Hur gick vår matutmaning i januari?

Hur gick vår matutmaning i januari?

Som jag skrev i slutet av december så utmanade vi oss själva att ha en billig/vegetarisk matmånad under januari. Jag uppmanade även er läsare att utmana er själva.

Syftet

Vi ville utmana oss själva att under en månads tid dels enbart äta vegetariskt samtidigt som vi vill försöka hålla matkostnaderna så låga som möjligt. På ett sätt slog vi två flugor i en smäll genom att både försöka äta billigt och vegetariskt. Generellt så är vegetariskt billigare än att äta kött men det finns undantag som vi också insett under månaden.

Resultat

För att kunna räkna på vad vi har haft för matutgifter under månaden har vi fört dagbok på vad vi lagat för mat. Vi har alltså för varje recept skrivit in alla ingredienser i excel och räknat ut portionspriset. Har vi ätit någon frukt eller annat fika/mellanmål har vi även lagt till detta i “dagsutgiften”.

Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet. Vi har landat på en genomsnittlig dagskostnad på ca 28 kr / person. Det inkluderat frukost, lunch, middag och extra mellanmål. Våra frukostar kostar runt 6-7 kr så vi har legat runt 10 kr per portion på lunch/middag. Även om vi försökt vara medvetna att laga “billiga” maträtter så har vi på intet sätt snålat. Till de flesta maträtter har vi haft grönsaker och andra tillbehör.

Bara för att ge er en känsla så tänkte jag nedan lista typiska maträtter vi ätit, hur de sett ut (det är svårt att fotografera mat!) och kostnaden.

Frukost

Jag äter overnight oats med äpple, kanel, pumpakärnor, lite honung, en smörgås oftast med ost och en kopp te. Fru oberoende äter en tallrik fil med special K flingor, en smörgås med ost och vatten. På helgen brukar vi äta kokt ägg med hembakade bullar. Priset på våra frukostar ligger runt 6-7 kr. Nedan är en bild på min overnight oats.

overnight oats

Lunch/Middag

Något vi insett (som vi kanske redan visste) är att soppor kan vara oerhört gott och är oftast ganska billig mat. Detta trots att vi oftast haft någon god macka eller annat tillbehör till. Nu har jag ingen bild på soppa men under månaden har vi t.ex. ätit majssoppa med ost-quesadilla (6 kr per portion). Morotssoppa med pesto/mozzarella mackor (9 kr per portion).

Andra bra basingredienser är torkade kikärtor, bönor och linser. De bönor och kikärtor man köper i “vattenlag” är inte så prisvärda men om du tar dig besväret att blötlägga och koka torkade kikärtor/bönor sparar du massor med pengar. Vi har t.ex. ätit “fruktig kokosmjölksgryta”, 8 kr per portion.

fruktig kokosmjölksgryta

Bönchili med majskräm kostade 9 kr per portion.

bönchili med majskräm

En av månadens favoriträtter blev majs/kikärtsbiffar med ris, tomatsalsa och nachos, 9 kr per portion.

majsbiffar

Till de dyrare rätterna vi ätit under veckan är Tortellini med ädelost (17 kr per portion) och grekisk pizza (17 kr per portion).

tortellini

grekisk pizza

Det blir uppenbart att ju mer halvfabrikat du involverar i maträtten ju dyrare blir det. Ersättningsprodukter för kött är fortfarande ganska dyra (quorn, umph, soya-baserat etc) och vi tycker inte att de fungerar som billiga alternativ även om det är vegetariskt. Halloumi tycker vi väldigt mycket om men det är inte så billigt det heller, minst 100 kr/kg. Dock hade vi en linsgryta med halloumi som kostade 11 kr per portion så fortfarande okej.

Summa summarum så lyckades vi (två personer) äta mat under januari för ca 1 700kr. Vi handlar all vår mat på willys och brukar ofta anpassa våra recept baserat på veckans erbjudanden alternativt köpa hem billiga grejer och laga under nästa vecka.

Slutsats

Jag tycker månadens utmaning har varit jätterolig! Det var inga problem att äta vegetariskt hela månaden, allt smakade gott. För framtiden vet vi nu “hur lågt” vi kan gå med matkostnad. Vi skulle säkert kunna pressa det ännu mer men då blir det kanske inte lika gott och varierat.

Framåt kommer vi fortsätta äta en hel del vegetariskt men inte enbart. Normalt sätt ligger vi nog ca 700-800 kr högre i månadskostnad för mat, så det är mer än vad vi lyckades med i januari men vi tycker fortfarande vår vanliga matkostnad är relativt låg, ca 2 500 kr för två personer.

Utmanade dig dig själv under januari, dela gärna med dig! Om inte så kanske du kan dela med dig hur dina matutgifter ser ut!

 

8 thoughts on “Hur gick vår matutmaning i januari?

 1. Hej,
  Jag vill bara säga att jag blir så taggad av era inlägg. Tack för det!
  Ha det gott,
  Mvh, Anneli

  1. Herr Oberoende

   Hej Anneli,
   Fantastiskt kul att höra! 😀 Tack för återkopplingen!

 2. Martine

  Kjempemotiverende innlegg!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Martine!

 3. Johan

  Måste säga att er blogg är intressant men att er mat (ex frulle) ser ut som en långsam kvävning..

  1. Herr Oberoende

   Haha jaha det var värst 🙂 Smaken är ju som baken brukar man säga. Vet inte om jag håller med riktigt, men det är svårt att få mat att se bra ut på bild..
   Vad äter du själv för frukost (och annan mat)?

 4. Malin

  Hej! Menar ni att matkostnaden ni har är 2500 kr i månaden för två personer? Hur lyckas ni med det isf? Vart handlar ni? Lagar ni all mat inkl. matlådor? Med vänlig hälsning Malin

  1. Herr Oberoende

   Hej Malin,
   Exakt, 2 500kr i månaden för två personer. När vi gjorde den här utmaningen med vegetarisk mat så lyckades vi komma ner på 1 800kr i månaden för två personer. Tror jag nämnde det lite i texten men vi handlar mest på Willys och går mycket på veckans erbjudanden för att minimera utgifterna. Vi lagar all mat plus lunchmatlådor.
   Under vår utmaning i januari hade vi flera rätter som kostade ca 10 kr per portion och då blir utgifterna inte så stora! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *