Bokrecension – Millionaire next door

Bokrecension – Millionaire next door

Jag har läst en ny bok som heter The Millionaire next door – the surprising secrets of Americas wealthy skriven av Thomas J Stanley och William D. Danko.

Thomas J Stanley är doktor och har studerat amerikas rikaste sedan 1973 och William D. Danko är professor inom marknadsföring. Den kunskap som Thomas besitter genom att sedan 1973 studerat och intervjuat de rika i amerika gör den här boken mycket informationsrik. Den bjuder på många intressanta observationer och historier om amerikas rika.

Boken

Boken är väldigt fokuserad på att försöka identifiera karaktärsdrag hos de rika. Thomas och William boxar in beteenden, tankesätt, utbildningsmönster, jobbmönster, konsumtionsmönster, investeringsmönster etc för att utskilja vad det är som gör att de rika blir rika. Vad är det som gör att många inte lyckas bli miljonärer och vad kan vi lära från dem som har blivit väldigt rika.

I början av boken definieras sju karaktärsdrag som miljonärer har. Jag tar dem på engelska för att slippa krångliga översättningar. Du kanske känner igen dig i några?

 • They live well below their means.
 • They allocate their time, energy and money efficiently, in ways conductive to building wealth.
 • They believe that financial independence is more important than displaying high social status.
 • Their parents did not provide economic outpatient care.
 • Their adult children are economically self-sufficient.
 • They are proficient in targeting market opportunities.
 • They chose the right occupation.

Det finns oerhört mycket intressant information i boken och jag kan bara få med en bråkdel. Jag har valt att gå igenom tre olika huvudämnen.

 1. Sparsamhet
 2. Du är inte vad du kör
 3. Ekonomisk öppenvård (economic outpatient care)

bokomslag

1. Sparsamhet

En stor anledning till att någon blir miljonär är att de är sparsamma. Det har visat sig att som är rika oftast lever ganska enkla liv. De bor oftast i ett medelklassområde men har en förmögenhet 10-tals gånger större än deras grannar. Men oftast går det inte att se på dem att de är rika. I boken visar det sig att miljonärer i stort spenderat mycket mindre pengar på t.ex. kostymer, klockor och skor jämfört med de som har mycket mindre kapital än de själva. Detta är ett tecken på sparsamhet och att inte spendera mer än nödvändigt.

En kul anekdot i boken var när de för första gången skulle intervjua deka-miljonärer. Alltså de som har minst 10 miljoner dollar. Thomas och William hade bokat en fin våning på Manhattan och de hade fina snittar, och franska viner från 70-talet för att de rika skulle känna sig som hemma. Till deras stora förvåning så kom de flesta inte speciellt uppklädda, knappt några vågade röra snittarna och många bad bara om vatten eller en öl istället för det exklusiva vinet. Poängen här var att de var så rika för att de är sparsamma och inte lever som många av oss tror att de rika lever. Lever man på det viset är det väldigt svårt att bli miljonär på samma gång.

Rikedom är heller inte kopplat till inkomst. Flera exempel och statistik visar att det är många miljonärer som inte tjänat speciellt mycket under sina karriärer. Tack vare deras sparsamhet har de ändå lyckats få ihop ett stort kapital. Författarna pratar om att spela bra anfall och bra försvar när det handlar om att bli förmögen. De flesta tror att det enda som behövs för att bli förmögen är en hög lön (bra anfall) men försvaret är oftast mycket viktigare. Du kan spela hur bra anfall som helst men har du inget bra försvar (du spenderar hela din inkomst) så blir det inget kvar att bygga din förmögenhet av. De som verkligen blivit förmögna spelar grymt försvar och har stenkoll på sina utgifter genom att föra budget/kassabok.

2. Du är inte vad du kör

Det finns många som tjänar massvis med pengar på sina arbeten men trots detta blir de inte miljonärer. Oftast är det kopplat till konsumtion och image/status. Grovt generaliserat är de som tjänar mycket pengar också välutbildade. Det kan vara läkare, advokater etc. Oftast umgås de i kretsar med andra välutbildade, välbetalda människor. Att umgås i sådana kretsar sätter en viss press på vad du har på dig, var du bor, och inte minst (i USA kanske ännu mer) vad du kör för bil. Att visa social status och att du äger många fina saker sätter ditt sparande under hård press. Därför behöver inte hög inkomst betyda att du är förmögen. Enligt författarna har de som visar hög social status utåt (dyra hus, bilar, kläder etc) ett väldigt litet sparkapital i förhållande till sina inkomster.

Att drivas att konsumtion och att hela tiden växla upp till ”något bättre” och dyrare är typiskt dåligt försvar och de personer som lever på det här viset kommer sällan att bli miljonärer.

Det visar sig att de flesta miljonärer inte kör några speciella bilar. De köper helst några år gamla bilar som tappat en del i värde och sedan behåller de typiska miljonärerna bilen under en lång tid. Helt i linje med enkelhet och sparsamhet vilket gör att de kan sätta av mer pengar till investeringar. De flesta miljonärer har bott i ett och samma hus under hela sitt vuxna liv, de drivs inte av att flytta till lyxiga områden bara för att visa hög social status. Genomsnittet vad miljonärerna lagt på sin dyraste klocka var ca 400$ och samma summa för sin dyraste kostym. Kanske inte den bilden man har av en typisk miljonär, eller?

3. Economic Outpatient care

En del av boken handlar om barn/uppfostran kopplat till Economic Outpatient Care (EOC). Vad det betyder är att barn får ekonomiskt stöd av sina föräldrar på ett sådant sätt att barnen inte klarar av att ta hand om sig själva och sina utgifter när de blir vuxna.

Boken visar att många av de som är förstagenerationsmiljonärer som kämpat hårt för att bygga sitt kapital ger sina barn och barnbarn EOC. I realiteten ger dem sina kära en björntjänst. Mottagarna av pengarna lär sig inte värdet av pengar och börjar lita på att få gåvor från sina föräldrar för att finansiera sin livsstil. 46% av miljonärerna i USA ger minst 15 000$ per år till sina barn och barnbarn.

Många studier visar också att gåvomottagare är mycket sämre på att spara och investera sina pengar jämfört med de som inte får gåvor. Det finns ett omvänt förhållande mellan ekonomisk produktivitet i form av förhållande till pengar, sparande etc och närvaron av gåvor (pengar).

Det finns ett uttryck i slutet av kapitlet som sammanfattar det hela med EOC ganska bra: “The more dollars adult children receive, the fewer dollars they accumulate, while those who are given fewer dollars accumulate more”.

Omdöme

För mig var den här boken väldigt lättläst och intressant. Precis som boken Happy Money fanns det mycket statistik, studier och forskning bakom det som författarna skrev om, det gillar jag. I och med att Thomas Stanley har studerat de rika sedan 1973 har han samlat på sig väldigt mycket information och data. Det gör att boken är väldigt välskriven och att den känns väldigt trovärdig.

Jag gillade speciellt de jämförelsestudier som de gjorde på flera ställen i boken. T.ex. hade de i ett kapitel jämfört livsstilen hos två doktorer. Både tjänade lika mycket men sett till deras förmögenhet var det enorm skillnad. Den ena spenderade i princip allt, konsumerade och levde ett hög-status liv. Den andra var mer sparsam och var väl medveten om sina utgifter och investerade smart. För mig blir jämförelserna väldigt illustrativa och sätter fingret på vad som är skillnaden mellan de som lyckats bli rika och de som inte lyckas.

Kapitlet om bilar kanske var aningen långt och detaljerat för någon som inte själv lever i USA med tanke på alla olika bilmärken etc. Kapitlet var verkligen inte dåligt, men där märkte jag tydligt att den var skriven av amerikaner vilket inte märkes så mycket annars.

Boken innehåller också mer godbitar som jag inte skrivit om, t.ex en guide till hur du uppfostrar dina barn till att ha rätt mindset för att bli rika. Det finns även en sammanställning om olika yrken som de flesta rika har och varför de är bättre än andra.

Helt klart en mycket bra och intressant bok, jag kommer läsa den igen. Finns på Bokus.

8 thoughts on “Bokrecension – Millionaire next door

 1. Tack för ett bra boktips och en välskriven recension.
  Ska nog ta och köpa den eller se om jag kan hitta den på ett bibliotek nu över sommarledigheten 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack Casette! 🙂 Gör så, skriv gärna här efter du läst den vad du tyckte!

 2. Miss L

  Skoj:) Står lite i Marcus Hernhags sista bok om hur rika lever med. Som att de lägger ned mer tid på hälsa som träning etc. Om det är helt sant är oklart för finns ju många rika herrar som aldrig tränat, men brukar iaf tänka på detta när jag inte känner för att träna. Som att vill jag bli rik så bör jag träna för det gör de rika. Fungerar rätt bra 🙂

  1. Herr Oberoende

   Superintressant reflektion kring “rika herrar”. För det jag också fick med mig från boken är att de som vi anser vara rika, kanske herrarna som går runt i kostym och kör fina bilar, kanske i själva verket är mycket fattigare än sin granne som går i t-shirt och kör en volvo..

   Tolka mig rätt, det handlar mer om mindset än yttre appearance, och det är svårt att veta vem som har ett “rikt” mindset. Så för mig blir det lite en definitionsfråga, vem kan man kalla för rik? Vet inte exakt hur Hernhag formulerat sig men jag kan tänka mig att de med rikt mindset är de som lägger mer till på hälsa/träning. Anledningen bakom detta är att de som har ett rikt mindset (är duktiga på att spara/investera) klarar av att vara uthålliga och kan se att det som de investerar tid i idag kommer ge avkastning längre fram! 🙂

 3. Hans

  Hej!

  Tack för en mycket bra recension, även de tidigare du skrivit om!

  /Hans

  1. Herr Oberoende

   Stort tack för din feedback Hans! 🙂

 4. Bobby

  Tack för en bra recension, beställde boken och ska läsa den direkt efter jag avslutat Rich Dad, Poor Dad som jag tycker var en riktigt bra bok.

  1. Herr Oberoende

   Tack Bobby! 🙂 Låter grymt, Rich dad Poor dad är också en riktigt bra bok!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *