Att ha lite mindre – rensa ut

Att ha lite mindre – rensa ut

Så här i sommartider brukar vi gå igång och rensa ut gamla grejer. Det kan innebära att vi får in några extra slantar till semesterkassan och att vi uppskattar det vi har kvar mer än tidigare.

Har vi för mycket saker?!

Jag tror de flesta av oss kan hålla med om att vi har för mycket saker i garderober, skåp, förråd etc. Det är så smidigt att spara saker utifall man behöver dem senare. Det är också alldeles för lätt att köpa på sig mer och fler saker “som vi behöver”. Våra prylinköp gör att vi har ett nettoinflöde av saker i våra hem. Vi lever i ett enormt överflöd av saker kan jag tycka.

Redan när vi bodde i lägenhet i Lund så kommer jag ihåg att vi hade svårt att få plats med alla våra saker trots att vi hade ett stort förråd. Det var gamla inlines, skridskor, skidor, extra bord och stolar etc. Det finns mycket som är bra att ha. Inne i lägenheten så anpassade vi också våra prylar så att det precis fyllde upp alla utrymmen i köket, klädkammaren m.m. Att få ett soffbord med inbyggda lådor med extra förvaring var ju guld! Fanns det plats så lyckades vi ofta mystiskt fylla dem med saker.

Lite ny inställning

Nu bor vi i hus, vi har jättemycket utrymmen att ha saker på. För mycket… Vi har ett kombinerat garage och förråd också där vi har saker, vi har sidovindar, klädkammare t.ex. Det finns många saker på dessa platser som vi knappt använder. Jag har flera flyttkartonger med gamla barnleksaker, barnböcker, kläder från vår barndom. Det kan ju vara bra att ha om vi får barn någon gång. Vi har tält, sovsäckar, skid-bagar, golfbagar, en gammal gunghäst, instrumentfodral, gammal skol-litteratur, tavlor som vi inte fått plats med på väggarna etc. Allt är saker som kanske är bra att ha. Men när rörde vi det senast? Svårt att säga..

På ett sätt känns det som vi låser fast oss i det boende vi har idag. Vi fyller upp det med saker och kommer ha svårt att få med allt, om vi skulle vilja flytta till mindre i framtiden. Med tanke på uppvärmning och underhållskostnader för vårt hus idag så finns det besparingar att göra genom att flytta till ett mindre och lite mer energisnålt hus. En tanke som slagit mig ganska många gånger faktiskt. Samtidigt innebär en flytt kostnader för en mäklare, lagfart, eventuellt pantbrev etc så det är ju inte gratis direkt vilket gör att vi inte letar nytt just nu.

Vi har rensat i helgen

Just nu har vi en helt tom hylla i en stor garderob i tvättstugan. Känns jättekonstigt att öppna och se att det är tomt där. Det känns fel, precis som att vi borde köpa en filt och lägga där så vi använder skåpet maximalt. Ineffektivt att inte utnyttja utrymmet, eller?

I och med den filosofi vi har numera med att minska materiella inköp till förmån för vår framtida frihet och att lägga mer pengar på upplevelser så har vi de senaste åren minskat våra totala prylinnehav, vi har haft ett nettoflöde ut från huset. Det känns skönt.

I helgen har vi rensat bland gamla skolböcker från universitetet. Varje gång vi tittat på dem tidigare så tänkte vi “kan vara bra att ha någon gång kanske”, men jag har inte öppnat en enda bok från skoltiden sedan jag slutade för mer än fem år sedan. Det finns dessutom andrahandsbokhandlare som kan hjälpa till att sälja böckerna åt oss. Vi ska lämna in dem senare i sommar så får vi se om vi får lite pengar för det. Pengarna är inte det viktiga i det här fallet utan snarare att vi blir av med sakerna. Ju mer saker vi kan göra av med nu ju lättare kommer det vara att flytta till mindre och billigare boende i framtiden också.

Även garderoben har rensats nyligen. Att rensa ut så att det nästan ser tomt ut i garderoben (okej vi lyckas inte rensa ut så mycket) har en annan fördel utöver att du får mer plats. Det lyfter fram de plagg du verkligen tycker om. Istället för att ha massa kläder som trängs i garderoben som gör att du inte vet vad du ska ta på dig, så kan du behålla de kläderna som får dig att tänka “shit vad snygga grejer”. Det bidrar definitivt till lyckokänslan och du slipper ångest (minskar i alla fall) på morgonen när du inte vet vad du ska ha på dig.

80/20 regeln

Det finns en regel som kallas 80/20 som kan användas i massvis med sammanhang. I företag brukar man säga att 20% av kunderna står för 80% av omsättningen. Kanske till och med att 20% av kunderna är de som tar upp 80% av företagets tid (riktiga bråkstakar). Ibland kan det vara nyttigt att försöka tänka på 80/20 regeln i andra aspekter av ditt liv. Kan det vara så att du använder 20% av dina kläder 80% av tiden? Det kanske gör det enklare att rensa i garderoben? Tänk samma sak med redskap och maskiner i köket. Använder du inte grejerna så kanske du inte behöver dem och kan sälja för att få in lite cash.

 

Hur gör du när du behöver rensa? Brukar ni sälja saker på blocket eller andra plattformar?

11 thoughts on “Att ha lite mindre – rensa ut

 1. _

  Ja, nog fyller man upp extra utrymmen med helt onödiga saker, det känns igen. Vi har nyligen byggt bort en del av de där förvaringsutrymmena, delvis av den anledningen 🙂
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Det kanske inte är så fel tänkt! Att tvinga sig själv att inte samla på sig massa grejer 🙂

 2. M

  Sätt en en budget till ”ifall jag behöver den här prylen nån gång”. Om ni har en brödrost, en sodastreamer och skridskor som tveksamt kommer användas de närmaste tiden är det lättare att göra sig av med det när ni vet att det finns lite pengar avsatta för att köpa nytt/begagnat. Förmodligen kommer ni i de flesta fallen inte behöva ersätta prylen.

  1. Herr Oberoende

   Aha ett litet mindtrick! Smart.. 🙂 Tack för tipset!

 3. Det är så bra och härligt att rensa ut samtidigt som mitt miljöhjärta har svårt att rensa bort saker som är fullt funktionerande trots att de aldrig använts… Svår balansgång tycker jag! Det jag försöker göra är dock att stoppa inflödet av saker och använda det jag redan har genom ett år med köpstopp av nya saker bara för att vänja bort min vana att alltid lösa mitt behov av att köpa nytt NU. Jag är inne på 9:e månaden och det har varit svårt men en otrolig omställning

  1. Herr Oberoende

   Gillar tänket med att stoppa inflödet, och utmaningen med köpstopp låter intressant! 🙂 Antar att du tvingas använda hjärnan för att lösa dina problem istället för att trycka på köpknappen. Skulle vi kanske testa 🙂

   1. Precis! Det är ju så lätt att bara köpa sig till en ytlig lösning istället för att gå till botten med varför behovet har uppstått. I många fall kan man antingen kan klara sig utan det (man har ju levt hela sitt liv utan prylen hittills) eller så kanske man har nåt annat som går att använda 🙂

 4. Martin Aläng

  Kolla in bloggen minimalisterna.se för mer inspiration. Grymt bra. De har även skrivit en bok som heter Prylbanta som är mycket läsvärd.

  1. Herr Oberoende

   Härligt Martin, tack för tipset! 🙂

 5. Emil

  Lite tankar:
  * Bra att periodiskt gå igenom sina saker och gallra ut. Idealt gallrar man ut minst lika mycket som kommer in så att lagervolymen inte ökar. Dessutom påminns man om vad man har.
  * Jag tänker mer på miljö och resursförbrukning än på ekonomi när jag rensar. Jag tänker mig fyra kategorier av saker: 1) vill ha kvar 2) säljbart/möjligt att skänka 3) mittemellan och 4) skräp. Utmaningen är kategori 3 – att kunna laga, spara tills saken behövs eller kanske flytta till kategori 4.
  * Ett bra exempel på kategori 3 är när någon anhörig avlider och man skall hjälpas åt med ett dödsbo. Vem vill ha matvaror från frysen, halvfulla paket från städskåpet, diverse möbler eller tjugo hyllmeter med böcker med kort varsel? Här kan man göra skillnad och lagra kortvarigt för att sedan sälja/skänka/konsumera efter hand. Jag tycker att man inte skall alltid avstå från att ta emot saker.
  * Man behöver ha ett beredskapslager. Staten har ju inte det idag. Förhoppningsvis kommer inte dessa saker att behöva användas men många saknar säkert detta.
  * Det är oftast inte innehav av prylar som påverkar miljön utan inköp och nytillverkning. Behåll saker som är osäljbara men kan minska inköp.

  1. Herr Oberoende

   Kloka tankar Emil, tack för det!
   Gillar speciellt tankarna där du väver in miljö/klimat tänk för att undvika onödig konsumtion. Beredskapslager är bra att ha, som en försäkring, och som du säger tror jag inte heller det är så många som tänker på detta. Jag ska försöka ta med din sista punkt nästa gång vi rensar, det var smart! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *