Bokrecension – 4-hour work week

Bokrecension – 4-hour work week

Jag har läst en bok som heter ”4-hour work week”. Den är skriven av Timothy Ferriss. Boken kom ut som första upplaga 2007 och reviderades 2009. Sedan dess har inga nya revisioner gjorts. Boken har legat etta på topplistorna hos New York Times, Wall Steet Journal och Businessweek.

Bara för att ni ska få en känsla av vad författaren Tim är för en person har jag valt att skriva in den korta beskrivning som finns i boken av honom:

”Timothy Ferriss [född 1977] är en hängiven entreprenör och ultravagabond. Han talar sex språk, driver ett multinationellt företag på resande fot, har varit världsrekordhållare i tango, amerikansk mästare i kick-boxning och skådespelare i Hongkong. Han bestämde sig vid 27 års ålder för att hoppa av ekorrhjulet och förändra sitt liv. Tre år senare gav han ut manualen till sin nya omvälvande livsfilosofi: 4 timmars arbetsvecka.”

Ovan text är hans summering från 2009. Nu är Tim 40 år och jag har förstått via poddar och andra sammanhang att han inte slutat göra häpnadsväckande saker under sitt liv. Utan dagens beskrivning skulle nog vara än mer extraordinär.

Så håll i er, Tim är inte som alla andra och det han delar med sig av inspirerar verkligen till förändring.

Boken

Den här boken är, om inte den bästa, en av de absolut bästa jag läst. Borde jag kanske skrivit under ”omdöme” tycker ni men jag gör det redan här för att jag kommer vara mer utförlig än vanligt i beskrivningen av boken. Bara så ni förstår varför jag lägger ner mycket energi på bokens innehåll som var oerhört inspirerande.

Som framgår av titeln är huvudsyftet med boken att skapa sig en situation där du bara behöver jobba 4 timmar i veckan. Alltså konsten att leva mer och jobba mindre. Det låter såklart väldigt lockande.

bokomslag

Jag ser boken som en riktigt bra instruktions/coaching/inspirations bok. Tims sätt att ge oss instruktioner för hur vi kan jobba 4 timmar i veckan är att dela upp processen i nedan fyra steg:

 1. Definition
 2. Eliminering
 3. Automatisering
 4. Lösgörande

Definition

Tim väljer att dela in oss människor i två grupper. Dels de som han anser att han själv tillhör, de nyförmögna (NF) och livsfördröjarna (LF). Poängen med kapitlet “definition” är att få läsaren att ifrågasätta sin vardag. Många tror att pengar är det som kommer ge dem lycka och framgång i livet. Men det vi kanske egentligen strävar efter är känslan som de rika verkar ha, friheten att kunna leva på det sätt som du själv vill. Men du behöver kanske inte ha flera miljoner innan du kan börja leva så?

Det är oerhört lätt att fastna i ekorrhjulet av flera anledningen. Men för att du ska ha en drivkraft att ta dig ur krävs det att du definierar ditt mål. Tim menar att frågor som ”Vad är meningen med livet” och ”vad är ditt livsmål” t.ex. är alldeles för svåra och diffusa frågor. Hans tips är att istället fråga sig ”Vad tycker jag är spännande” och sedan följa den linjen. Det kan förenkla processen att få fram ett svar.

definition

Ett vanligt fenomen är också att vi som människor är för bekväma eller rädda för att verkligen göra en större ändring. ”Vad kommer alla mina kollegor och vänner säga”, ”Tänk om det inte fungerar”, ”Jag har det ju egentligen ganska okej nu ändå” etc. LF tänker att de behöver spara ihop till en summa X miljoner då deras liv kommer bli fantastiskt. Men har du inte bestämt dig exakt vad du ska göra kommer summan X antagligen bara öka med tiden och du kommer fortsätta jobba på som vanligt. Tim drar ett exempel om en advokat som har ett mycket välbetalt jobb och han är på väg att bli delägare i firman. Plötsligt en dag säger han upp sig och alla blir jätteförvånade och undrar varför? Du som hade något fantastiskt på gång och skulle tjäna ännu mer pengar. Men advokaten hade insett att spendera 12 timmar på jobbet varje dag och bara få artificiell lycka genom att köpa nya prylar/bilar etc inte var den väg han ville gå. För många är det inte ett logiskt beslut kanske (eftersom vi oftast bara vill ha mer och mer pengar/lön) men det sätter lite perspektiv på prioriteringar i livet och vad som är viktigt.

Vidare tipsar Tim om hur du kan tänka när du står inför ett beslut att göra en större förändring i ditt liv. “Vad är det värsta som kan hända?” Se det inte bara som en risk utan som en fantastisk livsomvälvande möjlighet. Om du misslyckas har du i alla fall provat och kommer inte ångra dig senare i livet. Sannolikt kommer det att lösa sig.

För att hjälpa läsarna hitta lite inspiration till förändring ställer Tim följande tre frågor:

 1. Hur förändras dina livs-beslut om pensionen inte är ett alternativ längre, du kommer aldrig gå i pension. Dags att göra några ändringar i livsplanen?
 2. Tänk om du kunde prova på belöningen för din livsfördröjning på förhand genom en minipension, innan du har jobbat för den i 40 år?
 3. Är det verkligen nödvändigt att jobba som en slav för att leva som en miljonär?

Eliminering

Elimineringskapitlet handlar mycket om att ta bort saker som stjäl din tid men även att du själv ska vara mer produktiv och selektiv i det du gör.

Att vi är inrutade i ett mönster med 8 timmars arbetsdag är något som Tim är starkt negativ till. Han menar på att det finns en skillnad på produktivitet vs effektivitet. Att vara upptagen med något oviktigt är inte att vara produktiv. Tim menar att det antagligen inte behövs 8 timmar för att du ska utföra dina dagliga uppgifter utan att vi lägger mycket tid på “onödiga” saker.

Ett citat i boken säger ”Att vara selektivt okunnig ger lycka”. Innebörden är att om du undviker nyheter, att kolla mailen konstant, undviker sociala medier så kommer din personliga lycka att öka. Uppmärksamheten avleds inte och du kan fokusera på dina egna intressen. En fråga du kan ställa dig när du tittar på nyheterna eller läser inlägg på facebook är: Kommer jag använda informationen till något viktigt? Ett annat tips är att öva dig på konsten att inte avsluta. Har du börjat läsa en artikel som du efter att ha läst 20% märker inte kommer ge dig något, då kan du sluta läsa direkt och gå vidare. Det är inget måste att avsluta bara för att du påbörjat något.

Tim går igenom Pareto-principen, även känd som 80/20 regeln. T.ex. 80% av konsekvenserna beror på 20% av orsakerna, 80% av resultatet kommer från 20% av ansträngningen och tiden. Poängen här är att du kan eliminera det som inte genererar speciellt mycket för ditt företag, dig själv etc. och då frigöra mycket tid.

Förutom Pareto-principen tar Tim också upp Parkinsons lag. Parkinsons lag innebär att om vi satt en deadline om 2 månader kommer arbetet att lämnas in om 2 månader, sätts deadline om 48h kommer arbetet lämnas in om 48h. Var realistiskt och sätt korta deadlines. Då blir arbetet gjort och det viktigaste kommer helt säkert med.

Summering:

 1. Begränsa uppgifterna till det allra viktigaste för att förkorta arbetstiden [80/20 principen]
 2. Förkorta arbetstiden så begränsas uppgifterna till det allra viktigaste [Parkinsons lag]

Automatisering

En stor del av automatiseringskapitlet handlar om att ”outsourca ditt liv”. Det som Tim berättar om slog mig som en rak höger när jag läste om det. Tim använder själv idag flertalet virtuella assistenter [VA] för att frigöra sin egen tid. Hans assistenter läser t.ex. hans mail, tar hand om mötesbokningar, svarar på kundtjänst frågor i hans företag etc. Det finns stora företag inom VA och de som är billiga finns i öst, främst i Indien. Där kan du betala mellan 7-20$/h och få kompetent personal som hjälper dig. Jag tänker inte skriva en lång lista på vad de kan hjälpa till med här men i princip allt där man inte behöver närvara fysiskt.

I det här kapitlet hjälper och vägleder Tim dig att hitta din egen ”Musa”. En musa är ett företag som du ska kunna starta själv och sedan sätta i ”autopilot” och för att kunna leva av det kassaflöde som verksamheten genererar. Det finns mycket detaljerade instruktioner om hur du går tillväga och vilka frågor du ska ställa dig själv på vägen etc. Denna del är ganska lång och utförlig i syfte att verkligen ge dig en hjälpande hand att komma igång själv med din egen ”musa”.

Lösgörande

Jag gillar citatet som det här kapitlet börjar med: ”genom att jobba plikttroget åtta timmar om dagen kommer du kanske så småningom att bli chef, och få jobba tolv timmar om dagen”. Känns lite tragiskt men kanske ligger en del i det?!

lösgöra

Att jobba var du vill när du vill är ”det nya” och något som Tim uppmanar sina läsare att eftersträva. Är du egenföretagare kanske det är enklare att outsourca ditt liv men som anställd är vägen att gå via distansarbete. Tim går igenom en punktlista hur du kan lyckas övertyga din arbetsgivare om hur produktiv du är på distans och till slut lyckas att få jobba helt eller delvis på distans vilket kan frigöra tid för dig privat.

Det finns även en checklista att gå igenom men vanliga invändningar från läsare som ”att säga upp sig är så slutgiltigt”, ”jag kommer inte ha råd att betala räkningarna” etc. Tim har svar på dina funderingar.

I lösgörandet är ett av målen att du ska kunna resa iväg på ”minipensioner” som är resor som varar flera månader men som enligt Tim inte behöver vara alls dyra. Ganska detaljerat går Tim igenom hur du kan planera en minipension, vad du ska tänka på, vad du ska ha med dig, var du hittar billiga boenden, flygbiljetter etc.

I slutet av det här kapitlet diskuterar Tim också kring att ”fylla tomrummet”. Om du säger upp dig eller väljer att göra något helt annat än vad du gör nu så kommer det uppstå ett tomrum. Du kommer inte ha samma rutin och uppenbara syfte som du hade när du gick till jobbet varje dag. Det här kan vara en utmaning för många. Det är inte helt ovanligt att folk blir deprimerade eller socialt isolerade. Det vill du såklart undvika och Tim ger sin syn på hur du enklast fyller tomrummet. Enligt honom och baserat på hans erfarenhet efter att ha intervjuat många många människor som gått den här vägen säger han två saker. Det som han tror fyller de flestas tomrum och som ger personer lycka och syfte i livet är att ständigt lära sig nya saker och att hjälpa andra människor.

Övrigt

Till varje kapitel finns det ”obehagliga utmaningar”. Syftet med utmaningarna är att du ska prova att göra något som känns obekvämt och som du aldrig gjort tidigare. Bara för att förhoppningsvis inse att det inte var så farligt och att det kanske till och med hjälpte dig framåt. Det är ganska utmanande uppgifter!

Till de flesta kapitel finns även en frågelista där Tim ställer frågor till dig som läsare som du uppmanas skriva ner svaren till och reflektera över innan du går vidare till nästa kapitel.

Omdöme

Som jag redan nämnt är det här en bok som verkligen gjort skillnad för mig. Jag hade så många ”aha-moments” och konkreta tips som jag redan applicerat i mitt liv som gör skillnad. Sättet som Tim skriver på är oerhört medryckande och jag drogs verkligen med i hans energiska och ibland lite arroganta sätt att se på världen.

Eftersom jag beskrivit så mycket av boken ovan så vill jag inte lägga till så mycket om det konkreta innehållet. Däremot vill jag säga att jag tycker upplägget är mycket bra. Kapitelindelningen är logisk, han varvar text med ”real-life case stories” samtidigt som det i slutet av varje kapitel finns en frågelista för dig som läsare att gå igenom innan du går vidare till nästa kapitel.

Det här är en bok för dig som vill ta ett steg mot ett bättre liv. Tim är oerhört inspirerande och för mig har han nästan blivit lite av en idol.

Det riktigt fina med boken är att det inte handlar om minimalism eller att säga upp sig för att ligga på soffan. Snarare handlar det om att vara mer produktiv, ta tillvara på din egen tid och utvecklas som människa. Alla de tips och råd som finns med i boken kan stötta dig längs hela resan mot ekonomiskt oberoende. Tappar du tråden eller glöden är det bara att gå tillbaka till boken och inspireras igen och ge det ett nytt försök.

För mig är det här en bok jag skulle rekommendera alla att läsa, helt enkelt fenomenalt bra.

Av någon anledning beställde jag den svenska översättningen av boken (tror den var billigast), vilket jag ångrar lite i efterhand även om den var mycket bra översatt. Känns som att jag kanske missat lite av de engelska uttrycken men tror inte det gör någon större skillnad egentligen.

Du kan köpa de senaste versionerna på Bokus både på svenska och på engelska. När det här inlägget skrivs är den svenska versionen billigast.

Tim har skrivit fler böcker efter bästsäljaren 4-hour work week som jag definitivt kommer läsa framöver, recensioner kommer!

3 thoughts on “Bokrecension – 4-hour work week

 1. Miss M

  Tack, den ska jag läsa. Beställde nu. Verkar mycket intressant. Bra recension. Man blir nyfiken.

  1. Herr Oberoende

   Grymt Miss M! Dela gärna med dig vad du tyckte efteråt, det är en bok som vänder ens vanliga syn på världen lite upp och ner 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *