Tjänar bankerna pengar i lågräntemiljö?

Tjänar bankerna pengar i lågräntemiljö?

Just nu är vi i en lågräntemiljö, det är en situation som vi aldrig haft tidigare med så låga räntor. Frågan man kan ställa sig är om bankerna har utrymme att tjäna några pengar på bolån när räntorna är så låga.

Bankerna har ökat sina marginaler

Jag såg den här korta videon från SVT som summerar situationen mycket bra, filmen är 1 minut lång.

När räntorna har gått ner så har bankerna alltså lyckas öka sina marginaler utan att vi som låntagare har märkt det speciellt mycket för våra räntekostnader har ändå sjunkit. Men detta innebär att det finns större utrymme att pressa sina räntor nu jämfört med tidigare. En anledning till att bankerna lyckas höja sina marginaler är att vi som låntagare inte utsätter bankerna för konkurrens genom att jämföra räntor mellan olika banker. Det finns också ett inneboende motstånd hos vissa att byta bank bara för att sänka sina räntekostnader. Vi har bytt bank en gång för att få bättre räntevillkor. Det krävs lite pappersarbete och att du byter lite betalkort etc. men det är inte speciellt jobbigt faktiskt. Speciellt inte om du vet att du kommer spara pengar på att göra det!

Så vad ska man göra?

Jag skrev lite grann om vad du kan göra i mitt inlägg öka ditt sparande på bostaden.

Det tåls att repeteras att ett första steg är att göra en undersökning av bankernas genomsnittsränta på Compricer t.ex. Är du inte nöjd med räntan du har idag och din nuvarande bank inte är villig att ge dig ett bättre erbjudande? Då skulle jag ta hjälp av Compricer Bolån som hjälper dig att fråga flera andra banker om vad de kan erbjuda dig för ränta. Du fyller i en ansökan på Compricer Bolåns hemsida och deras tjänst är gratis. Du slipper alltså att ringa runt själv. Annars kan du såklart ringa runt själv och fråga flera olika banker vad de kan erbjuda dig. När Compricer Bolån fått svar från flera olika banker får du ett erbjudande med den bästa räntan och du kan nu överväga om du är intresserad av att flytta ditt bolån. Om du inte vill byta bank kan du alltid använda erbjudandet du fått från Compricer Bolån för att pruta hos din nuvarande bank. Visa att du kan få bättre någon annanstans och konkurrensutsätt din bank! Compricer Bolån är supersmidigt, kräver minimal tidsansträngning och potentialen att spara mycket pengar är stor!

Alternativet

Kanske vill du inte byta bank eller är intresserad av att sänka dina bolånekostnader. Alternativet för att ändå gå vinnande ur matchen kanske är att köpa bankernas aktier på börsen för att ta del av deras vinster? Då får du ju ta del av deras ökade marginaler.

Lycka till! Hoppas du kan lyckas sänka dina fasta utgifter för att kunna få mer pengar över att investera i din pengamaskin!

2 thoughts on “Tjänar bankerna pengar i lågräntemiljö?

  1. Bankerna kommer alltid tjäna pengar på sina lån, oavsett vad räntan ligger på. Tänk på att de faktiskt lånar ut någonting de inte har, de får lov att låna ut pengar som inte finns innan själva utlåningen. Nu minns jag inte exakt hur stor del det rör sig om, men där finns en enormt stor marginal. Om en bank kan låna ut 40% som de inte behöver ha egen täckning för är hela räntan deras vinst. Det blir en bra marginal…

    1. Herr Oberoende

      Oj det visste jag inte om! Då finns det alltså ännu större anledning att pruta på sina bolån 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *