Sitter du i förarsätet av ditt liv?

Sitter du i förarsätet av ditt liv?

Livet rullar på och tiden går snabbt. Klassiska uttryck, men är du med och formar ditt liv eller låter du det bara “rulla på”?

Tiden går så fort

LIvet är en resa och det händer saker hela tiden, varje dag, varje timme. När saker och ting bara rullar på så flyter mycket ihop och då “går tiden fort”. Oftast känns det mer och mer så ju äldre vi blir för våra dagar ser mer och mer likadana ut. I vår ungdom gick tiden aldrig snabbt för vi provar mycket nytt och vi stimulerar vår hjärna hela tiden med nya intryck.

Frågan man kan ställa sig när man tycker att tiden går så fort och att livet bara passerar är om det är du som styr över ditt liv? Sitter du i förarsätet och styr din livsfarkost? Eller följer du bara med, sitter i passagerarsätet?

I dessa tider när det blir mörkare om kvällarna så känner jag själv att dagarna kommer in i en skum rytm. Man går upp, äter frukost, jobbar (från hemmakontor pga COVID-19), äter lunch, jobbar lite mer, är trött efter jobbet, äter kvällsmat, tittar lite på TV och sover. Sedan repeteras cykeln om och om igen. Det är ett riktigt bra recept för att dagarna bara ska flyta ihop och vips så har det gått 6 månader och man undrar hur tusan tiden kunde gå så snabbt. För mig är det här ett tecken på att jag inte riktigt har kontroll över mitt liv. Jag sitter inte i förarsätet just nu utan jag låter livet köra åt mig. Jag sitter i passagerarsätet och följer med.

Ta kontroll

Utmaningen i den här situationen är att samla kraft att göra något annorlunda. Våga testa nytt, bryta mönster, gör något annorlunda. När du tar kontroll och bestämmer vad du ska göra och hur så sitter du helt plötsligt i förarsätet. När du sitter i förarsätet kommer livet att kännas roligare, mer innehållsrikt och du kommer inte känna att de senaste 6 månaderna bara försvann.

Du kan testa att lägga dig 30 minuter tidigare på kvällen när du ändå bara sitter och tittar på tvn. Gå sedan upp 30 minuter tidigare. Nu kan du göra andningsövningar, skriva en tacksamhetsdagbok, köra ett kort träningspass, läsa en intressant bok eller meditera. Sedan när du äter frukost kan du sitta på en ny plats, dricka kaffe ur en ny mugg, stå på ett ben när du borstar tänderna. Du kan spela spel med familjen eller en kompis på kvällen, ring en släkting du inte pratat med på länge eller baka bröd. Det behöver inte vara spektakulära grejer men så länge du bestämmer vad du ska göra och inte bara kraschar i soffan så skapar du ditt liv.

Ett liv som är fyllt med upplevelser och aktiviteter gör att det känns rikt och givande. Jag minns att jag läste i boken Happy Money att de som tittar på tv är mer olyckliga än de som inte tittar på tv. Den enda fördelen som de såg med tv var att det är ett billigt nöje. Så man kanske ska akta sig lite för tvn.

Det viktiga i sammanhanget är att inte bara leva på i samma hjulspår som du alltid gjort. Om du inte gör några förändringar eller provar något nytt kommer du aldrig få nya resultat heller. Vi som människor mår bra av att prova nytt, vi vill utforska och uppleva nya saker.

Hitta balansen

Om du jobbar 100% så tar jobbet upp många timmar av din vakna tid. MEN det finns ganska många fler timmar på dygnet. Försök ta vara på dem och gör något med tiden. Fastna inte i vintersyndromet att bara titta på tv hela kvällen. Risken är att din dygns-cykel inte kommer ge dig speciellt mycket energi och glädje. Det viktiga som jag brukar tjata om är balansen. Om du sitter och jobbar 8 timmar om dagen, försök att göra andra saker som inte sker framför en skärm de andra 8 timmarna du är vaken under ett dygn. Variera dina aktiviteter, det kommer göra att du känner dig mer stimulerad och fylld med energi.

Har du några tips för hur man får innehållsrika “vanliga” dagar för att slippa säga “var det inte nyss sommar” när det är julafton?

4 thoughts on “Sitter du i förarsätet av ditt liv?

 1. Moa

  Jag vill bara säga en sak!

  NJUT av dessa dagar! Vem bryr sig om man sitter längst fram eller längst bak! Det finns dagar där du ändå kommer krocka och då kommer det ändå kännas lika hård smäll oavsett var du sitter.

  Gör inte livet komplicerad, livet kommer ändå bli komplicerad. Det kommer finnas dagar och månader när man bara ”vill” bli skjutsad och andra dagar vill man köra själv…

  Innan jag gick barn tyckte jag att jag inte hade kontroll så som du beskriver, och att jag jobbade jämnt osv. Nu när jag fick barn insåg jag att jag ska vara tacksam för att jag inte har dessa krav över mig längre,. Jag låter livet styra mig och ibland tar jag över styret…

  Sorry, behövde bara ventilera lite 😂

  1. Herr Oberoende

   Hej Moa! Tack för en väldigt inspirerande kommentar 🙂 Jätteintressant vinkling. Håller med dig om att man inte alltid ska ha ’krav’ på sig själv att prestera, känner igen mig mycket i det. För att jag ska känna mig ’duktig’ måste jag alltid göra något vilket inte är helt sunt… Men du har så rätt i att det är helt okej att bara åka med ibland, lätt att glömma 🙂 Tack!

 2. Viveka

  Jag säger som katterna;

  Balansen år ordet! (sa Bill), Just det, Balansen (sa Bull) 🙂

  1. Herr Oberoende

   🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *