Pengamaskinen oktober 2018

Pengamaskinen oktober 2018

Oktober är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen oktober 2018

Oktober har varit en riktigt svettig månad på börsen. Väldigt svajigt har det varit det har nog inte undkommit många att det börjat snackas om börskrasch i media. Tyvärr fungerar media så och speciellt om ekonomi. ”Experterna” måste ha något att skriva om och börjar det skaka lite och börsen vänder nedåt så är det ju frestande att få löpsedlar med ”nu är börskraschen här” t.ex. Det är så mycket psykologi på börsen så vi försöker hålla oss borta från all media. Eftersom vi är långsiktiga så gör det inget att börsen går ner ibland. Det behövs ibland och kommer alltid att hända då och då. Att vi är trygga med vår portfölj gör att vi inte behöver oroa oss för kortsiktiga svängningar utan vi vet att det på lång sikt kommer fortsätta uppåt.

utveckling oktober

Vi har i princip följt index, 0,02% bättre. Det gör att oktober slutade på -7,46%. Det utraderade inte hela årets uppgång men inte långt ifrån!

Månadens aktivitet

Den här månaden har vi bestämt att vi inte behöver lägga undan hela månadssparandet till vår budget för tjänstledigheten. Vår budget börjar kännas ganska bra och vi kommer ha en del ”extra” pengar för oförutsedda utgifter. Baserat på att vi har en god budget redan tog vi beslutet att den här månaden lägga lite pengar på det senaste projektet hos TRINE, vi har satt in en slant hos Savelend (peer to peer lending) samt vårt månadssparande till Better Globe. Har inte köpt några aktier även om det kanske har varit ett bra läge med många aktier som gått ner mycket senaste månaden.

Huset i USA

Allt praktiskt är klart och huset är nu officiellt vårt. Vi äger huset genom ett LLC (amerikansk företagstyp) som vi startat. Huset har renoverats upp och just nu letar vår fastighetsförvaltare efter hyresgäster. Det innebär att huset just nu inte ger oss några intäkter men vi hoppas såklart på att få in hyresgäster så snart som möjligt. Huset vi äger är ett ”duplex” och det kan ses som ett parhus. Det är alltså ett hus men det kan bo två familjer i varsin del av huset med eget kök, badrum etc. Huset ligger i Cleveland, Ohio.

Det känns riktigt spännande att vi äntligen är igång. Vi startade processen i Juni så det har tagit tid att få allt på plats. Just nu är mycket nytt för oss med tanke på hur vi ska ta hand om huset, vad som krävs av oss och hur vi hanterar deklaration och skatter etc. Det är en del att sätta sig in i.

12 thoughts on “Pengamaskinen oktober 2018

 1. Daniel

  Skulle vara roligt om du skrev mer om husköpet för jag har själv också köpt ett hus i Cleveland, ett duplex, men själva köp processen är inte klar än, det tar ju väldigt lång tid som du nämner 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Daniel,
   Ja okej vad kul att du också gjort det! Absolut, ska försöka skriva ihop ett inlägg som kommer inom någon/några veckor! 🙂 Tror det kan intressera flera.

 2. Xyz

  Varför köper man en fastighet där borta? Det blir väl rätt dyrt att ha anställda att sköta det, eller?
  Varför inte gå på andra former av fastighetsinvestering? Är det möjligheterna till bättre hävstång som lockar? Mvh

  1. Herr Oberoende

   Anledningarna är många. Jag kan fördjupa mina tankar i ett kommande inlägg. Men kort så är husen fortfarande billiga i USA, eftersläng från finanskrisen har jag fått förklarat för mig. Du får ett stort hus i Cleveland för 500 000kr. Avgiferna återkommer jag också till hur det fungerar. Sen är ju vi på jakt efter bättre kassaflöden samt att hitta alternativa investeringar som inte påverkas av börsens rörelser. På vår husinvestering i USA räknar vi med ca 15% avkastning efter skatt och allt kommer som kassaflöde!

   Det går att köpa fastighetsbolag på börsen men de kommer alltid att följa de generella svängningarna som vi delvis vill komma undan.
   Hävstång kan du väl ha här hemma också så jag förstår nog inte riktigt vad du syftar på?

 3. Victor

  Är också nyfiken på husköpet i USA. Hur det funkar med finansiering, drift m.m. Har varit på några visningar här i trakten men de har antingen dragit iväg i pris eller varit i värre skick än förväntat. Om man räknar med högre räntor och lägre priser på bostäder framöver så har vi ingen brådska då vi inte tänkt låna några större summor för att köpa.

  1. Herr Oberoende

   Okej! Jag ska försöka skriva ett inlägg under november om husköpet i USA.
   Ja vi har också varit inne på fastighetsköp här hemma men det har inte varit så lockande när vi räknat på objekten vi varit intresserade av.

 4. Ser fram mot ett rejält inlägg om husköpet och allt runtomkring det! Låter hur spännande som helst.

  1. Herr Oberoende

   Alright, siktar på att ha det klart nästa helg! 🙂

 5. Josephine

  Ja, jag vill gärna veta mer. Nyfiken på vad exakt ni ska ta i hyra per lägenhet. Vad ni har i månatliga kostnader och vad ni tror att det kommer att bli i vinst per månad mm. Mvh Josephine

  1. Herr Oberoende

   Absolut Josephine! Jag skriver ihop ett inlägg till på söndag med mer detaljer 🙂

 6. Intresserad av att höra mer och har även varit i kontakt med ett svenskt företag kring detta, minns dock inte namnet nu och de återkom inte på mail…

  Har spotant lite svårt att se hur man skall få till kalkylerna med 15% efter skatt även om jag vet att inköpspriset är lågt och underhåll ganska billigt men ni betalar ju svensk skatt om ni skall ha ut några pengar till något annat så hade definitivt varit kul att höra lite mer kring era tankar/upplägg etc:).

  Tack för en intressant blogg!

  Jakob

  1. Herr Oberoende

   Tack för kommentaren Jakob. Läs gärna mer i mitt inlägg om vårt husköp 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *