Tjänstledig – att bo utomlands

Tjänstledig – att bo utomlands

Ja tiden går snabbt. Del två av vår tjänstledighet var att testa på att bo utomlands och det har vi gjort nu. En hel del insikter har vi fått!

Kort recap

För er som inte känner till det är både jag och Fru Oberoende tjänstlediga just nu. Vi började ledigheten i Mars och planerar att börja jobba igen i September. 6 månaders ledighet alltså. Vi har också lagt upp tjänstledigheten i tre olika delar enligt nedan:

1. Jobba som volontärer
2. Prova att bo utomlands (någonstans där det är varmt)
3. Fokusera på våra hobbies och se om vi kan starta verksamheter kring dem för att kunna jobba med våra passioner.

Punkt 1 pratade jag om i ett tidigare inlägg. Idag tänkte jag berätta om hur vi upplevt punkt 2.

Att bo utomlands

Syftet med att bo utomlands var flera. Dels ville vi se om vi skulle gilla att bo på en annan plats där det är varmare än i Sverige. Tanken var då också att det skulle vara i ett land där saker och ting är billigare i Sverige. När vi eventuellt slutar jobba så skulle vi kanske vilja bo utomlands på vinterhalvåret och det ville vi undersöka hur det kändes lite närmare.

Samtidigt tänkte vi att vår tid utomlands skulle vara en kick-off till vårt största syfte med tjänstledigheten, att komma igång med lite egna projekt och företagsidéer kring våra intressen och hobbies.

Som en sista bonus så har vi också bestämt oss för att komma igång ordentligt med träning och det ville vi börja med under den här vistelsen också.

En månad i Vietnam

Vår tid utomlands spenderade vi i Nha Trang på Vietnams östkust. Vi var där under hela April månad och hade hyrt en lägenhet. Nha Trang är en ganska stor stad och vi bodde centralt i en lägenhet på 16:e våningen.

Vi märkte snart att staden var ett charterresmål för kineser och ryssar. Det fanns gott om restauranger, affärer och MÅNGA tutande mopeder och bilar. Ljudnivån när man var ute på stan var något annat än när vi åker in till storstan Lund för att gå på bio t.ex.

Vårt boende var väldigt fint och lyxigt. Det var egentligen alldeles för stort då vi hade två sovrum och två badrum plus ett kök och vardagsrum. Balkongen använde vi mest till våra frukostar.

Lägenhetshotellet som vi bodde på hade ett gym (som vi använde frekvent) och en pool på högsta våningen.

frukost på balkongen

Vårt upplägg under vistelsen

De första dagarna använde vi mest för att återhämta oss från vår flygresa (som strulat en del tyvärr) och att ställa om oss till den nya tidszonen. Men efter 3-4 dagar satte vi oss ner och skrev en lång lista på saker som vi ville göra under vår tjänstledighet (inte bara i Vietnam).

Efter det så skapade vi ett schema i Excel som vi sedan använde för att försöka planera upp tiden vi hade. Vi planerade även in träning i gymmet fyra gånger i veckan och tid på stranden etc.

En typisk dag

Våra dagar gick snabbt i Vietnam, kanske för att vi var duktiga på att planera upp vår tid och att vi inte kände oss uttråkade. Nedan är ett utklipp från fyra dagar under den andra veckan vi var där.

Ofta gick vi upp mellan 0600-0630. Det var så varmt på balkongen på morgonen så för att vi skulle hinna äta frukost på balkongen innan solen kom dit behövde vi gå upp 6. Det gjorde vi i två veckor sen började vi äta inne istället och gå upp lite senare 🙂

Normalt sätt var vi klara med frukost och klara för att “jobba” mellan 0700 och 0730. Vi delade in dagen i två-timmars pass. Fyra dagar i veckan hade vi “gym+sjukgympa”, det la vi alltid 10-12 innan lunch. Förmiddagarna var annars mest jobb med projekt. I bilden ovan så planerade vi t.ex. en hel del idéer kring vårt fotograferande och vi håller på att starta två nya hemsidor kopplat till detta. Vi hade också en kick-off första veckan som det var lite actions från som vi jobbade med. Jag har funderingar på att skriva en bok så jag gjorde en del research kring hur man publicerar en bok. Jag har också skrivit ett utkast och skickat till några förlag för feedback. Utöver detta hade vi också många andra saker som vi jobbade med.

Även om vi var på en turistort där de flesta hängde på stranden hela dagen så var vi inte ute så mycket. Det var extremt varmt och solen var superstark mitt på dagen så de dagarna vi gick ner till stranden kanske vi var där mellan 15-17 och då läste vi oftast böcker.

Vad fick vi gjort på fyra veckor?

När vi summerade vistelsen för oss själva tänkte vi först att vi inte gjort så mycket men när vi tittade tillbaka så var det en ganska bra lista. Det ska sägas att alla punkter inte tagit lika lång tid, hemsidorna har vi lagt absolut mest tid på.

 • Skapat två hemsidor kopplat till vårt intresse med fotografering. Lansering under försommaren då det krävs mer jobb.
 • Haft en kick-off och jobbat med actions från denna.
 • Eric skrivit utkast till en bok och skickat in till flera förlag för feedback.
 • Jobbat med bilder som vi tagit i Afrika och redigerat dem.
 • Läst böcker, två var.
 • Skapat en vision-board som vi gjort en tavla av och hängt i köket hemma.
 • Jobbat med att ta fram egna fotokurser.
 • Gjort varsin bucket-list.
 • Och mycket mer…

Insikter från resan

Att vara utomlands i fyra veckor och bo på samma ställe hade vi aldrig gjort tidigare. Det var en annorlunda känsla för vi kunde verkligen bo in oss och inte behöva känna att vi snart skulle åka hem igen. Annars har jag ofta, när man är iväg en vecka, känt att man redan efter andra dagen börjar tänka att det bara är 4-5 dagar kvar innan man ska åka hem. Så kände vi inte alls när vi var borta så länge som vi var.

Något vi kom underfund med under slutet av vistelsen var att vi jobbade alldeles för mycket. Vi var för dåliga på att planera in fritid och “helg”. Vi hade aldrig någon helg utan vi malde på och planerade hela tiden in mer saker i schemat som vi kunde jobba med. Det var ju bra att vi fick mycket gjort men vi kände på slutet att vi hade behövt mer pauser för att hämta energi till allt jobb vi gjorde. Vi var nästa “slutkörda” under sista veckan.

Vi insåg ganska snabbt att vi inte trivs med att bo i lägenhet. Anledningen till att vi flyttade till hus redan när vi var 25 år blev vi snabbt påminda om. Kanske är vi lättstörda men att ha grannar ovanför, under och vid sidan om sig som gör ljud på tider som vi sover på etc är något som vi helst vill undvika. Vi saknade också naturen, att kunna gå en kort och frisk promenad och lyssna på fåglarna som vi kan göra hemma. I Nha Trang var det bara buller och oljud när vi kom ut och det hördes även in i lägenheten så vi hade hela tiden ett konstant oljud i bakgrunden vilket vi inte gillade.

Något som kanske förvånade oss var att vi kände oss ensamma. Vi hade såklart varandra men vi hade ingen familj i närheten som vi kunde hälsa på och inga vänner eller andra aktiviteter där vi träffade andra människor. Att ha det så under fyra veckor gjorde att vi saknade umgänge och stimulans från andra människor ganska mycket.

Vi insåg också att det är bra att planera upp sin tid för att få saker gjort. Samtidigt kan det ibland vara frustrerande att göra utmanande saker som man aldrig gjort tidigare och att det måste man kunna hantera på ett bra sätt. Vi hade många utmaningar i början när vi satte upp våra hemsidor t.ex. När man inte går till “jobbet” och gör det som en chef säger till dig att göra måste du ha bra disciplin och vara din egen chef för att få något gjort.

Det är billigt och gott att äta på vietnamesiska restauranger men vi saknade “svensk” mat och vår egenlagade mat. Vi gick båda upp i vikt och även om vi tränade hårt under vistelsen så kan vi nog inte säga att all viktuppgång var muskler tyvärr.

Summering

Vår vistelse i Vietnam var fantastisk. Vi har fått många fina minnen från tiden där och vi fick även mycket gjort på våra projekt som vi vill jobba med. Vistelsen har också gett oss många insikter i hur det är att bo utomlands, att bo i en storstad, att bo i lägenhet etc.

Vi konstaterade ganska snabbt att vi antagligen inte skulle vara intresserade av att bo utomlands. Även att naturen är viktig för oss för att ladda batterierna och kunna lyssna på fåglar/vatten/vind i löven etc.

Det är ganska tufft att vara sin egen chef. Även om vi hade planerat saker att göra alla dagar så var vi inte alltid supersugna på att göra det. Då kan det vara lätt att dra sig och sitta och kolla mailen, eller slösurfa på annat vilket inte är speciellt produktivt.

Jag kämpade också en del med att känna mig fri. Även om vi var lediga och styrde vår egen tid så kändes vissa saker som vi gjorde jobbiga att genomföra. Även om det var saker som behövdes göras för att ta oss närmare mål som vi verkligen ville nå inom våra projekt. Vissa dagar var tuffa och humöret var inte alltid tipptopp. Balansen mellan arbete och fritid är väldigt svår och att vara fri från en anställning behöver inte bara vara guld och gröna skogar. Men det kommer vi sannolikt att få erfara mycket mer under de resterade fyra månaderna av vår tjänstledighet när vi är hemma i Sverige och ska fortsätta jobba med våra projekt.

4 thoughts on “Tjänstledig – att bo utomlands

 1. Investeraren_tw

  En månad känns som en tämligen kort tid för att dra långtgående slutsatser. Jag har själv levt ett antal år utomlands under en period i mitt liv. Det tar tid och energi att finna sig tillrätta i ett helt nytt land, ivartfall var det så för egen del.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Vad var syftet med din utlandsvistelse, jobb eller något annat? Jag inbillar mig att det blir lite lättare att komma på plats om du har jobbet som knutpunkt med samhörighet och gemenskap. Samtidigt förstår jag också att det kan krävas tid för att riktigt komma tillrätta, så är det ju även om man flyttar inom Sverige till en ny plats.

 2. Johan

  Jag blev överraskad att ni inte redan visste att ni ville bo på landet. Ett så strikt schema skulle jag nog inte vilja ha. Jag skulle nog vilja ta dagen lite som den kommer.

  1. Herr Oberoende

   Ibland önskar jag att jag kunde ta dagen mer som den kommer. Men mitt sinne för struktur gör att jag gärna sätter upp scheman för saker och ting. Men det betyder uppenbarligen inte alltid att det är bra 🙂 Mitt personliga problem med att ta dagen som den kommer är att jag känner mig mållös och inte vet vad jag ska hitta på.. Får öva mig på det kanske 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *