Livets resa

Livets resa

Året som gått har gett mig många möjligheter till reflektion och att fundera över mitt liv. På sätt och vis så känns det ibland som att jag inte lever mitt liv utan någon annans liv. Jag är inte närvarande i mitt liv, utan lever ofta i mitt hypotetiska framtida liv. Jag ska utveckla lite mer i dagens inlägg.

Vi är på en resa

Alla människor som lever på jorden är på en resa, en livsresa. Jag ser det framför mig som att vi alla är ute på ett öppet hav där vi sitter i varsin roddbåt och vi har alla samma slutdestination, döden. Vi vet att den kommer där framme någonstans, men vi vet inte var och när. Vi är alltså ute på ett dimmigt hav där vi inte vet vilken väg vi ska ta.

För att stå ut med ovissheten så hanterar vi människor det på olika sätt; vissa paddlar frenetiskt rakt mot döden för de är nyfikna på hur det ser ut, andra söker febrilt ute på havet efter sätt att undgå döden, vissa sick-sackar för att hinna uppleva många olika saker innan de når döden och några sitter helt still och låter strömmen ta dem dit den vill.

Ute på det dimmiga havet är det lätt att känna sig vilsen. Att inte veta åt vilket håll vi ska färdas för att leva så länge som möjligt, vara lyckliga, känna tillfredställelse etc. Dock sitter vi alla i samma båt (haha!) och det är ingen som vet vilken väg som är bäst.

Att ha mål

Ofta sätter vi upp mål på vår livsresa. Ute på det dimmiga havet känns det bra att ha några livsmål och drömmar så att vi kan hänga upp livet på något, inte sant?

Att sätta upp mål är att försöka kisa med ögonen och se igenom dimman och föreställa sig en verklighet där framme som motsvarar dina uppsatta mål. Vad innebär det här rent praktiskt? Det innebär att du har ett väldigt fokus på något som ligger i framtiden, på något som du inte vet om du kommer nå. Du kanske når ändhållplatsen först (döden) och det vill sig illa.

Istället för att kisa genom dimma för att se vad du har framför dig finns det (minst) ett annat alternativ. Du kan njuta av det du har här och nu. Titta på fiskarna som simmar runt din båt, du kan lyssna på havets ljud, älska de du har runt omkring dig. Du kanske ser andra båtar på havet som du tar dig till och umgås med andra människor och lever ut ditt liv i nuet. I det här scenariot finns det möjlighet att uppskatta livet för vad det är oberoende av hur havet runt omkring dig ser ut eller när döden kommer. Det handlar på många sätt om ditt inre, att hitta dina inre drivkrafter och känslor. Inte fly från dem.

Mål är potentiellt farliga, de sätter på dig skygglappar så du inte längre är riktigt närvarande i det du har här och nu. På ett sätt låter du inte dig själv lyssna på dig själv hur du mår just här och nu, vad har du för önskningar och viljor nu. Att låta sig själv vara ”mållös” innebär att du är fri, öppen och kan hitta och upptäcka saker i din närmaste omgivning och vara dig själv utan ”krav”.

Mål är också något som skapar tomhet i livet. Vad är det som händer när du når målet? Du känner kanske en slags eufori och tillfredställelse när du nått målet men efteråt kommer tomheten, ”vad händer nu då?”. Ett mycket bättre synsätt är att fokusera på vanorna som kommer att ta dig till målet. En vana tar inte slut, den går att bygga på och förbättra. Om du kan lära dig att njuta av vanorna och processen som du gör varje dag (i nuet) så kommer du att må mycket bättre och du kommer förr eller senare också att nå ditt mål som en bonus.

Dödens rike

Jag tycker följande citat är väldigt klokt, ”A man who lives fully is prepared to die at any time”. Det här citatet sätter frågan om döden på sin spets. Skulle du vara beredd att dö idag? Är du nöjd med dig själv och ditt liv som du lever det idag? Kopplingen för mig här handlar om att leva varje dag fullt ut och känna att jag lever, inte att livet är på paus eller kommer hända om 5 år eller när jag fåt ditten och datten (hus, jobb, partner, barn, gå i pension etc)

Ofta är det först när döden står framför dörren som vi börjar ifrågasätta vad vi gjort med vår tid. Vi borde fråga oss samma fråga kontinuerligt genom livet. Någon som lever fullt ut och njuter av sitt liv är redo att dö när som helst utan ånger.

Dagens inlägg kanske ses av vissa som deppigt, att prata om döden och att inte ha storslagna mål. Den här bloggen handlar ju mycket om ekonomiska mål etc. Men livet är viktigare och det är viktigt att du vågar fråga dig själv om du lever ett liv som du är nöjd med. Njuter du av fiskarna runt din båt eller har du blicken genom dimman för att skönja det där som du så gärna vill ha istället?

Vår situation

Mitt liv har till mångt och mycket handlat om mål hittills. Hela uppväxten och skolgången handlade om mål, vad som kommer sen och att bra betyg skulle ge mig bra förutsättningar SEN. I arbetslivet blev jag vilsen utan nästa mål och kom in på FIRE och satte upp finansiella mål som skulle bli nästa sak att sikta på. Vad är det jag håller på med? Springer mot döden utan att njuta av livsresan? Kanske har det varit så stora delar av livet men jag känner att det håller på att ändras. Med upplevelser som att gå i väggen och insikter från böcker kring att våga vara mer i processen än målen så ändras mitt synsätt på mitt och vårt liv här hemma.

Alla dessa insikter som har kommit till mig det senaste året har också tänt en gnista att skriva mer. Kanske inte så mycket fokus på pengarna utan mer kring hur man designar sitt liv för att må bra. Bloggens titel som jag satte 2017 speglar hur jag tänkte då, kanske inte lika mycket nu längre. Men även om vi kanske blir ekonomiskt oberoende en dag så är det bara en bonus som blir resultatet av den livsstil jag kommer att älska.

Hur ror du din båt?

”Expectations is the curse of happiness”

“Desire is a contract you make with yourselves to be unhappy until you get what you want”

“Happiness is simply the absence of desire… Happiness is not about the achievement of pleasure (which is joy or satisfaction), but about the lack of desire. It arrives when you have no urge to feel differently. Happiness is the state you enter when you no longer want to change your state”

“Desire is the ever-present enemy of the wise… which like fire cannot find satisfaction”

7 thoughts on “Livets resa

 1. Madeleine

  Tack för detta!
  Otroligt klokt reflekterat.

  1. Herr Oberoende

   Tack Madeleine 🙏

 2. Viktor

  Väldigt kloka ord och intressant läsning. Ser fram emot att läsa mer av dig framöver!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Viktor! Tack 🙏

 3. Hanna

  Vilken spännande utveckling! Livet är fantastiskt att uppleva och utforska.

  Inför 2024 pratade jag och en kompis om ev. mål för året och jag som konstaterade att jag känner mig “nöjd/tillfreds” i det mesta just nu men tyckte ändå att det känns tråkigt/tomt att inte ha något mål/riktning. Landade i några tillsist. Inga direkta “prestationsmål” utan mer kopplat till måendet och personlig utveckling.

  Håller helt med om att fokusera på vanorna och processen, trivas med de och få resultaten på köpet.

  Gör du något särskilt för att komma mer till nuet? Någon form av meditation, mindfulness eller yoga? Att dagligen utöva det har gett mig en annan livskvalité.

  Är också nyfiken på att höra hur det har varit att spendera mer under året! Var det som tänkt? Något ni vill fortsätta med?

  1. Herr Oberoende

   Hej Hanna,
   Tack för att du delar med dig 😀
   Låter som du är på en bra plats i livet. Jag skriver en tacksamhetsdagbok varje morgon och går en kortare promenad på 15min innan jag “börjar dagen” med frukost etc. Det är en skön vana som får mig att vara mer tacksam och i nuet. Yoga (avslappning och stretch) gör jag 15-20min ca 3 kvällar i veckan, det får mig att varva ner och känna mig “skön” i kroppen. Det är verkligen härligt och skapar balans i sinnet. Jag förstår att du uppskattar att göra det varje dag. Vilken typ av yoga gör du och vilken tid på dagen? Provat olika?

   Ja utgifterna ja, det har varit ett bra 2023 med våra (medvetet) ökade utgifter. Även om det kanske tagit emot att spendera mer så har det varit en dörröppnare för att skapa nya och spännande upplevelser och minnen. Och i slutändan är det allt vi har, våra upplevelser och minnen.. Jag ska summera våra utgifter i ett kommande blogginlägg där jag berättar mer, så håll utkik! 🙂

   1. Hanna

    Det låter som en underbar start på dagen! Jag skriver också tacksamhetsdagbok men på kvällen i samband med att jag gör min “dagsutvärdering”. Kör mest hatha yoga men även andra former, gör gärna på morgonen men kör på kvällen om jag inte skulle hinna.

    Vad kul, det det jag fram emot 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *