Bokrecension – Man´s search for meaning

Bokrecension – Man´s search for meaning

Boken Man´s search for meaning var den mest tipsade boken av de profiler/mentorer som var med i Tribe of Mentors. Av den anledningen har jag nu läst boken. Samtidigt tycker jag också att titeln är lockande eftersom vi hela tiden är på jakt efter mening med våra liv.

Boken

Viktor E. Frankl som skrivit den här boken överlevde fyra olika koncentrationsläger under andra världskriget, inklusive Auschwitz. Han var utbildad psykiatriker och studerade och iakttog människors (och sitt eget) beteende under vistelsen i koncentrationslägren. Hans insikter och iakttagelser utmynnade till en ny gren inom psykologin som kallas logoterapi, vilken fokuserar på meningen med livet och människans existens.

Bokens upplägg

Boken har egentligen inga kapitel utan är uppdelad i två delar. Den största delen handlar om Viktors erfarenheter från koncentrationslägren och den andra beskriver logoterapi och hur den används. Viktors syfte med boken är egentligen att svara på frågan: ”hur återspeglades vardagen i ett koncentrationsläger för den genomsnittliga fången”?

Erfarenheter i koncentrationslägren

I den här delen av boken varvar Viktor typiska händelser som han upplevde i koncentrationslägren med konstateranden och reflektioner kring händelserna. Det är en fin avvägning mellan att få följa hans ”resa” samtidigt som han på ett vetenskapligt och analyserande sätt pratar om psykologin kring händelserna.

Jag tänkte inte återge några av de fysiska händelserna som Viktor var med om på koncentrationslägren, de lämnar jag till er som läser boken. Istället tänkte jag ta upp några av de iakttagelser som Viktor delar med sig av.

Iakttagelser

Under en del av Viktors vistelse var han extra prövad och plötsligt började han tänka på sin fru. Han visste inte om hon fortfarande levde (hon blev också förd till ett koncentrationsläger) men genom att tänka på sin fru kunde han hämta mening och styrka i sin dåvarande situation. Kärleken är en oerhört stark kraft och kärleken går långt bortanför den fysiska personen. I Viktors situation spelade det ingen roll om hans älskade var vid livet eller inte, det var den andliga/spirituella bilden av henne som var viktig och gav honom kraft där och då. Den här insikten kom att bli en avgörande del i utformningen av logoterapin, mer om det senare.

En intressant observation och diskussion som Viktor tar upp är att vi styr våra liv mycket med våra tankar. Även om fångarna blev fråntagna alla sina ägodelar och behandlades på ett grymt sätt så hade de fortfarande sin egen tanke kvar och kunde styra sina tankar. Tanken är starkare än man kan tro enligt Viktor. Oftast ser vi mening i livet för att vi har något att se fram emot i framtiden, vi har något vi skall utföra eller uppnå och vi kan hämta livskraft i tanken på detta.
Ett exempel från koncentrationslägren var veckan mellan jul och nyår 1944. Dödstalen var de högsta som någonsin hade registrerats, trots att det inte var någon skillnad i vardagssysslor för fångarna. Den anledning som vetenskapsmännen antog var att fångarna hade levt i hoppet om att få ”komma hem” till jul men när tiden närmade sig och de insåg att så inte skulle bli fallet såg de inte längre någon mening med sina liv och dog. Eftersom fångarna ofta levde under förhållanden som var i gränslandet mellan liv och död kunde tanken vara det som var avgörande för vissa. Ett citat som används i boken för att förklara detta är ”He who has a why to live for, can bear with almost any how”.

Viktor menar att vi inte ska ställa oss frågan ”vad är meningen med livet” utan vi ska fråga oss ”vad förväntar sig livet av oss”. I varje given situation finns det beslut att ta för att agera på rätt sätt och göra det bästa av situationen. Ansvaret du tar för att hantera varje given situation blir ditt varför och således också meningen. Det innebär också att det inte finns ett generellt svar på frågan ”vad är meningen med livet”. Meningen ändras hela tiden och den är inte samma för olika människor.

Logoterapi

Redan innan Viktor hamnade på koncentrationsläger hade han börjat skriva egna manuskript om psykologi men det var först efter att han blev frisläppt från koncentrationslägren som han samlade ihop sina anteckningar och utformande logoterapin. Logoterapi är en gren inom psykologi som fokuserar på att diskutera meningen med människans existens och människans jakt på att hitta mening med sina liv.

Enligt logoterapin finns det tre sätt att hitta mening i våra liv enligt nedan:

 1. By creating a deed or doing a work.

 2. By experiencing something or encountering someone.

 3. The attitude we take towards unavoidable suffering.

Kort förklaring av de tre olika meningarna

Den första punkten är ganska uppenbar. Du har något du vill göra eller uppfylla i ditt liv som också blir din mening. Du vill jobba med barn för att du tycker det är givande, du vill sälja byxor för du anser att alla har rätt till att få hjälp att hitta bekväma kläder, du vill utrota fattigdomen i världen etc.

Den andra är kanske lite svårare att greppa men innebär att vi hittar mening genom att uppleva godhet, sanning och skönhet genom att uppleva natur, kultur eller inte minst genom en annan människa. Viktor menar att kärlek hamnar i den här kategorin, och det var det han använde när han tänkte på sin fru under svåra stunder i lägren.

Den sista delen är kanske den som är svårast att ta till sig. Viktor menar att i alla situationer, även de som känns mest hopplösa, hemska, oundvikliga eller odrägliga kan vi hitta mening. När vi inte har makten att ändra på en situation, t.ex. om vi får en dödlig sjukdom, eller är fånge på ett koncentrationsläger så uppstår en utmaning att se mening i detta. Det handlar mycket om din inställning till vad som händer eller det som hänt. Med tanken kan du styra mer än du tror!
I boken har Viktor ett exempel med en man som kommer till honom. Han har ångest och mår fortfarande dåligt efter att hans fru gick bort för två år sedan. Viktor ställer frågan ”vad hade hänt om du dog först istället och din fru hade suttit här hos mig”. Mannen svarade att det skulle varit väldigt jobbigt för henne och att han önskade att hon inte skulle behövt lida igenom det. Viktor svarade ”Du ser, du har besparat henne det lidandet till priset att du måste ta dig igenom lidandet för hennes skull”. Efter det samtalet kunde mannen ändra sin inställning till vad som hänt och se meningen med varför han behövde lida. Och så länge vi har ett ”varför” kan vi genomgå vilket ”hur” som helst.

Logoterpin menar också att det är viktigt att vara närvarande och leva i nuet för att känna mening. Om du lever varje ögonblick som att du redan upplevt det och nu lever det för andra gången blir varje ögonblick mer värdefullt och du måste tänka igenom att du lever det på precis det sätt du vill så att du inte ångrar dig i efterhand.

Att vara gammal och positiv

Ett annat bra exempel kring rätt mindset handlar om hur vi tänker kring vårt liv och vår ålder. Om du är pessimist kanske du tänker att för varje dag som gått har du förlorat en dag och är en dag närmare döden. En annan kan tänka igenom dagen som passerat och kanske skriva någon anteckning, vara tacksam för det som dagen gett och minns den som något positivt. För den som hela tiden är tacksam och reflekterar över sitt liv behöver inte åldrande vara något jobbigt. Unga må ha fler möjligheter men istället kan de äldre tänka på alla deras erfarenheter och härligheter som de  samlat på dig under sina liv och vara lyckliga över det.

Att hitta mening kan vara jobbigt, men att ha mening ger livet lycka och det blir också enklare att ta sig igenom lidande. Motsatt, för de som tappat intresset för att hitta mening, de som har gett upp, handlar livet ofta om korta belöningar. Ett exempel som Viktor tar upp i boken var när någon i sovsalen grävde fram den där cigaretten de gömt flera månader för att få någon typ av ”tröst” så visste han (och de andra) att den personen ofta dog inom 48 timmar. Den personen hade gett upp på sin mening och gav sig för den korta belöningen i att röka cigaretten. Ganska hemskt och jag ser även paralleller till vårt samhälle idag där de korta belöningarna duggar tätt med flashar på mobilen, sociala medier, snabbmat, godis etc. istället för att följa en djupare mening med livet.

Viktor skriver också att livet är som en film, ibland är det inte förrän du sett hela filmen som du förstår meningen med allt som hände under resans gång.

Omdöme

Det har var en mycket stark bok. Jag har själv aldrig läst berättelser om överlevare från koncentrationslägren men det är både väldigt hemskt men samtidigt intressant. Kanske blev min upplevelse extra stark då jag i somras besökte koncentrationslägret Majdanek i Polen. Även om vissa delar är jobbiga att läsa om, så märks det att Viktor lämnar ute detaljer och händelser som skulle vara stötande. Han håller informationen på en nivå som gör att det går att läsa om händelserna utan att må dåligt men ändå inse hur hemskt mycket var.

Viktor berättar om många hemska händelser men fokuserar oftast på psykologin bakom och hans reflektioner snarare än att gå i detalj på de fysiska händelserna. Jag märkte det själv när jag gick igenom boken att jag inte strukit under något om de fysiska händelserna utan det jag markerat är snarare Viktors reflektioner och visdomsord om vad han såg i situationerna. Så fokus ligger på psykologin.

Jag har aldrig läst om logoterapi tidigare och tycker det var intressant att bli introducerad till det. Avsnittet om logoterapi innehöll många kloka ord, vettiga resonemang och hjälpande tankesätt. Att alltid kunna hitta mening, oavsett din situation är något som jag tror vi alla skulle ha nytta av i våra liv. På det viset är den här boken väldigt utvecklande och jag tycker själv att jag har fått många nya perspektiv på det här med ”meningen med livet”.

Jag förstår också varför boken tipsades av så många i ”Tribe of mentors”. Trots att den är relativt kort och kompakt som bok är den oerhört innehållsrik. Jag blev gripen från första sidan och tyckte hela boken var jätteintressant. Alla borde läsa boken, det är en guide som kan hjälpa dig att hitta mer mening i ditt liv och kunna se världen från ett annat perspektiv. Rekommenderas! Finns att köpa på Bokus och den är relativt billig.

4 thoughts on “Bokrecension – Man´s search for meaning

 1. Xyz

  Låter som en intressant bok, som jag borde läsa. Jag har själv sett på nära håll att när folk förlorar sin mening. Min farmor dog i princip tex av sorg efter det att farfar dog. Det var som att hon bestämde sig för att dö, och så gjorde hon det tämligen snabbt.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Ja den är verkligen intressant. Mhm intressant, kanske tanken som visade sig väldigt stark…

 2. Lät ju otroligt spännande faktiskt. I egenskap av att vara millenial, så är ju just makten på mening i allting vi gör centralt men här känns det som att man tagit konceptet längre och till en mycket vettigare nivå.

  Tack för tipset!

  1. Herr Oberoende

   Absolut, den är riktigt bra 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *