Öka ditt sparande på bostaden

Öka ditt sparande på bostaden

Jag tänkte i det här inlägget gå igenom flera olika saker som man kan se över när det kommer till att spara pengar på sitt boende.

Sparande – boende

Boende brukar vara en av de största utgiftsposterna i vår privatekonomi. Det finns en del utgifter kopplat till bostaden där vi kan försöka spara in pengar. Men den första frågan som du ska ställa dig är om du kan flytta till mindre och billigare?

I många fall bor vi för stort och skulle kunna flytta till mindre hus/lägenhet som kostar mindre att värma upp, kostar mindre att underhålla, har mindre försäkringspremie etc. Läget på boendet är också viktigt utifrån pendlingsavstånd till arbetet, avstånd till matbutiker och prisläge t.ex. Om du har nära till både jobbet och matbutiker kan du spara in en hel del pengar på transport, men mer om detta i ett annat inlägg. Kan du lyckas hitta ett bra boende på ett ”prisvärt” läge som uppfyller dessa krav kan du dessutom komma undan med lägre bolån.

Så med det sagt kan den långsiktiga planen vara att nästa gång du flyttar tänka till på storleken på boendet och till viss del även läget för att minska dina omkostnader. Men nu är det säkert så att du redan har ett boende och inte är jättesugen på att flytta bara för att spara pengar varje månad. Jag förstår!

Givet ditt nuvarande boende och att du kommer bo kvar, vad kan du göra för att minska dina utgifter och få mer över till sparande?

 1. Bolåneränta
 2. Uppvärmning
 3. Hemförsäkring
 4. Elavtal
 5. Bredbandsavtal

Bolåneränta

Bolåneräntan är såklart superviktig att ha förhandlat med din bank för att du ska få så stor ränterabatt som möjligt. För vissa kan det kännas jobbigt att behöva ta upp det med sin banktjänsteman men det ”hör till” att du som bankkund ska pruta på rabatten. Egentligen ett mycket märkligt system kan jag tycka men nu är det så det fungerar.

Rent generellt brukar jag föredra att ha rörlig ränta och historiskt har det också visat sig vara det ”billigaste”. Att binda räntan är en slags försäkring och bankerna skulle inte göra det om de inte tjänade pengar på det. Men om du föredrar att veta exakt hur mycket räntan kommer vara under 1/3/5/10 år framåt så kan det kanske kännas bra att binda.

En första check för att se om du ligger på hyfsad nivå är att kolla ”genomsnittsräntan” på nätet. Bankerna är skyldiga att redovisa sin genomsnittsränta (inte bara listräntorna) som de verkligen har till sina kunder. Det ska sägas att genomsnittsräntan är just ett genomsnitt så det förekommer lån från några 100 000 kr till 10-tals miljoner och med olika belåningsgrad vilket också påverkar dina chanser till bra rabatt. Det är dock ett bra utgångsläge för att se hur du ligger till.

Vad du kan göra är sedan att fråga flera olika banker vad de kan erbjuda dig och sedan kan du gå till din bankkontakt och diskutera (förhoppningsvis ger de andra bankerna lägre ränta). Vill man inte hålla på att fråga runt själv finns det en gratistjänst som heter Compricer Bolån. De frågar åt dig och ger dig ett förslag från den bank som ger dig lägst ränta. Jag har själv använt tjänsten och tycker den fungerar bra. Framförallt är den tidsbesparande då du slipper fråga alla bankerna själv! En annan fördel jämfört med att fråga alla bankerna själv är att det endast görs en kreditupplysning på dig via Compricer Bolån jämfört med flera stycken om du skulle frågat alla bankerna själv.

Ett sista tips (som kanske ligger långt bort för de flesta) är att försöka bli private banking kund hos någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet. De har båda väldigt förmånliga bolåneräntor om du samlar ditt sparkapital hos dem. På Avanza måste du ha minst 3 MSEK och får då en ränta på 0,79% i dagsläget och på Nordnet får du 0,99% om du har 2,5 MSEK.

Uppvärmning

Ja det klassiska tipset att sänka inomhustemperaturen är inte så dumt. Du behöver ha lite mer kläder på dig, kanske till och med inomhustofflor för att inte frysa om fötterna. Samtidigt så sänker du dina uppvärmningskostnader. Finns det rum i ditt boende där du kan sänka temperaturen ännu mer för att du inte är där så ofta? Jag tänker på förvaringsutrymmen eller hobbyrum som inte används speciellt ofta. Måste garaget vara uppvärmt på vintern etc?

För dig som äger hus kan det också vara av intresse att undersöka alternativa uppvärmningsalternativ. För dig som endast har eluppvärmd bostad så är en investering i en luft/luft värmepump något som kan minska de löpande utgifterna på el ganska markant till exempel. Det går oftast att fråga både elnäts-leverantören och el-leverantören om tips.

Hemförsäkring

Priset på hemförsäkringen kan variera mycket beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Det helt klart enklaste sättet att jämföra om du har det lägsta priset är att undersöka på Insplanet. Det är ett ganska detaljerat frågeformulär som du ska fylla i så det kan vara bra att ha ditt nuvarande försäkringsavtal framför dig så att du jämför äpplen med äpplen.

Elavtal

Kolla upp ditt elavtal. Samma sak här som med bolånet angående att binda men dock med brasklappen att elpriserna brukar gå upp på vintern när man förbrukar som mest så det är inte säkert att det är lika bra med rörliga priset på elen som med bolånet. Jag har haft både och. Men för att undersöka elpriser så använder jag antingen Compricer eller Elskling. Kan vara värt att kolla båda då de ibland har olika kampanjer på de olika sidorna. Om du ser att det finns ett bra erbjudande som är bättre än det du har med din nuvarande leverantör så kan du alltid ringa upp din nuvarande leverantörs kundtjänst och fråga om de kan göra något med priset baserat på vad du sett på Compricer eller Elskling. Elföretagen vill såklart behålla dig som kund och oftast kan de gå med på någon deal som är bra för båda parter. Jag har lyckats med detta två gånger!

Bredbandsavtal

Numera har väl de flesta ett bredbansavtal till sin bostad. De som bor i lägenhet kan inte alltid byta själva utan det styrs av föreningen. Däremot kan de som bor i hus själva bestämma. Även här varierar priserna och det är värt att jämföra. Det kan du göra på Pricerunner t.ex.

Summering

Baserat på ovan så tror jag det finns mycket pengar att spara för många av oss. Det bästa du kan göra är att kanske en gång per år (eller oftare om du tycker det är kul) gå igenom punkterna ovan och kolla av om du har det som är billigast för dig och ditt boende. Det är ju onödigt att betala mer än man behöver.

Kanske känns det som mycket att ta tag i men om du bara vill ta ett första steg skulle jag rekommendera bolåneräntan som oftast ger störst genomslag, alternativt elavtal+uppvärmning.

Kommentera gärna och dela med dig av fler tips eller idéer på hur vi kan spara pengar på våra boenden!

2 thoughts on “Öka ditt sparande på bostaden

 1. Maja

  Hej,

  Håller helt med dig, det är bolåneräntan som har störst effekt på ekonomin, iallafall om man bor i Stockholm, då lån på miljonbelopp inte är nåt märkvärdigt. 😊
  Varje punkt i ränterabatt räknas.
  Vi har också använt mittbolån.se en gång och var nöjda. Andra ggn vi försökte fick de inte ner räntan mer än vi själva hade fått, men värt ett försök.
  Har en slant på Nordnet men huvudsakligen på Avanza, tycker webben är bättre, men utrymmet för deras superbolån för private bankingkunder har varit fullt ett bra tag tyvärr.
  Man kan också tänka att en investering i boendet kan på sikt bli ett sparande.
  T ex så isolerade vi taket. Vi fick ner värmekostnaden och på köpet varmare och behagligare inomhus!

  1. Herr Oberoende

   Hej Maja,

   Ja har du stora lån är räntan oerhört viktig! Kul att ni haft bra erfarenhet av mittbolån.se Vi har också använt dem en gång med bra resultat.

   Två flugor i en smäll, det var smart! Det är viktigt att inte bara tänka på pengarna utan ens välmående också, gillar ditt tankesätt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *