Bokrecension – Investera på höjden

Bokrecension – Investera på höjden

Att investera i fastigheter är något som lockar mig mer och mer. I den här boken ”Investera på höjden” får du en grundläggande genomgång av vilka möjligheter som finns.

Boken

Boken ”Investera på höjden – Hemligheterna bakom lyckade fastighetsinvesteringar” är utgiven av Tessin och har ingen officiell författare. Tessin som jag skrivit om tidigare på bloggen är en crowdfunding-plattform för fastighetsprojekt som jag själv investerar via.

Syftet från Tessins sida med att ge ut den här boken tror jag har varit att utbilda sina investerare om vilka olika typer av fastighetsinvesteringar som finns, fördelar och nackdelar med dem samt vilka risker som finns etc. Många av de som investerar via Tessin är inte så vana fastighetsinvesterare och boken ger säkert svar på många vanliga frågor de får av sina kunder.

Boken är mycket kort, ungefär 80 sidor. Den har dock ganska många kapitel och täcker in ganska mycket basinformation. Av bokens 16 kapitel blandas basinformation som ”hur investerar man i fastigheter”, ”Värdering”, ”Skatt” och ”Risker” med intervjuer och tips från några av Sveriges mest framstående fastighetsinvesterare.

tessin

En del matnyttig information som jag tog med mig var beskrivningen av olika typer av fastigheter. Det finns t.ex. kommersiella fastigheter, kontorsfastigheter, samhällsfastigheter, logistikfastigheter, industrifastigheter, hyresfastigheter och bostadsrätter. Alla dessa olika typer av fastigheter har olika karaktär. Inte bara när det kommer till användningsområdet av fastigheten utan även när du tittar på risk, direktavkastning, konjunkturkänslighet.

I boken finns även tips och råd på hur du värderar en fastighet. Ibland är det inte lika enkelt att kunna få en jämförelse på hemnet eller booli (som du kan få för villor och lägenheter) när du handlar med större fastigheter. Här behöver du själv vara beredd att göra mer jobb och kunna ta fram kalkyler och utvärdera ett flertal faktorer som blir grund till priset du är beredd att betala. Boken ger en hel del bra tips på hur du gör det.

Omdöme

En kort och koncis bok. Mycket matnyttigt för dig som är intresserad av fastighetsinvesteringar. Dock kände jag ibland att det blev lite tunt. Vissa kapitel hade jag velat ha mer information, men oftast var det väldigt kortfattade beskrivningar. Det är nog syftet med boken men jag tyckte ibland att det hade varit bra att utveckla vissa saker lite mer.

Det som jag kanske tyckte var mest intressant vilket också är kopplat till Tessins verksamhet var kapitlet om ”säkerheter”. När fastighetsutvecklare tar in kapital via crowdfunding t.ex. lämnar företaget ofta någon typ av säkerhet för lånet. Som exempel kan nämnas fastighetspant, aktiepant och borgen. Alla säkerheter fungerar på olika vis och det är viktigt att du som investerare förstår vad de innebär och vilken säkerhet det ger när du ska ta ditt investeringsbeslut. Just informationen om det här var väldigt intressant och bra beskrivet.

En annan punkt som var lite extra intressant var jämförelsen att investera som privatperson eller via företag. Det finns en del skillnader som är viktiga att känna till. Som exempel är lagfartskostnaden (stämpelskatten) 4,25% av köpeskillingen för företag och 1,5% för privatpersoner. Samtidigt så åtskiljs din privata ekonomi från företaget om du investerar via ett aktiebolag.

Vet inte om jag kommer läsa boken igen. Men jag vet att jag kan gå till den här boken när jag funderar kring något om fastighetsinvesteringar. Boken finns på Bokus, men jag tycker det är lite dyr för en så kort bok och att innehållet kanske inte var på topp överallt. Jag lyckades få boken via Tessin.se när de hade en kampanj. Kanske kan du också hålla koll och lyckas få den om det kommer fler kampanjer.

2 thoughts on “Bokrecension – Investera på höjden

 1. X

  Det är ju väl mycket arbete med fastigheter, om det ska ske bra. Så det har jag lagt i fastighetsbolagsaktier istället, med viss belåning. Men utöver det har jag ju redan en kanske för stor exponering via boendet.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Jo men via Tessin så lånar du ut dina pengar till fastighetsutvecklarna, så på det viset är det inte så mycket ’arbete’ för dig. Blir ett bra alternativ att kunna investera i fastigheter. Fastighetsaktier kommer påverkas av börsens generella svängningar så för mig blir det inte samma sorts diversifiering.

   Att äga fastigheter själv kräver helt klart mycket jobb!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *