Akta dig för gränspolisen

Akta dig för gränspolisen

Ibland när vi vågar ta ett steg utanför vår egen komfortzon så kommer gränspolisen försöka stoppa dig!

Att våga göra nya saker

Jag läser många böcker och hör även från olika ställen att ”what you want is on the other side of fear”, ”går du inte utanför din komfortzon kommer du inte nå nya resultat” etc. Det är tydligt för mig att det är viktigt att våga göra nya saker, våga utmana sig själv, våga göra saker som är obehagliga och kanske till och med jobbiga. Det är då du växer som person och kommer nå nya resultat i ditt liv.

Om du inte vågar utmana dig själv och testa nya saker, vad händer då? Du kommer fortsätta med det du alltid gjort, du kommer vara bekväm i dina vanor och mönster och sluta utvecklas! Vill du ta dig framåt på livets resa och nå framgång måste du våga bryta igenom dina rädslor.

Gränspolisen

Jag kommer ihåg från boken Rich Dad Poor Dad att författaren Robert hade åkt runt i ett bostadsområde och tittat på olika fastigheter tillsammans med en god vän. Roberts vän var intresserad att skapa sig passiva inkomster och hade blivit inspirerad av hur bra det gått för Robert. Därför satt de nu tillsammans i Roberts bil och åkte runt och rekade potentiella fastigheter som vännen kunde investera i. Tillsammans tittade de ut ett objekt som verkade riktigt bra och Roberts vän, som inte bodde i samma stad, skulle hem och prata med sin fru och sedan gå vidare med affären.

Veckor senare åkte Robert förbi huset som hans vän var intresserad av och såg att det fortfarande var till salu. Han hörde av dig till sin vän och frågade om han inte köpt huset? Det hade han inte. När han kommit hem hade han superinspirerad berättat för sin granne vad han var på väg att göra. Han skulle köpa en hyresfastighet och skapa sig passiva inkomster. Grannen hade direkt börjat ifrågasätta om han verkligen visste vad han gjorde? Tänk om bostadspriserna går ner, tänk om du inte hittar hyresgäster, tänk om huset brinner ner, tänk om du blir lurad etc. Roberts vän hade efter samtalet med grannen gått hem, inte nämnt något om investeringsmöjligheten för sin fru och återgått till sin vardag.

Grannen lyckades alltså avskräcka Roberts vän från att ta steget ut i det okända mot ett liv med passiva inkomster, mer frihet och en lyckad investering! Grannen var i det här fallet vännens gränspolis som stoppade honom från att göra det han var på väg att göra.

Omgivningen är rädd

När du är stark och är redo att bryta igenom dina rädslor så kommer det finns hinder som fortfarande kan stoppa dig. Din omgivning brukar oftast leva på ett liknande sätt som du gör (uttrycket ”man blir som man umgås”). Visar du då framfötterna och är på väg att göra något som skrämmer din omgivning kommer de bli rädda och ifrågasätta om du verkligen vet vad du gör. Ofta är det lätt att dras tillbaka till tryggheten och stanna i livet mellanmjölk och aldrig ta sig framåt eftersom din omgivning helst vill ha dig där.

Det är superviktigt att tro på sig själv, våga prova, våga göra fel. Det är bättre att göra fel än att inte göra något alls för då står du still i din utveckling.

Ibland är det bra att omge sig med människor som redan har gjort det som du är rädd för att göra. De kommer, till skillnad från gränspolisen, säga att det är enkelt. De kommer stötta dig och säga att du är på helt rätt spår. Beroende på vad du söker efter kanske du behöver nya kontakter som snarare kan hjälpa dig framåt än att hålla dig tillbaka från din framgång.

Vår gränspolis

Det går att koppla gränspolisen till olika områden i ditt liv men den största insatsen och mest annorlunda saken jag och Fru Oberoende gör i vår omgivning är att satsa på att bli ekonomiskt oberoende. För oss som hållit på med det så länge nu är det helt naturligt men många i vår omgivning förstår fortfarande inte vad vi håller på med och varför.

Vi har ifrågasatts av vår närmaste omgivning, vi har ifrågasatts i media, av vänner m.m. Jag tror inte det är för att de vill oss ont, men det som är främmande är läskigt. Det som gränspolisen inte vet hur det fungerar kommer ifrågasättas.

Frågorna vi har fått är, ”varför ska ni göra det”, ”ni måste sluta snåla”, ”tänk om ni dör imorgon”, ”jag hoppas ni vet vad ni gör”, ”alla måste väl ha ett jobb att gå till”, ”tänk om ni förlorar alla pengar”, ”ingen annan håller på med sånt”.

Det som har varit spännande att se är att ju mer trygga och säkra vi varit på det vi gör ju mer positiva blir gränspolisen. När gränspolisen börjar höra från andra håll att det vi gör är imponerande och häftigt så börjar gränspolisen tycka att det vi gör helt plötsligt kanske inte är så dumt. Om andra tycker att vi gör något bra så kanske det inte är så farligt, eller? Ibland har vi sett markant skillnad hos vissa i vår omgivning när vi varit med i media och de fått positiva kommentarer från sina vänner och familj om det vi gör. Då verkar det helt plötsligt vara okej när deras vänner börjar tycka att det är okej.

I vårt samhälle bygger vi våra värderingar så mycket på vad andra tycker om oss och det tycker jag på ett sätt är synd. Vi är flockdjur och vi mår bra när gruppen gillar oss. Men för att nå resultat som gruppen inte når måste du våga bryta dig loss och stå emot gränspolisen som vill ta dig tillbaka till gruppen. Det är då du kan lyckas på riktigt och nå dit du vill!

8 thoughts on “Akta dig för gränspolisen

 1. Andreas

  Ja tänk om du blir påkörd av bussen imorgon! Ja så du ska inte ha något kul alls i 15 år nu! Då brukar jag säga. Men tänk om jag inte blir på körd av en buss! Det är ju ganska skönt och befriande att ha en plan och en rutin! Det blir ju till och med kul och spara och skära ner i kassan! Varje gång man upptäcker något man kan skära ner på så är man ett steg närmare ekonomiskt oberoende!

  1. Herr Oberoende

   Hehe ja precis så kan man tänka! 🙂 Härligt!

 2. Ckarion

  Låter som om det kan bli intressanta diskussioner:
  ”varför ska ni göra det” – varför skulle någon välja att vara ofri löneslav?
  ”ni måste sluta snåla” – vi har allt vi behöver så vad skulle vi med mer?
  ”tänk om ni dör imorgon” – tänk om vi inte dör i morgon, vilket enligt min erfarenhet är betydligt mer sannolikt?
  ”alla måste väl ha ett jobb att gå till” – vad föreställer du dig skulle hända annars?
  ”tänk om ni förlorar alla pengar” – tänk om du förlorar ditt jobb?
  ”ingen annan håller på med sånt” – skulle du aldrig göra något om du inte då gick i andras fotspår?

  1. Herr Oberoende

   Klockrent! 😀
   Det finns bra svar på de flesta invändningarna som vi får. Men även om vi har bra svar så är en del människor “stängda” för ny input. De har redan bestämt sig för vad som är rätt eller fel. Då är det väldigt svårt att övertyga dem, det är synd. För är man stängd, och inte öppen, så kommer de aldrig lära sig nya saker och heller aldrig växa och få bättre liv!

 3. Investeraren_tw

  Det där beskriver rätt bra varför jag valt anonymitet i samband med min blogg. Jag har inte viljan att ta meningslösa diskussioner och all negativ energi, med andra om mina egna planer. Om andra vill annat, då låter jag dem göra det, varför debattera saken? Vi som investerar och sparar, vi är en minoritet i Sverige.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Ja det är ju helt klart mer “smärtfritt” att vara anonym. Men samtidigt vill jag ändå stå upp för det vi gör. Även om det innebär att vissa kommer vara negativa eller debattera vad vi gör. Det är egentligen ganska intressanta diskussioner att ha, och speciellt om de andra får en “aha-upplevelse” och inser att det kanske inte är så dumt. Då har jag öppnat ett nytt synsätt för dem vilket jag tycker är en fantastisk känsla, att hjälpa andra att ta nya steg i sina liv.

 4. Mrs Doubtfire

  Det där var jättebra beskrivet, på pricken. Sånt jag funderat på massor med hur man ska tackla, bete sig, vara. Du har tänkt till 🙂 Tack för att du satte ord på många snurriga tankar.

  1. Herr Oberoende

   Tack för de fina orden Mrs Doubtfire! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *