Hållbara investeringar – Better Globe

Hållbara investeringar – Better Globe

Ett av våra mål för pengamaskinen under 2018 är att hitta alternativa investeringar utanför börsen. Vi vill även försöka investera så hållbart som möjligt och göra minimal klimatpåverkan med vårt investerade kapital.

Redan under förra året kom vi i kontakt med och började investera i Better Globe. Better Globe planterar träd i semiöknen i Afrika. Samtidigt som det ger en bra avkastning på ca 13,5% per år gör det väldigt stor nytta på lokal nivå. Vi ser det lite som kombinerad välgörenhet och investering, eller ett typ av hållbart och etiskt sparande.

Vissa kanske redan har sett att jag skapat en ny sida på bloggen om Better Globe. Men för enkelhetens skull har jag kopierat in innehållet i det här inlägget. Om ni har funderingar kring Better Globe kan ni skriva i kommentarsfältet eller skicka mig ett mail (info@bliekonomisktoberoende.se) så ska jag försöka svara.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Better Globe är ett Kenyanskt skogsföretag som genom att plantera träd, bygga skolor, finansiera mikrolån och skapa förutsättningar för vattenförsörjning bidrar till en bättre värld. Som kunder kan vi investera våra pengar i Better Globes skogsplantager. Denna etiska och hållbara investering ger 13,5% avkastning om året. Denna typ av investering kan klassas som Impact Investing där vi som investerare kan göra skillnad i världen med vårt sparkapital.

Struktur BG

Bakgrund

I dagens samhälle ställs vi inför många beslut varje dag. Ett av dessa är att vi ska försöka leva hållbart och tänka på miljön i allt vi gör. I det konsumtionssamhälle vi lever i förbrukar vi redan mer resurser än vad som är hållbart för vår planet. Våra investeringar vi har via aktier och fonder kan i få fall klassas som riktigt hållbara. Samtidigt är det ju de företag som vi investerare satsar på som kommer att leva vidare i framtiden. Att tro att investeringar som håller sig borta från vapen, spel, tobak och fossila bränslen per definition skulle vara hållbara är att vara lite naiv.

Långsiktigt så tror jag det är hållbara och etiska verksamheter som kommer överleva. Vi måste ställa om till en kultur där vi främjar och satsar på de företag som försöker göra världen till en bättre plats. Jag vill främja de företag som kommer bidra till en värld där våra barn och barnbarn kan leva på samma villkor som vi har idag. Att hitta såna företag och speciellt investeringsmöjligheter är mycket svårt.

Att plantera träd i Afrika som gör gott både för miljön och lokalbefolkningen samtidigt som vi som investerare får en bra avkastning på vårt investerade kapital är en tilltalande modell. Det är ett sparande som både är etiskt, hållbart och lönsamt. För mig personligen blir det mer och mer viktigt att det kapital jag investerar inte påverkar vår jord på ett negativt sätt. Det ska sägas att det är svårt att hitta sådana investeringar.

Disclaimer

Jag vill vara tydlig med att säga att jag har varit kund till Better Globe sedan 2017 och månadssparar i träd och donationspaket idag. Jag har även ett affiliate-avtal med Better Globe vilket gör att jag får en liten ersättning om du blir kund och sparar en del av dina pengar. Det är inget som gör att det blir dyrare för dig som kund. Om du tycker Better Globe låter intressant men inte vill stödja bloggen kan du bara googla Better Globe istället för att använda mina länkar. Mitt intresse att sprida möjligheten om Better Globe kommer från att jag själv är kund och tycker det är ett intressant och hållbart investeringsalternativ.

Better Globes affärsmodell

Better Globe är ett vinstdrivande kenyanskt skogsföretag som planterar träd i östra Afrika, framförallt i Kenya och Uganda. Skillnaderna mellan bistånd/välgörenhet och ett vinstdrivande företag är många. Det klassiska uttrycket “Om du ger en man fisk för en dag, har han mat för en dag. Men lär du honom att fiska äter han för alltid” säger ganska mycket tycker jag. Det finns studier som visar att en stor del av de pengar som skänks via bistånd och välgörenhetsorganisationer aldrig når befolkningen, förklaringen sägs ofta vara korruption. Att då starta en vinstdrivande verksamhet som på kommersiella grunder har egen bäringskraft, ger så mycket mer. I jämförelsen med fisken så ser jag välgörenhet som fisken medan Better Globes verksamhet är fiskespöt.

Better Globes affärsmodell är hållbar och kommer ge många fördelar för lokalbefolkningen under många år framåt. Sedan 2006 löser Better Globe några av världens största utmaningar, som fattigdom, brist på utbildning, brist på vatten och miljöproblem. Det gör Better Globe genom trädplantering i kombination med ett stort socialt engagemang med lokalbefolkningen. När du som kund köper träd och donationspaket bidrar du till följande:

 • Fler människor lyfts ur fattigdom genom att de får arbetstillfällen och tillgång till mikrolån
 • Barn får en möjlighet att gå i skola, få en utbildning och tidigt lära sig om faran med korruption
 • Bönderna får högre avkastning på sin befintliga mark, kan bo kvar och skapa fler arbetstillfällen på landsbygden
 • Vår miljö förbättras eftersom träden binder koldioxid, minskar landerosionen och hindrar ökenspridningen
 • Den ekonomiska värdeförädlingen sker på plats och bidrar till en bättre utveckling för det lokala samhället

Plantering sker i semiöknen

Better Globe planterar träd i semiöknen. Här är det mycket svårt att odla och de lokala bönderna kan inte anlägga jordbruk här. Detta är mycket positivt för Better Globe eftersom det betyder att trädplantagen inte konkurrerar om mark med bönderna.

Just i detta område, semiöknen, har Better Globe arbetat fram kunskap och erfarenhet att plantera ett träd som heter Mukau. Mukau-trädet är ett inhemskt träd från regionen som växer bra i semiöknen. Det klassas som afrikansk mahogny och ger ett timmer av hög kvalité. Mukau-trädet växer mycket snabbt och kan avverkas efter 20 år.

Träden ger en avkastning på 15% per år

Better Globe är som sagt ett vinstdrivande företag, inte en välgörenhetsorganisation. För att bedriva sin verksamhet säljer Better Globe träd till oss som vill bli kunder för 17€ styck. Det går att köpa precis så många träd du vill. Personligen så månadssparar jag i både träd och donationspaket (förklaring kommer nedan) eftersom månadssparande är smidigt och det ger verksamheten i Kenya ett jämt tillflöde av kapital. De 17€ som vi betalt används för att plantera träd och driva verksamheten.

Utöver själva Mukau-trädet som du äger planterar Better Globe t.ex. Mangoträd som ger avkastning från år 5. Efter 5 år börjar Better Globe tjäna pengar på träden från bland annat frukt, nötter, gummi och avverkning. Detta gör att vi som kunder mellan år 5-19 får 15% ränta på vår investering och år 20 när Mukau-trädet avverkas får vi 10 gånger vår ursprungsinvestering. Bilden nedan illustrerar flödet.

BG avkastning start 2018

Enligt bilden får du alltså 208,25€ per träd du köpt för 17€. Baserat på intern-räntemetoden är det en ränta på 13,5%.

Två olika produkter – träd och donationspaket

Better Globe marknadsför två olika produkter. Det ena har jag redan pratat om och det är att köpa enstaka träd. Mukau-träd närmare bestämt. Den andra produkten kallas donationspaket och det består av:

 • 2 träd som ger avkastning över 20 år
 • 2 träd som skänks bort till lokalbefolkningen som får motsvarande avkastning
 • 500 liter vatten som skänks bort
 • 1,50 € som skänks till att bygga eller renovera skolor
 • 1,50 € som skänks till att finansiera mikrolånbanker

Nedan illustreras avkastningen för både träd och donationspaket.

avkastning på träd och donationspaket

Det är enkelt att inse att donationspaketen inte ger samma avkastning som att enbart köpa träd. MEN donationspaketen ger så mycket annat gott som stöttar lokalbefolkningen på plats. Av den anledningen gynnar också Better Globe de som månadssparar i både träd och donationspaket. Mer om detta senare.

Risker med Better Globe

Alla typer av investeringar innebär en risk. Better Globe är inget undantag. Företaget har funnits sedan 2006 och har jobbat stenhårt för att utveckla verksamheten och många lärdomar har gjorts längs vägen fram till idag. Idag skulle jag säga att Better Globe definitivt bevisat att de kan plantera träd i semiöknen och betala ut utdelning till sina kunder. Dock har inga träd slutavverkats ännu.

För dig som överväger att bli kund till Better Globe och köpa träd och donationspaket krävs det att du själv utvärderar risken kontra avkastningen.

Personligen anser jag att Better Globes erbjudande är mycket intressant och har valt att investera en del av mina pengar. Dessutom månadssparar jag. Vad som är extra viktigt för mig är att pengarna gör nytta redan idag och hjälper lokalbefolkningen på plats i Kenya och Uganda. Jag ser det som kombinerad välgörenhet och investering.

Viktigt att påpeka, vilket gäller alla investeringar, är att inte lägga alla investeringar i samma korg. Investera alltid i flera olika tillgångsslag och investera inte pengar du inte har råd att förlora. Det är också viktigt att du bildar dig en egen uppfattning om riskerna.

För dig som redan sparar i aktier och fonder så ser jag Better Globe som riskspridning då det är en investering i reala tillgångar (träd) och det är något som gör nytta på riktigt.

Hur blir man kund?

Att bli kund till Better Globe är enkelt. Du går in på Better Globes hemsida och registrerar dig. När du registrerat dig får du en översikt över ditt innehav, kan köpa träd och donationspaket, ge bort träd som gåva samt hantera ditt månadssparande m.m.

Min rekommendation är att månadsspara. Månadssparande är generellt sätt en bra sparform och det innebär att du sakta men säkert ökar ditt trädinnehav. Better Globe belönar även dem som månadssparar i träd och donationspaket med bonusträd enligt nedan bild.

bonusträd - upplägg

Om du månadssparar genom att köpa 10 träd och ett donationspaket varje månad får du 20 bonusträd vid årets slut. Trots att genomsnittspriset för träden i donationspaketet är 26,5€ så hamnar genomsnittskostnaden på 16,31€ när du månadssparar enligt ovan modell. Det är Better Globes bästa erbjudande.

Kom igång och månadsspara här.

Lär känna Better Globe på 4 minuter

Vill du läsa mer om Better Globe kan du göra det på deras hemsida.

Har du frågor och funderingar får du mer än gärna skicka mig ett mail på info@bliekonomisktoberoende.se. Du kan också läsa igenom FAQ på Better Globes hemsida för svaren på de mest vanliga frågorna.

15 thoughts on “Hållbara investeringar – Better Globe

 1. En mycket intressant artikel, ska kolla deras sida. Tack för tipset.

  1. Herr Oberoende

   Hej Dividend500! Kul att du gillade inlägget 🙂

 2. Aktieskytten

  Hej!

  Vill till att börja med tacka för en läsvärd blogg.

  Undrar hur du som kund hos better globe ställer dig till all den negativa infon som finns ang företaget? Jag har läst inlägg från andra bloggare som direkt varnar för detta företag och menar att det är pyramidspel och ett säkert sätt att bli av med sina besparingar?

  Mvh
  Aktieskytten

  1. Herr Oberoende

   Hej Aktieskytten!
   Tack, kul att du gillar bloggen 😊

   Det är bra att du tar upp frågan för det är säkert fler som undrar!

   Jag vet om att det finns de som anklagar Better Globe för pyramidspel och man hamnar lätt på dessa sidor när man googlar på Better Globe tyvärr. Innan jag var kund hos Better Globe så ställde jag samma fråga som du gör. Idag är jag övertygad om att Better Globe inte är ett pyramidspel och jag ska kortfattat berätta varför.

   1. Pyramidspel är olagligt och Better Globe har funnits i över 10 år i flera länder och har bedrivit en verksamhet utan anmärkningar sedan start.

   2. Pyramidspel brukar oftast gå ut på att de som marknadsför företaget tjänar pengar på att bygga nätverk. Ju fler kunder du raggar ju mer kommer du själv att tjäna. I Better Globes fall får säljarna provision baserat på sålda träd inte antal kunder eller hur stora nätverk du har. Så en kund som handlar 100 träd kompenseras på samma sätt som 100 kunder som köper ett träd var.

   3. Ofta är mer än 50% av pyramidspels kunder även företagets egna säljare. I Better Globes fall finns det drygt 100 aktiva säljare i dagsläget (som också är kunder) och det finns över 12 000 kunder. Det är således mindre än 1% av kunderna som är säljare.

   4. Ett annat kännetecken för pyramidspel är att slutprodukten sällan är i fokus. Fokus ligger snarare på nätverksbyggande och att värva fler personer till pyramiden. Hos Better Globe ligger produkten träd i fokus. Produkten är oerhört viktig när man särskiljer ett pyramidspel från en laglig verksamhet. Hos Better Globe är träden verkligen i centrum. Det är träden som ger avkastning, träden som ger arbetstillfällena, träden som hindrar ökenspridningen etc. Träden finns på riktigt och Better Globe anordnar resor där du som kund kan få åka ner och besöka plantagen.

   5. I pyramidspel betalar de nya medlemmarna till de som kom in i pyramiden före dem. Nya medlemmar finansierar äldre medlemmars verksamhet. I Better Globe spelar det ingen roll när du började att jobba som säljare. En säljare som jobbat ett år kan tjäna mer än någon som hållit på i fem år om den nya säljarens försäljningsvolym är större.

   Det finns även fler argument som jag skulle kunna ta upp men jag stannar där. Som kund till Better Globe så känner jag mig trygg med att det inte är ett pyramidspel. Det som ens gör att vissa misstänker pyramidspel har kanske att göra med försäljningsmodellen via så kallade ”ambassadörer”. Men denna försäljningsmodell är inte förknippad med pyramidspel. Börsnoterade Oriflame jobbar också på detta vis t.ex.

   Det är lätt att googla och hitta felaktig information om det mesta. Det viktiga i sammanhanget är att du som potentiell kund tar reda på fakta själv och skapar dig en egen uppfattning. Självklart svarar jag gärna på eventuella frågor.

   1. Dknskmdmmd

    Nu kan ju BG vara en scam på en rad andra sätt än just ett pyramidspel…

    1. Herr Oberoende

     Hur menar du då Dknskmdmmd?

 3. Anders

  Man blir bara fundersam när en av deras “ambassadörer/säljare” säger att han investerat 2 miljoner. “Bolmeson”
  Räknar man på det så har han ensam har investerat 7% av alla träd vilket känns orimligt. (852000 träd)
  Nu har jag bara skummat lite information. så nån som är intresserad kan räkna mer på det.
  /Anders

  1. Herr Oberoende

   Hej Anders,
   Ja det stämmer att Bolmeson är en stor kund till Better Globe. Han har investerat sedan 2007 om jag inte missminner mig. Om ett träd kostar ca 170kr och hans värde är runt 2 MSEK så äger han knappt 12 000 träd (grov uppskattning). Better GLobe har planterat en bra bit över 1 miljon träd så Bolmeson äger sannolikt mindre än 1% av alla träd. Fortfarande mycket men inte orimligt om du varit med i 10 år och investerat en del av dina pengar längs vägen. Jag tycker inte det är något konstigt.

 4. Johan

  Hej!

  Vill börja med att tacka för en intressant blogg. Jag har sedan ditt inlägg läst på lite om Better globe och det verkar ju onekligen både intressant ur investeringssynpunkt samt att det är en välgörande handling.

  Man skall dock fundera på om det är någon idé att investera nu i början på året. Man får sin första återbäring i december 2023 oavsett om man köper träden den 1:a januari eller den 31 december i år. Så är man intresserad av att köpa träd så kan man lika gärna investera denna månads pengar på något annat och satsa på träden i december istället för att maximera avkastningen.

  /Johan

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Tack, kul att du gillar bloggen! 🙂
   Ja visst är det en bra kombo! Ja din tanke är rätt. Att första avkastningen kommer i december om 5 år oavsett om du investerar nu eller i december i år. MEN om du månadssparar 1 donationspaket och 10 träd i månaden så belönas du med 20 bonusträd vid årets slut. Tror det passar de flesta att månadsspara snarare än att investera en större peng vid slutet av året. Notera att om du investerar i år får du första utbetalningen 2022 inte 2023 🙂

 5. Herr (choklad-) Beroende

  Hej Herr Oberoende,

  Två aspekter jag tänkte på / har hört sedan tidigare;

  1) Läste om en person som hade investerat en minde summa som månadssparande, och efter 5 år skulle börja få avkastning på sina pengar (som du också angivit ovan ). Men de administrativa kostnaderna var riktigt höga för varje uttag, att det mer eller mindre “åt upp” hans avkastning. Därmed var han tvungen att antingen förlora stor del av avkastningen, eller låsa upp pengarna i bolaget ett par år till, för att sedan enbart göra större uttag, och därmed hålla administrativa utgifter nere. (Dessutom var det något krångel via att man behövde fakturera bolaget, än att genomföra en vanlig banktransaktion. Men det är en helt annat detalj och påverkar inte avkastningen isig). Det var ett tag sedan jag läste om detta, så avgifterna har kanske ändrats sedan dess.
  Du som är kund hos dem bör väl veta? Vad ligger de administrativa avgifterna på? Och är de inräknade i de 15 % redan , eller inte?

  2)
  En andra sak som slog mig när jag läste ditt inlägg är; Hur kan de redan i förväg sätta pris på träd om 20 år?? Som du vet varierar marknaden över tid för diverse produkter, och framför allt för råvaror. Vad man kan sälja ett träd för om 20 år, kan man ej veta. Precis som aktiemarknaden ändras råvarumarknaden över tid, sesonger, stormar, efterfrågan, etc. Sågverk och Massabruk (dina kunder ) bestämmer rätt så mycket vad för pris dina träd kommer att säljas för.
  Jag antar dessutom att träd som enbart växer i 20 år, ej är av timmer-kvalité utan går till Papper- och Massabruk, alternativt energiskog till Flis/ pellets. Då finns det inte så stort värde i träden, som om man jämför med timmer. Om vi mer och mer går mot ett ” papperslöst samhälle”, är jag ännu mer skeptisk då att investera i träd som kan vara ansedda för pappersproduktion. (Med viss reservation att just dessa träden behöver ju inte gå till just tidnings eller utskriftspapper, utan kanske används till toa, tissue , eller textil-fiber istället. Vet du själv exakt slutprodukt för din nyförvärvade råvara? )
  Hur ställer du dig till detta?

  Ser fram emot dina svar!

  Hälsningar,
  Herr (choklad-)Beroende

  1. Herr Oberoende

   Hej Herr (choklad-) Beroende. Kul namn, jag gillar också choklad! 🙂 Du ställer bra frågor, jag har svarat nedan.

   1. Jag har svårt att uttala mig om specifika fall men jag kan utgå från vad jag vet. Som kund till Better Globe så får du efter 5 år din första utbetalning. Den är 15% på det kapital som du investerade för 5 år sedan. Dessa pengar sätts in på ditt avkastningskonto som du har på “din sida” när du loggar in. För att Better Globe ska hålla nere antalet små transaktioner så är minsta belopp som kan överföras 100€. Det krävs ingen fakturering som du har hört om, utan du registrerar ditt bankkonto och sedan görs en överföring dit. Uttagsutgifterna är inte inräknade i de 15% eftersom de beror på hur mycket du tar ut vid varje tillfälle. Den fasta överföringskostnaden ligger på 10€. Om du exempelvis månadssparar i 10 träd och 1 donationspaket så köper du 164 träd på ett år. Årlig avkastning på dem 5 år senare blir ca 418€. Vill du ta ut avkastningen får du dra av 10€ från 418€ i så fall.

   2. För det första, precis som du säger det är omöjligt att veta exakt vad priset på träden kommer vara i framtiden. Men kalkylen som Better Globe har gjort baserar sig på vad priset är idag och sannolikheten att priset kommer gå upp är stor (det får man skaffa sig sin egen uppfattning om). Tack vare att träden planteras i Afrika där det är varmt och gynnsamma träd-förhållanden så växer de här träden snabbt och efter 20 år är de av timmerkvalité. De träd som Better Globe planterar (Mukau) är av Magnogny kvalité, det går inte till flis/massa industrin. Efterfrågan på timmer har ökat under lång tid och kommer fortsätta att öka när utvecklingsländer (Kina och Indien t.ex.) börjar efterfråga detta mer och mer. Samtidigt minskar tillgången på ädelträ då skövling av regnskog inte är tillåtet överallt längre. Av de anledningarna är det lätt att tro att priserna till och med kommer gå upp i framtiden, men det är min egen uppfattning. Slutprodukterna av Better Globes träd kommer vara “trä-varor” som möbler, golv, panelträ och andra produkter gjorda av massivt trä.

   Hoppas du fick lite mer klarhet och att jag svarade på dina frågor. Hör gärna av dig om du har fler funderingar!

 6. Kaksmet

  Hej

  Jag investerar också i Better Globe av alla uppenbara anledningar men jag har fortfarande mina reservationer kring om affärsidén är hållbar och vågar därför inte gå in helhjärtat.

  En sak som oroar mig är kassaflödet, jag tycker att informationen kring de avkastande investeringarna dom gör så som gummi träd och mango träd är lite för dålig. Jag hade velat se en sammanställning över hur mycket dom kommer ha i ränteutbetalningar och hur mycket dom räknar med att få in från skörd samt operativa kostnader.

  Eftersom informationen är bristande så är det lätt att dra paralleller till pyramidspel särskilt eftersom ränteutbetalningarna sammanfaller med ett årligt investeringserbjudande.

  Sen känner jag också en oro för att investera nu då jag inte kommer ha fått igen insatt kapital innan de första slutbetalningarna kommer in och dom är inte små direkt. Man får ju hoppas att deras kalkyl går ihop annat blir det sura miner år 2026.
  Jag hade nog varit mer villig att investera om slutbetalningen var lägre. Du känner säkert till uttrycket “Om något ser ut att var för bra för att vara sant”….

  Det var väl inga frågor egentligen men några tankar som jag grunnar på

  1. Herr Oberoende

   Hej Kaksmet!
   Tack för att du delar med dig av dina tankar och funderingar. Jag tänkte försöka reflektera och svara baserat på vad jag vet.

   Ja eftersom Better Globe Forestry är ett kenyanskt företag så finns ingen officiell årsredovisning att granska med tanke på kassaflödet, tyvärr.
   Vad gäller det årliga investeringserbjudandet så har det vad jag förstått behövts tidigare för att få in fler kunder och för att Better Globe behövt plantera fler träd i deras uppväxtfas. T.ex. i år kommer det årliga erbjudandet inte alls vara lika förmånligt som tidigare då Better Globe inte är i samma behov av att få in fler nya kunder på samma sätt.

   Slutbetalningarna ska finansieras samma år som träden avverkas och det kommer generera stora kassaflöden till Better Globe som jag tror kommer täcka utbetalningarna med råge. Vad jag har förstått så har Better Globe räknat med att kunna sälja träden för 100% högre pris jämfört med av vi som investerare ska få tillbaka. Detta var baserat på trädpriserna när träden började planteras och dessa priser kommer antagligen att öka över tid vilket ger extra säkerhetsmarginal.

 7. kaksmet

  Det låter rimligt men jag kan ändå inte släppa osäkerheten eftersom informationen inte är tillgänglig.

  Framförallt imformation kring hur dom skapar kassaflödet år 5-19 tycker jag är otillräcklig.

  Kanske får jag mer kött på benen under investeringsmötet i Malmö nu i November.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *