Vi måste vara tacksamma

Vi måste vara tacksamma

Ni som följt mig på bloggen ett tag vet att jag ibland blir lite filosofisk och funderar kring annat än sparande och privatekonomi. Allting handlar inte om pengar, prylar etc utan det är viktigt att ibland reflektera och vara tacksam för det vi har.

Tacksamhet

Så här i juletider läggs det faktiskt en del fokus på de som inte har det lika bra. Det görs reklam för att skänka pengar till välgörenhet. Det finns grupper på facebook som samlar julklappar till de som inte har råd att köpa egna. Det verkar som julen betyder väldigt mycket för många så att vi kan tänka oss att hjälpa andra som inte har det lika bra. Det här tycker jag är mycket fint att vi som människor kan dela med oss och hjälpa de som behöver.

I vardagen är det lätt att glömma bort att vara tacksam. Vi som bor i Sverige är lyckligt lottade att vi har det så bra som vi har det. De flesta av oss har någonstans att bo, vi har tillgång till rent vatten, sjukvård etc. Många av de här sakerna tar vi för givet men är inte en självklarhet för många runt om i världen.

Reflektion

Jag gillar att reflektera och fundera över såna här frågor då och då. Att reflektera och att verkligen vara tacksam för hur bra vi har det tror jag är nyttigt. Både jag och Fru Oberoende har rest en hel del i Afrika till exempel. Där finns många människor som inte vet om de kommer ha tillräckligt med mat för dagen när de stiger upp på morgonen. Samtidigt ser de här människorna väldigt glada ut och i många fall är de mycket mer givmilda än vad vi är här hemma. Trots att de knappt har något att ge. Kanske har det att göra med att de varje dag måste fokusera på att “överleva” och se till att familjen och vännerna har det bra.

Om jag gör en jämförelse till oss här i Sverige tror jag det är väldigt få som varje morgon funderar på om vi kommer ha mat för dagen. Vi kommer heller inte fundera om resten av vår familj eller vänner kommer ha svårt och om vi måste hjälpas åt för att ta oss igenom dagen. Här hemma är vi mer besvärade över vad vi ska ha på oss på jobbet så att våra kollegor inte tycker vi klär oss konstigt eller fråga oss själva varför inte fler gillat inlägget du gjorde på Instagram igår.

Jag är tacksam

Ett första steg till att vara tacksam är att inte ta allt du har för givet. Var tacksam för det du har och fokusera inte alltid på det du inte har. Visst är det bra att ha mål och drivkraft framåt men våga stanna upp och se vad du har idag.

Jag är tacksam för att jag är frisk, har tak över huvudet, att jag har en fantastisk fru, att jag rent vatten i kranen, att jag har ett jobb, att jag kan köra bil till jobbet t.ex.

På temat tacksamhet så vill jag tipsa om en film på SVT-play som heter Human. Jag har kopierat in beskrivningen. “Vad innebär det att vara människa? Human är den legendariske filmaren Yann Arthus-Bertrands hyllning till mänskligheten och vår planet. En serie vittnesmål om kärlek, hat, lycka, rädsla och vardagsliv från hela världen blandas med andlöst vackra bilder och musik. En upplevelse långt utöver det vanliga.”

human

Att titta på den här filmen kommer ge dig lite perspektiv vad andra människor kämpar med för utmaningar i deras vardag. Oerhört gripande livsöden som skildras och det gjorde att min tacksamhet för det jag har idag stärktes. Det finns många på vår jord som inte har det lätt.

Jag ska återkomma under 2018 med förslag på olika investeringar som både ger avkastning till dig som investerare och hjälper människor att förbättra deras vardag.

Var tacksam och hjälp andra när du kan. Dela gärna med dig vad du är tacksam över.

God fortsättning på julen! Glöm inte signa dig nere till vänster om du vill få mail när det finns nya inlägg att läsa på bloggen.

 

 

2 thoughts on “Vi måste vara tacksamma

 1. Marie

  Helt nytt för mig och mycket intressant!

  1. Herr Oberoende

   Hej Marie,
   Tack för kommentaren och kul att du tyckte det var intressant! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *