Nu testas vi på riktigt

Nu testas vi på riktigt

Att COVID-19 (Coronaviruset) har påverkat de finansiella marknaderna har nog få missat. Det här är ett test av vår strategi och en mental utmaning som heter duga!

COVID-19 och marknaden

COVID-19 har skakat finansmarknaderna som aldrig förr. Aldrig tidigare i modern tid har vi haft en liknande nedgång på så kort tid. COVID-19 gör att vi ställer oss frågor som ”det här har aldrig hänt tidigare, kommer börsen verkligen att hämta sig?”. Vi säger alltid att börsen är det bästa sättet att investera sina pengar för den kommer tillbaka efter krascher. Men tänk om det är annorlunda den här gången?

Det är väldigt enkelt att dras med i media och läsa rubriker som ”nu säljer alla experter”, ”förbered dig på jätteras” etc. Det är inte konstigt att många småsparare börjar svettas och fundera över om man verkligen ska behålla sina aktier eller rent av sälja allt.

Som vanligt är det omöjligt att sia om framtiden och om vad som är rätt eller fel. Vi kan omöjligt veta vad framtiden har att ge utan vi kan bara utgå från historien och hur den har utspelat sig.

Historiskt så sker det ca 2 större börskrascher per 15-års cykel. Det är ganska ofta och de som har varit med längre än vad jag själv har på börsmarknaden måste ha upplevt många krascher och sett att börsen återhämtar sig. För det är precis det som brukar hända. Börsen kraschar (pga olika anledningar) och den kommer tillbaka. Återhämtningen kan ta olika lång tid men på lång sikt så kommer världen att återhämta sig och även börsen kommer återhämta sig.

De pengar som vi har investerade på börsen är pengar som vi inte behöver här och nu. Det är pengar som vi ska ha som säkerhet och trygghet långt senare i livet och därför är vi villiga att ta den risken som det innebär att investera på börsen.

Testet vi genomgår just nu

För mig och fru oberoende är det här den första riktiga kraschen när vi har mycket kapital investerat på börsen. Vid finanskrisen 2008/2009 hade vi pengar på börsen men jag kan inte riktigt relatera till den krisen eftersom jag inte riktigt förstod vad som hände eller var speciellt insatt i mina investeringar då. Det jag minns är att jag läste tidningsrubriker om att det var på väg ner och gjorde nybörjarmisstaget att sälja alla mina innehav. Jag kan faktiskt inte komma ihåg när jag gick in i marknaden igen men sannolikt förlorade jag på att gå ur marknaden i slutändan.

I den här kraschen har vi fått se våra investeringar minska med 7-siffriga belopp. Det är tufft, riktigt tufft! Men jag försöker vara rationell och säga till mig själv att det här är naturligt. Det sker börskrascher då och då och det är något som vi måste kunna hantera och leva med. Vi har valt att ha våra pengar på börsen och det innebär att det kan svänga. Precis som att börsen gick upp 30% förra året så skulle det teoretiskt kunna gå mer med minst lika mycket i år. Vi ska inte ha våra investerade pengar nu och tänk om vi inte ens visste om att det pågick en krasch, då hade vi inte brytt oss och kanske tittat till våra investeringar om ett år eller två och sluppit stressen som snurrar runt oss just nu.

Det svåra i den här situationen är att hålla sig lugn och hålla fast vid vår strategi och kunna se bortom alla tidningsrubriker. Jag vet innerst inne att vetenskapen säger att sitta still i båten är det bästa vi kan göra rent statistiskt. Att försöka tajma marknaden och sälja och sedan köpa in sig igen är enligt vetenskapen väldigt svårt. Majoriteten misslyckas och de flesta mår bäst av att bara låta pengarna vara.

Det är precis vad vi har gjort. Vi har inte sålt någonting, utan vi har låtit allt vara. Vi har fortsatt att månadsspara som vanligt. Faktum är att vi slängde in lite extra pengar i Mars månads månadssparande för det är ju REA på börsen just nu!

Nedan två bilder visar på nedgången vi haft sedan 19e Februari i år, det är en stor nedgång. Men samtidigt rör sig börsen både upp och ner just nu vilket gör det väldigt svårt att tajma försäljning och inköp av aktier. Bara på några dagar den här veckan gick amerikanska börsen upp över 10%. Mer än en årsavkastning på några dagar! Den vill man inte missa, och det är just därför det är bättre att sitta still i båten istället för att försöka tajma rörelserna på börsen.

Bara för att få lite perspektiv så har jag även lagt in nedan bild på svenska börsens utveckling de senaste 10 åren. Uppgången ligger fortfarande på ca 127% trots den nedgång vi haft den senaste månaden.

De bästa köpen görs i de jävligaste av tider

Nicklas Andersson som jobbar på Avanza har ett citat som jag gillar: ”de bästa köpen görs i de jävligaste av tider”. Med det menas att det är när det gör som ondast, när börsen går ner så det knyter sig i magen du har möjlighet att göra dina bästa aktieköp. Sannolikheten att du träffar botten kanske inte är jättestor men när du fortsätter att köpa aktier när börsen går ner köper du ”billigt” eller på ”rea”. De aktier du köper idag kommer ha mycket större procentuell uppgång än de pengar du investerade för bara två månader sedan.

Det har hänt tidigare att vi handlat när det varit ”rea” på börsen. T.ex. vid Brexit omröstningen som skedde vid midsommar 2016 rasade Stockholmsbörsen ca 8%. Då gick vi in och köpte lite extra och det tog inte lång tid innan börsen hade återhämtat sig och var tillbaka på samma nivå igen. Det var kanske ingen kris som den vi har idag men samtidigt är det omöjligt att sia om hur börserna kommer röra sig framöver oavsett hur COVID-19 utvecklas.

Ta det lugnt och lita på din strategi

Det kan vara så att du ändå tycker att det här är jobbigt och du kanske till och med sover dåligt över att dina investeringar går ner. Sannolikt har du då en för hög risk i ditt sparande. Det här är ett tillfälle att se över din risk i ditt sparande och utvärdera hur du klarar av en kris som den här. Jag ser det här tillfället som en jättemöjlighet att lära mig mer om mig själv som investerare och hur jag hanterar nedgången rent mentalt.

Vi kommer inte att sälja något, vi behåller alla våra innehav och vi fortsätter att månadsspara som vanligt. Det är till och med så att vi funderar och diskuterar om vi ska gå in med mer pengar på börsen nu när den gått ner så mycket. Men där vet vi inte riktigt hur vi ska göra än.

Hur hanterar du den här krisen?? Hur mår du mentalt, hur känns det? Jag är jättenyfiken på att höra hur ni tänker och agerar, vi har ändå ett väldigt speciellt läge på börsen just nu.

8 thoughts on “Nu testas vi på riktigt

 1. Moa

  Tack för bra inputs och era tankar kring kraschen 🙂

  Jag är inte alls orolig då jag har pengar som inte ska användas närmaste 15 år ( till barnen blir myndiga) och 30 år ( tills vi blir pensionärer). Därför känner jag ingen panik alls. Eftersom vi inte har några övriga lån så känns det ganska avslappnande 😂. Jag är idag otroligt glad att vi betalade av alla lån och kan lugnt leva på våra löner.

  Jag satte in 100,000kr i mars månad då jag tyckte det var rea på gång :), varenda krona lägger jag in i börsen jag har just nu och längtar redan till nästa lön 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Moa,

   Vad kul att få höra om dina tankar! 🙂 Skönt att höra att det är fler som sitter still och till och med handlar på rean 🙂

 2. Calle

  Hej och tack för bra blogg med många goda reflektioner!

  Jag delar dina tankar om långsiktighet och att kriser sannolikt är de bästa köplägena. På detta spår skulle jag vilja fråga om ditt förhållningssätt till att hålla kassa inför just den här typen av krascher? Har du viss nivå av kassa du försöker hålla för att vara förbered på börsreor som denna?

  1. Herr Oberoende

   Hej Calle, tack! 🙂

   Ja det är en bra fråga. Personligen har vi inte gjort så, och anledningen är kanske ganska rationell. Vår grundfilosofi är att inte försöka tajma marknaden utan att månadsspara och vara långsiktiga. Då känns det också lite konstigt att ligga med en buffert/likvid som vi vill ha för att handla med i kriser, vilket är att försöka tajma marknaden? Därför investerar vi hellre de pengar vi har och är “inne i marknaden” så länge vi kan med pengarna. Så tänker vi, hur resonerar du? 🙂

   1. Calle

    Hej!
    Jag har hittills investerat enligt samma filosofi, vara helt inne i marknaden och investera varje månad. Anledningen är precis samma som du nämner.
    Men jag märker en viss motsägelse i detta när jag samtidigt kallar börskrascher för köplägen. Jag kallar det för köpläge men har själv en filosofi som gör att jag inte på något sätt agerar annorlunda på grund av köpläget. Det blir ju något märkligt när handling inte stämmer med ord 🙂

    1. Herr Oberoende

     Jo det är sant 🙂 Men trots vår uttalade strategi så går det fortfarande att observera marknadens rörelser och göra köp när marknaden är 30% lägre än för någon månad sedan. Det är däremot omöjligt att veta vid inköpstillfället om det är “rätt” att köpa då. Det enda vi vet är att det är 30% billigare och att det antagligen kommer vara ett bra köp på lång sikt 🙂

 3. Viveka

  Hej!Jag månadssparar och har gjort det i 20 år. Jag har aldrig tagit ut och sålt någonting under dessa år. Inte nu heller. Det har varit ett par börskrascher under den tiden. Jag fortsätter spara. Börsen går ju upp och ned. Och det är klart att man tar en risk. Men pengarna jag har på börsen ( i fonder)har jag inte tänkt röra men kanske säljer jag när börsen går upp till samma nivå som den var innan (åtminstone tar hem vinsten) för jag är pensionär. Just nu är det lite trist för man känner sig ju lite fattigare. Men har man inte sålt så har man inte gjort någon förlust än. Tjingeling!

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka. Låter som en väldigt sund och klok strategi! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *