Bokrecension – Think and Grow Rich

Bokrecension – Think and Grow Rich

Jag har läst en klassiker från 1937, Think and Grow Rich skriven av Napoleon Hill. Ett riktigt mästerverk som fortsätter att sälja som om den var skriven idag. Receptet och förklaringen till hur du blir både rik och framgångsrik är högst aktuellt då som nu.

Författaren och hans bakgrund

Boken Think and Grow Rich skrevs alltså 1937 av Napoleon Hill. Han skrev boken efter att i 25 år studerat, intervjuat och följt över 500 av dåtidens mest rika och framgångsrika människor i Amerika.

Allting började med att Napoleon Hill jobbade för ett finansmagasin och hade i uppdrag att intervjua amerikanska affärsmän. Historien förtäljer att Napoleon skulle intervjua Andrew Carnegie (affärsman inom stålbranschen och dåtidens rikaste man). Vad Napoleon trodde skulle bli en två timmars intervju blev en weekend hemma hos Andrew Carnegie.

Andrew Carnegie delade med sig under helgen om hans ”framgångsfilosofi” och förslag till Napoleon. Han bad Napoleon att studera de mest rika och framgångsrika männen i Amerika och sedan skriva om dem och kombinera det med Andrews framgångsfilosofi. Napoleon ska inte ha tvekat länge innan han accepterade utmaningen. Det tog honom 25 år att samla på sig all information och kunskap innan han skrev den här boken ”Think and Grow Rich”.

Boken och inledningen

Även om boken är mer än 80 år gammal är den skriven på ett mycket bra sätt. Inledningen är mycket gripande och Napoleons sätt att skriva på är mycket tydligt, klart och starkt. Första sidan kommer t.ex. med instruktioner om hur du som läsare ska ta dig an boken. Ett kort utklipp för att illustrera detta: ”This book should be studied, digested and meditated upon. No more than one chapter should be read in a single night. The reader should underline the sentences which impress him most. Later, he should go back to these marked lines and read them again. A ready student will not merely read this book, he will absorb its contents and make them his own”. Ganska kraftfullt skrivet.

Boken berättar om de 13 stegen till rikedom och precis innan författaren börjar med del ett så skriver han: ”Be prepared, therefore, when you expose yourselves to the influence of this philosophy, to experience a changed life which may help you not only to negotiate your way through life with harmony and understanding, but also to prepare you for the accumulation of the material riches in abundance”. Jag skrev själv i marginalen av boken ”ord och inga visor”, och det är precis vad som utlovas i början av boken.

På något mystiskt sätt målar Napoleon upp bilden av att de tolv stegen är en sorts hemlighet till rikedom. Bara om du som läsare är beredd att ta emot hemligheten kommer den att uppenbara sig för dig medan du läser boken. Det här kan vara en vändpunkt i ditt liv.

Bokens upplägg

Som sagt så delar Napoleon upp boken i 13 delar, de 13 stegen till rikedom. De är (på engelska):

1. Desire
2. Faith
3. Auto-suggestion
4. Specialized knowledge
5. Imagination
6. Organized planning
7. Decision
8. Persistence
9. Power of the Master Mind
10. The mystery of sex transmutation
11. The subconcious mind
12. The brain
13. The sixth sense

Jag skulle såklart kunna gå igenom alla stegen men jag tänkte välja ut några och prata om dem.

framsidan av boken

1. Desire

Att ha en tillräckligt stark önskan/åtrå om att nå sina mål, bli rik, bli framgångsrik etc är det första steget till rikedom. Så länge du vill något tillräckligt mycket så kommer du förr eller senare att nå dit. I boken pratar Napoleon om ett exempel om Edwin C. Barnes. Han skulle bli en partner till dåtidens kanske främsta uppfinnare, Thomas A. Edison.

Barnes bodde på fel ort, han hade fel utbildning etc för att ens kunna komma i kontakt med Edison men han var fast beslutet att han skulle jobba tillsammans med Edison. Han hade bestämt sig i förväg att han skulle det och det fanns inget annat i världen som han ville så mycket som just det. Han sålde allt han hade på sin hemort och flyttade till staden där Edison var verksam.

Barnes tog sig till Edisons kontor och presenterade sig själv att han ville jobba med Edison. Efter lite om och men fick han ett enkelt jobb men han fick inte jobba tillsammans med Edison. Trots detta var Edwin Barnes fast besluten att han till slut skulle få jobba med Edison. Under flera år så slet Barnes med sin önskan glasklar ”jag ska jobba med Edison”. Till sist kom möjligheten. Edison presenterade sin senaste uppfinning för sitt säljteam, en telefon. Han blev utskrattad och säljarna sa att det inte gick att sälja. Barnes såg sin chans och sa att han skulle kunna sälja den, vilket han också gjorde på ett mycket bra sätt. Edison gav Barnes rättigheterna att sälja telefonen över hela USA och de var nu affärspartners.

Poängerna med berättelsen om Barnes är många. Han hade en oerhört stark önskan att få jobba med Edison. Hans önskan drev honom att inte vara rädd för något, han brydde sig inte om vad andra sa och han tog alla möjligheter som kom till honom. Vissa hade kallat det för tur men enligt författaren hade Barnes redan innan han lämnade sin hemort bestämt sig för att han skulle jobba tillsammans med Edison och så blev det också till slut.

Om du bara har en tillräckligt stark önskan kan du nå det du önskar!

2. Faith

I det här kapitlet understryker Napoleon det faktum att det är oerhört viktigt att tro på det du vill och det du gör. Vi bygger vårt undermedvetna med våra egna tankar, och tankarna styr vi själva över.

Enligt Napoleon tar vi in intryck och påverkas av sådant som förstärker det vi redan tror på. Då är det oerhört viktigt att vi har en tro, en bild av vår egen framtid som är positiv.

Tanken är oerhört stark och ”There are no limitations to the mind except those we acknowledge”.

9. Power of the master mind

Oftast är det så att det är enklare att ta sig fram i livet med hjälp från andra. Det gäller även om du vill bli framgångsrik och förmögen. Att ha rätt umgänge och påverkanskrets är oerhört viktigt för din egen framgång. Beroende på vilka människor du omger dig med så kommer dina egenskaper påverkas.

Du behöver de som kanske redan gjort resan som du är på väg att göra som kan guida dig. Du behöver de som kan coacha dig, du behöver de som är positiva och ser lösningar istället för hinder. Du behöver de som kan ge trygghet när du blir osäker.

Henry Ford tas upp på flera ställen i boken som en mycket framgångsrik man som utnyttjat de 13 stegen för att just bli så framgångsrik som han blev. I Henrys fall så hade hand en master-mind grupp som hjälpte honom vinna över hans okunnighet, analfabetism och fattigdom. Tack vare det umgänge han hade så lyftes han till en nivå som gjorde det möjligt för honom att utveckla T-forden.

10. The mystery of sex transmutation

Ni undrar säkert vad det här kapitlet handlar om. Det måste ha varit väldigt kontroversiellt när boken publicerades.

Napoleon menar att det finns olika typer av stimulanser som gör oss människor mer eller mindre produktiva (ökad entusiasm, mer kreativ, intensiv önskan m.m.). Dessa stimulanser kan t.ex. vara kärlek, musik, master-mind grupp. Men den starkaste av alla stimulanser är sexlust.

Om du lyckas att konvertera din önskan till sex och använda det till att nå framgång inom andra områden så har du hittat något kraftfullt. Som Napoleon skriver i boken ”The transmutation of sex energy calls for the exercise of will-power for use, but the reward is worth the effort”.

Störst effekt har sex transmutation för kreativt tänkande och enligt boken har många av de mest framgångsrika männen som Napoleon studerat bemästrat denna konst. De flesta har haft en kvinna i sin närhet som de tack vare sex transmutation lyckats bli så framgångsrika som de blivit.

I slutet av boken skriver Napoleon en hel del om rädslor. Rädsla kan stå i vägen för vår egen framgång och skapa flera olika oönskade beteenden som inte gynnar vår väg till framgång. I det här avsnittet ger författaren även tips på hur du kan övervinna dina rädslor.

Omdöme

Min känsla om den här boken är att den ger väldigt bra möjligheter till personlig utveckling. Boken igenom blir Napoleon din coach, och han är ganska hård i sina instruktioner ibland. Läser du boken som han föreslår och gör de övningarna som han ger dig är jag säker på att du som läser kommer växa som människa.

Rent generellt är boken fullsmockad med bra information. Mycket matnyttigt om hur du ska förhålla dig till livet för att få ut så mycket som möjligt av det. Jag tror personligen att det inte bara är kopplat till framgång och att bli förmögen. Mycket som beskrivs i boken kommer ge dig ett gladare, rikare och mer meningsfullt liv. En del saker som beskrivs i boken känner jag igen från liknande böcker om personlig utveckling som jag läst. Men aldrig tidigare har jag läst så mycket ”vettiga” saker i en och samma bok.

Precis som Napoleon skrev själv i början att läsaren ska stryka under och komma tillbaka till boken igen, tror jag det är nödvändigt. Boken är fullmatad med riktigt bra innehåll och några av övningarna i boken är värda att komma tillbaka till och reflektera över igen.

För mig blir det här en favorit som jag garanterat kommer komma tillbaka till vid flera tillfällen.

Boken finns att köpa på Bokus.

2 thoughts on “Bokrecension – Think and Grow Rich

  1. Investeraren_tw

    Jag är benägen att hålla med, den där boken är en guldgruva som är tillämpbar på mycket i livet. Den har hjälpt mig med.
    Mvh

    1. Herr Oberoende

      Kul att höra! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *