Stundande semester och sommartips

Stundande semester och sommartips

Sommaren är här, vi har haft riktigt skön värme senaste veckorna och snart är det semester!

Semester

Många av oss tar sommarsemester och har 3-5 veckor ledigt under sommaren. Jätteskönt. Även om jag började jobba 2013 så är det mitt andra eller kanske tredje år som jag planerar en lång sommarsemester som är längre än 2 veckor.

På grund ut av vårt tidigare resande så har vi ofta förlagt våra semesterveckor under andra perioder när vi rest till Afrika, Asien och Sydamerika. Nu har vi inte suttit på ett flygplan sedan i maj 2019 och vi har “hittat” Sverige. Vi har börjat spendera mer tid i naturen runt omkring där vi bor (även om vi redan spenderat ganska mycket tid i naturen tidigare också) och vi köpte en sommarstuga förra året.

Vårt fokus på Sverige och också drivet av större engagemang kring miljö och klimat. Visst är det spännande att resa och uppleva nya saker men det finns så mycket att göra i Sverige också! Det vi bestämde under 2019 var att minska vår resebudget från att spara 8 000kr i månaden till att det nu endast är 2 000kr i månaden. Tanken var att gapet mellan 8 000kr och 2 000kr ska gå till vår sommarstuga som blir ett nytt “semestermål”.

Kostnader under semestern

För mig är det ganska tydligt att jag inte spenderar så mycket pengar när jag sitter på mitt hemmakontor, aldrig rör mig i någon stadskärna eller köpcentrum. Om jag ska vara ärlig har jag aldrig jobbat så mycket som jag gör nu (lönearbete, privatekonomicoach och bloggen). Utöver det så ska vi ta hand om hus och sommarstuga, laga mat etc. Ni förstår. Våra nöjesutgifter ligger på rekordlåga nivåer i år! Bra eller dåligt vet jag inte…

Vad är det som händer på semestern då? Du har all tid i världen, åker på utflykter, “lyxar” till det med mera. Det innebär ökade kostnader. Det är ett universellt faktum att det är så det fungerar. Det är också därför många arbetsgivare betalar ut ett semestertillägg när du tar ledigt!

Nu är det lite sent att spara till “semesterkassan” om du inte redan gjort det. Men även om jag tycker det är bra och okej att unna sig under semestern så finns det såklart saker du kan tänka på för att utgifterna inte ska springa iväg.

Sommartips

Om du är sugen så går det att vara smart med pengarna under semestern och fortfarande ha en skön och lyxig semester! Nedan följer några tips:

1. Gör en budget. Om du är rädd att pengarna inte kommer räcka, sätt upp en budget så du vet vad du har att röra dig med. Då kan du med gott samvete köpa mjukglass på stranden om du räknat in det i din budget. Det här gör att du mår bra innan, under och efter semestern. Finansiell stress vill vi inte ha under semestern!

2. Titta över dina utgifter. Har du prenumerationer, streamingtjänster, försäkringar, elavtal med mera du kan se över för att få mer i kassan under sommaren?

3. Ta en dag till att rensa förråd, gömmor, garderober och sälj sakerna! Involvera barnen om du har några. Om de säljer något och ni sedan går och köper en glass, en badboll eller något annat blir det en annan känsla kring inköpet.

4. Fokusera på det du verkligen vill lägga pengar på. Bara för att det är semester behöver du inte öka dina utgifter på allt. Utekaffe, luncher, kläder, badbyxor, taxi med mera. Fundera igenom vad du verkligen blir glad av och fokusera på det.

5. Gör utflykter runt omkring där du bor. Kolla på kommunens hemsida för olika evenemang och aktiviteter. Titta runt efter ställen med självplock, cykelleder eller närliggande sevärdheter. Istället för att köpa en dyr caesarsallad på restaurangen bredvid stranden, gör en egen lyxig matsäck. Involvera barnen och förbered tillsammans! det skapar gemenskap och glädje genom att göra det tillsammans. Vill du komma extra billigt undan så har Portionen under tian bra inspiration till mat som du kan äta ute och även tillaga med stormkök.

6. Istället för att flyga iväg utomlands och lägga både tid och pengar på en längre resa. Hyr en stuga hemma omkring för att på så vis få miljöombyte.

Snart dags

Själva har vi semester i Juli och kommer njuta av Sverige. Det ser vi fram emot. Jag kommer publicera ett inlägg nästa vecka och sedan tar även bloggen lite sommarsemester!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *