Vart är välden (och jag) på väg?

Vart är välden (och jag) på väg?

Stora förändringar sker i vår vardag och mycket påverkar oss och vår privatekonomi, vart är det (och jag) på väg?

Nuläget

Det är mycket som händer i världen just nu som påverkar oss alla mer eller mindre. Det är uppenbart att priserna redan har stigit för bränsle, el, mat, råvaror som trä om man ska renovera med mera. Inflationen sticker iväg som en raket och riksbanken har höjt reporäntan med 50 punkter för första gången på 20 år. Svenska börsen är ner nästan 30% sedan årsskiftet när jag skriver det här. Låter som vi har en ganska osäker framtid framför oss eller?

Hade det här hänt för 3-4 år sedan hade jag varit helt förstörd. Jag hade räknat på hur mycket våra utgifter skulle öka baserat på inflation och det nya prisläget. Jag hade utvärderat våra investeringar och tittat på hur mycket vårt kassaflöde hade minskat och till sist hade jag summerat och insett att ”shit vårt mål om att bli ekonomiskt oberoende ligger helt plötsligt 4 år längre fram i framtiden”. Vad deppigt!

Nu är jag en annan person än jag var för 3-4 år sedan. Jag har insett att målet fortfarande är viktigt men det är inte det som kommer göra något superavgörande för mitt liv. Att nå målet om ekonomiskt oberoende och kunna säga att våra utgifter täcks av våra passiva inkomster är såklart fantastiskt men den stora frågan är vad jag vill fylla mitt liv med då? Bara för att jag når målet så betyder det inte att livet kommer bli fantastiskt. De senaste åren har jag funderat ganska mycket på vad det egentligen är jag vill fylla mina dagar med. Som när vi var tjänstlediga så kunde jag fylla dagarna med vad jag ville men det blev ändå inte riktigt bra i slutändan för mig, jag var uttråkad och till och med deppig ibland. Frihet är fantastiskt men det kan skapa problem om du inte har bra struktur och disciplin kring vad du vill hitta på. Så visst slutmålet kanske kommer längre fram och så får det vara, jag kan inte påverka omvärlden och den ska inte få påverka mitt humör eller hopp/tro om min egen framtid. Min egen framtid ligger i mina händer oavsett vad som händer runt omkring oss. Det positiva i kråksången är att det är rea på börsen just nu och det som du köper idag kommer antagligen att ge en ganska bra avkastning framåt.

Ett bra liv

Mer och mer börjar jag se vår pengamaskin som en fantastisk buffert och möjliggörare. Det är ett stort kapital som innebär att vi kan ta ett break från jobb i många år och sedan komma tillbaka till arbetslivet om vi så skulle vilja. Vi skulle även kunna gå ner och jobba halvtid här och nu, vi skulle kunna göra många saker som påverkar vår vardag ganska mycket. Det är väl det som är målet? Att vi kan styra över vår tid? Men att nå slutmålet, checka ut från arbetslivet och säga ”I did it” tror jag inte längre är mitt mål.

Jag läste någonstans att vi behöver 7 saker i livet för att må bra:

 1. God sömn
 2. Bra nutrition
 3. Fysisk aktivitet
 4. Meditation
 5. Intellektuell utmaning
 6. Viktiga relationer
 7. Mening

Hur ser livet ut när jag jobbar 100%? Vilka punkter blir uppfyllda när man har en hälsosam arbetssituation? För mig skulle jag säga 1, 2, 5, 6 och eventuellt 7. När jag jobbar så ”hinner” eller orkar jag inte ta mig tid att träna och meditera. Det jag ser som en stor fördel med att jobba är 5 och 7. Jag får definitivt intellektuell utmaning och jobbet ger på något sätt mening. På ett jobb bidrar jag och jag kan känna att det jag gör ingår i något ”större”.

När vi var tjänstlediga 2019 så gick vi inte till jobbet. Hur var det då? Ja då lyckades vi träna och meditera ganska mycket. Men här blev punkt 5 och 7 eventuellt lite lidande. Den intellektuella utmaningen lyckades jag nog inte så bra med. Meningen blev också lite haltande för mig. Trots att jag skrev min bok så var det ändå svårt att koppla det till att det var något meningsfullt, jag fick ju ingen feedback medan jag skrev att boken var del av något större och att den skulle göra skillnad.

Det kan vara för att jag är som jag är, men jag är ganska beroende av mening och att jag känner att det jag gör bidrar, att jag gör något värdefullt med min tid och att det uppskattas av någon annan. Det har jag ju insett av att läsa en del böcker om lycka är att min uppfattning av mig själv inte ska bero på vad andra tycker men det är mycket så jag har tänkt och tyckt hittills i alla fall, något jag försöker jobba med nu att ändra på. Att säga ”det är okej att jag inte gjort något nyttigt eller bra idag och jag är en bra människa ändå” är något som jag har svårt att hantera och acceptera men är i behov av att inse.

Balans

Ni som följt mig ett tag kanske ser var det här kommer leda? Vad är det som krävs för att jag ska uppfylla alla sju kriterierna? Jag behöver både jobba och ha mer fritid, mer balans? Jag behöver meningen och den intellektuella utmaningen från jobbet men fritiden för att kunna jobba med mig själv genom träning och meditation. Har jag hittat vägen framåt? Jag borde jobba halvtid? Jag har varit inne på det ett tag men det är kanske först nu när jag sitter och skriver ner det här i text som polletten trillar ner på riktigt. Utmaningen i det här scenariot är att hitta en arbetsplats där det finns intellektuell utmaning samtidigt som det är okej att jobba 50%. Hittills har jag haft svårt att hitta några 50% tjänster, jag har varit i kontakt med olika konsultbolag de senaste åren och frågat om att jobba 50% men oftast vill de inte anställa på 50% utan då får man jobba som en underkonsult och det kan vara lite väl osäkert om du inte är väldigt duktig på att dra in egna uppdrag. Frågan är alltid fri att ställa på arbetsplatsen som man är på idag om 50% kan fungera, det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Alternativet som jag länge varit inne på är att jobba men någon egen verksamhet, det kan absolut ge mening men det är inte samma intellektuella utmaning att jobba som fotograf som det är att jobba med de uppgifter jag har i det jobb jag har idag. Men det kanske går att hitta intellektuell utmaning utanför sitt jobb också i och för sig även om jag inte riktigt kommit på något just nu.

Summering

Efter den här utläggningen om att hitta balans och få ett liv som känns bra så inser både jag och förhoppningsvis ni också att ekonomiskt oberoende inte är nödvändigt för att få ett ”bra liv”, men det krävs ändå en viss livsstil eller ett visst kapital i en pengamaskin för att kunna låta sig jobba 50% t.ex. Idag så sparar vi ca 50% av våra inkomster vilket i teorin skulle betyda att vi kan jobba 50% och inte behöva någon pengamaskin alls för att få en sådan vardag att fungera. Dock så är en pengamaskin aldrig fel för det skapar andra möjligheter som jag tror vi kommer att utnyttja framåt.

Jag är jätteglad att vi sparat i snart 10 år till vår pengamaskin och att vi byggt upp ett bra kapital som vi kan luta oss på och som möjliggör att vi kan ta beslut om vår framtid utan att behöva vara alltför oroliga kring vår ekonomi. Som ni kunde läsa i förra inlägget så är våra totala tillgångar på samma nivå som för ca 1 år sedan så det har ju inte utvecklats så bra den senaste tiden. Men samtidigt så borde det kunna betyda att bra tider kommer snart eller inom en relativt snar framtid. Just nu är vår plan att spara ihop en likvid buffert som täcker ett års utgifter och sedan får vi se vad som händer. Semestern brukar vara en tid för reflektion och jag kanske kommer på några idéer under sommaren som jag delar med er under hösten.

Önskar er alla en härlig sommar så hörs vi senare i år!

10 thoughts on “Vart är välden (och jag) på väg?

 1. Camilla

  Varför stirra sig blind på 100% och 50%. Jag har i flera perioder varit tjänstledig 20%, dvs varit ledig en dag i veckan. Det var från ett ”intellektuellt stimulerande” akademikerjobb.
  Den utökade fritiden gav verkligen mer balans. Fundera lite på det alternativet när du sommarreflekterar.

  1. Herr Oberoende

   Vilket bra tips Camilla, tack! 🙂 Har aldrig tänkt på att man kan vara tjänstledig “del av tjänst”, men det kan man ju såklart. Något att fundera på 😉

 2. Josefin

  Instämmer med föregående talare. Jag har jobbat 80% (ledig fredagar) sedan 2018, och min livskvalité har gått upp med mer än 20%. Jag har ett stimulerande jobb som jag trivs med, men nu har jag tid att tänka och göra andra saker. Jag är inte lika trött som jag var förut. Ser också framför mig att jag kan jobba längre än vad jag tidigare trott då orken är större.

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Josefin! Jag tror precis som du säger att 20% mindre arbete ger mer än 20% ’tillbaka’ 🙂

 3. Utdelningsbagaren

  Starta eget borde ju vara det bästa om du vill få intellektuell utmaningar. Ofta krävs ju en del kapital men det har ni ju.

  Starta en E-handel elle dylikt, kan bli hur stort eller litet som helst. Enda nackdelen är väl att du ofta inte är helt fri, men tycker du det är kul så kör.

  1. Herr Oberoende

   Hej! Du får gärna utveckla hur du tänker att starta eget ger intellektuella utmaningar? Min erfarenhet är att utmaningarna serveras på silverfat när du har en anställning (ibland för mycket), men driver du eget så kan det vara svårare. Såklart beror det på vilken bransch eller typ av verksamhet man jobbar med samt hur sysselsatt man är också. Att jobba men en blogg, jobba som ekonomicoach eller fotograf har jag gjort lite till och från många år nu och jag tycker inte riktigt jag får samma intellektuella utmaning då som när jag är på “jobbet”.

   E-handel, ja om man lyckas (efter mycket arbete i början för att få igång något och sedan upprätthålla leveranskedjor, kundsupport etc) så kan det säkert generera bra med pengar. Men jag vet inte om det är en sysselsättning som jag känner skulle ge mig mening så som jag är ute efter. För mig personligen skulle ett sådant projekt mer handla om att skapa mer kassaflöde som eventuellt blir passivt om man lyckas koppla bort sig själv. Men det är inget som man bara “fixar” på någon vecka och det finns inga garantier att det lyckas heller tänker jag som aldrig provat.. 🙂

   När jag läser vad jag skrivit låter det kanske lite negativt men hoppas på diskussion, jag lyssnar gärna på fler tankar och idéer kring den här frågan 🙂

 4. Mos

  Hur ser övriga plan ut? Har ni funderat på skaffa barn? Nu är ju inte ger självklart att ”bara skaffa barn” men har ni någon barnlängtan överhuvudtaget? Det kan ju röra om ekonomi rejält när barn kommer in i bilden….

  1. Herr Oberoende

   Ja jo jag har förstått att barn kan röra till det och att det kommer innebära att utgifterna ökar. Men det får vi ta den dagen det sker i så fall 🙂 Eventuellt kommer andra utgifter som vi har idag att minska om vi skulle få barn så där skulle det kompenseras på ett sätt men visst kanske inte helt.

 5. Johan

  Du skriver “När jag jobbar så ”hinner” eller orkar jag inte ta mig tid att träna och meditera”.
  Det här jag väldigt svårt att förstå. Innan jag fick barn hade jag typ 6 timmar fritid efter att ha jobbat 100 %. I detta skulle förstås laga och låta middag ingå, men jag tränade nästan alltid 1-2 timmar / dag då.
  Kanske gillar du eller behöver du lite lugn och ro efter jobb? Eller kanske sover du mer än mig?
  Vågar du bjuda på en standard “dygnsplan”?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Ja jag brukar behöva lite lugn och ro, men det är ju samtidigt träning som oftast behövs för att återfå lite ny energi. Säg att jag kommer hem från jobbet ca 17, då pratar jag lite med Fru oberoende om hur dagen varit. 17:30 går vi igång och lagar mat, äter mellan ca 18-18:30. Diskar och plockar ihop till ca 19. Sen har jag 2,5 timme innan jag vill ligga i sängen. Så här kan jag välja på att göra “måsten” hemma, läsa en bok, ringa familj, planera helgen, handla mat, träna, meditera eller ta det lugnt framför en skärm/TV.

   I mångt och mycket tror jag det handlar om disciplin, att hjälpa sig själv genom att planera in vilka dagar jag ska träna och vilken tid. Då blir det av. Just nu har jag fått till det så jag tränar innan vi lagar mat på mån/ons i alla fall. Försöker även få in litet kort “7-min” program de andra dagarna för att få lite puls och syresätta blodet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *