Bokrecension – den enkla vägen till ekonomisk frihet

Bokrecension – den enkla vägen till ekonomisk frihet

Den anonyma bloggaren Miljonär innan 30 skrev sin andra bok under 2018. Den heter ”den enkla vägen till ekonomisk frihet”.

Boken

Bloggaren Miljonär innan 30 är kanske mest känd för sin oerhört sparsamma livsstil där han på tjänsteresor berättar om att han sagt att han mått dåligt till sina kollegor för att kunna koka nudlar på hotellrummet för att spara utgiften för en dyr middag. Eller att han samlat pantburkar i sin lägenhets soprum som han sen gått och pantat.

Jag tror nog att miljonären är ganska normal, men han har haft vissa extrema exempel på hur han i sin vardag gjort för att hålla kostnaderna nere. Han skrev om sin filosofi för att spara och investera pengar i sin första bok som jag redan läst och recenserat på bloggen. Det var en ganska grundläggande bok inom sparande och principer för att bli ekonomiskt oberoende.

I den här boken ”den enkla vägen till ekonomisk frihet” är han lite mer filosofisk och diskuterar kring ekonomiskt oberoende, lycka och vad det är som driver oss att bli fria.

Bokens upplägg

Boken är relativt tunn, ca 160 sidor. De första 40 sidorna beskriver miljonären om vad det innebär att vara ekonomiskt fri. Han skriver om drivkraften till varför man kan vilja bli det, hur mycket pengar man behöver, om hans egen väg till friheten bland annat. Sedan kommer en kortare del (runt 20 sidor) som har mer fokus på forskning och vetenskapen om lycka kopplat till pengar. Den sista delen av boken, ca 80 sidor är intervjuer med olika profiler som antingen är på god väg att bli ekonomiskt oberoende eller de som redan nått målet.

Bland de intervjuade finns Günther Mårder som är en kändis inom sparvärlden, han är inte ens 40 år fyllda men har varit VD hos aktiespararna, han jobbade som sparekonom hos Nordnet och startade Podcasten ”sparpodden” och nu jobbar han som VD för Företagarna. Günther är ekonomiskt fri på pappret men fortsätter att jobba på. Per H Börjesson är med och blir intervjuad. Han är väldigt förmögen och även han ekonomiskt fri men jobbar till trots på för fullt med sitt eget bolag Spiltan Fonder. Maribel Lindberg som är gift med bloggaren Farbror fri blir intervjuad. Hon är ekonomiskt fri och slutade jobba för ca 1 år sedan. Det var 3 av 8 personer som blir intervjuade i boken.

Omdöme

Rent generellt tycker jag boken är bra och lättläst. Den knyter mycket an till det som jag och Fru Oberoende siktar mot, ekonomiskt oberoende. Jag skulle vilja säga att miljonären är mycket mer ödmjuk och har ett mer öppet synsätt till ekonomisk frihet i den här boken jämfört med hans första. Det är på gott och ont. Hans nästintill extrema spartips i förra boken är lite av den person som han profilerat sig som på nätet. I den här boken märks det att han har varit fri och slutat jobba, han har börjat reflektera kring vad som egentligen är viktigt. Framförallt att vi alla är olika och drivs av olika saker.

Det är också tydligt att det är mycket fokus i intervjuerna på att förstå varför vissa väljer att fortsätta jobba och vissa vill sluta när de har tillräckligt med pengar för att kalla sig ekonomiskt fria. Det finns olika drivkrafter hos olika människor, och anledningarna bakom kan också vara väldigt skilda. På det viset tycker jag att intervjuerna är väldigt intressanta. Personerna som är med i boken har olika bakgrunder och haft olika vägar till att bli ekonomiskt fria. Deras erfarenheter och syn på ekonomiskt frihet var väldigt intressant att läsa om.

Det finns kanske bättre böcker om du vill läsa mer om lycka kopplat till pengar (Happy Money) och det finns fler böcker jag läst som skriver om beteenden hos rika människor (Millionaire next door). Miljonären har försökt summera detta på ett väldigt kortfattat vis, det ger en överblick men jag kände att det var lite tunt och kunde varit mer utförligt för att ha med det i boken.

Någonting som jag däremot gillade var en slags appendix längst bak i boken som gick igenom tre olika uttagsstrategier som man kan använda sig av när man slutar jobbar och kallar sig ekonomiskt fri. Alltså hur du ska plocka ut och leva på ditt kapital när du slutar jobba. Även om jag kände till alla tre metoderna så gav ändå räkneexemplet med alla tre staplade bredvid varandra mig mycket värde.

Sedan kändes det också kul att jag och min blogg var omnämnd i slutet som en av miljonärens favoritbloggar som han själv läser. Trots att mitt efternamn var felstavat 🙂

Boken finns att köpa på Bokus.

One thought on “Bokrecension – den enkla vägen till ekonomisk frihet

  1. Investeraren_tw

    Nja, Per H Börjesson jobbar nog inte alls med Spiltan fonder utan snarare Investment AB Spiltan. De äger Spiltan fonder, men den förväxlingen är nog rätt vanlig tyvärr.
    Mvh

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *