Vad är det egentligen som är viktigt?

Vad är det egentligen som är viktigt?

Ja vad är det egentligen som är viktigt i livet? Vad är det som behövs för att vi ska känna oss lyckliga, är det pengar eller något mer?

Ingredienser för ett lyckligt och rikt liv

Det finns de som säger att pengar inte behövs för att vara lycklig. Det räcker att ha familjen, eller det räcker med att vara frisk. Självklart håller jag med om att familjen och hälsan bidrar till lycka men varför kan man inte ha allt? Måste det vara det ena eller det andra?

1:a

Som jag ser det finns det några olika parametrar som bidrar till ett lyckligt och rikt liv. Den ultimata valutan här på jorden är ändå tid. Så för mig är tid en jätteviktig ingrediens i ett rikt liv. Tid är ju också det som jag och fru oberoende är ”på jakt” efter med vårt mål att bli ekonomiskt oberoende.

2:a

Den andra parametern som jag tänker på är hälsan. Mår du inte bra så spelar det ingen roll hur mycket pengar eller tid du har. Då kämpar du endast för att må bättre.

3:e

Tredje parametern är energi och mod. För att vi ska ha intressanta liv fyllda med roliga aktiviteter och saker som utvecklar oss som människor så måste du både ha mod och energi att hela tiden prova nytt, våga utmana dig själv och att göra sakerna du tar dig an med engagemang och energi. Ofta finns det vi vill ha bortom obekväma utmaningar eller svåra moment som vi aldrig gjort tidigare. Där krävs mycket mod och vilja att göra trots att du aldrig gjort det tidigare.

4:e

Min fjärde parameter handlar om givmildhet. Jag upplever det mer och mer själv och läser mycket om det. Att ge är något som skänker mycket glädje. För när du ger, om det så är pengar eller tid, så skapar uppskattningen hos mottagaren en lyckokänsla hos dig. De som är riktigt rika, och lyckliga, är också duktiga på att ge. Det syns hos Warren Buffett, Bill Gates, Richard Branson med flera. De är framgångsrika, till synes lyckliga män som är väldigt givmilda och generösa.

5:e

Sista parametern som jag tänker på är pengar. Som jag var inne på tidigare att vissa säger att du inte behöver pengar för att du har sin hälsa t.ex. Om de hade fått mer pengar i sina liv hade det väl ändå bidragit till ett rikare liv? De hade kunnat ge mer till andra, kanske resa mer, göra fler roliga upplevelser tillsammans med vänner och familj etc. Pengar är för mig en viktig ingrediens i ett rikt liv. Pengar kan skapa möjlighet att äga din egen tid (ekonomiskt oberoende) och pengar är också ett verktyg för att kunna göra det du vill, prova på nya saker, starta företag utan ekonomisk press. Det är en trygghet som bidrar till din lycka.

Hur får man alla ingredienserna?

Det finns antagligen många olika sätt att få alla ingredienserna ovan i sitt liv och de kan ligga på många olika nivåer. Mycket tid för någon kan vara att ha barnvakt en kväll i veckan för att vara med sin partner. För andra kan det vara att sluta ha en anställning. Mycket energi kan vara att ta sig upp ur sängen på morgonen för någon medan det för någon annan är att lyckas sälja produkter för 100 000kr på en dag.

Vad som är ett rikt och lyckligt liv för dig kanske inte stämmer överens med min bild. Allt här är personligt och beror på din inställning. Något som jag ändå tror vi alla kan bli bättre på genom hela livet är att uppskatta det vi har. Det är lätt att hela tiden frestas av att ha mer och mer. När du väl nått fram till det du drömde om för 5 år sedan så har du redan blicken på något längre fram som du vill ha. Det är svårt att stanna upp och tänka ”wow, nu har jag uppnått det jag drömde om för 5 år sedan”. Om vi övar oss på att vara mer närvarande i nuet och verkligen uppskatta det vi upplever här och nu tror jag det kan bidra till ett rikare och lyckligare liv.

Mer tid

För att skaffa sig mer tid skulle du kunna betala för tjänster i hemmet som du inte vill göra. Du kanske kan byta jobb så du minskar pendlingstiden, alternativt flytta närmare jobbet. Du kan köpa matkasse etc. Det andra är att gå ner och jobba halvtid, då får du massvis med mer tid. Men då krävs det en ekonomisk situation som kan ge passiva inkomster för att täcka detta.

Bättre hälsa

Jag tror de flesta av oss vet hur man håller en god hälsa. Det svåra är bara att följa det. Vi ska äta hälsosamt och röra på oss/träna regelbundet. Svårare än så är det inte. Men för att kunna hålla rutiner kring hälsa och träning så krävs strukturer. Varje söndag kan du bestämma för nästkommande vecka vilka två dagar och kanske till och med exakt vilket pass, löprunda etc du ska göra. Har du bokat in det i kalendern är det mycket större sannolikhet att det blir av än när du säger att du ska träna två gånger under veckan.

Äta mindre snacks och mer grönsaker kräver också disciplin, motivation och vilja. För mig har det blivit enklare att motivera mig när jag började få problem med värk i en axel. Då insåg jag att jag har bara en kropp under min livstid och jag måste ta hand om den. Det har varit en väckarklocka och motivation för mig att ta hand om min kropp. Innan dess hade jag svårt att få in rutinen med regelbunden träning. Det gäller för dig att hitta ditt ”varför”, varför ska du träna och äta hälsosamt? Med det i bakhuvudet blir allt mycket lättare.

Mer energi

Många känner säkert igen sig i att inte ha någon energi kvar när man kommer hem från jobbet. Det finns ingen ork att göra ”något kul” eller pyssla med något intresse. Det är enklare att bara dega i soffan och beställa pizza istället för att laga mat (jag överdriver lite 😊).

Hur man får mer energi är helt personligt men för mig har träning visat sig fungera väldigt bra. Om jag kommer hem från jobbet så kan jag vara helt slut både fysiskt och mentalt. Men om jag tar mig till gymmet eller kör något pass så fylls jag med massor av energi som jag sen kan utnyttja på kvällen.

För andra kan det vara att ta en promenad, ringa och prata med en vän, rita, läsa tidningen etc.

Mer mod

Mod är superviktigt att ha för att få ett framgångsrikt och innehållsrikt liv. Min erfarenhet säger mig att det är ”action” som gäller. Vad det än är, bara gör. Gör det utan att tänka om, eller vad skulle kunna hända då, eller vad kommer de andra säga etc. Bara strunta i det och kör. Öva dig på att göra obekväma saker, öva dig på att prova nya saker, utmana dig själv så bygger du upp ett självförtroende som kommer vara ovärderligt att med sig genom livet.

Till slut klarar du i princip vad som helst utan att oroa dig och du kommer garanterat att ha riktigt kul och känna dig lycklig över det.

Mer givmild

Att öva sig på att ge kan vara en utmaning. Speciellt om det handlar om att ge sin tid till andra. Jag har börjat vara stödperson till en familj som kommit till Sverige som kvotflyktingar. Att hjälpa dem öva svenska, eller koppla in deras wifi i lägenheten gör enorm skillnad för dem och ger även mig lycka eftersom jag gör skillnad för en hel familj. Det går även att engagera sig i andra typer av föreningar för att hjälpa till.

Den enklare vägen men fortfarande givande vägen är att skänka pengar till välgörenhet eller andra projekt som bidrar till att människor får det bättre. Det kan vara till Unicef, Röda korset, cancerfonden etc. Dock är min upplevelse att eftersom det känns mindre personligt och att jag inte exakt vet vad mina pengar gör så blir också lyckoeffekten därefter. Att ge sin tid har för mig haft större påverkan på min lycka.

Inom kategorin givmildhet brukar jag även inkludera impact investing, även om det inte är renodlad välgörenhet så gör det skillnad för andra människor och impact investing projekt är oftast mer specifika än välgörenhet.

Mer pengar

Ja hur får du mer pengar som kan hjälpa dig framåt till ett lyckligare och rikare liv? Öka inkomster och minska utgifterna? Att minska utgifterna behöver inte betyda att du får ett rikare liv men det kan göra det. Om du överkonsumerar för att hämma något annat behov så kanske du mår bra av att minska utgifterna.

Det enkla svaret från min sida på frågan om hur man får mer pengar är att börja bygga en pengamaskin. Det är en långsiktig strategi som kommer att vara med dig resten av livet när du väl byggt den. Kortsiktigt går det också att öka sin inkomst på jobbet etc men det kanske inte är de pengarna som kommer ge dig mer lycka. Pengarna är egentligen verktyget för att kunna få tiden att göra allt annat som du vill göra.

De som blir riktigt rika (pengamässigt) är de som startar egna företag som sedan säljs och grundaren får då ut ett stort kapital. Så har du en grym affärsidé kanske det kan vara vägen till att få in mer pengar, dock krävs oftast väldigt hårt arbete för att det ska lyckas. Men om du har kul på resan så kan det vara något för dig!

Minsta gemensamma nämnare

Som sista komponent i den här artikeln och ett lyckligt och rikt liv tror jag det är viktigt att ha balans mellan alla de olika ingredienserna/kategorierna. För har du som sagt 100 miljoner på kontot spelar det ingen roll om du är sjuk och inte har någon nytta av pengarna.

På något sätt tror jag att du får ett så lyckligt och rikt liv som möjligt om du har alla ingredienserna på en hög nivå. Och om någon av dem ligger långt under de andra så kommer det att tynga dig och göra att den lägsta nivån du har på någon av ingredienserna begränsar din ”totala” lycka.

Har du massvis med pengar, massvis med energi, givmildhet och mod. Men du har ingen tid, då kommer din brist på tid sätta nivån för din lycka.

För mig blir det mer och mer klart att det inte finns en enkel lösning på att hitta lycka och mening i livet. Det är ett evigt lärande och det finns så mycket i livet som viktigt att ha med sig och utvecklas inom för att vara lycklig.

2 thoughts on “Vad är det egentligen som är viktigt?

 1. Sandra

  Hälsan och mina barn 🙂

  Innan jag fick barn så var min fokus på att tjäna pengar men när mitt första barn föddes så insåg jag vad syftet med livet är:)

  1. Herr Oberoende

   Hej Sandra,
   Håller helt klart med om hälsan. Jag har inga barn själv, men jag har hört från många som har barn att det är väldigt viktigt och ger mening för dem 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *