet och se hur man lagar toaletten. Hur hitta reservdelarna till 20 år gammal toalett då?
  Sök på nätet, inte helt lätt men fann vad jag sökte. Reservdelen kostade mig 379 kronor. Hade jag anlitat hantverkare hade jag fått betala hemkörningsavgift, reservdel samt hantverkararvode + moms. Det tog litet tid men jag fixade det. Kände mig väldigt stolt måste jag säga. Lite som en vinnare 🙂

  Recept på räkrätt;
  Stek en strimlad purjolök och två strimlade röda paprikor ( bränn ej)
  Strö på rikligt med curry
  Rör i en stor burk creme fresch
  I med en rejäl skvätt chilisås. Rör om
  (ev salt och peppar)
  Serveras till färsk bandpasta. Kryddornas mängd efter behag. Starkare eller svagare.
  Toppa med rejält med räkor direkt på över pastan och såsen.
  Gottgottigottgott!
  Vit kallt vin till. Bon Appetit!

  1. Herr Oberoende

   Vilken prestation Viveka! Riktigt inspirerande, det är precis så det ska vara. Att använda huvudet och problemlösa själv utan att betala sig ur varje situation. Bra jobbat! 🙂 Den som är stressad och “inte har tid” att undersöka vad som är fel och ta sig tiden att hitta reservdelarna hade fått betala många tusenlappar mer än du behövde.

   Tack för receptet 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *