Helt plötsligt var vi 2 år längre bort

Helt plötsligt var vi 2 år längre bort

Att börsen svänger är normalt, men som FIRE anhängare så innebär börsfallet att vårt slutmål helt plötsligt hamnade 2 år längre bort.

Slutmålet

Vi sparar en stor del av vår inkomst för att vi till slut ska nå den punkt när våra investeringar täcker våra utgifter. Vid den tidpunkten så är vi inte längre beroende av en förvärvsinkomst och skulle teoretiskt kunna säga upp oss från våra jobb och lägga tiden på andra saker.

Den här filosofin kallas i folkmun för FIRE (Financial Independence Retire Early). Det innebär alltså att du kan uppnå ekonomiskt oberoende och pensionera dig långt tidigare än vad som är gängse standard.

Det finns gott om kalkylatorer på nätet där du kan knappa in vilket startbelopp du har, hur mycket du månadssparar och vilken avkastning du förväntar dig. Kalkylatorn kommer då räkna ut hur mycket dina investeringar kommer vara värda efter X antal år eller hur många år du har kvar innan du är ”fri”. Som FIRE anhängare så kan det bli som ett beroende att titta på sådana kalkylatorer titt som tätt för att se när jag kommer nå mitt slutmål. Hur många år bort ligger slutmålet när jag kan kalla mig ekonomiskt oberoende?

Börskrasch

Så vad har hänt nu den senaste tiden? Jo börsen har rasat och folks kapital har minskat i värde. Eftersom kapitalet minskar i värde innebär det också att vi som jobbar mot att nå ett visst slutmål plötsligt inte är lika nära målet som vi var tidigare. Om vi tänker ett exempel att Pelle och Karin satsar på att få ihop 10 MSEK för att kunna leva ekonomiskt oberoende. Om de vid årsskiftet 19/20 hade 9 MSEK och tänkte att de skulle ”gå i pension” om ett år så har deras planer antagligen påverkats ganska drastiskt. Tänk dig att deras börsinvesteringar nu tappat 30%, de har alltså 6,3 MSEK nu. Då har deras slutmål flyttats 2 år längre bort innan de fått 10 MSEK.

De som påverkas mest av det här är de som sparat ihop mest och är nära sitt slutmål. Om du inte sparat ihop ett stort kapital än så kommer ditt månadssparande att kunna tillföra en snabbare återhämtning jämfört med de som redan har sparat ihop ett stort kapital.

FIRE är en bluff?

Nu har jag både läst och hört om de som varit nära sitt slutmål och nu pga kraschen påstår att FIRE rörelsen och att tidig pensionering är en bluff. Tyvärr verkar det som att vissa går in i ”FIRE-mode” och tror att det kommer vara en spikrak resa fram till slutmålet. Faktum är att det kanske var bra att kraschen kom nu och inte om ett när de precis ”pensionerat” sig. Börsen svänger och kommer att fortsätta svänga.

Att ditt kapital kommer variera i värde ligger inbyggt i alla modeller. Under ett och samma år är det inte omöjligt att du kommer räkna ut att du är både 3,5, och 7 år från ditt slutmål. Vad vill jag ha sagt med det?

Fundera kring varför du sparar

Det är klart att jag och fru oberoende också längtar tills vi nått vårt slutmål. Men på något sätt känns det inte som att det är svartvitt att vi från en dag till en annan helt plötsligt nått vårt slutmål. Att vi är på resan mot ekonomiskt oberoende är egentligen det som hela tiden ger oss mer insikter och ett rikare liv.

Vad är anledningen att du sparar och vill bli ekonomiskt oberoende? Det som blivit mer och mer tydligt för mig under vår resa är att det är superviktigt att du inte flyr från något. Om du vill bli ekonomiskt oberoende för att du vill sluta jobba till exempel tror jag du behöver tänka om. Att FIRE skulle vara lösningen för att du inte längre vill jobba tror jag är helt fel. Vad ska hända när du säger upp dig då? Då står du där, du har nått ditt mål att inte behöva jobba men vad var det du ville ha istället?

Det jag menar är att dina mål måste byggas på något som du VILL ha, inte något som du INTE vill ha. Att bara vilja sluta jobba är inget mål i sig och det är så svartvitt att det inte finns några gråzoner.

Om jag t.ex. har som mål att jag vill jobba mer med att hjälpa andra inom privatekonomi så kanske mitt slutmål är att kunna göra det på heltid när vi nått ekonomiskt oberoende. Men det innebär också att jag innan vi nått vårt slutmål kan anpassa min vardag för att göra mer av det jag vill. I just det här fallet har jag t.ex. skrivit en bok som jag hoppas kunna publicera, jag har startat en coachning-verksamhet där jag börjat hjälpa privatpersoner att ta tag i deras privatekonomiska situation.

FIRE resan är en övergångsperiod

Vad jag menar med det jag skrivit ovan är att det är viktigt att leva och ha det bra under din resa mot ekonomiskt oberoende. Att sluta leva och ”spara ihjäl sig” för att kunna sluta jobba så tidigt som möjligt är långt ifrån hållbart. Det är viktigt att ta reda på vad det är du vill göra med din tid som du kommer att ha när du blir ekonomiskt oberoende. Vi fick ett smakprov på detta när vi var tjänstlediga under 2019. Dagarna blir långa och tråkiga efter ett tag om du inte har något att aktivera dig med. Det är viktigt att göra saker som gör att du känner att du bidrar, gör meningsfulla aktiviteter. Att tro att det kommer vara skönt att slagga på soffan resten av livet är naivt rakt ut sagt.

Att vi nu på en månad fått se vårt slutmål skjutas 2 år på framtiden känns helt OK. Anledningen att det känns okej är att jag vet att vi kommer dit förr eller senare. Självklart hade jag varit jätteglad om vi var framme imorgon men faktum är att vi redan utnyttjar våra ekonomiska muskler i vardagen. Fru oberoende studerar just nu för att skola om sig vilket är jättespännande. Jag själv jobbar på att få min bok publicerad och har kommit igång med min coaching-verksamhet. På något sätt så är vi på väg mot dit vi vill trots att vi inte nått vårt slutmål. Som sagt så är resan minst lika viktig som slutmålet om inte viktigare. Om du inte under din resa mot slutmålet hittar ditt mål eller din drivkraft tror jag det blir svårt att hitta det när du nått slutmålet.

Mina tankar om kraschen

På något sätt kanske det verkar som om jag är helt opåverkad och likgiltig till att börsen kraschat. Så är inte fallet. Jag har mått dåligt stundvis och varit ledsen över att se att vårt slutmål rört sig längre bort på horisonten. Samtidigt inser jag att det är inget jag kan påverka så det är lika bra att inte låta sig må dåligt över det. Börsen kommer att återhämta sig och det kanske blir så att vi når vårt slutmål i nästa uppgångsfas. Då kan det ha varit bra att vi redan haft en krasch för att minska ”fallhöjden”. På något sätt måste vi försöka att tänka bort de kortsiktiga konsekvenserna och se till det viktiga, våra liv här och nu. Där har vi chans att påverka det till något bättre.

Nu har vi alla fått en chans att känna på hur det är att genomgå en börskrasch mentalt. Det går att ta med sig många lärdomar från det som hänt/händer. Pengar är pengar och de kommer att ta hand om sig själva om de är investerade på ett klokt sätt, vi behöver inte oroa oss över det.

Sammanfattningsvis tror jag det är viktigt att inte ha ”bråttom” till slutmålet. Det kommer när det kommer om du håller fast vid din plan och månadssparar. Helt plötsligt kommer du stå där och vara i mål. Då hoppas jag också att du haft en lärorik resa med många erfarenheter rikare och med siktet inställt på nästa steg i din personliga utveckling.

4 thoughts on “Helt plötsligt var vi 2 år längre bort

 1. Kaksmet

  Problemet är att många ser på fire som just en möjlighet att sluta jobba och göra annat som kanske inte ger några inkomster och har man då börsen som enda inkomst och man får ett sådant här o-år då utdelningar uteblir och börsen tappar 30-50% så går inte kalkylen ihop längre när man måste sälja av sitt utdelande kapital för att klara vardagen

  1. Herr Oberoende

   Jo precis det är nog så det är, men synd att FIRE konceptet får sig en törn pga det.

 2. Mathilda

  Tack för ett bra inlägg!

  Det här motiverade mig och jag blev otroligt inspirerad. Mitt eget mål är inte att pensionera mig tidigt utan helt enkelt skapa den frihet jag vill ha. Tex som din fru som skolar om sig! Vilken frihet! Tack igen och önskar fler, liknande inlägg!

  1. Herr Oberoende

   Tack Mathilda för din fina feedback! 🙂 Det låter härligt och klokt av dig. Absolut, det kommer mer bra inlägg 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *