Känslan av att kunna hjälpa till

Känslan av att kunna hjälpa till

Ibland svävar jag ut i mina inlägg och pratar om meningen med livet och att en del kan vara att hjälpa andra. Vi har jobbat som volontärer och det var fantastiskt.

Vår tjänstledighet

Det är nu nästan 1½ år sedan vi började diskutera vår tjänstledighet. Vi satt och funderade om lösningen verkligen är att bli ekonomiskt oberoende. Tänk om vi når till vårt mål och vi inte behöver gå till våra jobb längre för att klara oss ekonomiskt. Hur kommer det att kännas? Kommer det göra att tillvaron helt plötsligt blir fantastiskt?

Frågorna är såklart omöjliga att svara på. Vi kan tänka oss att det kommer kännas bra, vi kommer känna oss fria men om det skulle göra oss mer lyckliga bara ”för att” känns inte lika självklart. I många böcker jag läst att pengarna inte är lösningen, pengar kan vara ett verktyg men det är andra saker som gör att du hittar mening i livet.

För att testa vår tes om att vi skulle må mycket bättre genom att inte behöva gå till jobbet bestämde vi oss för att planera en period av tjänstledighet. Då skulle vi få möjligheten att känna på hur det skulle kännas och hur vi skulle må när vi inte behöver gå till jobbet. Visst när vi planerar att vara lediga så förskjuter vi också tidpunkten då vi teoretiskt skulle kunna sluta jobba. Vi skulle behöva lägga undan vårt månadssparande till en ”tjänstledighetsbudget” och när vi är lediga skulle vi inte heller kunna spara. Det har slutat med att vi egentligen inte kunnat spara till vår pengamaskin under 1½ år.

Grov plan för tjänstledigheten

Vi har haft några olika idéer för vår tjänstledighet. Att bara sitta hemma och kolla på TV skulle vi inte få några resultat av så vi la upp tre olika saker vi ville testa.

1. Jobba som volontärer

2. Prova att bo utomlands (någonstans där det är varmt)

3. Fokusera på våra hobbies och se om vi kan starta verksamheter kring dem för att kunna jobba med våra passioner.

Idag tänkte jag prata lite mer om den första punkten, att jobba som volontärer.

Att jobba som volontärer

När vi började leta efter olika möjligheter att jobba som volontärer så hade jag föreställningen att det var dyrt, att man ofta jobbar med djur eller människor och att det främst är unga människor som gör det. Det skulle visa sig att jag hade delvis rätt.

Något vi hade kommit fram till tillsammans var att vi ville jobba med djur. Vi har en förkärlek för Afrika och vi letade efter olika projekt där. Det fanns många olika forskningsprojekt som handlade om att ta hand om skadade djur för att få ut dem i det vilda igen. Vissa projekt jobbade med övervakning av djur och att studera deras beteenden etc. Många projekt jobbar också mot skolor och utbildning av barn på landsbygden i Afrika.

Som av en slump kom vi över ett företag (African Impact) som jobbade med volontärprojekt i Afrika som hade fotograferings-volontär program. För oss lät det helt fantastiskt. Syftet var egentligen att kombinera en fotograferingsutbildning med att stötta forskare med att ta bilder på vilda djur (och närbilder av insekter m.m).

På plats i Sydafrika

Vi bodde på en lodge nära Krügerparken i Sydafrika. Programmet varade i 4 veckor och de var fullspäckade med aktiviteter. Vi följde schema varje vecka och var ”lediga” på helgerna.

Hela lodgen var avsedd för volontärer och personal som jobbade för African Impact. På det viset kändes det aldrig som en semester utan alla var där för att jobba och bidra till något bra.

Vad gäller priset så gick hela resan på ca 100 000kr med allt inkluderat. Flyg, volontärsprogrammet, utflykter vi gjorde på helgerna, vaccinationer, all mat etc. Vi hade bokat till att vi ville ha ett eget rum, annars bodde man i sovsalar med 6 personer i varje rum. Hade vi inte gjort det hade det varit knappt 10 000kr billigare. Så det är inte gratis att jobba som volontär, det är snarare ganska dyrt. Dock så är ”veckopriset” i genomsnitt lägre jämfört med en semesterresa på samma destination.

Lodgen fungerade jättebra. Vatten fanns alltid att tillgå, frukost fick man fixa själv. Det fanns mjölk, flingor, toast och jordnötssmör och lite frukt. Det var bara att gå och ta när vi ville äta frukost eller behövde en macka på eftermiddagen t.ex. Lunch serverades vid 12:00 och kvällsmat vid 18:30. Det var enkel med oftast väldigt god mat och vi fick äta oss mätta.

Vår uppgift

Som fotografer på lodgen var vår uppgift att ta bra bilder på vilda djur som sparas i en bilddatabank som används i utbildningssyfte. På samma lodge som vi bodde på fanns även forskare som behövde hjälp att ta bilder av vissa djur för identifiering etc. Vissa av våra drives i djurreservaten fokuserades på att ta bilder åt forskarna för att underlätta deras arbete. Under vår vistelse jobbade vi även i vissa ”community projects”. Vi hjälpte till att plantera grödor på ett plantage, och flera gånger hjälpte vi till att hugga ner och ta bort invasiva växter som förstörde habitat för de vilda djuren.

En stor del av programmet var också att vi skulle lära oss mer om fotografering och efterbehandling av bilderna. Vi hade föreläsningar, fotograferingsövningar och tävlingar, massvis med game drives (att vi körde ut i öppna jeepar i naturreservat för att titta på Afrikas vilda djur) och tid för att redigera bilderna.

Insikter från resan

Även om vi var i Sydafrika och ”jobbade” som volontärer och bidrog till något större så kändes det aldrig som ett jobb. Det var ett fantastiskt sätt att få lära sig mer om fotografering, vara ute i bushen i Afrika, njuta av bra väder, träffa massa fantastiska människor med liknande intressen och bara ha det riktigt bra. De som jobbade på lodgen som våra guider och lärare (vilket var relativt unga européer, främst från UK mellan 25-35 år gamla) hade verkligen en passion för den afrikanska bushen.

Under vår tid på lodgen fick vi också en antal presentationer om den kritiska situationen för vissa av djuren i Afrika. Såklart har vi hört här hemma om tjuvskytte av elefanter och noshörningar. Men situationen blir bara värre och värre när efterfrågan i Asien ökar på horn. Läget är akut, speciellt för noshörningar där 3 noshörningar skjuts varje dag bara i Sydafrika och det finns knappt 20 000 djur kvar i det vilda i hela Afrika.

Vem kunde tro att alla olika arter av gamar är utrotningshotade? De far illa då många bönder förgiftar as på sina gårdar i förhoppning om att de stora kattdjuren (lejon, leopard och gepard) ska äta det och dö. Bönderna gillar inte kattdjuren då de ibland dödar boskapsdjur. Det man inte tänker på är att det finns ett helt ekosystem kring as och gamar drabbas jättehårt. Gamar kan täcka arealer som sträcker sig flera hundra kilometer och om alla gamar inom 100 km äter från ett förgiftat djur kan det få dramatiska konsekvenser för gam-populationen i det området.

Det finns problem överallt i världen. Människor dör i krigszoner, vissa har inte tillgång till rent vatten eller el, det är handelskrig med USA, det är skjutningar i Malmö, klimatet håller på att gå åt skogen. Jag inser att var vi än vänder oss i världen så kommer det att finnas problem och utmaningar. För oss som privatpersoner kan vi inte lösa dem alla men det går att fokusera och försöka hjälpa till på vissa ställen. Nu har vi varit del av projekten som vår volontärorganisation arbetade med och det känns riktigt bra. Det är på riktigt och det kändes verkligen som vi var del av något bra som gjorde skillnad.

Att göra skillnad

Anledningen till att vi ville jobba som volontärer var just att få känna på hur det kändes att vara någonstans och hjälpa till under 4 veckor. Att vi var med och bidrog till att ta organisationen närmare sina mål. För mig var det en fantastisk känsla.

Går det att uppnå samma känsla hemma? När jag i mina tidigare jobb jobbat mot försäljningsmål så är det såklart en morot och motivation för mig att göra ett bra jobb men att det gör samma skillnad som att jobba som volontär kanske är svårt att uppnå. Däremot tror jag att om du jobbar inom en bransch eller nisch som du verkligen brinner för, då kan säkert en liknande känsla uppstå för dig också.

Jag (och fru oberoende) har insett att kraften i att ha ett övergripande mål och känsla av tillhörighet och att du bidrar till något större är oerhört givande. Det är egentligen den känslan vi får och har när vi har ett jobb. Vi känner oss behövda, vi har en uppgift att leverera och vi får betalt för det. Svårigheten som jag ser det är att känna att det jag gör på mitt jobb verkligen gör något nytta, mer än att bara dra in pengar till företaget som jag jobbar för. Dock tror jag många företag idag insett att det inte går att driva företag och bara fokusera på vinst. Idag krävs hållbarhet i det vi gör, det krävs större visioner om att förändra världen med de produkter som företagen levererar till sina kunder. Det kan ge de anställda en känsla av att de är med och bidrar till något större. Här är vissa företag säkert bättre än andra.

Sammanfattning

Summa summarum kan man säga att volontärupplevelsen har varit superbra. Trots att vi gjort många semesterresor runt om i Afrika var den här vistelsen definitivt topp 3, om inte den bästa. Det har varit kul, lärorikt, utmanande och vi har fyllts med massvis av fantastiska minnen som vi kommer ha med oss resten av livet. Jag tror också det visar på hur viktigt det är att våga testa något nytt, utmana dig själv, gör saker du aldrig gjort förut. Gå utanför din komfortzon för att växa personligt. Om jag jämför alla upplevelser och minnen jag har från månaden som volontär med en ”vanlig” månad när man går till jobbet så är det en enorm skillnad.

Livet är som ett tomt blad, och det är upp till dig att fylla det med något som du känner är meningsfullt. Med en pengamaskin som kan stötta dig finansiellt så blir det kanske lättare att fylla bladet med saker du verkligen drömmer om. Så tänker vi. Idag är vi trots allt lite låsta och kan inte riktigt göra allt vi vill i vår vardag. Vi söker efter bättre balans mellan arbete och andra saker. Det behöver kanske inte vara en pengamaskin som är lösningen utan det finns såklart andra vägar att gå. Dock är vi övertygade att vår pengamaskinen ger oss större frihet att välja och fokusera på sånt som vi tycker är meningsfullt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *