Pengamaskinen December 2017 + helåret 2017

Pengamaskinen December 2017 + helåret 2017

Ännu en månad har gått, året 2017 lider mot sitt slut. Jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen i December men även för hela året 2017.

Pengamaskinen December 2017

December har varit en negativ börsmånad, om än mycket marginellt. Utvecklingen har varit i princip oförändrad.

Månadens aktieinköp blev tre olika aktier. Tyckte Investor, Axfood och Kinnevik var köpvärda så det blev en post i varje bolag.

Utvecklingen av våra tre portföljer; bas/utdelning/buffert under December ser ni nedan. Det har gått bättre för oss än index under December. Fjärde månaden i rad som vi överpresterar index. Att vi nu gått bättre än index i fyra månader i rad har gett ett mycket starkt avslut på 2017. Senaste kvartalet så har vår portfölj stigit 1,33% medan index är ner med -2,93%. Vår uppgång under December blev 0,8%.

december 2017

Års-sammanställning 2017

Så här i December är det också intressant att gå igenom hur det gått under 2017. Som jag redan nämnt ovan så har vi haft en mycket start avslutning på 2017. Fram till mitten av året så låg vi efter index men vi slutar året på +12,42%. Index stannade på +8,71%. Att vi skulle slå index med nästan 50% var inget jag trodde i mitten på året. Men vi har lyckats möblera om lite i portföljen under året som gett oss mer självförtroende och även belöning i god avkastning. Nedan är grafen för årets utveckling.

årsavkastning 2017

Under året har vi sålt av JM, Betsson, H&M, Novo Nordisk och sist Net Entertainment. Spelbolagen sålde vi mycket pga etiska och hållbara anledningar. Jag skrev lite om det i senaste månadsrapporten. JM, H&M och Novo Nordisk var mer baserat på magkänsla och att vi ville få bättre struktur i vår portfölj.

Jag ser fram emot ett spännande 2018. Jag känner att vår portfölj är mycket bra positionerad, kanske bättre än någonsin. Som jag även nämnde i förra månadsrapporten ser jag fram emot att kunna hitta alternativa investeringsmöjligheter utanför börsen under 2018. Mest för att diversifiera oss och kanske också hitta tillgångsslag med högre direktavkastning. Detta kommer jag skriva mer om under nästa år.

Hur var er utveckling under 2017?

Tack alla läsare

Jag vill också passa på att önska alla mina läsare och följare ett Gott Nytt År. Tack för att ni läser min blogg, det värmer att ni stödjer mig! Extra kul tycker jag det är med kommentarer och mail som skickas till mig. Det är tack vare er jag gör det jag gör. Jag inspireras att kunna dela med mig, ge tips och råd samtidigt som vi kan skapa intressanta diskussioner och växa tillsammans!

4 thoughts on “Pengamaskinen December 2017 + helåret 2017

 1. Jan S

  Riktigt bra jobbat!

  1. Herr Oberoende

   Tack Jan!

 2. Arne Talving

  Spännande resa ni gör, keep up for the good work.

  1. Herr Oberoende

   Hej Arne. Ja visst är det spännande, yes we will! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *