Omgivningen styr din konsumtion?

Omgivningen styr din konsumtion?

Efter att nu ha jobbat hemifrån i över ett år har jag reflekterat lite hur det påverkat våra utgifter.

Omgivningen påverkar

Som sagt har det nu gått över ett år sedan jag började jobba hemifrån. Just nu finns det heller ingen prognos hur och när vi kan återgå till kontoren. Sannolikt kommer kontorslivet inte bli som tidigare heller den dagen vi kommer tillbaka, men vi får se helt enkelt.

Jag har funderat lite på hur våra utgifter har påverkats av att vi jobbar hemifrån. I och med att vi är hemma hela tiden så drar vi mer el till datorer, lampor, micro och såna “småsaker”. Men det finns andra vanor och beteenden som jag tror påverkas mer.

Jobba hemma – vanor som påverkar utgifterna

Något uppenbart för mig i alla fall är att jag äter “matlåda” varje dag. Under hela perioden som jag jobbat hemma har jag ätit vår egen hemmalagade mat. Jag har aldrig varit och köpt lunch någonstans (kanske för att jag bor i ett villakvarter långt ifrån restauranger, återkommer till det här). Det är såklart positivt utifrån ett utgiftsperspektiv, men också hälsoperspektiv. Jag äter bra mat och i den mängd jag behöver. Inget matsvinn!

Däremot… går jag och småäter lite då och då. Det blir lite kex, lite kakor, lite godis, några nötter med mera. Det här är varken bra för plånboken eller hälsan. Men jag är väldigt svag och klarar inte alltid av att hålla emot mitt sug efter “något”.

Det är ju såklart jag som bestämmer (eller?) vilka vanor jag har och hur och vad jag vill äta. Men på något vis så påverkar nog omgivningen mer än vi tror. När jag varit på kontoret så har jag ofta fått sötsug eller velat ha något gott. Men där har jag aldrig haft med mig något sött eller gott för mitt “smarta” jag packar inte med något sånt på morgonen för jag vet att jag inte behöver det egentligen. Och att gå till cafeterian och köpa en chokladboll för 20kr känns så dumt när jag vet att en hembakad kostar en bråkdel. Så det har jag aldrig köpt.

Matlåda

Jag tänker tillbaka på några olika jobb jag haft. Under en kort period jobbade jag i centrala Malmö. Det fanns bra möjligheter att ta med matlåda och äta på kontoret men det fanns också massvis med intressanta restauranger på stan. Min närmaste kollega hade sällan med sig matlåda och då blev det ibland svårt att varje dag säga “nej jag äter min matlåda idag (igen)”. Det hände då och då att vi gick ut och åt lunch. Gott men det ökade mina utgifter (tycker man det är en aktiv utgift så kan man såklart unna sig att äta ute ibland!)

Sedan har jag även jobbat i utkanten av Malmö, ute i hamnområdet bland industrier. Där hade de flesta av mina kollegor med sig matlåda då det inte fanns några restaurangalternativ i närheten. Då var det inga konstigheter och där var det verkligen matlåda som gällde hela tiden.

På arbetsplatsen jag är nu har vi “personalmatsal”. Det är väldigt poppis även om lunchen kostar ca 85kr. Jag tycker fortfarande att det är mycket pengar jämfört med att ta med egen mat. Det går att ta med matlåda men man kan bara äta och värma maten vid personalmatsalen. Det finns 9 mikrovågsugnar till en arbetsplats med ca 1000 anställda. Det är ganska uppenbart att de flesta köper mat och under tiden innan jag började jobba hemifrån var det långa köer och trångt att värma sin mat. Det var bökigt och flera gånger tänkte jag tanken att jag bara skulle köpa mat istället för att slippa allt krångel.

Min poäng här är att det ibland är svårare att gå emot sin omgivning än man tror. Om de flesta av dina kollegor går ut och äter, ska du då avstå från gemenskapen bara för att du vill ha matlåda? Det kan du såklart göra men det är inte alltid så lätt. Är du väldigt stark i din övertygelse om att du vill äta din matlåda så är det inga problem men jag tror att många har svårt att vara så principfasta.

Shopping kopplat till arbetsplatsen

Nu när jag jobbar hemifrån så lockas jag aldrig av skyltfönster på vägen till och från jobbet. Jag åker inte förbi något köpcenter på vägen hem med bilen och stannar och shoppar. Just nu får jag väldigt lite stimulans och påverkan utifrån att jag ska köpa saker. Det är såklart positivt men det har inte alltid varit så.

Rent generellt tror jag att det blir enklare att “råka köpa något” om du jobbar centralt i någon stad. Jag utgår ifrån mig själv och när jag jobbade centralt i Malmö. Då pendlade jag med tåg och promenerade ca 10 minuter från min arbetsplats till tågstationen varje dag. Jag passerade otaliga butiker och det hände mer än en gång att jag stannade på Ahlgrens konfektyr och köpte riktigt god choklad. Såklart trevligt men det ökade mina månadsutgifter med ca 500kr kanske. Jag använda även appen Karma, för att köpa maträtter till rabatterat pris (men fortfarande dyrare än hemlagat!). För någon annan kanske det blir att man stannar och köper en handsalva på Rituals, ett nytt linne, en kastrull eller något helt annat bara för att man lockas på vägen hem från jobbet.

Pendlar du med bil är sannolikheten att du köper saker på vägen hem antagligen mindre än om du går igenom en stadskärna till bussen/tåget/tunnelbanan.

Folk handlar ändå

Jaha men när vi sitter hemma, finns det inte vanor och mönster som gör att vi köper saker ändå? Jo såklart. Det finns säkert många som sitter och slösurfar och shoppar online såklart. Det har blivit väldigt bekvämt och hemleverans kostar inte speciellt mycket extra nu med alla anpassningar pga Corona. Även här är det lätt att “skapa” sig ett behov som man kanske inte har egentligen och köpa hem något bara för att man surfat runt lite.

Självkontroll

I slutändan handlar hela det här inlägget om självkontroll och att vara stark i sina värderingar och mål. Om du vet vad du vill och är motiverad av dina drömmar och mål så är dessa frestelser oftast enkla att stå emot. Men om du bara “lever på” och inte reflekterar över dina utgifter och sätter mål så är det lätt att pengarna bara glider iväg.

Jag är långt ifrån perfekt när det kommer till såna här saker. Det är inte alltid lätt att stå emot sina omgivningar. Vi matas med reklam och intryck som hela tiden säger att vi behöver något som vi inte har. Ibland kan det hjälpa att inte handla på impuls, låt det gå en vecka och fundera igenom om det verkligen är något du vill ha eller behöver. Går det i linje med dina drömmar och mål? Och finns det utrymme i din budget?

Vilka “fällor” fastnar du i? Vad tycker du är svårt att stå emot även om du vet att du kanske inte borde?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *