Jag har blivit uppsagd!

Jag har blivit uppsagd!

Nya möjligheter och nytt kapitel på gång. Jag har hamnat i en annorlunda sits där jag har blivit uppsagd. Känns konstigt, snopet men samtidigt spännande!

Mitt (föregående) jobb

Tisdagen innan julhelgerna blev jag uppsagd av min nuvarande arbetsgivare. Bakgrunden är att företaget där jag jobbar blivit uppköpt av ett annat företag. Företaget som köpte upp oss ville inte ta med all personal och jag uppsagd pga arbetsbrist. 1 månads uppsägningstid.

Jag har känt till uppköpsprocessen under en lång tid och det har hela tiden varit avsikten att jag skulle följa med till det nya företaget. Men i sista stund verkar det som att de ändrade sig. Ganska snopet, och en rejäl överraskning men det är inte så mycket att göra.

Tjänstledigt

Jag har varit i dialog med min arbetsgivare om att vara tjänstledig, under 2019, i nästan ett år. Från början har det varit väldigt svårt att få igenom det då vi varit en liten organisation och om jag skulle vara borta 6 månader skulle organisationen gå på knäna. Så det såg ganska mörkt ut i början när jag tog upp det.

Under hösten när jag frågade igen har beskedet varit att vi måste invänta uppköpsprocessen från företaget som tänkte köpa upp oss. Då kanske det skulle uppstå nya möjligheter. Och så när uppköpet gick igenom så blev jag uppsagd. Inte så mycket att diskutera med någon chef längre. Utan jag kommer kunna vara ledig (arbetslös) under den period som vi planerat att vara lediga oavsett vad något företag/chef säger nu.

Egentligen har jag bara 1 månads uppsägningstid när jag blir uppsagd (varit kortare än 2 år på arbetsplatsen) men eftersom företaget som köpt upp oss vill ha min kunskap och att jag ska lämna över den så kommer jag jobba fram till 22a Februari. Det är sista dagen innan vi startar vår tjänstledighet. Så det känns väl ändå under omständigheterna ganska okej. Då får jag lön fram tills vi åker vilket gör att vår budget kommer bli som vi tänkt oss. Nackdelen är att jag inte har någon anställning/jobb att komma tillbaka till efter vår ledighet. Det återstår att se vad som händer då.

Att jag blir uppsagd innebär också att vi kommer “förlora” min tjänstebil och gå ner till en bil. Under tiden som vi är tjänstlediga gör det inget men till hösten får vi se om och var jag får jobb. Då kanske vi behöver en bil till. Förhoppningsvis inte, hade varit skönt att slippa utgifter för två bilar.

Reflektioner om att bli uppsagd

Jag har tagit min uppsägning med ro. Självklart kom det som en chock när jag väl blev uppsagd eftersom jag var inställd på att följa med till företaget som köpte upp oss. Men när chocken lagt sig så känns det ändå okej. Jag har vår tjänstledighet att se fram emot och jag behöver inte känna någon press från arbetsgivaren att jag kanske måste kolla mailen ibland eller något sånt. Jag kommer vara helt fri under ledigheten, det är verkligen ett plus. Det gör också att jag kommer vara mer motiverad att få igång någon egen business som kan ge passiva intäkter eftersom jag inte har något jobb att gå tillbaka till.

Jag kan tänka mig att en del familjer skulle få en del problem om den ena parten i ett förhållande blev uppsagd, ekonomiskt alltså. I vårt fall skulle vi kunna leva på fru oberoendes lön utan att jag drar in några pengar. Det är en oerhörd trygghet att ha de ekonomiska musklerna som vi skapat hittills på vår resa. Våra passiva intäkter täcker inte våra kostnader än, men det är ändå en bas att stå på och det kapital vi har gör att vi inte behöver vara oroliga över våra jobb på samma sätt.

Till sist vill jag också säga att jag har insett att som anställd är man en liten pusselbit i ett väldigt stort pussel. Även om du gör ett bra jobb och du är en uppskattad medarbetare så kan du bli sparkad och stå utan jobb efter en månad. Att ha ett jobb är en falsk trygghet kan jag känna lite grann efter det som hänt. Du är inte säker någonstans. Det är större saker som styr, chefer på hög nivå som tittar på siffror snarare än individer och personerna bakom. Jag är övertygad om att jag skulle kunna bidra med värde hos företaget som köpte upp oss, men de valde att inte ta med mig. Min nuvarande chef ville gärna ha med mig (han har uppskattat min prestation senaste 2 åren) och har uttryckt det till det uppköpande företaget, men de har ändå sagt nej.

Slutligen

Jag vet ju att det inte är något personligt att jag blivit uppsagd men det känns ändå lite jobbigt mentalt när det händer. Jag har ju på något sätt ändå hamnat utanför. Samtidigt som jag är lite bitter så är jag tacksam för att vi kan hantera en sån här situation som vi kan. Vår tjänstledighet ser jag fram emot oerhört mycket. Vad som händer efter den är ännu ett oskrivet blad och vad som helst kan hända. Livet är fullt av möjligheter och om jag kom med till det uppköpande företaget eller inte spelar i det stora hela ingen roll. Jag kommer hitta på och göra andra saker som antagligen kommer vara ännu mer givande och stimulerande! Nu har jag en chans att börja på något nytt, ett nytt kapitel. Let´s go!

PS. Om du har någon kontakt i Skåne som behöver en driven, duktig medarbetare från 1a September så är jag tillgänglig! Jag är väldigt sugen på att jobba med ekonomi men såklart också inom min bakgrund som teknisk säljare inom energibranschen. DS.

26 thoughts on “Jag har blivit uppsagd!

 1. Johan

  Tråkigt att höra att du blivit uppsagd, men att det ändå var lite passande.
  Det finns ju jobb som är säkrare, där man troligtvis inte blir uppsagd lika lätt. På ett privatägt företag kan nästan vad som helst hända. Säkrare jobb skulle jag säga är statligt eller kommunalt, ex kommunal lärare. Eller om man har eget företag. Det är ju ett risktagande att lägga in i det stora livspusslet ändå.
  Det ska bli spännande att se vad du hittar på efter tjänstledigheten 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack Johan! Yes det kommer bli spännande att se vad jag/vi hittar på 🙂

 2. L

  Tråkigt att höra men säker på att du kommer att hitta på något bra, antingen som anställd eller egen när ni haft ert lediga halvår! Tycker dock 1 månad låter som väldigt kort uppsägningstid! Jag hade 3 månader fram tills 30 månaders anställningstid, har nu 6 månader (högre tjänsteman). Kan ju givetvis bli uppsagd ändå men känner att 6 mån är ganska lång tid att hinna ställa om.

  1. Herr Oberoende

   Ja det kommer garanterat att lösa sig, det är jag säker på 🙂
   Ja du, så var det avtalat i mitt kollektivavtal. Så det är inte så mycket jag kan göra tyvärr.
   Men som sagt så blir det nya möjligheter att börja något nytt nu! 🙂

 3. Investeraren_tw

  Ja, där ser man i praktiken hur bra det är med ett kapital att luta sig emot när det blåser motvind.
  Själv har jag råkat ut för sjukdomsfall i familjen tidigare och vi hade inte rett ut det så pass bra om det inte vore för kapitalet, nu när samhällets skydd inte längre finns i princip. Lycka till.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Nej precis, man vet aldrig när det kan behövas lite extra pengar i kassan. Om det så är uppsägning, sjukdom etc. Det är en enorm trygghet i alla fall.
   Tack för lyckönskningarna! 🙂

 4. L

  Det här låter inte rätt alls.

  Företaget som köpt upp kan inte välja och vraka om de ska ”ta över” befintlig personal eller inte. Det är lagen, LAS, som reglerar det.

  Uppsägning pga arbetsbrist ska isf göras efter att du har övergått och din gamla anställningstid ska räknas med när du turordnas med andra anställda.

  Info: https://akademssr.se/jobb-lon/anstallning/overgang-av-verksamhet

  Tycker du ska bestrida uppsägningen med hjälp av facket eller privat advokat. Här finns en privat byrå som ger gratis rådgivning:
  https://www.rive.se/uppsagd/?gclid=EAIaIQobChMI4auq2p-x4AIVzpIYCh3JywJdEAAYASAAEgKw_PD_BwE

  Du får förmodligen inte jobbet tillbaka men du ska inte gå ifrån en ogiltig uppgsägning med 1 månadslön. Snarare 6-12 månadslöner. Kanske mer.

  1. Herr Oberoende

   Hej L,
   Det låter som du är mer insatt än vad jag är. Dock hade jag facket med mig hela vägen genom uppsägningen. Nu blev det ju i praktiken att jag fick 3 månaders uppsägningstid och det var efter att facket varit med och diskuterat med de inblandade parterna. Jag litar på att de gjorde det bästa de kunde i situationen. Eftersom vi planerat att vara tjänstlediga så var timingen egentligen “bra” om man nu kan säga så om en situation när jag blir av med jobbet 🙂

 5. lemontree

  Ska bli spännande att läsa vad ni hittar på under sabbatshalvåret. Jag ska också vara tjänstledig snart, fast bara mars.

  Lycka till!

  / Martin

  1. Herr Oberoende

   Ja jag tycker också det ska bli spännande! Kul att du också ska vara ledig 🙂 Tack och tack detsamma!

 6. Martin

  Jag råkade ut för precis samma sak, inte så kul. Lyckades få ett nytt jobb inom ett par veckor så det löste sig snabbt. Kanske hänger ihop med högkonjunkturen. Lycka till med ledigheten och planerna för framtiden!

  1. Herr Oberoende

   Oj okej! Men bra jobbat att du löste det så snabbt. Blir lite annorlunda för mig då vi ska vara tjänstlediga och att jag inte vill ta ett nytt jobb nu på en gång men jag tror det kommer lösa sig för mig också under året.

 7. Victor

  (Oväntat) många spännande förändringar i livet på en gång med andra ord! Det löser sig säkert, med rätt inställning kommer man långt. Har själv frivilligt bytt jobb nu sedan månadsskiftet, känns skönt med en nystart så här i början på året 😀

  Var ska ni åka under er ledighet?

  1. Herr Oberoende

   Kul Victor! Lycka till med dina nya utmaningar 🙂

   Det får bli en cliff-hanger till nästa vecka då jag tänkte berätta mer om vad vi planerat att göra under vår tjänstledighet 😉

 8. Kaksmet

  Tur i oturen ändå att det faller så väl ut med tjänstledigheten!

  Jag ville bara kommentera kring det där med falsk säkerhet och det är ju olika från en situation till en annan. Idag sägs det ju att man ska byta jobb var 3-4e år för att omförhandla löner mm. God idé i botten men påverkar såklart anställningssäkerheten.

  I mitt fall så har jag varit anställd i 12 år nu och har 6 månaders uppsägningstid samt 180 dagar inkomstförsäkring genom facket så jag är inte så orolig för tappad inkomst.
  Även jag och min sambo kan leva på en inkomst men om det är hennes så blir livet tråkigt så det är ändå skönt att ha den säkerheten. I absolut värsta fall så går bolaget omkull i en tuff lågkonjunktur och det blir svårt att hitta nytt jobb, då har man iaf 180 dagar att lösa problemet.

  Kanske göra som ni och ta tillfället i akt, söka csn och läsa språk i sydamerika 😀
  Jag gillar att ni tar det med en klackspark, det värsta är väl egentligen att du kommer behöva ägna lite tid till arbetssökande när du ska vara ledig och den stress det kan medföra.

  Önskar dig lycka till med ledigheten och framtida jobb!

  1. Herr Oberoende

   Tack Kaksmet för kloka kommentarer. Bra tanke om anställningstiden, har inte tänkt så tidigare!
   Ja det är just så jag tänker också, jag kommer behöva lägga en del tid på att hitta ett nytt jobb under vår ledighet men det kommer inte vara speciellt störande eftersom vi är helt lediga i övrigt att göra vad vi vill 🙂
   Tack så mycket för lyckönskningarna!

 9. Emelie H

  Jag är i exakt samma sits, alltså att bolaget jag arbetade i blev uppköpt och att jag tillsammans med många andra blev uppsagda på grund av arbetsbrist. Arbetade min sista dag den 31/1 och har nu först semester i en månad och är sedan arbetsbefriad med lön under min uppsägningstid. Sorgligt att skiljas från alla kollegor och allt vi byggt upp, men när en dörr stängs så öppnas en annan. Det ska bli spännande att se vad som döljer sig bakom den 🙂 Stort lycka till!

  1. Herr Oberoende

   Tack för att du delar med dig Emelie. Verkar vara vanligare än jag trodde att bli uppsagd på det viset som jag blev 🙂 Ja det är ju inte kul när det inte sker på ens egna premisser men precis som du är inne på så blir det starten på något nytt. Tack och önskar dig också lycka till! 🙂

 10. Hej,
  Jag tror att det här är livets sätt att visa att du skall vidare och till något annat…större, bättre, härligare, friare 🙂
  Du nämner något så viktigt och det är hur obytbara och oviktiga vi alla är i yrkesvärlden. Man blir ersatt, avvecklad, uppsagd, och borttappad i omorganisationer hur lätt som helst. Och detta om något skall få oss alla att tänka till och speciellt om man tillhör dem som uppoffrar allt för karriären och sliter ihjäl sig i ekorrhjulet och sätter jobbet före livet och familjen etc… Don’t do it! Sätt livet och familjen och dig själv först. För på jobbet är du bara en utbytbar pjäs. Ja, och så blev detta inte till en kris för er eftersom ni har ett sparat kapital som gör er trygga i det hela. Men tänk vilken katastrofal situation detta skulle vara för de flesta. De som lever löning till löning och de som är belånade upp över öronen Detta är ett inlägg som skulle få alla att tänka efter lite extra.
  Lycka till! Det här löser ni. Något annat och bättre dyker upp!
  Mvh,
  Anneli

  1. Herr Oberoende

   Tack Anneli för de uppmuntrande orden 🙂 Mycket har med inställning att göra och ja jag kommer säkert hitta något bättre, roligare och mer spännande än vad jag hade!
   Ja det är lätt att glömma och tro på en falsk trygghet, hoppas det ringer en klocka hos någon som läser det 🙂

 11. Z-Mannen

  Ni kan tycka vad Ni vill MEN:
  Vid (felaktiga) uppsägningar kan man ogiltigförlara (riktig ryyyzaaareee
  för arbetsgivarna) eller kräva skadestånd enligt normala regler.
  MEN

  Vid riktig arbetsbrist o brott mot turordningsreglerna KAN MAN INTE
  VINNA EN OGILTIGHETSTALANPROCESS – det är så klart en brist i lagstiftningen
  preziz som att ju längre arbetstid hos företaget – desto större skadestånd.

  Borde ju vara tvärtom – de som jobbat 10 år eller meer o fått skörda löner så
  länge borde ju få mindre än den som bara jobbat några månader eller ett år
  eftersom denne skördat löner kort tide o inte hunnit samla på sig så mycket.

  Visar ju hur jääävlaaa sjuukt det förbannade äckliga jävla penningsamhället är
  där stat o kommun vill zuuugaaa av sina medmänniskor deras pengar o de
  talar JOBBEN o jobbsamhället – men det är hela tiden ANDRA som skall
  anställa o finansiera (dvs den närande sektorns privata företag).

  Samtidigt som KAN INTE DE ANDRA TJÄÄÄÄNAAA PENGAR PÅ JOBBARNA
  ANSTÄLLER DE JU INGA.

  För att ta ett enkelt exempel – azylköret – kan en nyanländ visa att den kan
  produzera så att en arbetsgivare tjääänaaar/får ett meervääärdee på 10,000 kr
  per arbetsdag EFTER lönekostnaderna – ja då har ju personen en anställning.
  Så enkelt är det – men bedömer en arbetsgivare att personen är otjänlig – tja
  då blir det inget jobb.

  O skulle Mr Oberoendes arbetsgivare ha uppfattningen att Mr Oberoende skulle
  tillföra företaget 10,000 kr per dag EFTER lönekostnader skulle Mr Oberoende inte
  blivit uppsagd – så enkelt är det – om nu inte jobben är begränsade o arbetsgivaren
  skulle tjäna 20,000 per arbetsdag på ersättaren.

  Hela jävla samhällssystemet med jobbsamhället är ju sååå jävla sjuuukt.

  Han har juste jobb – han kan beetaaalaaa – honom han man zuuugaaa av pengar-
  honom skall vi gno oss till på o försöka få honom att köööpaaa/lååånaaa/beetaalaa
  räntor/beeriiikaa oss.

  Han där har inget jobb – han är arbetslös – kan kan INTE beetaaalaaa – han är skiiit
  o vääärdeeelöööz – honom skiter vi i – av honom har vi inga pengar att hämta och eller
  zuuugaaa aaav.

  O så har vi Ericsson där facket sålde ut turordningsreglerna för några kopparslantar
  dvs till de nyanställda unga med låga löner – o främmannde fåglar – de har många billiga
  från Indien o Philippines.

  Eller officerarna där facket sålde uut pension vid 50 år för skiitpengar.

  O posten där facket sålde ut statliga villkor för Aktiebolagsform.

  O SAS-piloterna där facket sålde ut pensionsvillkoren för medlemmarna

  Det är lika sjukt som bostadsmarknanden i den del där kommun- o statlig anställda
  dömer ut bostäder o ställer krav på skick o kvalité när det i så fall är mycket enklare
  att kommunerna (o staten) äger bostäderna o ser till att allt blir både rätt från början
  (syftar här på HyresOrätter) och på lång sikt o inga tvångsförvaltningar och förelägganden
  behövs

  1. Herr Oberoende

   Spännande tankar Z-mannen (som vanligt :))

 12. Moa

  Inte för att strö salt över såret. Men kanske den nya företaget visste att du hade blogg och siktar mot att inte jobba i framtiden etc?
  Bara liten tanke..

  1. Herr Oberoende

   Den tanken har slagit mig för länge sedan, om det skulle kunna vara negativt att jag bloggar öppet. Det är också en del i min närmaste omgivning som ifrågasatt om det är klokt att jag bloggar så öppet om vår plan med tanke på arbetslivet och chansen att hitta jobb etc.
   Samtidigt så ligger vårt ekonomiska oberoende fortfarande ganska långt fram i tiden. Sen om en arbetsgivare ser vårt projekt som något negativt (att jag kanske slutar) eller positivt (att jag vågar ta för mig och gå min egen väg) det är upp till dem. Min åsikt är att jag fortfarande kan bidra med mycket värde på de arbetsplatser jag jobbar hos och under många år framöver.

   Dock i den här situationen som jag är i nu så tror jag inte det har haft någon påverkan, men jag kan inte vara helt säker såklart.

 13. Z-Mannen

  Köper INTE Bloggköret – dock kan det vara negativt med tjänstledigheten.
  Men tycker inte det eftersom Du då kan stå på reserv så att företaget/nya ägaren kan
  se hur det går efter uppköpet.

  Rik vid 40 – sluta jobba – skulle kunna påverka – MEN då kan du ju jobba
  deltid eller som konsult utan arbetsgivaransvar.

  SNARARE ÄR DET NEGATIVT ATT DU SPARAR SÅ INIHELVETE ATT DU KAN
  BLI SLAPP PÅ JOBBET – jag skall zuuugaaa lön utan att slita ut mig o funkar
  inte detta har jag råååd att bli arbetslös i flera år till att börja med – men inte
  på lång sikt så klart.

  Men Moa et Co – Arbetsgivaren är inte dummare än att det kan ske saker under
  resans gång – barn – skilsmässa mm – vid kombinationen Barn OCH Skilsmässa
  Blir Mr Oberoende INTE Oberoende vid 40 utan spelvinster och eller arv-
  detsamma gäller så klar Mrs Obeoende. Mycket kan hända på livets vägar.

  Z-Mannen veet – har väl bott med 6-7 damer – dock bara länge med 2-3-
  men har å andra sidan alltid kunnat bo kvar

  PS Mr Oberoende – för Dig får bileriet inte kosta något – vilket det får för
  Z-Mannen – jag skrev något om detta o Bonus Malus – försvann det?

  PSS – sen tycker jag Ni alla skall läsa Rich Dad – Poor Dad HÄR PÅ BLOGGEN
  så Ni veet INNAN Ni får idéen att köpa boken – släktingar köpte o blev
  besatta men de fattade inte bakgrunden såsom språkkunnige Z-Mannen

 14. Daniel

  Köp Bitcoins!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *