Vår tjänstledighet 2019

Vår tjänstledighet 2019

Jag och fru oberoende kommer vara tjänstlediga i 6 månader under 2019. Kommer dela med mig om vad vi tänkt göra.

Bakgrund

För det första känns det fantastiskt att det här kommer bli av! Vi började planera för vår tjänstledighet på vår kick-off på nyårsafton 2017 och drygt ett år senare så har vi kommit fram.

Den första frågan som du som läser kanske funderar över är varför vi ska vara tjänstlediga. Det finns flera olika svar till den frågan.

Varför tjänstledig?

Det som var grundidén var att vi ville prova på att vara ”ekonomiskt oberoende” och se hur det kändes. Alltså att vi inte skulle ha några jobb att gå till och prova på att vara hemma under en längre period. För tänk om det inte känns bra och vi fortsätter att spara och investera i ytterligare 5-10 år för att inse att det inte var det vi ville först då.

Det var egentligen ett ganska lätt beslut även om det inneburit att vi inte kunnat spara till pengamaskinen under 1,5 år. Dels när vi sparat ihop pengarna till budgeten för ledigheten och att vi inte kommer spara till pengamaskinen när vi är lediga. Ledigheten kommer innebära att vi kan känna på att vara fria och göra det vi vill med vår tid. Självklart kommer det inte komma av sig självt, utan vi måste aktivera oss själva och komma på aktiviteter att sysselsätta oss med. Att bara ”ta det lugnt” kommer vi verkligen inte göra.

En annan anledning till att vi velat vara tjänstlediga är att både jag men främst fru oberoende har haft problem med stress på jobbet. Ett break från arbetslivet skulle kunna vara bra för oss båda. Att ladda batterierna, kanske komma igång med nya vanor som hjälper oss att må bättre i vardagen har känts som något vi vill ha.

En tredje anledning är att vi alltid velat göra en volontär-resa. Ofta kräver det att man är iväg under en lite längre period än vad vanlig semester räcker till.

Vår plan

Vi kommer alltså vara tjänstlediga 6 månader och jag skulle vilja dela upp den i två delar. En del där vi inte kommer vara hemma, och en del där vi kommer vara utomlands. Delen utomlands består även den av två delar. Dels en månad att jobba som volontärer och en dels en månad att prova på att bo på en annan plats.

Vi kommer spendera ca 2 månader utomlands och 4 månader hemma.

Business

När vi är hemma och delvis också månaden när vi bor utomlands har vi vissa aktiviteter som vi vill fokusera på. Det är dels att försöka starta företag inom olika områden för att se om vi kan skapa en business som kan stötta oss i vårt mål att bli ekonomiskt oberoende. För mig kan det vara att utveckla bloggen och kanske skapa utbildningsmaterial inom privatekonomi. Jag har också funderat på att skriva en bok. För fru oberoende finns fotografering med som ett alternativ, men även ett tillvägagångssätt att starta business som vi läst om i boken 4-hour work week som vi vill prova på. Det finns även en del andra idéer. Får se hur mycket vi hinner med!

Välmående och personlig utveckling

Något annat som vi vill fokusera på är hälsa och välmående. Vi har redan under december 2018 börjat träna mer regelbundet och vi kommer fortsätta med det och försöka vara mer aktiva för att dels må bättre här och nu (och få mer energi) samt att vi vill kunna använda våra kroppar tills vi är riktigt gamla. Vi kommer utforska mindfulness och yoga mer. Under 2018 har vi båda provat på lite olika typer av yoga och mindfulness som stöd i vardagen och för att hitta ett lugn och vara mer närvarande i nuet.

Jag (och kanske även fru oberoende) kommer lägga mycket mer tid på att läsa böcker. Kanske gå någon utbildning inom personlig utveckling. På sista tiden har vi insett att det är viktigt att växa på det personliga planet för att känna lycka och framgång t.ex. Här kommer vi lägga en del fokus även om detaljerna inte är klara.

Umgänge och relax

Den sista uttalade kategorin handlar om familj och vänner. Vi kommer spendera mer tid med familjen och vänner. Kanske även försöka hitta nya vänner som kan stötta oss i vårt arbete mot ekonomiskt oberoende. Det är superviktigt med en omgivning som stöttar och peppar dig i den riktning du vill. Här kommer det finnas tid och möjlighet att utveckla det här området vilket känns superbra.

Självklart kommer vi även att njuta av att vara lediga. När vi kommer bo utomlands en månad kommer vi njuta massor. Men även hemma så kommer vi när vi styr vår egen tid att kunna ta hand om varandra och göra saker som vi skjutit upp och längtat efter att göra en lång tid. Eller bara att inte göra någonting?

Summering

Ja det var lite kort och gott vad vi tänkt oss. Förutom utlandsvistelserna har vi inte de exakta detaljerna klara för vad vi gör när vi kommer vara hemma. När vi väl blir lediga kommer vi sitta ner och planera upp vår tid mer. Kanske även veckoscheman med träning etc. Även om vi är lediga tror jag det är viktigt med struktur så att inte allt flyter omkring. Varken jag eller fru oberoende gillar det och jag tror alla mår bra av struktur även när man är ledig. Det går till exempel att planera en dag som vi inte har något planerat 🙂

Vad hade du gjort om du var tjänstledig i 6 månader? Ni kanske kan inspirera oss med några tips!

4 thoughts on “Vår tjänstledighet 2019

 1. Investeraren_tw

  Beträffande företag, så ser jag inte riktigt hur det skulle hänga ihop med er önskan om mindre arbete. Jag kommer själv från en företagsfamilj, så jag vet vad det innebär. Vill du göra det framgångsrikt så krävs nästan att du inriktar ditt liv efter det. Att du till viss del lever för företaget.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   VI får väl se investeraren 😉 Hittar vi något som vi brinner för som vi kan driva som en business kommer vi säkerligen lägga mycket tid på det. Men lyckas vi starta något som vi sedan kan outsourca för att få löpande kassaflöden ser jag ingen behov för att “leva för företaget”. Kanske inte blir lika lönsamt som om vi gjort allt själva men om det fortfarande blir vinstdrivande och vi kan lägga minimalt med tid på det så tackar jag inte nej till det heller 🙂

 2. Martin Aläng

  Att driva ett företag låter som en bra plan! Om man inte behöver leva på företaget så behöver man ju inte heller jobba så hårt, men det blir ändå något kul att göra. Det är betydligt svårare om företaget måste ge en heltidslön, men det behöver ni ju inte när ni blir oberoende.

  1. Herr Oberoende

   Precis så tänker vi Martin! 🙂 När det inte finns en press att vi måste dra in en heltidslön inbillar jag mig att vi kan känna oss mer fria och kreativa i att komma på något som är roligt och samtidigt kan generera lite inkomster.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *