Bokrecension – Ett hållbart liv

Bokrecension – Ett hållbart liv

Vill du bli mer hållbar? Naturskyddsföreningen har gett ut en bok med 365 tips hur du kan bli just mer hållbar.

Boken

Naturskyddsföreningen ger ut en bok varje år och 2018 år bok heter ”Ett Hållbart Liv”. Hållbarhet är definitivt något som vi alla borde anamma så mycket vi kan i vår vardag. Boken som naturskyddsföreningen skrivit har 365 tips hur du kan bli mer hållbar inom olika katergorier.

Kategorierna som de 365 tipsen delas upp på är:

 • Hemmet
 • Grannarna och samhället
 • Maten
 • Kroppen
 • Affären
 • Resorna
 • Jobbet och skolan
 • Fritiden och semestern
 • Festen och högtiden
 • Trädgården
 • Barnen

Längst bak i boken finns också ett avsnitt som går igenom grunderna för de utmaningar som vi står inför. Allt från klimatet generellt till miljögifter, vattendrag, jordbruk med mera.

Några av tipsen

För dig som redan är insatt lite i hållbarhet och vad man kan göra för att dra sitt strå till stacken när det kommer till att minska vår påverkan på planeten så kan eventuellt en del av tipsen vara repetition. Dock är det 365 tips så det finns många att ta av. Jag tycker själv att jag är ganska insatt och intresserad av klimatet och hållbarhet men jag fick ändå en hel drös med nya tips.

I mångt och mycket handlar det om att minska på vår energianvändning, resa smartare, bo mindre, minska på kött och mejerier, äta ekologiskt, minska din konsumtion av prylar, köpa second hand, använda miljömärkta produkter, investera pension och sparpengar grönt, ta bort engångsartiklar, sopsortera, undvik ädelträ med mera.

Det är de grova dragen, sedan finns det väldigt många mer specifika tips såklart. Några lite mer annorlunda tips var t.ex. att anmäla felaktig reklam som anger sig för att vara miljövänlig eller ”grön” när den inte är det. Undvik mat med antibiotika (eller skippa kött helt), det är 39 gånger mer i spansk skinka jämfört med svensk. Undvik kläder som behöver kemtvätt.

Omdöme

Den här boken var rolig och lättläst. Den passar i tiden för att vi alla måste ta vårt ansvar för att leva mer hållbart. Det finns många bra tips som är lätta att applicera i sin vardag. I och med att den är uppdelad i kategorier går det att göra som små utmaningar med familjen och kompisar för att ”bocka av” tipsen efter hand som man applicerar dem.

Jag gillade också upplägget med de olika kategorierna, det gör boken enkel att ta till sig och det är lätt att komma tillbaka och leta upp tipsen om man glömt något.

Om vi alla följde tipsen som finns i boken skulle världen definitivt vara en bättre plats. Jag skulle rekommendera alla att läsa den och applicera tipsen i sin vardag.

Bra bok som går att köpa på Bokus eller Adlibris.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *