Pengamaskinen juni 2018

Pengamaskinen juni 2018

Juni  är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen juni 2018

Under juni har börsen gått ner lite grann även om fredagen var en rejäl återhämtning. Det fick SIXPRI index att sluta på -0,82%. Tyvärr bröts vår trend att gå bättre än index då vi slutade juni på -1,27%. Det slutade på 9 månader i rad där vi slog index. Nu får vi ta nya tag och försöka slå det!

utveckling juni 2018

Tack vare att vi haft en sådan lång period där vi slagit index så har vi gått bättre än index när vi tittar på utvecklingen för första halvåret. Vår pengamaskin är upp 6,64% medan index är upp 3,92%. Det tycker vi känns superbra och är självklart ett resultat vi är nöjda med.

utveckling halvår 2018

Vad har vi gjort under juni?

Med risk att bli tjatig så har vi inte köpt fler aktier den här månaden heller, vi sparar till vår tjänstledighet.

Hör och häpna så har vi faktiskt sålt av lite aktier! Inte för att vi tror på en krasch eller nedgång inom kort utan därför vi tittar på en fastighetsinvestering.

Som jag nämnt ett par gånger på bloggen nu så vill vi diversifiera oss och inte vara för beroende av börsens svängningar. Idag ligger vi ganska tungt investerade i aktier och fonder även om vi redan under 2018 minskat vikten mot börsen. Innan fastighetsinvesteringen har vi haft ca 10% av våra tillgångar i alternativa investeringar och 90% i vår pengamaskin på börsen. Kan vi balansera upp det med andra tillgångar känns det tryggare inför framtiden. Får vi till fastighetsinvesteringen kommer vi ha ca 75% på börsen och 25% utanför.

Vi vill skapa stabila kassaflöden som vi kan leva på den dagen vi har nått ekonomiskt oberoende. En fastighetsinvestering är en tillgång som genererar väldigt (oftast) stabilt kassaflöde månad efter månad. Jag hoppas jag kan ge mer information om hur det gått för oss inom någon/några månader.

Hur har första halvåret gått för er?

 

 

PS. För er som gillar grafer och studera er utveckling lite mer noga. Använder ni Avanza går det att skapa “portföljrapporter”, du får en härlig pdf med grafer, siffror etc. Ganska kul att titta igenom faktiskt 🙂 Du hittar dit enligt nedan bild. Gå till “mina sidor” och sedan fliken “portföljrapport”. Där kan du välja vilka konton du vill göra rapporten för, vilken tidsperiod och vilket index du vill jämföra med.

portföljrapport

 

 

10 thoughts on “Pengamaskinen juni 2018

 1. Jag gillar verkligen funktionen portföljrapport. Har använt den själv under hela tiden jag byggt på min portfölj för att detaljerat kunna presentera framstegen. Har dock inte sett andra bloggar göra det, än.

  Smart av er att se över balanseringen. Ska bli spännande att läsa om fastighetsinvesteringen.

  1. Herr Oberoende

   Ja den är verkligen grym! 🙂

   Yes, ser fram emot att kunna dela med mig hur det gått för oss med fastighetsinvesteringen framöver!

 2. Josephine

  Hej!
  Verkligen intressant läsning i din blogg. Jag håller själv på en hel del med fastighetsmarknaden. Blir väldigt nyfiken på vad det är ni tänkt investera i där? Kan du inte berätta bara lite mer om det? Mvh josephine

  1. Herr Oberoende

   Hej Josephine! Spännande, hur investerar du i fastighetsmarknaden?
   Vi tittar på att köpa en hyresfastighet utomlands (USA) där vi kommer få hyresintäkter som kassaflöde. Det finns relativt billiga hus i USA jämfört med Sverige t.ex. där direktavkastningen kan ligga på ca 15% efter skatt. Men som sagt ber jag att få återkomma med mer information när vi kommit längre i vår process 🙂

   1. P

    Ser fram mot inlägg gällande detta.

   2. Josephine

    Vi har haft 4 st investerings lägenheter i Sverige och Norge. Sålde den ena i Norge för ett tag sen med en vinst på 2,1 milj (hade ägt den i 15 år) nu ska vi sälja en i Sverige med beräknad vinst på ca 600 000 kr (hade ägt den i 5 år). Behåller 2 st i Sverige ett tag till. Pengarna vi fått när vi sålt lägenheterna använder vi nu för att bygga 2 st “hybel-leiligheter” som det heter i Norge. Väldigt vanligt här, kan inte förstå varför inte fler i Sverige gör så? Vi gräver nu ut källaren och bygger lägenheter där som vi kommer att kunna hyra ut för sammanlagt ca 17 000 kr (vi bor i oslo). Då täcker det vår totala boendekostnad. Sen har vi köpt en hytte-leilighet i Norefjell som vi hyr ut och tjänar lite pengar på. Min och min sambos mål är precis som för er att bli ekonomiskt oberoende och kunna ägna tiden på sånt man känner är mer givande än ett vanligt kneg. Därför är det väldigt inspirerande att läsa din blogg, jag hämtar mycket inspiration både av era tips men även de filosofiska reflektionerna. Gällande hyresfastighet var vi för några år sedan lite inne på detta, då specifikt i Florida. Däremot stoppa vi upp när vi fick information om alla de kostsamma försäkringar som man måste ha i i Florida mot alla olika naturfenomen som kan uppkomma där. Speciellt orkan försäkringarna var oerhört dyra och käkade up en hel del av vinsten vi hoppats på. När vi fick reda på det så fick vi lite kalla fötter. Vilka delstater är det ni kollat på? Mvh Josephine

    1. Herr Oberoende

     Hej Josephine! Vad intressant att ni investerat så mycket (och länge) i fastigheter. Låter ju smart att kunna hyra ut källaren och att det kommer täcka era egna boendekostnader. Supersmart!
     Googlade lite snabbt på “hybel-leiligheter”, det verkar vara som korridors-rum? Så ni kommer äga två fastigheter med några rum som ni hyr ut och de som bor där delar på kök och badrum? Verkar ganska smart för att öka intäkterna per kvadratmeter.

     Spännande att ni tittat på USA ni med! Vi tittar på Cleveland, Ohio, just för att risken för naturkatastrofer är mycket liten där. Återkommer som sagt med mer information när vi kommit längre i vår process med huset i USA.

     1. josephine

      Ja, man kan bygga en hybel på lite olika sätt. Men vi bygger 2 st helt vanliga små 25 kvm lägenheter i källaren med egen ingång. Då kan man ta som mest i hyra för dem och får ofta hyresgäster som bor lite längre. Detta är verkligen super vanligt här i Norge och jag tror det kommer att komma mer till Sverige i framtiden. Bra pengar in för att inte behöva göra särskilt mycket.

      Jaha, i Ohio. Då väntar jag med spänning på mer uppdateringar kring det.

 3. Miss L

  Det låter helt klart intressant med fastigheten i USA. Är det inte massa krånglig byråkrati innan? Vore kul om ni bloggade om allt detta, även om det inte blir köp. Man blir ju nyfiken. 🙂
  Vet en tjej som bloggar och är FI som specialiserat sig just på att hyra ut lägenheten som inkomst.

  1. Herr Oberoende

   Jo det krävs lite dokumentation och att du vet vad du håller på med för att investera i fastigheter i USA men det finns svenska företag som kan hjälpa till som har koll.
   Jag kommer absolut blogga om det mer. Vill dock att vi ska komma längre i vår egen process först så jag har hela bilden innan jag delar med mig till er som läser här på bloggen! Tror det ger mer värde om jag kan berätta om hela processen på en gång 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *