Pengamaskinen Aug 2017 – utvärdering

Pengamaskinen Aug 2017 – utvärdering

Efter vår kick-off som vi hade för drygt en vecka sedan så har jag möblerat om lite i pengamaskinen. Vi bestämde oss för att sälja våra innehav i H&M och Novo Norddisk och istället investera pengarna i två nya investmentbolag i “Bas-portföljen”. En annan ändring som jag genomfört (även haft som långsiktigt mål för 2017) var att avveckla “Lek-kontot” med småinnehav i Fortnox, Cherry och Fingerprint. Det var kul att testa köpa och äga lite mindre mer riskfyllda aktier men långsiktigt känns det inte relevant längre så jag avslutade kontot.

Bakgrunden till att lägga till fler investmentbolag grundas dels i att vi vill ha mer riskspridning, dels att vi är inte så pass aktiva att vi håller koll på enskilda aktier. I och med att vi skiftar över en del pengar i investmentbolag så menar jag att vi inte behöver bevaka dem lika hårt som om det vore enskilda aktier.

Vi köpte poster i Kinnevik och Latour. Kinnevik känns som ett bra komplement till våra nuvarande innehav i Investor och Industrivärden. Kinnevik satsar på andra branscher (digitala konsumentverksamheter) som ger oss bra diversifiering. Latour har historisk gått väldigt bra och är i bemärkelsen investmentbolag lite olikt de andra i klassen. Latour har tre innehav som motsvarar ca 70% av portföljvärdet. Det är Assa Abloy, Securitas och Sweco. I och med detta blir Latourinnehavet lite mer riskfyllt men jämfört med en enskild aktie är det fortfarande mer diversifiering vilket vi är ute efter. Just nu ser våra innehav ut enligt nedan och planen är att bara fylla på i nuvarande innehav framöver.

Innehav i pengamaskinen Augusti 2017

 

Årets utveckling – pengamaskinen

Portföljens utveckling i år känns godkänd. Jag jämför med SIXPRI vilket är hela börsens utveckling inkl. utdelningar. Nu när vi går mot “säkrare” och större bolag i vår pengamaskin kanske SIX30RI kommer bli mer lämpligt att jämföra med men vi får se hur jag gör där. I och med att vi legat med drygt 10-15% likvida medel under 2017 så är vår avkastning till och med bättre om vi bara tittar på aktie och fond utvecklingen. Glädjande syn, det såg inte lika ljust ut för några månader sedan. Hur har det gått för er hittills i år?

 

Årets utveckling av pengamaskinen

6 thoughts on “Pengamaskinen Aug 2017 – utvärdering

 1. Anonym

  Hur kommer det sig att ni sålde H&M, var det enbart för att köpa nya bolag?

  1. Herr Oberoende

   Hej! Tack för din kommentar. Det är en bra fråga och det var inte helt självklart att vi skulle sälja H&M. Jag har ägt aktien i 5-6år och hela tiden lyssnat på att H&M är Sveriges folkaktie och kurshistoriken har varit fantastisk. Men på senaste tiden har jag börjat ifrågasätta aktien. Jag är mer en känsloinvesterare än att jag gör uttömmande fundamentala analyser så just nu tycker jag personligen att kvalitén på kläderna i butikerna har försämrats väsentligt de senaste 5 åren och dessutom har konkurrensen hårdnat. Trots att Persson tankar enorma mängder aktier (vilket borde vara en positiv signal) så är jag ändå tveksam.
   Det var egentligen grunden till att vi sålde H&M men det var även för att få loss kapital och köpa andra aktier.
   Hur resonerar du kring H&M?

  1. Herr Oberoende

   Känns bra med någon “extern” som tror på innehaven, tack! 🙂

 2. Jan S

  HM tappar mark när.det gäller försäljning i nya kanaler, alltså inte i butiker. Butiker tappar volym till förmån för näthandeln.

  1. Herr Oberoende

   H&Ms strategi för att öppna nya butiker har varit något som de stoltserat med ganska länge och som du säger är det i dagens samhälle väldigt viktigt med andra säljkanaler. Konkurrensen på nätet är stenhård och det krävs nytänkande för att lyckas. Den stora frågan som många ställer sig är om H&M varit tillräckligt snabba med att lansera sin internetförsäljning och hur de står sig mot konkurrensen. Oavsett vilket blir det spännande att följa H&M framöver hur de kommer lyckas! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *