Vår uppdaterade kassabok 2019

Vår uppdaterade kassabok 2019

Inför 2019 har jag finslipat vår befintliga kassabok och jag ville gå igenom uppdateringarna med er.

Vår befintliga kassabok

Förra året skrev jag om hur vi dokumenterar våra utgifter och det var ett av de mest lästa inläggen under hela 2018. Det är intressant att föra kassabok och att kunna analysera sina utgifter. Jag tycker att kassaboken är superrolig att ha och lägga in våra utgifter i för att kunna bokföra och se var vi lägger våra pengar. Det är ett oerhört kraftfullt verktyg i arbetet att ta kontroll över sin egen ekonomi. Det kan ligga till bas för olika beslut i livet om jobb, investeringar, utbildningar etc.

Jag har bokfört mina utgifter sedan jag flyttade hemifrån och när jag och fru oberoende flyttade ihop 2009 så gjorde vi det tillsammans också. Sedan 2014 har vi bokfört våra utgifter ungefär som vi gör idag, med samma kategorier etc. Jag sammanställde våra utgifter för 2018 i ett tidigare inlägg.

Uppdateringar inför 2019

Det som både jag och fru oberoende har saknat lite grann i vår kassabok har varit en mer detaljerad översikt av våra inkomster, speciellt nu när vi börjar få en del passiva kassaflöden från olika håll.

Även under våra befintliga huvudkategorier har vi ibland saknat en mer detaljerad bild av var utgifterna gått. T.ex. under hushållsutgifter så har vi nu lagt till mediciner och systembolaget som underkategorier till hushållsutgifter. Tidigare var allt i samma kategori, men nu kommer ge oss ännu bättre insikt i var våra pengar hamnar.

Genomgång av kassaboken

Jag tänkte göra en ordentlig genomgång av vår kassabok i det här inlägget. Jag har även listat ut hur jag kan lägga upp filer här på bloggen så ni som är intresserade kommer att kunna ladda ner (istället för att maila mig och be om den) kassaboken och kanske inspireras eller använda den rakt av till er privatekonomi.

Grunderna

Nedan är ett utklipp över hela kassaboken. Vi lägger in alla våra inkomster och alla våra utgifter, inklusive investeringar. Utseendet har jag putsat till lite jämfört med förra årets version. Jag har lite mer färg och lite mer boxar för att få en tydligare överblick.

Översikt av den uppdaterade kassaboken

Inkomster

Om vi tittar närmare på inkomsterna så har jag delat in dem i tre kategorier.

Den första är löne-inkomster. Alltså de pengar som du får från din arbetsgivare för att gå till jobbet varje dag. Det skulle också kunna vara sjukpenning, föräldrapeng etc. Under löneinkomster har jag lagt till “övriga inkomster och gåvor”. Här kan det handla om att du säljer något på blocket och får in lite pengar. Du kanske får 500kr av din farmor när du fyller år eller något sånt.

Den andra kategorin jag har lagt till i den här versionen är “aktiva inkomster”. Det här handlar fortfarande om att du måste göra något för att få pengarna, men det kanske är en aktivitet som du själv älskar att göra. Det är ingen som tvingar dig att göra det men du gör det för att du tycker det är kul. Det kan vara att du är konstnär på fritiden, du kanske passar andras hundar, du jobbar extra som fotograf. För min egen del skulle det kunna vara bloggintäkter, även om jag i dagsläget inte tjänar något på den. Men i framtiden skulle det kunna vara en sådan intäkt.

Sista och kanske viktigaste kategorin är passiva inkomster. Jag har lagt in några exempel i kassaboksmallen men det kan såklart vara andra saker. Du kanske har skrivit en bok som ger dig inkomster, royalties på musik du skrivit, du kanske är företagsägare i ett privat företag som betalar dig utdelning etc.

Utgifter

Jag har valt att dela upp utgifterna i fasta utgifter och rörliga utgifter. Lite slarvigt kallar jag också de fasta utgifterna för driftskostnad. Det kanske är en sanning med modifikation eftersom jag inkluderar tandvårdsförsäkring, som är en fast kostnad men kanske inte har med driftkostnaden av huset att göra.

Fasta utgifter

Nedan är ett utklipp på hur de fasta utgifterna ser ut.

Det mesta i den här kategorin är kopplat till vårt boende men innehåller även lite andra fasta utgifter som facket och mobilkostnader.

Rörliga utgifter

De rörliga utgifterna har jag fördelat på sex olika kategorier enligt nedan:

 • Hushållsinköp
 • Bil/pendling
 • Kläder
 • Huset/trädgård
 • Nöjen
 • Övrigt

Tidigare samlade vi allt inom varje kategori i en klumpsumma. T.ex. att öl, mat, medicin hamnade under hushållsinköp. Det gör de fortfarande men jag har lagt till underkategorier som gör att det är möjligt att få en sammanställning av spridningen inom kategorin hushållsinköp vid årets slut. Nedan är en bild på hur de rörliga utgifterna ser ut.

Det blir första året som vi provar att ha ovan underkategorier. Vi har lagt en del tid på att tänka ut dem. Vi gick igenom våra utgifter för 2018 och tänkte igenom hur vi kunde dela upp dem och resultatet blev det som är i ovan bild. Jag tycker det täcker det mesta baserat på hur vi spenderar våra pengar. Kan hända att du har någon kategori som borde tas bort eller läggas till baserat på din situation. T.ex. om du har barn kanske du vill bryta ut det och bokföra separat. Eller så bakas det in i de kategorierna som redan finns, det fungerar det också.

Sparande/investeringar

Sista delen av grundstrukturen är sparande och investeringar. Den ser ut enligt nedan.

Här kan man döpa kategorierna lite som man vill. Jag har valt att kalla den största delen av vårt sparande för “pengamaskins-insättning”. Det kan vara insättningar på börsen, i P2P lån, till TRINE etc. Det är en bred kategori. Privat pension har jag lagt in bara för att vi har ett stående sparande hos Länsförsäkringar på en liten summa varje månad för att vara guldkunder hos dem. Övriga investeringar kan vara i onoterade bolag t.ex.

Grafer

Till varje månad så summeras utgifterna i fina grafer så att du får en snygg och enkel överblick av vad du har lagt dina pengar på. Nedan bild är tagen från januari i kassaboksmallen. Här går det också att se din sparkvot, det är den ljusgröna delen i den andra grafen. Den är 50% i det här fallet.

Summering

Sista fliken i excelmallen är en summering av alla månader. Fliken ser nästan exakt likadan ut som alla årets månader men den summerar utgifterna för hela året. Det är en superintressant sammanställning att gå igenom vid årets slut.

Det är först när du tittar på dina utgifter över lite längre perioder som det blir riktigt bra siffror att dra slutsatser ifrån. Det kan ju vara så att du betalar villaförsäkringen en gång om året. Du kanske handlar mer dyra kläder och skor på vinterhalvåret etc. För att få med dessa typer av köp i ett genomsnitt så blir års-summeringen ett jättebra och rättvist underlag att gå igenom.

Sen när du har fört kassabok i flera år kan du även börja se trender i hur dina utgifter ändras vilket ger ytterligare kraft och stryka i att du faktiskt tar dig tid att skriva ner dina utgifter.

11 thoughts on “Vår uppdaterade kassabok 2019

 1. Investeraren_tw

  Jag håller med om att det är givande att följa sin ekonomi över tiden, det är inspirerande att se framstegen och förändringarna. Speciellt mot längre tillbaks. Men, jag förstår verkligen inte alls nyttan av att veta exakt hur mycket toapapper kostar per vecka. Vad ska jag göra åt det liksom? Det hjälper mig inte heller att ändra mina vanor, som i slutänden styrs av mina incitament och mål. Kan den tiden istället nyttjas mer produktivt, tex för att höja intäkterna eller ägn sig åt ngt kul?
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Jag tror inte jag föreslog en kategori för toapapper i inlägget? 🙂 Jag håller med om att det inte skulle ge speciellt mycket värde. Men som vi gjort med hushållsinköp t.ex. att dela upp det i mat/förbrukningsvaror, systembolaget och mediciner ger en bra översikt på våra hushållsutgifter. För oss är det en “lagom” detaljerad nivå för att uppnå det vi vill få ut av statistiken från kassaboken.

 2. Mikael

  Hej.
  Jag för också kassabok och tycker att det är roligt och lärorikt.

  Funderar på resonemanger kring att bokföra “husspar” och “resespar” under utgifter?
  Varför bokförs inte den eventuella utgiften (tex en resa) istället när den sker (om den sker)?
  Och istället bokför man “husspar” och “resespar” som just ett sparande?

  Borde inte det totala sparandet vara 26000 + 6000 + 2000 = 34000kr istället?

  1. Herr Oberoende

   Hej Mikael,
   Vad kul att du ställer just den frågan. Vi gjorde nämligen så tidigare men då fick jag feedback från läsare som sa att “resespar” och “husspar” är ju egentligen bara uppskjuten konsumtion. Så det är ett sparande i den bemärkelsen att vi lägger undan pengar nu för att använda senare men det är inte sparande i den bemärkelsen att det går in i investeringar som vi inte kommer röra på väldigt lång tid. Så min första poäng är att det egentligen är en utgift även om vi kallar det “sparande”.

   För oss blir det enklare att bokföra varje månad för då bygger vi upp en budget för resor och husrenoveringar. Istället för att få en utgift på 40 000kr en månad så vill jag hellre sprida ut det över fler månader som ett “resespar”.

   Låter det rimligt? 🙂

 3. PL

  Hej,

  Tack för en intressant blogg att läsa.

  Tyvärr så håller jag inte alls med er om att ert resespar och husspar är under utgifter. Utgift är när man köper en vara eller tjänst. Vad händer om ni inte åker på en resa eller inte spenderar alla pengarna på resan? Får ni en inkomst då? 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack PL!
   Vad kul att du inte håller med, blir ofta intressanta diskussioner då! 🙂
   Det du tar upp är en av de saker som jag inte är 100% klar över hur vi kan lösa bättre, jag håller med om att det inte är optimalt.
   Jag håller med dig till viss del att det borde bokföras när vi har utgiften. Men tanken vi har nu är att vi har en “budget” för resespar och husspar som vi kan ta av när vi vill resa eller när vi ska göra någon renovering. Precis som du säger, om vi inte gör av med pengarna, eller att det blir för mycket på våra resespar/husspar-konton skulle vi kunna föra över det tillbaka det till vårt lönekonto igen och kalla det för en inkomst. Det tycker jag är en bra idé.

   Det jag inte gillar med alternativet att vänta att bokföra utgiften tills vi har den är att beloppet på vårt lönekonto skulle hela tiden öka och jag skulle personligen ha sämre koll på “hur vi ligger till”. I så fall skulle vi kanske göra precis som vi gör idag. Överföra pengarna till separata konton (för att ha jämn nivå på lönekontot) men bokföra utgifterna först när vi tar pengar från resekontot/huskontot. Det här skulle jag kunna överväga 🙂

   1. PL

    Hej!

    Min åsikt är att du ska bokföras under Tillgångar -> Kapital.
    Sen om du har flera olika sorters kapital är ett sätt att skilja ut ni sparar mot. Rent praktiskt skulle ni kunna ha flera olika konto med olika namn bara.

    Att ha det som en utgift gör bara ont i det lilla ekonomhjärtat jag har 🙂 Jag är ingenjör…

    1. Herr Oberoende

     Hej igen PL,
     Ja okej jag tror jag förstår vad du menar. Dock så bokför vi inte vårt “kapital” på det viset i kassaboken idag. Jag försöker vara öppen och ta emot din feedback men just nu vet jag inte exakt hur jag skulle lägga upp det i kassaboken med en grupp för kapital. Behöver tänka igenom det lite mer tror jag.
     Olika konton har vi redan, så på banken förs husspar och resespar in på separata konton varje månad som vi sedan använder när det behövs.

     Hehe okej jag förstår, även om jag också är ingenjör så kanske det inte gör lika ont i mitt som i ditt verkar det som 🙂 Jag ska ta med det här som en punkt att diskutera på vår nästa kick-off där jag ska presentera det för Fru Oberoende så ser vi vad vi bestämmer! 🙂

     Tack för tipset!

     1. PL

      Hej,

      Återigen, tack för en rolig blogg. Jag och min familj har gjort uppföljning i flera år, dock aldrig planerat budget i detalj som ni gör. Kul att följa och kul att jämföra mer er såklart!

      Varför skulle ni inte kunna sätta det under Sparande/Investeringar -> Insättning Resekonto? För det är ju så det är i verkligheten 🙂

      Trevlig lördagskväll!

     2. Herr Oberoende

      Det skulle vi kunna, och vi gjorde så tidigare faktiskt. Men då fick vi feedback från många läsare att det var fel att bokföra rese- o hus-spar under sparande/investeringar eftersom det ingick i vår sparkvot. Jag håller med om att rese- och hus-spar inte är något som ska ingå i sparkvoten och därför lyfte vi ut det. MEN jag skulle kunna tänka mig att skapa en ny kategori som kallas “sparande” som inte ingår i sparkvoten utan är uppskjuten konsumtion 🙂
      Tack för bra och givande diskussion!

 4. PL

  Hej igen,

  Jag såg diskussionen och skrev inget även om jag tyckte det var fel 🙂
  I grunden tycker jag sparkvoten kan vara lite missvisande; jag ser hellre själv på trender över längre tid.
  Om vi ska se på sparkvoten ändå så tycker jag att den ska räkna in ert resespar. Precis som att den ska innehålla den utgiften själva resan för med sig. Detta skulle alltså medföra en högre sparkvot vissa månader och lägre eller till och med negativ andra månader. För mig är det den långsiktiga trenden som är viktig, inte enskild månad.

  Vi använder inte sparkvot själva. Istället ser vi på helheten och har med t.ex. kapital. I princip har vi det uppsatt som ett företag, där vi har ett mål i faktiska kronor som vi vill gå plus i medel över ett visst antal månader.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *