12 saker varför du inte är lycklig

12 saker varför du inte är lycklig

Jag råkade snubbla över en lista över saker som gör att vi inte känner oss lyckliga. Det är intressant att vara medveten om, för då kan vi göra något åt det och bli lyckliga istället!

Vad är lycka?

Lycka är ganska svårt att definiera men det är ett välmående som måste komma inifrån. Det är inte något som går att uppnå med yttre faktorer som att köpa nya kläder, flytta till större hus eller köpa en sportbil. Lycka handlar ofta om att uppskatta det du har och må bra. Jag älskar citatet ”Happiness is not about getting all you want, it is about appreciating all you have”. Lycka finns inte där borta någonstans. Det finns inom dig, du kan själv plocka fram din lycka och med rätt inställning kan du sannolikt bli riktigt nöjd med ditt liv.

Men det finns saker som kanske gör att det blir svårare att uppskatta ditt liv än vad det behöver vara. Vi människor har visat oss fastna i vissa mönster eller beteenden som inte hjälper oss direkt. Därför tänkte jag gå igenom listan med 12 saker som gör oss olyckliga. Genom att vara medvetna om vad som gör oss olyckliga så kan vi försöka undvika dessa och istället fokusera på positiva saker och bli lyckliga!

Listan med saker som gör oss olyckliga

Här kommer listan!

1. Du hatar ditt jobb och ändå stannar du kvar

Den första punkten är kanske vanligare än man tror. Trots att du inte trivs alls på din arbetsplats så stannar du kvar. Ditt liv känns tråkigt och inte speciellt givande. Lägger du (minst) 40 timmar på en aktivitet som inte är rolig så är det ganska uppenbart att du inte kommer må bra av det. Våga prova nytt, gör något åt saken, utbilda om dig, starta eget. Det går att ändra på situationen.

2. Du har dålig ekonomi

När pengarna inte räcker till det mest nödvändiga kommer du att vara orolig och inte må speciellt bra över det. Viktigt här är att skapa kontroll över sin ekonomi och ha en buffert för oförutsedda utgifter. Bara då kan du slappna av och känna att du klarar dig.

3. Du har inga fritidsintressen

Att ha ett intresse utanför jobbet som du brinner för ger dig lycka. Våga prova nya grejer, hitta något som du tycker är roligt och lägg tid på det för att skapa mer lycka i ditt liv.

4. Du tror att du kan köpa lycka

Som jag nämnde i inledningen så kommer lycka inifrån. Det går inte att köpa sig till lycka. Ändå är det många som försöker fylla tomrummet med att konsumera.

5. Du är ensam

Att ha bra relationer är viktigt både för hälsan och lyckan. Idag (speciellt i Corona) blir det sms, eller att du sitter med sociala medier. Att ha familj och vänner som du kan umgås med är viktigt för din lycka.

6. Du är låst i vad som har hänt eller vad som kommer hända

Det är trots allt i nuet som ditt liv sker. Våga släppa taget om det som hänt och vad som ska hända. Om du lever i nuet och uppskattar ditt liv här och nu kommer du också att känna dig mer tacksam och lycklig.

7. Du drömmer inte

Vad drömmer du om? Är du en vuxen tråkig realist utan drömmar? Att ha ett mål eller dröm att jobba emot kan ge otrolig mening till livet och lycka för du jobbar mot något som du verkligen vill ha. Lycka kommer inte genom att sitta still. Våga ta dig framåt i livet och skapa din egen lycka. Det krävs ansträngning för att bli lycklig.

8. Du är i dålig form

Faktum är att du mår bättre om du tränar och tar hand om din hälsa. Rör på dig, ät bra så kommer du må bättre och vara mer lycklig.

9. Du jämför dig med andra

Du tittar på grannar, kollegor och släktingar och jämför dig. Att anta hur lyckliga eller hur bra andra har det ger dig ingenting. Du har inte någon aning om vad som pågår i andras liv, så släpp det. Fokusera på det du kan påverka, ditt eget liv. Jämför med dig själv, utgå från dina egna förutsättningar. Det är det enda vettiga och rättvisa. Om du hela tiden försöker bli en bättre version av dig själv kommer du bli lycklig.

10. Du är negativ

Att ha en negativ inställning till saker och ting ger dig inte mycket i livet. Tänk på hur du uttrycker dig kring andra och vad du tänker. Det är viktigt att tänka att allt som händer är neutralt, det är du som sätter en mening och känsla på det som händer runt omkring dig. Ta ansvar och se inte negativt på allt.

11. Du tar inte ansvar för ditt liv

Att vänta på att det ska ske något mirakel eller att någon ska komma och servera lycka på ett silverfat är fel. Du bestämmer över ditt eget liv och vad du ska göra med det. Ta ansvar och skapa ett fantastiskt liv.

12. Du gör inget som är roligt

Visst är det viktigt att vara seriös och allvarlig ibland. Men våga ha roligt, slappna av och lev livet. Våga ha roligt, skratta och gör bort dig. Testa nya saker och skapa nya erfarenheter. Skapa minnen och ha kul.

Vad gör vi nu då?

Ja genom att veta vad som gör många människor olyckliga så kan vi ta ansvar och göra något åt det. Lycka är som sagt inget som kommer serverat på silverfat till dig. Det krävs ansträngning. Om det ändå känns jobbigt får du försöka ta reda på vad det är som tynger dig och jobba mot en situation som inte är lika jobbig. Prova några av tipsen i listan; träna, umgås med vänner, prova nya saker, skaffa en hobby, sätt upp en dröm du vill nå med mera. Genom att vara aktiv och leva i nuet kan du verkligen skapa din egen lycka.

Vad tror du bidrar mest till folks olycka och lycka?

4 thoughts on “12 saker varför du inte är lycklig

 1. Cecilia

  Lycka är ett intressant ämne tycker jag. Alla strävar, tror jag iallafall, för att bli så lyckliga som möjligt. Enligt boken “Sapiens” är vår upplevda lycka olika för olika personer, där man har sitt eget tillstånd som beror av biokemi i kroppen. Vissa har alltså, rent biologiskt, lättare för att uppleva lycka.
  Jag läste också boken “Lyckligare” för flera år sedan som beskrev att vår syn på lycka i västvärlden egentligen är skev, för lycka är enligt deras forskning en tillfällig känsla och inte ett bestående tillstånd. Liknande slutsats har jag för mig att författaren till boken “The Happiness Project” kommer fram till, vilket jag tycker är intressant och till viss del omkullkastar det många här blivit uppväxta med. “vad är ditt mål i livet?” “att vara lycklig” blir tex. konstigt om lycka bara är en tillfällig känsla. Att uppleva olycka, eller ett tillstånd där man inte mår bra, tror jag är lättare att hamna i precis som punkterna du skrev. Jag tycker att du avslutar inlägget bra med att lycka kräver ansträngning.

  1. Herr Oberoende

   Återigen tack Cecilia för kloka tankar! 🙂
   Jag har läst The Happiness Project, men inte Sapiens och Lyckligare. Tror du är inne på rätt spår med att det är en tillfällig känsla, en känsla som uppstår när vi gör något eller upplever något. Visst kan man få ett lyckorus som håller i sig men det är avtagande. I slutändan måste vi jobba för att uppleva saker och göra saker som gör oss lyckliga 🙂

 2. Viveka

  Grattis till boken! Jag gissar att du är lite lycklig just nu?? Att skapa något, i ditt fall en bok
  tror jag ger dig stor tillfredsställelse? Just nu, åtminstone? 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack Viveka! 🙂 Jo jag är väldigt glad och stolt över boken. Det är något som jag länge velat göra och ny fått släppt, det bidrar definitivt till min lycka! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *