Pengamaskinen November 2017

Pengamaskinen November 2017

Ännu en månad har gått, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen – November

November har varit en negativ börsmånad. Ett relativt stort fall där index backat ca 3,5%. En liten rekyl på den senaste tidens uppgång.

Månadens aktieinköp till pengamaskinen blev tre olika aktier. Fyllde på i Latour som haft en liten dipp, lite mer i Beijer Alma som också haft en liten dipp. Eftersom vi kontinuerligt fyller på från vårt buffertkonto så köpte vi även en post i Swedbank.

Utvecklingen av våra tre portföljer; bas/utdelning/buffert under November ser ni nedan. Det har gått bättre för oss än index under November. Tredje månaden i rad som vi överpresterar index. Nedgången slutade på -1,95%. Senaste kvartalet har vi tagit in och gått om index och ligger nu ca 2%-enheter bättre än index, riktigt kul!

pengamaskinen november

Nytt innehav i pengamaskinen

Vi har gjort en om-möblering i vår basportfölj! Den senaste tiden har både jag och Fru Oberoende diskuterat mycket om etiskt och hållbart sparande. För oss blir det mer och mer viktigt att pengarna som vi stoppar i vår pengamaskin gör gott i världen och inte är oetiskt eller ohållbart. Vi vill inte heller investera i företag som påverkar miljön/vårt klimat på ett negativt sätt. Det är för övrigt mycket svårt att hitta investeringar som inte har någon miljöpåverkan, men det går att undvika de värsta företagen. Under hösten har vi därför börjat titta på flera olika typer av alternativa investeringar som ligger utanför börsen, återkommer till det i senare inlägg. Det är lätt att glömma att våra investerade pengar har en indirekt klimatpåverkan genom de bolag vi väljer att investera i.

Med ovan resonemang i bakhuvudet har vi valt att sälja hela vårt innehav av Net Entertainmet. Net Entertainment jobbar med att utveckla casino-spel och andra typer av spel för nätspels-sidor så som Betsson, Mr Green etc. Jag hörde ett inslag på radion härom veckan om hur spelsidorna aktivt får de som redan spelar på sidorna att göra av med så mycket pengar som möjligt. Då kände jag bara hur fel det kändes att gynna en industri som “lurar” folk på pengar och att vi ska ta del av vinster baserat på detta. För oss känns det inte etiskt korrekt och vi vill hellre investera våra pengar i något annat.

Av den anledningen har vi valt att flytta pengarna vi haft i Net Entertainment till Axfood. Axfood äger bland annat Willys och Hemköp. Vi handlar all vår mat på Willys och lite av den anledningen köpte vi Axfood framför ICA. Samtidigt äger Axfood “mat.se” och näthandel av mat kommer antagligen bara att öka och mat.se ligger bra positionerade tycker vi. Matbranschen är inte så konjunkturkänslig och det känns bra att ha ytterligare en stabil aktie med bra direktavkastning i portföljen. Den uppdaterade pengamaskinen kan du läsa mer om här.

Vad köpte ni för aktier och fonder den här månaden?

2 thoughts on “Pengamaskinen November 2017

 1. Tjenare har precis hittat till bloggen och har kikat runt lite. Välskrivet och trevligt upplagt, definitivt en blogg jag lägger till på vår blogglista.

  Jättekul att vi blir fler och fler som ger fingret till regeringarnas förslag om att vi ska jobba till 69, och tar saken i egna händer.

  Kör hårt!

  1. Herr Oberoende

   Hej Snålgrisen! Kul att du hittat hit och tack för kommentaren 🙂
   Ja visst är det kul. Kul också att vi som bloggare kan hjälpas åt att inspirera andra att göra samma sak.

   Tack detsamma! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *