Tjänsteresor – mina reflektioner

Tjänsteresor – mina reflektioner

Tjänsteresor

Jag möts av en del människor som verkar tycka att tjänsteresor är något himmelskt eller att det är bara få förunnat att få göra dessa lyxresor.

Lyxigt att åka på tjänsteresa

Ibland när jag berättar för andra att jag har ett jobb som gör att jag reser en hel del med jobbet så himlar de med ögonen och säger ”jaha okej”. Min känsla är att de redan där stoppat in mig i ett fack för vilken typ av människa jag är bara för att jag sagt att jag reser med jobbet. Kan det vara så?

För de som verkar anse att tjänsteresa är någon lyx och en dans på rosor ville jag dela med mig lite av mina tankar kring tjänsteresor. Eftersom jag de senaste 4 åren har rest en hel del i jobbet så har jag också haft tid att reflektera över detta.

Vad innebär en tjänsteresa?

En tjänsteresa kan säkert byggas upp på många olika sätt och ha flera olika syften men med de tjänsteresor som jag kommer referera till här handlar om kundbesök. Resor till nya såväl som till existerade kunder. Att åka på en tjänsteresa kan innebära att resa ut dag 1 med flyg till en större stad i Europa för att sedan köra bil några timmar till ett hotell nära kundens kontor. Dag 2 hålls ett möte på morgonen hos kunden och efter mötet kör man tillbaka till flygplatsen och flyger hemåt igen. Om det går att arrangera så blir resan kanske någon dag längre med ett kundbesök även morgonen dag 3 och eventuellt dag 4. Planeringen beror på timing och antalet potentiella kunder i området du reser till.

Att åka på tjänsteresa för att besöka en kund kan ha flera syften. Men oftast för mig antingen att introducera ditt företag + produkter för en ny potentiell kund eller att följa upp ett pågående projekt med en befintlig kund. Dessa tekniska möten kan hålla på allt mellan 1-6 timmar.

Nedan har jag listat ett tidsschema för hur en typisk tjänsteresa kan se ut för mig

Dag 1

11:00 Åka hemifrån mot flygplatsen

12:00 Anländer till flygplatsen

13:30 Avgång flyg

15:30 Landar i en storstad i Europa och hämtar ut hyrbil

17:30 Kommer fram till hotellet där jag ska spendera natten

17:30-23:00 Äter middag + sitter på hotellrummet och jobbar och förbereder mötet

 

Dag 2

07:00 Går upp

08:30 Lämnar hotellet

09:00 Möte med kunden

12:00 Lämnar kunden och kör mot flygplatsen

14:00 Anländer till flygplatsen

18:00 Eftersom man aldrig vet exakt hur lång tid mötet varar så går flyget först 18

20:00 Landar på hemflygplatsen

21:30 Kommer hem

 

Vad är det positiva med tjänsteresor?

Vissa tycker det är jättekul att resa. Jag är en av dem, men har dock på sista tiden börjar ifrågasätta resandet. Mer om detta senare. Det positiva med att få åka på tjänsteresa är att det ibland är möjligt att få besöka platser och städer som jag aldrig skulle åkt till själv. Det kan innebära att jag kan ta en promenad i staden jag kommit till på kvällen och äta någon spännande lokal mat. Det är kul, trevligt och ibland spännande med lite ny kultur och människor.

För mig är också mötet med kunden en av höjdpunkterna med mitt arbete. Att få träffa kunden och diskutera med dem om vilka produkter och projekt de jobbar med är intressant. Det är ofta väldigt utvecklande att sitta och diskutera problem med en kund och tillsammans komma fram till bra lösningar (där förhoppningsvis mina produkter ingår). Det är där och då jag får en motivationsinjektion till mitt arbete. Inget kundmöte är det andra likt. Ofta lär jag mig något nytt vid varje möte och möten brukar ofta ta en annan vändning än man först tänkt sig. Allt detta gör kundmötet till det bästa momentet i mitt arbete!

Om man nu ska se till ekonomin så får man också traktamente när man reser utomlands vilket kan bli lite plus i kassan. Jag utvecklar det lite mer nedan.

 

Traktamente

Genom att inte slänga iväg pengarna på lyxiga luncher och middagar under resan går det att få en del pengar över av traktamentet som blir som extra lön. Låt mig ge ett exempel på en två-dagars resa till Tyskland. Givet att avresa dag 1 sker före 12 och hemkomst dag 2 sker efter 18 har man rätt till två hel-dags traktamenten. Rent generellt kan man säga att länder i västra Europa ger i snitt 600kr per dag och i östra Europa ca 400kr. Danmark/Norge ligger runt 900kr. Väldigt generaliserat men en bra indikation. Traktamentet för Tyskland är 629kr per dag, alltså 1258kr för två dagar. Ingår frukost på hotellet dag 2 måste vi dra av 15% på traktamentet för dag 2. Då har vi kvar 1164kr. Utgifterna kan se ut som nedan:

Dag 1

Frukost hemma

Lunch: Hamburgare på flygplatsen 100kr

Vattenflaska i Tyskland 20kr

Middag: 150kr för en lokal rätt med en öl

Dag 2

Frukost på hotellet

Lunch längs motorvägen, pastarätt t.ex. 120kr

Macka på flygplatsen 80kr

Äter lite fil när man kommer hem

Total kostnad dag 1+2: 570kr

”Extra lön”: 1164kr-570kr= 594kr

 

Det finns några saker jag vill lägga till. Är du en frequent flyer och har SAS Guldkort t.ex. så har du oftast gratis tillgång till lounger där du kan äta både lunch dag 1 och middag dag 2, jag har inte någon sådan access. Dock betalar vissa företag för att du ska få betala dig in på lounge och kunna jobba ostört vilket gör att du slipper utgifter för två måltider och hade då fått ca 770kr i ”extra lön”.

Flygplats

Vad är det negativa med tjänsteresor?

Även om det finns en del positivt med tjänsteresor så tycker jag att baksidorna är nästa fler.

För det första innebär en tjänsteresa på två dagar för mig att två kvällar försvinner av min fritid där jag hade kunnat umgås med min fru, träna, laga god mat, syssla med annat än att resa helt enkelt. Det är helt klart den största nackdelen. Genom att resa iväg säljer jag min tid för att få lite traktamente, är det värt det? Svårt att säga.

Det är mycket dödtid under en tjänsteresa. Transporttider till och från flygplatser, hotell och kundens kontor. Vi vet alla att sitta på en flygplats inte är det roligaste man kan göra här i världen. När jag reser checkar jag inte in något bagage. Det innebär att jag alltid behöver vara ”på hugget” vid boardingen av planet för att komma in tillräckligt tidigt så jag får plats med min resväska i ”overhead compartments”. Det har hänt mig flera gånger att jag fått sitta med min resväska nere vid fötterna vilket innebär noll utrymme för ben och fötter! Det är ett stressmoment helt klart. Att resa innebär att det är svårt att planera sina matintag, det blir lätt en hamburgare eller baugette som kanske inte har det bästa näringsinnehållet. Inte sällan går jag upp i vikt efter att ha kommit hem från en tjänsteresa då jag äter för mycket och sitter mest still.

Att flyga är heller inte bra för miljon och klimatet vilket gör att jag på senare tid börjat ifrågasätta mitt resande allt mer.

Summering

Summa summarum så är min reflektion att tjänsteresor inte är någon lyx eller förmån direkt. Tjänsteresor kan vara väldigt trevliga och inspirerande. Priset du får betala för resorna med din egen tid, stress, uttråkning på flygplatser, viktuppgång och bidrag till klimatpåverkan är kanske för högt?

 

Vad har du för tankar om tjänsteresor? Bra/dåliga erfarenheter? Fördomar om de som reser mycket med jobbet? Dela gärna med dig och följ mig på facebook för att få information när jag lägger upp nya inlägg!

6 thoughts on “Tjänsteresor – mina reflektioner

 1. Martin

  Arbetade tidigare som SQA på ett större företag. Reste 50% av tiden till olika leverantörer, sällan låg det i centrala städer utan snarare landsbyggd och små industriorter runt om i EU. Det är ett jobb som en endast klarar en begränsad tid, kanske max 2år, din fritid går förlorad och har du familj tror jag det blir svårt att få det gå ihop för familjens bästa. Ersättningen var dock hög och en har inte tid att spendera pengar vilket kan vara positivt för sparandet.

  1. Herr Oberoende

   Tack för din kommentar Martin,
   Jag förstår att resa 50% av tiden måste varit påfrestande både för dig själv och för familjen!
   Exakt, bra tillägg. När du själv reser är du inte hemma och förbrukar mat och bensin till bilen t.ex. vilket gör att sparandet kan ökas.

 2. Kan bara hålla med. Tjänsteresor är nödvändiga, och det finns mycket positivt med dem, men oftast bränner man mycket dötid. Det finns en bra möjlighet i det dock, väntetiden går att spendera på att förkovra och utveckla sig själv med bra ljudböcker.

  1. Herr Oberoende

   Bra tips! Jag brukar också kunna lyssna på någon bra pod för att få tiden att gå.

 3. Största nackdelen med tjänsteresor måste väl ändå vara inom Sverige. Traktamentet är uselt och du får punga ut för både lunch och middag själv. De gånger jag måste åka på tjänsteresa (alltid med någon kollega) inom Sverige hade jag gått back då man förväntas vara social även på kvällen, och allt sånt är på egen kostnad. Brukar debitera någon extra timme till kund för att kompensera för dessa utsvävningar som jag annars hade fått betala från egen ficka.

  1. Herr Oberoende

   Helt enig med dig Snålgrisen! Vet inte exakt vad svenska traktamentet ligger på men runt 220kr för heldag var det sist jag reste inom Sverige. Det räcker inte ens till lunch och middag som du säger. Reser man med kollega accepterar vissa företag att man tar upp det som intern representation beroende på resans syfte. Annars kan det svida om man behöver lägga ut mer än vad man blir ersatt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *