Ny podd-intervju och beslut om bil

Ny podd-intervju och beslut om bil

Jag har blivit intervjuad i ännu en podd och vi har bestämt hur vi ska göra med vår nästa bil!

Uppföljning kring ny bil

Jag skrev härom veckan kring hur man kan tänka kring kostnader för en ny bil och vilka olika alternativ som finns. Bakgrunden var att vår nuvarande bil börjar bli lite till åren och vi behövde ta ett beslut kring en uppdatering av vår bil. Efter en del research, blogginlägg med kommentarer och diskussioner här hemma har vi landat i att vi ska leasa en elbil!

Tankarna grundas mycket i att vi inte vill ha en bil som drivs av fossila bränslen. Full elbil och inte hybrid för ganska stor andel av våra totala mil per år kommer från körning som kommer vara längre än vad ett hybridbatteri klarar av. Leasing för att vi tycker det är prisvärt, och att vi vill att andrahandsmarknaden för elbilar ska bli lite större och mer utvecklad innan vi eventuellt köper en egen elbil.

Det är första gången vi leasar så det kanske finns fallgropar (missad service, kört för många mil, skador som måste betalas vid inlämning etc.) men jag ser det som en läroperiod under de kommande tre åren som vi nu kommer ha en KIA E-niro. Blir väldigt spännande!

Ny podd

Det är några veckor sedan som jag blev intervjuad av Kim som driver podden “bli din bästa version”. Det blev en podd på ca 50 minuter och det var många “tuffa” frågor som jag normalt inte brukar få i mediasammanhang. Vi pratade ganska mycket om frihet, lycka och såklart lite om pengar och investeringar. Flera av frågorna var såna som jag kanske inte riktigt reflekterat kring själv. Till exempel “vad är lycka för mig”, “mår alla bra av att ha mål” med flera. Tycker själv det var ett bra samtal och för dig som också funderar i banorna kring pengar, lycka och drömmar så tror jag podden kan vara intressant! Du kan lyssna på den i din podspelare, det är avsnitt 113 av podden “bli din bästa version”. Du kan även komma till den via länken nedan:

https://poddtoppen.se/podcast/1236402480/bli-din-basta-version/113-eric-skopal-pengar-lycka-frihet-drommar

2 thoughts on “Ny podd-intervju och beslut om bil

 1. Cecilia

  Kul med en fortsättning på hur ni tänker kring bil! Speciellt då vi själva funderar mycket i samma spår, och väldigt gärna vill ha en elbil, men har för tillfället landat i att behålla vår nuvarande bil ytterligare ett år till. Hur tror ni att privatleasingen av bil kommer att påverka era månadsutgifter? Kommer beslutet göra att ert mål enligt 4%-reglen ändras? Hur tänker ni, som också bor i Skåne, gällande de stigande elpriserna?
  Personligen tror jag att vi kommer få se ännu högre elpriser längre fram, till följd av politiska beslut med stängning av kärnkraftverk, effektbrist och elprisområden. Därav gör det mig lite orolig för att köpa eller leasa en elbil nu, och det skulle vara intressant att höra hur ni ser på det.

  1. Herr Oberoende

   Om vi jämför utgiften vi har för vår nuvarande (10 år gamla) bil så landade vi i att kostnaden kommer bli densamma som att leasa den bilen vi valt att leasa nu. Jag hade en sammanställning något inlägg tillbaks. Så vårt mål för 4%-regeln kommer inte ändras. Det blir snarare mer förutsägbart eftersom bilen är en sådan utgift som kan bli ingenting eller jättemycket beroende på reparationer för en lite äldre bil.

   Ja att spekulera i elpriserna är svårt. Och jag ska erkänna att jag också känner lite “oro” kring det framöver. Samtidigt så ökar bensin och diesel priserna också. Jag tror personligen inte på att vi kan vänta och se hur det blir med elpriserna, vi måste vi byta ut våra fossila bilar förr eller senare ändå. Det som däremot kan bli intressant för oss som har hus är att titta på egna solpaneler för att på så vis få ner elkostnaderna. Sen blir inte laddningen av en elbil så många kWh per år ändå. Om vi kör 1500mil så handlar det om drygt 2000 kWh. Så om laddningen kommer kosta 2kr/kWh eller 3kr så blir det några tusenlappar mer men inga drastiska summor. Den osäkerheten bedömer jag vara relativt låg.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *