Snål eller medveten konsumtion?

Snål eller medveten konsumtion?

Ibland känner jag att det finns ett missförstånd mellan att vara snål och medveten konsumtion. Är vi snåla bara för att vi sparar pengar?

Bakgrund

Det är inte ovanligt att många kommer till mig och min fru och frågar hur vi kan snåla så mycket. Att det inte kan vara hälsosamt att leva så snålt, tänk om ni dör imorgon och så har ni inte levt livet. Ni kommer ångra er, ni måste unna er mer. Ni sparar ihjäl er.

De som säger så har missat hela poängen med vad vi gör. Vi snålar inte, verkligen inte. Jag skulle säga att vi är medvetna om våra utgifter och vår konsumtion.

Att vara snål är att skippa dricks på en restaurang för att du vill ”spara” lite pengar, det är att inte bidra till en gemensam utflykt med vänner, det är att inte ge till andra (välgörenhet eller presenter), det är att inte investera i dig själv genom utbildning och hälsa/välmående, att inte köpa kvalité utan billiga slit-och-släng saker t.ex.

Medveten konsumtion

Om jag väljer att inte köpa en läsk till maten när vi är ute och äter lunch för att spara 20kr, är jag snål då? Nja, om jag inte tycker att en läsk på lunchrestaurangen ger mig något värde, varför ska jag betala för det då? Du kanske tycker att jag är snål för att jag inte vill köpa något att dricka och ”bara” tar vatten. Jag tycker att jag använder medveten konsumtion för jag vill hellre använda pengarna jag sparat från den här och tidigare uteluncher för att gå på bio som jag älskar. Jag har aktivt tagit ett beslut att inte köpa läsk istället tänka som de flesta; ta en läsk för det gör väl alla andra och det är ”bara” 20kr.

Medveten konsumtion handlar om att du har koll på vad dina pengar går till. De som lever från lön till lön och köper lite här och lite där utan att tänka kommer inte kunna följa medveten konsumtion. Om du vet vad du lägger dina pengar på kan du systematiskt utvärdera om du tycker att pengarna som du spenderar ger dig något värde. Om de inte gör det tar du ett beslut att sluta lägga pengar på det området och kan således lägga pengarna på något annat som ger dig glädje och värde.

För mig handlar medveten konsumtion om att dra ner utgifterna så mycket det går på saker som jag inte vill ha eller som inte ger mig något värde och sedan kunna lägga mer pengar på sådant som jag verkligen älskar.

Grupptryck

Ibland kan det vara svårt att vara en medveten konsument när du gärna vill passa in i kompisgänget. Det krävs både mod och styrka att säga till dina kompisar att du inte vill följa med på en weekendresa till Hamburg för att du ska använda pengarna till att gå på en kurs i handarbete som är en av dina största hobbys. Det krävs också självförtroende att gå med en mobiltelefon som är mer än 5 år gammal när dina kompisar hela tiden har det senaste. Det krävs styrka att ta med sig matlåda till jobbet när alla andra kollegor alltid går ut och äter på lunchen.

Vi jämför oss gärna med andra och vi vill inte ha det sämre än vad de har. Då är det lätt att hamna i en ond spiral av konsumtion som definitivt inte är medveten.

Familjen oberoende

Hemma hos oss praktiserar vi medveten konsumtion. Det är också det som gör att vi kan spara så mycket pengar som vi gör. Är vi snåla? Nej verkligen inte. Mellan 2015-2019 reste vi utomlands för mer än 100 000kr per år för att vi älskar att resa på äventyr och besöka djur och natur runt om i världen. Trots att vi la så mycket på resande sparade vi utöver detta 50% av våra inkomster! Vår resebudget var nästan en tredjedel av våra utgifter (jag säger ”var” för att vi numera inte lägger lika mycket på resor). Vi uppskattar även god mat och dryck och brukar då och då gå ut och äta på fin restaurang. Till exempel åt vi på Vollmers i Malmö som har två michelin-stjärnor under 2019. Den middagen kostade nästan 6000kr. Är vi snåla, nej det tycker jag inte. Vi är beredda att spendera mycket på det vi tycker om, men vi är också beredda att skala ner ordentligt på det vi inte tycker vi behöver.

Saker som vi inte uppskattar eller aktivt drar ner våra utgifter på är t.ex. elektronik, kläder, inredning. Per år har vi i snitt lagt ca 8000kr för två personer på kläder och skor de senaste 5 åren. När vi väl köper något så köper vi heller inte dåliga saker, i de 8000kr kan det ingå en vinterkappa för 1800kr och ett par tennisskor för 1000kr.

Utöver att dra ner utgifter inom områden som inte ger oss energi så är vi generellt medvetna om våra utgifter. Vi minimerar våra kostnader kopplat till boende och andra fasta kostnader, planerar våra matinköp och lagar mycket mat från grunden. Vi har också lyckats gå från att ha två bilar till en. Bilen som vi har är dessutom inte något vrålåk, utan en funktionell bil som inte kostar massvis i försäkringar och underhåll.

Summering

Om du tycker det är snålt att inte köpa läsk till lunchen så kan det vara så att din motpart kanske bara är medveten om sin konsumtion. Personen i fråga vågar ta ställning och har mod att inte göra som alla andra för att gynna sina egna intressen och hobbys.

Medveten konsumtion är vägen till att ta kontroll över sin egen privatekonomi. Det är egentligen först när du börjar ha koll på vad du lägger dina pengar på som du kan göra något åt det med aktiva val.

I familjen oberoende tar vi aktiva val på vad vi vill lägga våra pengar på. Vi uppdaterar även vår syn vad vi vill lägga pengar på minst en gång om året. Vi pratar igenom om vi är nöjda med hur vi har det eller om vi vill lägga mer/mindre inom något specifikt område. Den här helgen har vi årets första kick-off och där kommer vi bland annat att diskutera detta. Nästa helg blir det en summering av vår kick-off, vi hörs då!

8 thoughts on “Snål eller medveten konsumtion?

 1. Viveka

  6000:- för en middag? Hade jag aldrig betalat. Vilket slöseri! Inbilla inte mig att maten var så god att den var värd de pengarna. Hur som helst. Man lägger såklart sina pengar på det man vill. Jag tänker så här. Att alltid prioritera nyttiga saker, kurser och annat framför kompisrelationer är kanske inte en bra idé. Man måste kunna prioritera även kompisarna ibland. Inte alltid men….annars blir man nog betraktad som snål. Unna dig/er en trevlig resa till Hamburg med kompisarna, det tycker jag! Likadant att alltid tänka budget om man är ute och äter åtminstone tillsammans med andra. Vatten till maten alltid, ja, det sticker kanske ut, om man alltid beställer det när man är tillsammans med andra. Varför inte vatten OCH ett glas vin istället någon gång? Ibland får det kosta, man behöver ju inte överdriva åt något håll. 🙂

  1. Herr Oberoende

   Maten var såklart väldigt god och annorlunda. Men när man går på en så pass fin restaurang blir det hela också en upplevelse som blir ett minne för livet, det gillar vi 🙂 Men jag tänker att det handlar om balans. Våga ta beslut om vad du vill göra och vad du inte vill göra. Sen är det upp till dig vad du väljer 🙂

 2. Hej,
  Det här är ett ämne som även jag bloggat om tidigare och då främst under påståendet att det är en stor skillnad mellan att vara snål och att vara ekonomisk (medveten konsument). Snålhet går för det mesta ut över andra och drabbar inte så sällan folk i snåla människors omgivning som ofta får bjuda, låna ut, vara gästvänliga och stå för notan utan att få något tillbaka.

  Är man ekonomisk är man däremot som du beskriver en medveten konsument som har koll och planerar för att kunna vara ekonomisk.

  Bra ämne!

  HA en fin söndag.
  Mvh, Anneli

  1. Herr Oberoende

   Exakt, jag tror inte min omgivning tycker att jag är snål. Det många reagerar på är att det inte förstår hur vi får ihop vår ekonomi när vi sparar så mycket som vi gör. Då är oftast förklaringen att vi måste vara snåla, men när jag berättar om vad vi lägger på resor och andra hobbys så verkar de flesta förstå 🙂 Dock säger många (tyvärr) att de aldrig skulle kunna vara lika disciplinerade som vi är..

 3. peter larsson

  intressant ämne,jag tänker ofta så här, varför oroa sej för morgondagen,njut här och nu,för det kanske inte kommer en morgondag eller nästa år.jobbar inom sjukvården,där ser man hur fort det kan ta slut. jag tycker att vi skulle ha medborgar lön i stället och njuta av livet till fullo,ha en skön söndag på er

  1. Herr Oberoende

   Ja det är viktigt att inte skjuta upp livet för att leva senare, det kan sluta illa. Livet är en gåva och borde levas till fullo varje dag. Sedan skadar det inte att bygga på och skapa förutsättningar för att ens framtid ska kunna bli ännu bättre. T.ex. genom att spara till en pengamaskin som gör att du själv kan styra över din egen tid 🙂

 4. Sandra

  Njaaaa 6000kr skulle jag aldrig kunna betala för middag 😬.
  Hur smakade maten 😳?

  Jag har aldrig och kommer ALDRIG betala någon plagg/varor för ordpris. Allt jag köper måste ha någon form av rabattkod 😀

  Är jag snål? Nääää

  1. Herr Oberoende

   Hehe jo som jag skrev ovan var både mat och dryck helt fantastisk. Hela middagen (som varade över 5 timmar) var en upplevelse som vi sent kommer glömma.
   Nej jag håller med, det låter snarare som du är en medveten konsument! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *