Bloggens framtid

Bloggens framtid

Fem års bloggande, en bok och massvis med roliga kommentarer. Det är dags för nästa steg i bloggens resa.

Bloggens resa

Jag har snart bloggat i fem år på bliekonomisktoberoende.se. Det har varit jättekul, spännande, utmanande, jobbigt, roligt och väldigt lärorikt.

När jag startade bloggen 2017 var jag full av energi och ville så gärna prata om ekonomiskt oberoende med andra. I min närhet var det inte många som kanske förstod vad jag och min fru höll på med. ”Spara 50% av lönen, det kan man väl inte göra”? Bloggen blev en plats där jag kunde uttrycka mig fritt om mina tankar och idéer och ”träffa” likasinnade.

Det visade sig vara ett ämne som fler tyckte var intressant och ganska snabbt fick jag en hel del följare på bloggen och trafiken på hemsidan ökade. I början av bloggens karriär jagade jag ganska hårt hos media för att få uppmärksamhet som kunde hjälpa mig att öka spridningen av det jag pratade om på bloggen. Efter många försök så fick jag till sist till en intervju med Sydsvenskan. ”Resten är historia” som man brukar säga. Jag har lärt mig hur media fungerar, de tittar på vad andra media rapporterar om och så vill de göra samma sak. Efter att jag varit med i sydsvenskan ringde telefonen varm från andra tidningar, radio och till och med TV. Det blev en ganska intensiv höst 2017 och vår 2018 med många olika inslag.

Såklart var allting väldigt roligt, men ibland också läskigt och långt utanför min komfortzon. Att vara i livesänd radio och TV var väldigt nervöst och pirrigt men jag är glad över att det gick så bra som det gjorde. Att jag fick så mycket mediaspridning var väldigt positivt för bloggen och då hade jag ganska stabilt runt 15 000 besökare i månaden på bloggen vilket är den högsta nivån jag haft under de fem åren jag hållit på. Dagar när jag var med i Aftonbladet t.ex. kunde det vara över 20 000 besökare på en dag! Första gången det hände kraschade bloggen och jag fick köpa ett större ”paket” hos mitt webbhotell, man lär sig hela tiden.

Målet med bloggen

Mitt mål med bloggen har hela tiden varit att försöka inspirera och informera andra människor om att det finns alternativ till det vanliga ”ekorrhjulet”. Det går att skapa sig möjligheter genom sitt sparande och medvetet spenderande. Jag tror och hoppas att jag lyckats inspirera andra människor till att göra ändringar i sina liv. Det som dock är tydligt är att de som kanske behöver hjälpen mest är inte de som läser min blogg. Oftast blir det snarare att jämlikar samlas och försöker lära av varandra för att förfina sina egna strategier och mål. Inget fel med det, men jag har funderat mycket på hur jag skulle nå de som behövde hjälpen mest.

Jag har också försökt vara unik i ”ekonomibloggarnas värld”. Jag skriver väldigt sällan eller aldrig om olika aktier, olika case eller investeringsmöjligheter. Det kan många andra bloggare bättre än jag. Jag har snarare fokuserat på målet med resan, känslorna, tankarna, livsstilen med mera. Det som egentligen är det viktiga enligt mig. Där tror jag ändå att jag lyckats diversifiera mig mot andra, även om jag inte läser andra ekonomibloggar så jag helt säkert vet.

I mitt försök att hjälpa andra så skrev jag under 2019 en bok medan vi var tjänstlediga. Dock dröjde det till början på 2021 innan boken ”hur mycket pengar behöver man egentligen?” blev publicerad. Återigen har jag fått erfara svårigheterna och utmaningarna med att få spridning och försäljning av en bok i vår digitala värld som drivs av marknadsföring och media. Jag lyckades igen få till tidningsreportage och TV medverkan som hjälpte mig att sprida boken och jag har fått trycka upp fler böcker vilket såklart är jättekul!

Vår resa

Under de gångna fem åren har det hänt mycket även för mig och fru oberoende. Vårt totala kapital har ökat med ca 160% vilket inkluderar både utveckling samt nya insättningar. De senaste fem åren har vi ”sparat” ihop ca 1,4 MSEK. Vi är nu på en nivå när det på riktigt känns som vi kan göra livsstilsändringar om vi vill. Vi har under de här fem åren gått igenom en spännande resa där vi provat en del alternativa investeringar med blandat resultat. Det har varit väldigt lärorikt och mynnat fram i insikter som vi tar med oss för resten av livet. Jag är tryggare än någonsin i vår investeringsstrategi och jag söker inte längre efter så många alternativ. På något vis har vi landat i att det vi gör är bra och vi behöver inte ändra på det.

Det som betytt mest

Så vad har bloggen gett mig? Jag försöker ge andra tips och råd men jag har även fått tips och råd av er, mina läsare. Det bästa med att blogga är att få kommentarer på inläggen. Det är då det blir liv på bloggen, människor interagerar, funderar, diskuterar och utbyter idéer. Även om det ibland är svårt att engagera människor så till den grad att de skriver en kommentar är det just det som har gjort att jag fortsatt att skriva.

Jag har även fått mail med positiva tillrop, oftast från de som hittat bloggen av en slump, blivit helt tagna och nu startat sin egen resa. Det är såna mail som gör att jag fortsatt, jag har insett att jag på riktigt gör skillnad i människors liv och det känns fantastiskt.

Jag är oerhört tacksam för alla er som läser min blogg och som tar er tid att insupa mina tankar och idéer och kanske till och med skrivit någon kommentar en gång.

Bloggen 2022 och framåt

Nu är jag på en ny plats i livet. Jag har bloggat i snart fem år, jag har skrivit en bok och jag känner att jag är redo för nästa steg. Inte för att jag känner att jag kanske inte har mer att skriva om på bloggen men jag är själv vid ett vägskäl. Jag sitter i tankarna om jag å ena sidan ska jobba vidare och bygga vidare på vår pengamaskin eller om jag redan idag ska försöka göra något annorlunda och kanske dra ner på mitt vanliga jobb. Frågan ”vad är det jag egentligen vill göra med min tid” är den som jag söker svar på för att kunna bestämma mig hur jag vill använda friheten som vår pengamaskin ändå ger. Det är något jag säkerligen kommer utveckla på bloggen framåt när jag kommit lite längre i mina egna tankar.

Jag menar inte att jag nått vägs ände, för livets resa fortsätter alltid men rent ekonomiskt och min personliga utveckling kring investeringar har kommit väldigt långt. Att skriva blogginlägg kommer jag fortfarande att göra, men inte varje vecka. Kanske snarare en gång i månaden eller kanske till och med mer sällan, det får vi se.

Det jag fokuserar på nu är att istället gå direkt till människan som vill ha hjälp. Jag har sedan två år tillbaka drivit privatekonomicoachning via min hemsida privatekonomicoachen.se. Här coachar jag människor, antingen ensamma eller i par, som vill ha hjälp med sin ekonomiska situation. Att hjälpa andra som själva tar kontakt med mig för att de har utmaningar är en ny sorts möjlighet och jag får direkt feedback på om jag gör något bra för dem eller inte. Det är en annan typ av känsla jämfört med att blogga då jag inte riktigt ”ser” min publik och hur innehållet jag skapar tas emot.

Framåt skissar jag även på kurser, både fysiska och eventuellt digitala kring privatekonomi och sparande. För att kunna lägga mer tid på privatekonomicoachen och att bygga kurser kommer jag dra ner på mitt engagemang här på bloggen.

Men jag vill understryka att jag kommer låta bloggen ligga kvar, jag kommer skriva något inlägg då och då och vill ni komma i kontakt med mig så är det bara att höra av sig i kommentarerna eller via mail. Förresten, vad vill ni höra om framåt? Skriv i kommentarerna vad du vill höra om från mig i framtiden.

Återigen, stort tack till alla er som gjort att bloggen haft en sån fin resa de gångna fem åren. Vi hörs framöver! När jag behöver bollplank kommer jag skriva och ser fram emot att ta emot era tips och tankar. För dig som vill veta när det kommer nya inlägg på bloggen så får du gärna registrera dig på mina mailutskick. Det gör du till höger i botten på den här sidan.

20 år från nu kommer du vara mer besviken över sakerna du inte gjorde än sakerna du gjorde. Så kasta förtöjningarna, segla bort från den säkra hamnen. Fånga passadvindarna i seglen. Utforska. Dröm. Upptäck.”

-Mark Twain-

4 thoughts on “Bloggens framtid

 1. Z-Mannen

  När blir det barn – Ni kan ju inte baaraa samla pengar för att dö ifrån dem.

  1. Herr Oberoende

   Fortfarande oklart 😉

 2. Henrik

  Vi är i ungefär samma situation, sparar ca 50% av inkomsten och om ungefär 5 år behöver vi aldrig jobba mer. Då är min fru 41 och jag 45. Men ju närmare vi kommer den dagen ju mindre lockad är jag av att sluta jobba, oväntad känsla eftersom jag varit ganska lockad av den dagen. Jag blir istället mer och mer sugen på att kanske testa nytt jobb, bidra med min kompetens i en helt annan bransch eller kanske plugga. Det fina med att vi skött vår ekonomi så länge är att vi har valfriheten att göra det vi känner för. Så vi får se helt enkelt vad som händer. Barnen flyttar ju inte ut än på minst 13-14 år så där ligger ju det stora engagemanget. Det har varit kul att läsa din blogg och hoppas du når ut till de som du har som målgrupp. / H

  1. Herr Oberoende

   Tack Henrik! Kul att höra om er resa och dina reflektioner som verkar likna de jag själv har. På något vis öppnar friheten upp för andra möjligheter som jag tror inte fanns på ’reportoaren’ när vi startade vår resa 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *