Att ha tillräckligt med tid

Att ha tillräckligt med tid

Själva målet med ekonomiskt oberoende är att styra över vår egen tid. Jag påminns ofta i vardagen att jag gärna vill ha mer tid varje dag att lägga på sådant jag vill göra!

Att ha tillräckligt med tid

Nästan varje dag tänker jag på hur det skulle kunna vara om jag inte hade haft ett 8-17 arbete. Lustigt nog tänker jag mer på det nu när vädret är så bra som det är. Pga vädret spenderar jag mer tid ute i vår trädgård samtidigt som tid för bloggande, läsa böcker etc minskar.

Bara för att illustrera en vanlig dag i Herr och Fru Oberoendes liv tänkte jag gå igenom hur vår dag såg ut igår. Kanske ganska vanlig för ett par i 30-års åldern, vad vet jag. Men det som jag verkligen reflekterar över är att jag så gärna hade velat hinna med fler saker! Men tiden räcker inte till allt. En annan reflektion är också hur svårt det måste vara att vara barnförälder och få någon tid överhuvudtaget över för att ta hand om sig själv eller sin relation till sin partner. Då pratar vi ekorrhjul på riktigt.

Vårt dags-schema 22a Maj 2018

06:10                                          Klockan ringer och vi går upp.

06:30                                          Äter frukost tillsammans

07:15                                           Vi åker till jobbet

07:45-08:00                               Framme på jobbet och arbetsdagen börjar

16:15-16:30                               Kör hem från jobbet

16:45-17:00                              Kommer hem från jobbet

17:00                                         Tar ett glas rosé i trädgården och pratar med varandra om hur dagen har varit

18:00                                          Lagar kvällsmat

18:30                                          Äter kvällsmat

19:00                                          Gör matlådor, diskar, fixar en tvättmaskin

19:30                                          Fixar lite administrativa privata grejer

20:00                                         Mediterar

20:15                                         Vattnar i trädgården, kollar till våra odlingsbäddar med morötter, rödbetor, fänkål, nyplanterade blommor etc.

20:45                                         Hänger tvätt och stryker lite skjortor

21:15                                         Sätter oss vid TVn. Kör igång ett TED talk om fördelarna med att ha ett sabbatsår och sedan ett avsnitt av Koreusity Koreusity samlar roligt klipp från sociala medier.

22:00                                         Gör oss i ordning för att lägga oss

22:10                                         Släcker och somnar

 

Reflektion

För oss är ovan schema ganska normalt, i alla fall under sommaren (på vintern har vi ”mer tid” till andra intressen eftersom vi inte är utomhus på samma sätt). Men när jag tittar på det så inser jag också hur lite tid vi egentligen har till att utöva intressen och hobbys. Visst vi har själva valt att ha en villa där vi måste ta hand om trädgården. Vi har själva valt att bosätta oss där vi bor vilket innebär en viss pendlingstid till jobbet. Men ändå.

Timmen vi har tillsammans efter vi kommit hem från jobbet är verkligen kvalitétstid. Både Fru och Herr Oberoende har ”tid tillsammans” som främsta kärleksspråk (kommer en recension på boken som pratar om fem olika kärleksspråk senare i sommar). Här investerar vi i vår relation och mår båda bra av att få spendera tid tillsammans.

Något vi har märkt är också att vi gärna vill ha en lugn aktivitet innan vi lägger oss för att komma ner i varv för att kunna somna bra på kvällen. Att titta på TED talks, naturdokumentärer på SVT Play eller klipp från Koreusity är något vi gör flera kvällar i veckan.

Vad saknas?

Jag skulle vilja ha minst tre timmar till på dagen för att göra egna aktiviteter på kvällen. Jag vill läsa böcker för att fortsätta lära mig nya saker och utvecklas som person. Jag vill lägga mer tid och energi på bloggen för att ge er läsare intressanta (och kanske fler) inlägg. Jag vill hinna träna.

Att dra ner på sömnen är inte riktigt något alternativ då jag och fru oberoende behöver ca 8 timmar sömn. Fru oberoende behöver ibland mer än så till och med.

Barn i bilden

Vad händer om man har barn? Jag kan bara tänka mig hur ett sådant schema skulle se ut. Det blir nog inte så mycket tid tillsammans med sin partner. Mycket kretsar kring barnet/barnen och behovet att ha mer ”fritid” ökar nog ännu mer.

Motivation och drivkraft

Att min/vår vardag ser ut som den gör är just det som motiverar och driver oss att jobba mot ekonomiskt oberoende. Tänk om vi kunde jobba halvtid eller sluta helt och då kunna disponera över vår egen tid. Planera våra dagar helt utefter vad vi själva vill göra och tycker är roligt. För att vara hemifrån mellan 07:15-17:00 måste det du gör under de 10 timmarna vara väldigt intressant för att det ska vara hållbart i längden. Så tänker i alla fall jag.

Hade varit intressant att höra från er läsare om era vardagar liknar vår eller om det skiljer sig mycket? Hur tänker ni med er tid, räcker den till eller vill ni ha mer?

8 thoughts on “Att ha tillräckligt med tid

 1. Anna

  Jo du, det är annorlunda med barn kan jag intyga. När jag har kommit hem från förskolan har jag två timmar till att laga mat, äta mat och fixa efter. Sedan går ungefär en timme åt till nattning av barn. Då återstår 1-1,5 timme till mig själv. På den tiden ska jag ev fixa ngt i hemmet, hinna varva ner med nyheter och kanske ngt annat på tv och göra mig i ordning för sängen. Sedan läser jag ca en kvart innan jag släcker, vilket är min enda tid att hinna läsa. Nu har jag ingen partner så behöver som tur är inte klämma in tid att umgås med en sådan också 😊.
  Men jag ska också tillägga att jag naturligtvis har valt att skaffa barn och jag älskar mitt jobb så jag har inga tankar på att gå ner i tid så jag är ändå tillfreds med tillvaron. Men skulle absolut inte säga nej till fler timmar på dygnet!

  1. Herr Oberoende

   Hej Anna,
   Tack för att du delar med dig, intressant att få höra! Ja det låter ju onekligen mer “packat” i ditt schema jämfört med hur vi har det.
   Får gratulera att du älskar ditt jobb och trivs med tillvaron, det är ju det som är det viktiga! 🙂

 2. Det är nog ett ganska normalt schema för en familj runt 30-40. Lägg till ett barn så försvinner det mesta av de gemensamma aktiviteterna såsom att ta ett glas rose, meditera etc. Kolla TED-talks kan ni göra när barnet har somnat, men då är det nog för sent att dricka rosa tjut 😉

  Jag lever själv i samma ekorrhjul med min fru och barn, och det jag saknar mest av allt är tid för mig och frun. Det är underbart att ha ett barn, men samtidigt tappar man så mycket av den intimiteten som man hade som ett par. Ofta är man för trött för att rulla runt i sänghalmen och den lille tar det mesta av tiden innan hon somnar runt 9. Grinigheter uppstår när den ene försöker ta lite “egentid” för att fixa något, “jasså du är inte social med oss ikväll”… och så vidare. Det märks tydligt på det s.k. “kärlekslivet” att de få gånger vi kan fixa barnvakt och resa bort över en natt att vi då verkligen lever upp, när vi kan släppa allt vardagsliv och bara “vara”… kanske på ett spa eller hos goda vänner för en barnfri kväll.

  Det som jag tror är viktigast för att få det hela att hålla ihop är att släppa på kraven, vilket främst tjejer har svårt för har jag märkt både hemma och hos andra. Man får istället fokusera på det som är realistiskt att hinna/orka med och acceptera att man inte kan ha kärlek lika ofta som innan, att man inte kan resa bort lika ofta som innan etc.

  Det är inte lätt, men med ömsesidig respekt och samarbete klarar man det. Att ha 3 extra timmar ledig tid varje dag gör det såklart ännu enklare.

  http://snalgrisen.blogspot.se/

  1. Herr Oberoende

   Tack Snålgrisen för en insiktsfull kommentar. På ett sätt låter det synd att ni inte har tid för varandra på samma sätt som tidigare. Men samtidigt så förstår jag att ni gläds över er familj med ett barn. Tror också på det där med kraven, viktigt att inte stressa ihjäl sig på saker som inte är viktiga. Fokusera på vad som är realistiskt låter sunt! 🙂

 3. Jan

  Tid måste man behandla på kanske ännu mera varsamt sätt än pengar. Pengar kan man föröka men tid har man verkligen 24 timmar om dygnet, verken mer eller mindre.
  Meds alla knappa resurser får man fråga sig hur man kan använda dem så effektivt som möjligt. Jag skall inte göra mig klok på hur andra kan effektivisera sin tillvaro. Man får prioritera. Behöver man laga nya rätter varje dag eller kan man laga mera och äta rester senare i veckan. Det finns andra effektiviseringar.
  Poängen är att man måste bli lika varse sin tidsanvändning som sin pengaanvändning.

  1. Herr Oberoende

   Exakt, pengar kommer och går under ens livstid. Men tiden är vad det är, en jämlik resurs som vi alla måste ta hand om bäst vi kan.
   Effektiviseringar i vardagen är bra tips för att frigöra lite mer fritid. Dock är potentialen i dessa åtgärder begränsade. Det är mycket därför vi har det mål som vi har med ekonomiskt oberoende så vi helt kan styra vår egen tid.

 4. Jag har själv gått mycket I de tankarna som du tar upp på senaste tiden. Tiden har svårt att räcka till allt man vill göra plus att jag värderar återhämtning otroligt högt. Jag måste få komma hem och “ladda” om efter arbetet då jag är introvert (får energi av att vara själv kontra extrovert som får energi av att vara med andra). Det har lett till att jag försöker minimera aktiviteter/tid med vänner och familj på vardagar för annars blir jag helt dränerad på energi men då måste man hitta tid på helger för att umgås. Det ska bli intressant att se hur livet blir när vi en dag får barn (vårt mål är att vi nått ett läge då jag eller vi båda kan vara hemma halvtid). Inte lätt med livspusslet helt enkelt!

  1. Herr Oberoende

   Hej Annelie,
   Tack för din kommentar. Jag är också introvert och det var ett intressant synsätt med planering av aktiviteter med familj och vänner. Jag har inte tänkt så själv men det ligger nog mycket i det! Kan ibland känna när det är AW direkt efter jobbet, eller en annan aktivitet, att det kan vara ganska påfrestande för energinivån och att jag inte riktigt “orkar” vara närvarande!
   Hoppas ni når ert mål med tanke på deltidsarbete när ni får barn. Lycka till 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *