Bokrecension – Secrets of the Millionaire Mind

Bokrecension – Secrets of the Millionaire Mind

Jag har läst en ny bok som tar upp viktiga skillnader i hur rika och fattiga människor tänker och agerar. Boken Secrets of the Millionaire Mind är skriven av T. Harv Eker som driver ett stort globalt utbildningsföretag inom personlig utveckling.

Boken

Boken är som sagt skriven av T. Harv Eker. Han är en framgångsrik företagare, utbildare och författare. Han är idag $-multimiljonär och delar med sig av sin kunskap inte bara i den här boken utan även i flera olika utbildningar som hans företag kör runt om i världen.

millionaire mind

Del 1

Del 1 i boken handlar om våra ”Money blueprint”, alltså hur vi är programmerade kring pengar. Kapitlet går igenom att hur vi förhåller oss till pengar idag mångt och mycket beror på hur vi blev uppfostrade, hur vi hört våra vänner och familj prata om pengar och ”rika”. Även vad vi har för minnen kopplat till pengar; föräldrar som bråkade om pengar, föräldrar som kanske sa att pengar bara ger olycka, att rika människor är giriga etc. All denna input har skapat vårt money blueprint.

Det är inte säkert att det blueprint du har idag är stöttande i ditt liv och att det hjälper dig till framgång. Det kan till och med vara så att det är destruktivt för att du ska kunna bli förmögen och framgångsrik.

Ett exempel på detta är att det forskats på lottomiljonärer. De blir jätterika på en gång, men många har inte rätt money blueprint. Av den anledningen så klarar de inte av att hålla i pengarna eller investera dem. Till slut kommer de vara tillbaka på ruta ett som innan de vann sin lottovinst.

Den lilla rösten

Harv pratar om det kan kallar för “process of manifestation”.

T → F → A → R

Den innebär att dina tankar (thoughts) leder till en känsla (feeling) som leder till handling (action) som leder till dina resultat (results). Så när vi gör något (eller inte gör något) så kommer det från att vi först tänkt en tanke. Det är den lilla rösten som vi alla har i vårt huvud som hela tiden analyserar vår omgivning och berättar för dig vad som är rätt, fel, bra och dåligt etc. Baserat på vad den lilla rösten säger till dig så skapar det känslor, handlingar och slutligen dina resultat.

Vad är det som styr vad vi tänker för tankar då? Det är vårt blueprint, vår programmering från vår uppfostran, våra värderingar och vår kultur. Så om du har ett money blueprint som inte är stöttande i din framgång till vad gäller pengar hur tror du att ditt resultat kommer bli? Just det. Är inte programmeringen rätt så blir resultatet inte heller bra.

Det fina i sammanhanget är att det går att programmera om sin blueprint, du måste bara vara medveten om vad du har för blueprint idag och vad du vill ha imorgon.

”Consciousness is observing your thoughts and actions so that you can live from true choice in the present moment rather than being run by programming from the past”

Del 2

I del 2 i  boken tas 17 olika strategier/tankesätt upp. Tanken är att dessa ”wealth files” ska skapa dig ett nytt blueprint som gör att du kommer bli mer förmögen och framgångsrik i ditt liv. Det som huvudsakligen diskuteras är skillnaden mellan hur ”rika” och ”fattiga” tänker och agerar och att du ska agera som de rika. Mycket handlar om tankesätt och inställning till livet generellt. På det viset påminner konceptet och förklaringarna i boken mycket om det jag läste i ”Millionarie Next Door”.

Jag tänkte nedan lista de 17 olika wealth files som finns i boken.

 1. Rich people believe ”I create my life”. Poor people believe ”Life happens to me”.
 2. Rich people play the money game to win, poor people play the money game to not lose.
 3. Rich people are committed to being rich. Poor people want to be rich.
 4. Rich people think big. Poor people think small.
 5. Rich people focus on opportunities. Poor people focus on obstacles.
 6. Rich people admire other rich and successful people. Poor people recent rich and successful people.
 7. Rich people associate with positive, successful people. Poor people associate with negative or unsuccessful people.
 8. Rich people are willing to promote themselves and their value. Poor people think negatively about selling and promotion.
 9. Rich people are bigger than their problems. Poor people are smaller than their problems.
 10. Rich people are excellent receivers. Poor people are poor receivers.
 11. Rich people choose to get paid based on results. Poor people choose to get paid based on time.
 12. Rich people think ”both”. Poor people think ”either/or”.
 13. Rich people focus on their net worth. Poor people focus on their working income.
 14. Rich people manage their money well. Poor people mismanage their money well.
 15. Rich people have their money work hard for them. Poor people work hard for their money.
 16. Rich people act in spite of fear. Poor people let fear stop them.
 17. Rich people constantly learn and grow. Poor people think they already know.

Det är ganska många ”wealth files”, men varje del är mellan 2 och 10 sidor långa så det är ganska kompakt information. Skulle jag återberätta något om alla blir det som att skriva om hela boken. Därför har jag valt att plocka ut två exempel nedan.

Exempel

Wealth file 1

#1 Rich people believe ”I create my life”. Poor people believe ”Life happens to me”.

Innebörden av ovan uttryck är att de med fattigt mindset låter livet hända dem utan att ta kontroll över situationen och skapa de resultat som de önskar ha. Många med fattigt mindset blir aldrig rika för att de på riktigt inte vet vad de vill ha i sitt liv. Harv tar upp tre nyckelkomponenter som karaktäriserar ett fattigt mindset.

 • Skyller ifrån sig (blame)
 • Rättfärdigar/försvarar (justify)
 • Klagar (complain)

Många med fattigt mindset är experter på att skylla ifrån sig istället för att titta på sig själva. Deras mål blir att hitta så många saker och personer att skylla på. Istället för att påverka det de kan i varje situation (sig själva) väljer de ofta att skylla på annat/andra.

De är också duktiga på att rättfärdiga deras nuvarande situation. De säger något i stil med ”pengar är inte viktigt”. Tänk om du till din partner sa att de inte skulle vara så viktiga, tror du att de skulle vara kvar i din omgivning? Nej antagligen inte så länge till, det samma gäller för pengar. Om du säger att pengar inte är viktigt så kommer du aldrig attrahera pengar heller. Inga rika personer tycker att pengar är oviktigt.

Att klaga är enligt Harv det värsta du kan göra både för din hälsa och din rikedom. När du klagar fokuserar du på det negativa. Ofta får du mer av det du fokuserar på. Enligt ”the law of attraction” attraherar du mer av det du fokuserar på. Det innebär att om du klagar så attraherar du bara mer skit i ditt liv. Som Harv kallar det så fint i boken: ”When you are complaining, you become a living, breathing crap magnet”.

Sammanfattningsvis kan man säga att de med fattigt mindset spelar ”offer” genom att skylla ifrån sig, klaga och rättfärdiga deras liv och omgivningar. Rika däremot tar ansvar för sitt eget liv, skapar sina egna resultat. De fokuserar på det positiva och håller sig borta från de som klagar och skyller på andra.

Wealth file 8

#8 Rich people are willing to promote themselves and their value. Poor people think negatively about selling and promotion.

Harv tar upp ett exempel att på många av hans kurser så brukar de marknadsföra några av deras andra kurser som kan hjälpa deltagarna att ytterligare utvecklas. I publiken finns det två olika mindset. De som blir glada och exalterade över att få höra om en ny möjlighet. Sedan finns det de som sitter och tycker att det är vedervärdigt att de gör reklam för andra kurser under kursen som de just nu deltar på.

Enligt Harv så är avsmak för marknadsföring/reklam ett stort hinder för framgång. De som har problem med försäljning och reklam i allmänhet blir aldrig rika. Många med fattiga mindset kan komma med en ”programmering” från sin barndom/uppväxt att det är fult att göra reklam för sig själv eller skryta om en produkt du säljer t.ex. Men i verkligheten är de just de som vågar göra reklam för sig själva/sina produkter som lyckas. De som sitter tysta kommer ingenstans!

Rika är duktiga på marknadsföring, de kan och vill erbjuda sina produkter med passion och entusiasm. Harv gör en liknelse med Robert Kiyosaki som skrivit boken ”Rich dad poor dad”. Robert brukar nämligen säga att han är en best-selling author, inte best-writing author. Marknadsföring är nästan allt. Det spelar ingen roll hur bra du eller dina produkter är. Kan du inte marknadsföra dem kommer du aldrig bli rik.

Alltför ofta är de som inte gillar försäljning och marknadsföring inte 100% säkra på sig själva eller de produkter de säljer. Om du tror att du har något som kan skapa värde för andra människor är det din plikt enligt Harv att sälja det till andra. På det viset kan du bli både framgångsrik och rik!

Omdöme

Anledningen till att jag kom i kontakt med den här boken är att jag och Fru Oberoende gick på en av Harv Ekers utbildningar i November 2018. Det var en tre-dagars kurs som heter Millionaire Mind Intensive. Kan varmt rekommenderas och den handlar i princip om det som boken tar upp men är mer interaktivt, lärorikt och mer intensivt.

Av ovan anledning kände jag igen mycket från boken som vi lärde oss på utbildningen. Allting som tas upp i boken är jätteintressant och lärorikt. Det finns mycket att ta med sig av det Harv har att berätta. Speciellt att vi har ett money blueprint och att vi måste vara medvetna om hur vi är programmerade. När vi vet det kan vi börja programmera om för att skapa förutsättningar för att bli riktigt framgångsrika och förmögna.

Varje ”wealth file” del i boken slutar med lite uppgifter vilket stärker inlärningen och att du byter ut dina wealth files för att skapa dig själv bättre förutsättningar för att skapa dig ett rikare och mer framgångsrikt liv.

Boken har utöver sitt matnyttiga innehåll även en hel del underhållningsvärde. Harv är ganska rak och burdus. Hans sätt att beskriva situationer blir humoristiska och skrattretande vilket var riktigt trevligt! Det kan vara både i hans beskrivande text och verkliga exempel från konversationer han haft med kursdeltagare genom åren av föreläsande.

Jag inser också med den här boken att vägen till framgång och pengar mycket ligger i det mentala. Det är superviktigt med vårt mindset och hur vi tar oss an livet och pengar. Det spelar t.ex. ingen roll om du har en läkarlön om ditt mindset är ”felinställt” när det kommer till investeringar och hur du hanterar dina pengar. Du kommer inte bli rik, precis som lottovinnarna. Att ta till sig den insikten och förstå och börja implementera nya wealth files är det jag tar med mig mest från den här boken.

Det här blir en favorit inom kategorin pengar och ”recept på att bli rik”. Boken finns att köpa på Bokus.

4 thoughts on “Bokrecension – Secrets of the Millionaire Mind

 1. Investeraren_tw

  Ursäkta, men den där smörjan om marknadsföring var kanske något av det mest korkade jag någonsin hört. Uppenbarligen skrivet av en amerikan som inte ens begriper det basala i att människor är olika. Det finns olika personligheter, alla passar definitivt inte för marknadsföring. Betyder det då att man är sämre eller mindre värde eller har mindre möjligheter? Självklart inte. Däremot betyder det att du förmodligen har styrkor på andra områden och gör bäst i att nyttja dem istället.

  Jag instämmer dock i att “mindset” är det som kan vara helt avgörande. Men boken ovan tycks inte tillföra så mycket av värde, finns många mer vetenskapligt baserade böcker.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Jag tror både du och författaren har en poäng. Författaren har nog mycket rätt i att det är de som vågar och kan marknadsföra sig själva och sina produkter som lyckas bäst inom business och marknadsföring. Tyvärr är samhället väldigt skevt och gynnar ofta ett extrovert mindset och personlighet. Det håller jag på att läsa om i boken “quiet” av susan cain som jag kommer recensera framöver på bloggen! Mycket intressant bok.

   Jag håller helt med dig att de som inte är lika duktiga på marknadsföring helt klart har andra styrkor som gynnar dem.
   Har du tips på några mer “vetenskapliga” böcker som du nämner skulle kunna tillföra mer värde?

 2. Lars

  Tack för tipset! En klassiker vad jag förstår.

  Yes mindset och en stark föreställningsförmåga är nyckeln att nå sina mål.

  Självkänsla lika så.

  Har du läst Think and Grow Rich ? (ur-självhjälpsboken)

  1. Herr Oberoende

   Hej Lars.
   Precis, håller helt med!
   Ja det har jag, det var häftig att läsa just med tanke på att den skrevs under början av 1900-talet. Redan då förstod människor det här med personlig utveckling och framgångsfaktorer. Min recension av den kommer på bloggen under året 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *