Summering 2018 – investeringsstrategi

Summering 2018 – investeringsstrategi

Vi har haft en uttalad strategi under 2018 att undersöka alternativa investeringar. Syftet har varit att sprida våra risker, hitta hållbara investeringsalternativ och öka vårt kassaflöde.

Bakgrund

Vi började redan under 2017 att investera i alternativa investeringar. Vår filosofi har varit att vi inte velat ha allt kapital investerat på börsen. Kommer det en sättning på börsen så vill vi ha pengarna spridda på flera olika investeringsklasser för att minimera eventuella förluster.

Den andra anledningen till att vi letat efter alternativa investeringar har varit att hitta hållbara alternativ. Jag läser mer och mer om att det är inte våra transporter eller att vi äter kött som påverkar klimatet mest. Det är hur vi placerar våra sparpengar. Jag får återkomma till det här i ett inlägg under 2019 men faktum är att vi kan påverka klimatet mer genom att placera våra pengar på ett smart sätt jämfört med att skippa flygresor, äta mindre kött etc (även om det också är bra såklart!).

Sista anledningen är kopplat till kassaflöde. När vi ska sluta jobba och kunna leva på våra investeringar krävs det att vi har ett visst kassaflöde. Med investeringar på börsen brukar man räkna med 4%-regeln. Då blir kassaflödet 4% av ditt totala kapital per år. Men det finns investeringar som ger högre direktavkastning och med högre direktavkastning/kassaflöde behöver vi inte lika mycket kapital för att kunna bli ekonomiskt oberoende. Vi kan alltså nå målet snabbare om vi lyckas hitta investeringar som kan generera högre direktavkastning än 4% på börsen.

Alternativ vi utvärderat

Vi har utvärderat en del olika investeringsalternativ. Vissa har vi fått väldigt bra erfarenhet av, vissa har vi inte kommit lika långt med. Jag har delat in dem i tre kategorier nedan.

Jag har samarbeten med de flesta av företagen jag skriver om, blir du kund får jag en förmedlingsprovision. Du kan läsa mer om bloggens samarbetspartners här.

Hållbara investeringar

Om vi börjar med att titta på hållbara investeringsalternativ har vi utvärderat två. Det handlar om Better Globe och TRINE. Båda alternativen skulle jag kalla för ”impact investing” där det finns flera vinnare, inte bara du som investerar. Du som investerar får såklart avkastning på ditt insatta kapital men investeringen hjälper även lokalbefolkningen att lyftas från fattigdom samt att klimatet/miljön hjälps av din investering. Det är en win-win-win situation.

Rent generellt skulle jag säga att riskerna kopplat till de här två alternativen är relativt hög jämfört med börsen. Det handlar om specifik företagsrisk eftersom vi investerar i ett enskilt bolag samt att det är affärsmodeller som är nya och relativt obeprövade. Dock har Better Globe hållit på i över 10 år medan TRINE är lite nyare. Jag vill också nämna att det är värt att försöka investera i flera olika projekt hos TRINE och inte bara några få. Då sprider du risken över flera olika projekt om något av projekten skulle få problem. Vissa av projekten hos TRINE stöds av SIDA som täcker ca 60% av investeringen om solcellsföretaget i Afrika som du lånat ut pengar till går i konkurs.

Den riskjusterade avkastningen är i Better Globes fall ganska bra med en årlig förväntad avkastning på ca 13% medan TRINE ligger på runt 6-8%. Samtidigt känner jag vid månadsslutet när jag ska bestämma var vi ska investera våra pengar att det är roligare och känns bättre att investera i TRINE eller Better Globe jämfört med något annat. Jag vet att mina pengar kommer göra skillnad vilket ger mig en stor glädje.

Vad gäller kassaflöde så ger Better Globe 15% per år mellan år 5-20 på träden du äger. Så det är en ”karensperiod” innan investeringen börjar ge kassaflöde men när de väl börjar är det ett högt kassaflöde. Kassaflödet från TRINE är aningen bättre än börsen efter skatt.

Just nu tycker jag att hållbara investeringsalternativ har en plats i en diversifierad pengamaskin även om andelen kanske inte borde överstiga 10-15% pga de relativt höga riskerna. Samtidigt går det att ha mer överseende med riskerna (tycker jag) eftersom det inte bara handlar om din avkastning utan även om de andra värdena som investeringen skapar.

Jag tror det kommer att komma fler hållbara/impact investing alternativ framåt, när det gör det kommer jag med starkt intresse utvärdera dem. Det är helt klart framtidens sätt att investera på. Tipsa gärna om du har något du snappat upp.

P2P-lending

P2P-lending är en intressant kategori och det finns flera olika aktörer på marknaden. Hittills har jag bara hunnit recensera Fellow Finance på bloggen men vi håller även på att utvärdera Lendify och Savelend.

P2P-investeringar är en bra diversifiering. Kassaflödet är högt (hos Fellow Finance och Savelend i alla fall) på över 10% per år som det ser ut just nu. Jag får återkomma med mer säkra siffror när jag utvärderat tjänsterna längre. Korrelationen med börsen är låg och fördelen är att kassaflödet är jämnt. Efter skatt kanske vi får en avkastning på säg 7% istället för 4% på börsen vilket gör att vår pengamaskin kan vara mycket mindre (i totalt kapital) innan vi har tillräckliga kassaflöden för att täcka våra utgifter.

Den största risken med P2P-lending är kreditförluster. Här är du som investerare beroende av hur de olika aktörerna arbetar med kreditprövningar etc. De olika aktörerna hanterar just detta lite olika och jag kommer återkomma under 2019 med en jämförelse av de tre tjänsterna.

Fastigheter

Sist men inte minst har vi fastighetsinvesteringar. Vi har länge velat investera i fastigheter i Sverige men inte kommit igång på grund av två saker. Dels för att det krävs mycket startkapital för att komma igång med en hyresfastighet i Sverige samt att avkastningen har varit ganska låg när vi räknat på lite olika case.

Det första alternativet vi utvärderat här är crowdfundingplattformen Tessin. Olika fastighetsföretag kommer med projekt till Tessin och vill låna pengar. Du som privatperson kan låna ut pengarna till företaget som bygger sitt projekt och när de är klara betalar de tillbaka pengarna plus en förutbestämd ränta. Räntan ligger mellan 9-11%.

Även här har vi en bra diversifiering mot börsen. Kassaflödet är högt. Risken är igen att vi investerar i ett enskilt företag och skulle de få problem kan det få stora konsekvenser för din investering. Precis som med TRINE rekommenderar jag att investera i flera olika projekt för att sprida risken inom din ”portfölj” hos Tessin.

Vi har investerat i 4 projekt hos Tessin och har fått en delbetalning från ett projekt och några kommer att löpa ut i vår. Då får vi hela beloppet + ränta återbetalt. Det är en rolig investering på så sätt att vi känner oss delaktiga i projektet. Vi får då och då lite mailuppdateringar från byggsiten om hur bygget går och vad som är nästa planerade steg etc.

Inom kategorin fastigheter så har vi ju faktiskt köpt en hyresfastighet. Det är definitivt en riskspridning kontra börsen och kassaflödet kommer vara högt (när vi fått våra två lägenheter uthyrda). Det är lite krångligare jämfört med crowdfunding etc. men jag tycker det är värt det och det blir spännande att se hur det kommer att utvecklas. Det finns helt andra risker med att äga ett hus och vi kommer garanterat lära oss mycket det kommande året hur det fungerar. Ser fram emot att få uppdatera er om det under 2019.

Vad händer under 2019 då?

Ja som jag tjatat lite om tidigare så har vi planerat att vara tjänstlediga. Det är nu helt bekräftat att det kommer bli av! Det känns helt fantastiskt. Mellan Mars-Augusti 2019 kommer vi inte att ha några jobb att gå till. I början av 2019 kommer jag återkomma till vad vårt syfte är med ledigheten, vad vi ska göra etc.

Vad gäller pengamaskinen så kommer vi fram till Mars när vi ska vara lediga att spara vårt månadssparande till vår budget för tjänstledigheten. Utdelningarna från börsen (som kommer främst under Mars, April, Maj) kommer sannolikt återinvesteras utanför börsen, kanske hos Savelend, Tessin, TRINE etc.

Just nu har vi ganska mycket extra buffert i vår budget för tjänstledigheten. Får vi pengar ”över” så kommer vi säkert investera de pengarna på något sätt också.

Under hösten när vi börjar jobba igen får vi se hur vi kommer att göra med vårt månadssparande, kanske beror lite på hur börsen gått fram tills dess och hur vår strategi ser ut efter att ha varit lediga i 6 månader.

Det kommer lite spännande inlägg framöver. Jag ska summera 2018 och sammanställa våra utgifter t.ex. Jag kommer summera hur vår pengamaskin presterat under 2018. Jag har en ny mall för månadskostnaderna (en uppdatering av den gamla) som jag är väldigt nöjd med som jag tänkte visa. Jag tänker att jag ska uppdatera sidan för pengamaskinen för att även spegla våra alternativa investeringar. Självklart kommer det reflektioner från när vi är tjänstlediga. Det kommer mycket annat roligt också!

Gott Nytt År och tack för att du läser min blogg! Vi hörs under 2019 🙂

6 thoughts on “Summering 2018 – investeringsstrategi

 1. Investeraren_tw

  Better Globe? Är du verkligen seriös när du skriver om detta? Vad har du gjort för research?
  Vet du att tidigare kriminellt belastade personer sitter i ledningen? Vad säger du om den mycket aggressiva försäljningsmetodik de har nyttjat, i likhet med pyramidspel?
  Vad säger du om att insyn i bolaget saknas helt och hållet via redovisning enligt västs standard?
  Vad anser du om rimligheten i det de påstår beträffande avkastningen? Har du pratat med skogsexperter om saken, om inte annat? Jag var själv investerad i Euroforest i Sverige/Baltikum, avkastningen var god över ca 10 år, men inte i närheten av det som BG fantiserat om i tidigare uttalanden.

  Din husinvestering ser jag dock fram emot att läsa mer om.

  1. Herr Oberoende

   Hej Investeraren!
   Innan jag investerade i Better Globe så gjorde jag min egen research vilket resulterade i att jag tror på bolaget och att jag nu månadssparar i träd och donationspaket.

   I och med att jag jobbar som ambassadör för Better Globe så har jag haft möjlighet att få många svar på de funderingar jag haft. Att det finns någon kriminell i ledningen tror jag inte stämmer t.ex. Jag vet att det florerar en del tråkigheter om Better Globe på nätet men jag har frågat Better Globes ledning och har fått bra svar från dem. Jag har gjort min egen research och tror som sagt på Better Globe. Annars skulle jag inte själv investera i träd och donationspaket.

   Jag tänker inte gå in i detaljer här, vill du göra det får du gärna skicka mig ett mail om du har fler funderingar. Min slutsats här är att vi har olika uppfattningar om Better Globe som investering och vi har antagligen olika information/fakta som vi baserat detta på.

   Svar till många av dina frågor finns på Better Globes FAQ-sida.

 2. Basse

  Better Globe? Verkar som om du missat senaste månaderna, vakna nu. Investera inte i BG

  1. Herr Oberoende

   Hej Basse, läs gärna mitt svar ovan till Investeraren.

 3. Ckarion

  Intressanta investeringar! Med tanke på Shillerkurvan lär det vara rätt tid att diversifiera från börsen.

  Att fossilfria fonder skulle minska utsläppen av växthusgaser är jag skeptisk till (https://www.morningstar.se/Articles/Analysis.aspx?title=4-feltank-fossilfria-fonder), att jag har en del pengar i sådana beror främst på att de har gett bättre avkastning och jag tror de gör det framöver också – men det blir spännande att se vad du kommer fram till.

  1. Herr Oberoende

   Ja hösten har ju inte varit så roligt faktiskt.. Okej vad spännande, om jag ska vara ärlig är jag inte jätteinsatt i fossilfria fonder. Det enda jag vet är att det är en djungel när det kommer till “hållbara/fossilfria/etiska/gröna” fonder. Vissa fokuserar på något vissa på annat. Som kund är det svårt att veta vad vi ska fokusera på för att stötta klimatet så bra som möjligt. Jag ska försöka dyka in lite mer på ämnet under 2019!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *