Halvvägs genom tjänstledigheten

Halvvägs genom tjänstledigheten

Mer än tre månader har gått av vår tjänstledighet och vi har hunnit med mycket. Massa kul och en del insikter.

Grov plan för tjänstledigheten

Med risk att bli lite tjatig ville jag bara kort gå igenom vad vi tänkt med vår tjänstledighet. Vi har haft tre huvudpunkter som vi ville göra som är listade nedan. Under mars klarade vi av första punkten att jobba som volontärer, jag skrev om det här. Andra punkten att bo utomlands gjorde vi under april och jag skrev om det här.

1. Jobba som volontärer

2. Prova att bo utomlands (någonstans där det är varmt)

3. Fokusera på våra hobbies och se om vi kan starta verksamheter kring dem för att kunna jobba med våra passioner.

Under Maj så har vi varit hemma och landat lite i att inte jobba men ändå vara hemma och kunna fokusera på våra idéer kring verksamheter etc.

Vad vi gjorde under Maj

Maj blev lite av varje. Efter att vi kom hem från Vietnam (där vi var i April) så var vi nästan lite trötta på att jobba så hårt med våra egna projekt så vi hade lite ”ledigt” när vi kom hem. På ett sätt var det väldigt skönt. Vi kunde ta tag i projekt i trädgården som vi skjutit upp under lång tid och få ordning på flera andra saker med huset som legat och väntat. Efter att ha fokuserat 110% på våra projekt i Vietnam var det befriande att kunna hålla på med något annat och ta en paus från ”jobbet”.

Jobba med huset och trädgården

När vi fyllde 30 år, för ca 1,5 år sedan, fick vi en vattensten. Den har legat i garaget och väntat på att bli installerad sedan dess. Med massa energi från våra två första månader som tjänstlediga tog vi tag i att installera vattenstenen nästan direkt när vi kom hem från Vietnam. Vi grävde en ny rabatt och installerade den på någon dag, gick superbra och fint blev det.

Vi tog även tag i att göra fint i vårt uterum med nya växter och göra det mer ombonat. Eftersom vi kommer spendera mycket tid hemma den här sommaren tyckte vi att det skulle vara en bra investering att göra det.

Även lite andra småsaker har vi fått fixat vilket känns jätteskönt. Det är tack vare att vi har så gott om tid som vi kunnat göra det, känns riktigt bra.

Söka jobb

Jag är ju officiellt arbetslös och inte tjänstledig just nu eftersom jag blev uppsagd tidigare. Jag har kommit igång och söka nya jobb vilket tar upp en del tid. Har redan varit på en del intervjuer så vi får se var det landar någonstans.

Skriva bok

Under tiden i Vietnam i april skrev jag ett utkast till en bok (bara två sidor med innehållsförteckning och grov idé till innehållet). Jag skickade iväg det till flertalet förlag och har nu fått kontakt med en redaktör som gillar min idé och är intresserad av att ge ut boken, givet att den blir välskriven. Så det är ett projekt jag ska sätta igång med under Juni så får vi se hur mycket tid jag behöver och om jag lyckas komma i mål med en bok under sommaren någon gång.

Svårt med planeringen

Det dröjde till slutet av Maj tills vi riktigt satt ner som vi gjorde i Vietnam och började planera mer strukturerat vad vi ska hålla på med under dagarna. Jag har märkt att det är mycket lättare att bli distraherad när man sitter hemma jämfört med när vi var i Vietnam. Här hemma ska det lagas mat, handlas, tvättas, fixas med andra praktiska saker som gör att det är lätt att ”komma undan” med att inte göra något med våra projekt som vi ska jobba med.

Nu är vi dock på banan igen och jobbar systematiskt framåt med våra projekt och det ska bli kul att se hur långt vi kommer.

Lite reflektioner

Hittills har jag inte känt mig jätteuttråkad eller att det skulle vara jobbigt att gå hemma utan ett arbete. Men det är svårt och utmanande att hela tiden behöva planera sin egen tid. För planerar man inte blir det lätt lite slött och tråkigt. Man tänker ”jaha vad ska jag/vi göra nu då?”. Om tiden ska kännas värdefull och givande tror jag det är viktigt att man har en sysselsättning att hålla på med. Det kan vara att skriva en bok som jag ska göra nu, det kan vara att jobba ideellt eller ha en annan verksamhet som man kan pyssla med hemifrån.

Att inte komma hemifrån är en annan punkt, det kan ibland bli lite tråkigt att bara sitta hemma hela dagarna. När man åker till jobbet så ser man en annan miljö under dagen vilket gör det lite mer varierat. Det blir också en annan social miljö och man kan prata med kollegorna. Nu är det ”bara” jag och fru oberoende hemma och även om vi är gifta och gillar varandras sällskap så kan man ibland behöva lite yttre stimulans.

Det är ganska trevligt att styra över sin egen tid, vi kan gå och träna när vi vill på dagen. Det är skönt att gå på gymmet när det inte är så mycket folk där t.ex. Vi kan träffa familj och vänner på tider som inte gick tidigare. Vi är oerhört flexibla eftersom vi kan göra saker när vi vill och kommer det en inbjudan till något så kan vi flytta våra egna aktiviteter till dagen därpå t.ex. Det är en otrolig lyx och härlig känsla.

Planering framåt

Huvudfokus just nu ligger på tre saker för mig. Jag söker jobb, jag jobbar vidare på en hemsida för en av våra hobbies och jag ska skriva en bok.

Fru oberoende håller på med en annan hemsida kopplat till ett av våra intressen och lite kursmaterial som ska användas på hemsidan jag jobbar med. Jag återkommer vad det är för hemsidor vi jobbar med när vi kommit lite längre 🙂

Utöver projekten som vi jobbar med så tränar vi ganska mycket och läser även på mycket om klimatförändringen och vad vi kan göra där för att rädda vår planet så gott vi kan.

Får se när nästa uppdatering kommer om vår tjänstledighet, misstänker att det kommer någon mer innan vi kommit i mål i slutet av augusti.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *