Black Friday – bra eller dåligt för spararen?

Black Friday – bra eller dåligt för spararen?

Det börjar redan göras “för-reklam” inför den stundande Black Friday den 27e November. Frågan är om man kan göra några kap eller om det inte är värt att göra några köp alls?

Black Friday – historia

Black Friday är ett amerikanskt fenomen och infaller alltid dagen efter Thanksgiving som är fjärde torsdagen i November. Det är den absolut största dagen för rea/utförsäljning och shopping i USA.

Fenomenet började komma till Sverige 2013 när de första butikerna började ta efter amerikanarna. Numera är det nästa mer standard att ha någon typ av utförsäljning snarare än att stå utanför shoppingcirkusen.

Black Friday har även på sista tiden utökats till både black weekend och black week med erbjudanden hela veckan.

Ska man handla eller inte?

När du i grunden är en sparsam person som sparar mot långsiktiga ekonomiska mål så vet du vad som gäller. Inför varje köp du gör, oavsett om det är till ordinarie pris eller med 70% rabatt, så måste du fråga dig om du verkligen behöver det som du håller på att köpa? Det är lockande att köpa saker som har 60, 70 eller 80% rabatt, men är det 200kr på något som du ändå inte behöver så är det inte värt det. Pengar är pengar och du måste kunna hålla i dem om det inte är prylar som du behöver.

Ett annat sätt är att tänka i termerna hur många timmars arbete du behöver lägga ner för att bekosta det som du håller på att köpa. Hur mycket av din life energy säljer du för att införskaffa det du vill ha, Vicky Robin skriver om det i boken Your Money or Your Life. Om du hade sparat pengarna istället så når du dina långsiktiga mål istället. Är det värt det?

Men jag behöver ju saken?

Nu kanske det är så att du är riktigt smart. Om du det senaste halvåret insett att du vill och behöver något men inte köpt det än för du tänker att det kommer säljas billigare på black friday så gör du helt rätt i att handla på black friday. Att kunna planera sina inköp så att du spenderar så lite som möjligt är såklart riktigt bra. Det är inte många som klarar av att vänta på det viset men om du har väntat så länge och fortfarande vill ha det du funderar på så kan black friday vara en möjlighet att komma billigt undan.

Fördelen med att skjuta upp sina inköp är att du ibland inser att du kanske inte behövde saken. Du klarade dig bra utan den. Köpte du saken på en gång och sedan ångrar dig två månader senare så har du kastat pengar i sjön. Av den anledningen kan det vara smart att vänta med alla inköp några veckor eller någon månad innan du verkligen går och handlar. Du kommer då under vänteperioden inse hur mycket du verkligen behöver det du funderar på att köpa (eller inte behöver).

Handla begagnat

En annan viktig aspekt till den här diskussionen är miljön och vårt konsumtionssamhälle. Vi kan inte fortsätta att konsumera och köpa saker och prylar som vi gör nu för att kunna behålla vår jord i ett bra skick. Vi måste sluta konsumera. Om du behöver något så borde första frågan vara om du kan köpa det begagnat. Jämför priserna för begagnat och nytt (även om det är Black Friday). Om du handlar begagnat så sparar du både din plånbok och vår jord.

Ska jag handla något?

Som det ser ut nu så jag har inget som jag gått och längtat efter eller väntat på. Tror inte jag kommer köpa något på Black Friday. Numera när vi behöver saker brukar vi försöka gå till second-hand butiker, typ som Erikshjälpen eller Myrorna för att leta efter det vi behöver där. Då skjuter jag inte upp inköpen till Black Friday.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *