Kvartalsrapport Q1 2022

Kvartalsrapport Q1 2022

Första kvartalet av 2022 har passerat och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q1 2022

Det har nog undgått få, men börsen och världen har skakats av vad som händer i Ukraina. Börsen har tappat i värde under Q1 men under omständigheterna tycker jag inte att det gått ner så mycket.

Hittills i år har vår börsportfölj på Avanza gått ner 6,1%. Att jämföra med svenska index som gått ner 13,12% så är det ganska bra. Världsindex är ner 4,71%. Som också syns i kurvan har börsen varit nere och vänt på betydligt lägre nivåer under Q1. Svenska börsen var som mest ner ca 23%.

Hos Lysa är nedgången 4,4% vilket är i linje med världsindex. Vid årsskiftet valde vi att lägga alla våra pengar hos Lysa i deras hållbara portfölj. Återstår att se när året är slut hur den hållbara portföljen har följt sitt jämförelseindex.

Under första kvartalet 2022 så har vår pengamaskin utvecklats negativt, vilket inte är så konstigt eftersom börsen dragit nedåt. Nedan är grafen över våra totala tillgångar per 20220331. Q1 2022 visar sig nu som en litet hack i kurvan, det återstår att se om nedgången fortsätter under året. Trots att vi tappat lite värde så ligger vi ändå över nivån vi hade Q3 2021 så rent mentalt känns det inte så farligt.

Aktivitet under Q1

Det har inte varit mycket aktivitet i pengamaskinen under Q1. Vi har sparat som vanligt. Som jag nämnde i årsrapporten så har vi börjat spara till en buffert att använda vid framtida exit och ökad flexibilitet. Det har också blivit “standard” numera att ett månadsspar behövs för restskatten som uppstår från all skatt kopplat till våra ISK-konton och andra alternativa investeringar som måste deklareras. Så hela sparandet för Mars behövdes för att täcka restskatten på knappa 30 000kr.

Som jag ser det framåt så kommer vi fortsätta att spara till vår frihetsbuffert under 2022. Jag var lite sugen att gå in och köpa lite mer fonder när börsen stod som lägst tidigare i år men det blev inget. Avanza har gått ut och sagt att belåning av värdepapper nu är kostnadsfritt upp till 10% av ens portföljvärde. Kanske kan vara intressant. Vi har redan 200k i aktielån men skulle kunna utöka lite eventuellt. Det blir en punkt att diskutera på vår kick-off som vi kör i Maj.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *